GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρασιά: το βασίλειο των βουνών...

...της αμόλυντης φύσης και της ηρεμίας . Aπό το http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/ Πρασιά ή αλλιώς το βασίλειο των βουνών της αμόλυντης...

...της αμόλυντης φύσης και της ηρεμίας
.
Aπό το http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Πρασιά ή αλλιώς το βασίλειο των βουνών της αμόλυντης φύσης και της ηρεμίας. Η φύση στην Πρασιά είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ορεινό πεδίο στη Δυτική Ευρυτανία που είναι φυσική συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου.
Υπάρχουν σημαντικές κλίσεις του εδάφους και εναλλαγή βλάστησης. Στους πρόποδες των βουνών ανοίγονται βαθιές κοιλάδες και φαράγγια που τα διασχίζουν πεντακάθαρα ποτάμια τα οποία άλλοτε αφρισμένα μετά από καταιγίδες ή βαρυχειμωνιές και άλλοτε γαληνεμενα σε εποχές πιο ήπιες, κάνουν το αέναο ταξίδι τους προς το σημείο εκβολή τους. Παράλληλα με τους υδάτινους δρόμους των βουνών που χάραξε η φύση βρίσκονται και οι δρόμοι που δημιούργησαν οι άνθρωποι αντικαθιστώντας τα πανάρχαια μονοπάτια,στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να...
... προμηθευτούν απαραίτητα προς το ζην και να πωλήσουν τις πραμάτειες τους. Να ανεβάσουν τα ζώα τους στα βουνά τους ανοιξιάτικους μήνες και να τα κατεβάσουν στα χειμαδιά για να ξεχειμωνιάσουν.
Ένα σπάνιο στοιχείο της περιοχής είναι πως το φυσικό περιβάλλον έχει παραμείνει ουσιαστικά αναλλοίωτο από την αρχαιότητα, καθώς δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες επεμβάσεις.
Καλλιεργήσιμα εδάφη δεν υπάρχουν σε αφθονία στη Πρασιά. Καθώς οι πλαγιές των βουνών-απόκρημνες και χωρίς εύφορα χώματα δεν είναι και τόσο κατάλληλες για καλλιέργεια. Έτσι οι κάτοικοι του πλέον ορεινού Δήμου της χώρας , στην προσπάθειά τους να δαμάσουν το τραχύ και άγονο περιβάλλον τους και να αποκτήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους δίχως πολλές εναλλακτικές λύσεις, στράφηκαν πολλούς αιώνες πριν κατά κύριο λόγο στη μοναδική επαγγελματική διέξοδο που είχαν , την κτηνοτροφία, και λιγότερο στην υλοτομία.

2 σχόλια

  1. ΑΑΑΑΑααα, πολύ ωραίο μέρος πρέπει να ναι.
    Το άλλο σαββατοκύριακο, γιατί τούτο έχω καζίνο, θα σας έρθω. Θα καβαλήσω το θηρίο το μπεμβέ το εξ φάιβ που πήρα με τις λαμογιές και τα δάνεια, και θα σκάσω εκεί στα κατσάβραχα να δείξω στη βλαχιά σας τι θα πει πολυτέλεια και καλή ζωή. Θα τσακίσω και κανα παϊδάκι αρνίσιο που θα βρωμάει αλλά εγώ δε θα το καταλάβω γιατί είμαι και ολίγον τί ζώον.
    Θα καπνίσω και κανα πούρο να βρωμίσει η πλατεία σας, θα βάλω το σκύλο μου (έχω και σκύλο, πρέπει να αισθάνομαι κι εγώ λίγο αφεντικό) να χέσει κάπου εκεί στα χορτάρια που παίζουν τα παιδάκια σας και θα γυρίσω ικανοποιημένος στο κωλοχανείο μου την αθηνα που τη γουστάρω σαν ξεδοντάρα πουτάνα με κρυφές αρετές που όμως ξέχασα και ποιές είναι.

    Κωλοέλληνας αθηναίος, αρουραίος των πολυκατοικιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα επιτέλους τί άλλο να κάνουμε, γράφουμε μαλακίες, ξαναγράφουμε μαλακίες, ξαναγράφουμε μαλακίες, πάλι ξανά ξαναγράφουμε μαλακίες.
    Ξημερωβραδιάζουμε νύχτα – μέρα πάνω σε χαρτιά και υπολογιστές, πληρώνουμε τους καλύτερους επικοινωνιολόγους να μας δίνουν ιδέες και για άλλες μαλακίες, δέν τρώμε, δέν πίνουμε, δέν κοιμώμαστε, έχουμε καταντήσει σκιάχτρα. Ξαναγράφουμε, περιμένουμε, τα σώζουμε, ξαναγράφουμε, έχουμε γεμίσει όλο το Press μαλακίες, έχουμε καταγελοιοποιηθεί αλλά το χαζοκώστα μας αντί να πάρει μπροστά βουλιάζει όλο και χειρότερα.
    Τί άλλο να κάνουμε για σένα αρχηγάρα μας? Ποιός θα μας αποζημιώσει τώρα για τον τόσο χαμένο κόπο μας?
    Επιτελικό Team Ευάγγελου Αντώναρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση