GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια ακόμη ήττα για τις ΗΠΑ!

Στην Ονδούρα τα κοινωνικά κινήματα βγήκαν στους δρόμους και οι δικτατορίσκοι απομακρύνονται! Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/ ...

Στην Ονδούρα τα κοινωνικά κινήματα βγήκαν στους δρόμους και οι δικτατορίσκοι απομακρύνονται!

Από το http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

Τα κοινωνικά κινήματα, η λαϊκή αντίδραση υποχρεώνουν τους στρατιωτικούς σε άτακτη υποχώρηση! Σήμερα τα 8 εκατομμύρια πολιτών της Ονδούρας ψηφίζουν για Συνταγματική Συνέλευση, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους.Από τους επίσημους οργανισμούς μόνον ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Manuel D’Escoto, καταδίκασε, έστω με μια απλή δήλωση το πραξικόπημα: «καταδικάζουμε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Manuel Zelaya…». Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιώπησε για μια ακόμη φορά, υποκύπτοντας δουλικά στις ΗΠΑ. Κι όμως, τα κινήματα των πολιτών έκανε τους καραβανάδες να επιστρέψουν στα λαγούμια τους, αναμένοντας καλύτερες μέρες και καλύτερη οργάνωση από τ’ αφεντικά τους (ΗΠΑ), για να σώσουν την Ονδούρα από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο».Την πιο κρίσιμη ώρα ο πρόεδρος της Ονδούρα βγήκε στους δρόμους και...
μίλησε στο λαό. Τα κοινωνικά κινήματα κατάλαβαν στρατόπεδα και το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας. Η αστυνομία ανέλαβε να σταλούν στα εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια, μιας και αυτό το «έργο» ήταν αρμοδιότητα του στρατού. (φωτογραφία)Συγκλονιστικές ειδήσεις, που δυστυχώς αποκρύβουν τα ΜΜΕ για μια ακόμη φορά.Η αντιπολίτευση στην Ονδούρα, μετά την αποτυχία των στρατιωτικών να επιβάλλουν την «τάξη» αποτρέποντας τις εκλογές, απαιτεί την παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου Manuel Zelaya, για λόγους υγείας!Διατυμπανίζουν: «Ο Manuel Zelaya είναι τρελός και πρέπει να παραιτηθεί».Ίσως είναι τρελός. Αλλά η αλλαγή και ο αγώνας εναντίον της αποικιοκρατίας έχει ανάγκη τέτοιους τρελούς. Τρελούς που αρνούνται να λένε συνεχώς και αδιάλειπτα yes sir!Οι λατινοαμερικάνοι ηγέτες, με μπροστάρη τον Hugo Chávez και την Κούβα, στάθηκαν αλληλέγγυοι στον Manuel Zelaya και δεν περίμεναν τις εξελίξεις…Άλλη μια γνωστή ψυχολογική επιχείρηση της Cia, που χρησιμοποιούν και εναντίον του Chávez. Μια ήττα για τον Barack Hussein Obama II, που δεν κατάλαβε ΤΙΠΟΤΑ από τη Διάσκεψη του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, που δεν διάβασε το βιβλίο που του δώρισε ο Hugo Chávez. Στη δημοκρατική Ευρώπη, αυτές οι συγκλονιστικές ειδήσεις φθάνουν από τα blogs, που ξεφεύγουν από το φίλτρο των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών…

1 σχόλιο

  1. Παραπληροφόρηση από τον γνωστό ηλίθιο στο στυλ το κακό Ισραήλ και η καλή χαμάς. Ουστ ρε κόπρε των μουλάδων!


    Τεγκουσιγάλπα
    Τελευταία ενημέρωση 19:00

    Αδοξο τέλος φαίνεται ότι είχε η προσπάθεια του προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, να πετύχει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης την επανεκλογή του.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στρατός τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία. Η σύλληψη έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, και πληροφορίες συνεργατών του Σελάγια αναφέρουν ότι ομάδες στρατιωτών περικύκλωσαν την κατοικία του προέδρου, και αφού ακούστηκαν λίγοι πυροβολισμοί, ο πρόεδρος συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας.
    Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις εξελίξεις.
    Αργότερα, αναφέρθηκε ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία σε περίπου 500 άτομα που διαδήλωναν υπέρ της κυβέρνησης, οι οποίοι έκαναν λόγο για πραξικόπημα.
    Σύμφωνα με το ισπανόφωνο πρόγραμμα του CNN, ο Σελάγια έχει καταφύγει στην Κόστα Ρίκα ζητώντας άσυλο.
    Ανοικτό παραμένει ακόμη το ποιος διοικεί την κυβέρνηση στη χώρα μετά τη σύλληψη του προέδρου: Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ονδούρας, τον πρόεδρο ακολουθεί ο πρόεδρος του Κογκρέσσου, και μετά ο πρόεδρος του Ανωτάτου Διακστηρίου, ενώ τον έλεγχο στην πράξη τις πρώτες ώρες φαίνεται να είχε ο Στρατός.
    Δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις ούτε από το Στρατό ούτε από την πολιτική ηγεσία σχετικά με το ποιος ασκεί πλέον τα καθήκοντα του προέδρου.


    Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

    Σύντομα μετά την γνωστοποίηση της σύλληψης του προέδρου της Ονδούρας, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, και κάλεσε «όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες να σεβαστούν τη δημοκρατία και την ισχύ του νόμου», ενώ τόνισε ότι οι διαμάχες θα πρέπει να διευθετηθούν «χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».
    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκης Ένωσης καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Στρατού σε κοινή τους δήλωση από την Κέρκυρα (όπου βρίσκονται στα πλαίσια της Συνόδου του ΟΟΣΑ), χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη παραβίαση της συνταγματικής τάξης της Ονδούρας» και ζήτησαν «άμεση επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα».
    Ο «φίλα προσκείμενος» στο Σελάγια, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, είχε καταδικάσει νωρίτερα το «πραξικόπημα», καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το ίδιο. «Πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται η ονδουριανή μπουρζουαζία, οι πλούσιοι που μετέτρεψαν την Ονδούρα σε μία δημοκρατία μπανανία και πολιτική και στρατιωτική βάση της βορειο-αμερικανικής αυτοκρατορίας».

    Το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα για τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ο πρόεδρος είχε καλέσει σε δημοψήφισμα -στα πρότυπα των προέδρων της Βενεζουέλας και της Κολομβίας- ωστόσο, το σχέδιο «πάγωσε» με παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστήριου.
    Ο Στρατός είχε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει στα σχέδια του προέδρου, με αποτέλεσμα ο Σελάγια να προχώρησει την προηγούμενη εβδομάδα στην παύση του αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση