GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ιστορία του μπακαλιάρου...

Πώς ένα ψάρι του νέου κόσμου ταυτίστηκε με την εθνική μας εορτή... Aπό το enimerwsi-gr.blogspot.com . Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά μαζί ...

Πώς ένα ψάρι του νέου κόσμου ταυτίστηκε με την εθνική μας εορτή...

.
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά μαζί μʼ εκείνη των Βίκινγκς, αφού λέγεται ότι κυνηγώντας μπακαλιάρους ανακάλυψαν κατά λάθος το «νέο κόσμο», ενώ ακολούθησαν οι Βάσκοι ψαράδες, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα.
Λέγεται μάλιστα ότι εκείνοι είχαν ανακαλύψει έναν τεράστιο ψαρότοπο μπακαλιάρου δίπλα στις ακτές της Νέας Γης, γεγονός που κράτησαν μυστικό για 500 περίπου χρόνια. Με το πάστωμα του μπακαλιάρου οι Βάσκοι πέτυχαν δύο πράγματα.
Το παστό ψάρι γινόταν η τροφή τους στα μακρινά ταξίδια, ενώ...
ταυτόχρονα βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη αλλά και φτηνή για το λαό της Ισπανίας. Γιʼ αυτό οι Βάσκοι ονόμαζαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού», επειδή κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της ενδοχώρας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια.
Το μονοπώλιο του μπακαλιάρου κράτησε μέχρι την περίοδο που έφτασαν οι εξερευνητές στην Αμερική. Γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα ο Ιταλός τυχοδιώχτης εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βεραζάνο, αφού πέρασε από τα στενά που αργότερα πήραν το όνομά του, ανακάλυψε τον ψαρότοπο των Βάσκων.
Η περιοχή στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cape Cod, δηλαδή Ακρωτήριο Μπακαλιάρος. Στους αιώνες ο μπακαλιάρος έγινε αιτία πολέμων για τον έλεγχο των ψαρότοπων και της αγοράς. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι, ενώ κάποτε οι ωκεανοί ήταν γεμάτοι μπακαλιάρους, σήμερα ο αριθμός των αλιευμάτων έχει μειωθεί τρομακτικά.
Πώς όμως ένα ψάρι του νέου κόσμου έφτασε να θεωρείται το κατεξοχήν ελληνικό και να ταυτίζεται με την εθνική μας εορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου; Τα πράγματα είναι απλά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επέτρεπε μόνο δύο φορές το ψάρι, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.
Στα νησιά φυσικά έτρωγαν φρέσκο ψάρι, αλλά οπουδήποτε αλλού ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φτηνή και εύκολη λύση, η οποία πέρασε και στην παράδοση. Ιστορικά εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Αγγλοι οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.

7 σχόλια

  1. ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΕΘΝΟΣ
    ΧΡΥΣΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
    ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
    ΣΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ
    ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι έλληνες μπορέσουν και ξεφύγουν από αυτες τις μπούρδες και τις μαλακίες περί μπακαλιάρου και σκορδαλιάς τότε θα γίνουν ευρωπαίοι και όχι κρετίνοι αφρικανοί όπως είναι εδώ και 188 χρόνια μετά την επανάσταση κατά του τουρκικού ζυγού.

    Η ΗΠΑ είναι ανεξάρτητο κράτος περίπου όσο και η ελλάδα και βρίσκεται 100 χρόνια μπροστά από εμάς γιατί δεν ασχολούνται με μπακαλιάρους με σκορδαλιές,με κούλουμα,λαγάνες και τουρσιά και με λοιπές μπαρούφες που ναι μεν είναι δείγματα γλεντιού και χαράς αλλά είναι και δείγματα εμβολής του μυαλού των ελλήνων το οποίο δεν ασχολείται με τίποτα άλλο εκτός από το τι θα χλαπακιάσει σε κάθε εορτή.

    Έτσι πρόοδος δεν υπάρχει καθώς η κοινωνική αμορφωσιά σε συνδιασμό με τα αστεία ήθη και έθιμα που έχουμε και που δυστυχώς παραμένουν στάσιμα εδώ και αιώνες χωρίς καν να εξελιχθούν,αποτελούν τροχοπέδη για περαιτέρω ανάπτυξη των ελλήνων και συνεπώς και της χώρας μας.

    Αυτά για τους έλληνες στην ελλάδα γιατί ευτυχώς οι έλληνες σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου είναι διαφορετικοί σε χώρες διαφορετικές και προηγμένες και αυτός είναι και ο λόγος που οι έλληνες του εξωτερικού προοδεύουν και αναπτύσονται με γεωμετρική πρόοδο σε αντίθεση με τους έλληνες και την ελλάδα των οποίων η ανάπτυξη είναι μηδενική ή αρνητική.

    Ο 1:35:00 που έγραψε από πάνω κανονικά έπρεπε να βραβευτεί δημοσιογραφικά διότι παρουσιάζει την ελλάδα σήμερα,έτσι όπως ακριβώς είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο εδω: http://www.mani.org.gr/ithi/mpakal/mpakaliaros.htm ειναι κλεμενο το άρθρο χωρις αναφορα στην αρχικη πηγη που ειναι: Της Νταϊάνας Κοχυλά (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 19-03-1999)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπας και κάνανε το μπακαλιάρο φαγητό της γιορτής από την εποχή που παντρεύτηκε ο Αχιλλέας Καραμανλής την κόρη του ΄Ελληνα βασιλιά του μπακαλιάρου ????? Λέω μήπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. giati den valate kai tin sintagi aporw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι λες παιδι μου κοπρώνυμε 2¨: 42?? Σε πειραξε η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος??Λοιπάσαι που δεν ειμαστε αμερικανακια να τρωμε φυστικοβούτυρο και να γιορταζουμε το Χαλλογουίν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nai asxolountai me hot dog kai fystikovouthro!!!eyxaristw alla den 8a parw....a dhladh na yio8ethsoume ola auta pou kanoun oi amerikanoi gia na pame mprosta e?gi' auto eftase ekei pou eftase shmera h amerikh kai paresyre ki olo ton kosmo mazi ths sthn katrakyla!!!e kai sto telos den eimaste to idio me thn amerikh!h amerikh den exei oute istoriko parelthon, oute ethnos einai, oute synektikous desmous exei...den 8amporousame na eimaste to idio...allo dna teleiws!oso gia ta faghta, esy ean sta dwsoun na ta fas mhn ta fas!!!aman pia!phgaine sthn amerikh kai zhse to oneiro sou ekei, edw ti kathese?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση