GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεσπάθωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης...

Σκληρές καταγγελίες για το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Lebaycid. Ερώτηση - βόμβα προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη. Κινδυνεύει το ε...

Σκληρές καταγγελίες για το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Lebaycid. Ερώτηση - βόμβα προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη. Κινδυνεύει το ελαιόλαδο και η δημόσια υγεία!
.
Σκληρή Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτ. Χατζηγάκη για ψεκασμούς με το φυτογάρμακο Lebaycid (με δραστική ουσία fenthion), του οποίου η χρήση έχει απαγορευθεί και η ημερομηνία χρήσης του έχει λήξει κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης.
Επιρρίπτοντας ευθύνες στις υπηρεσίες του υπουργείου, ο βουλευτής, με σοβαρές αιχμές εναντίον εκείνων που "νεκρανάστησαν το Lebaycid" και κάνοντας λόγο για "έκπληξη και οργή των ελαιοκαλλιεργητών του νομού Χανίων", καλεί τον υπουργό να πάρει μέτρα "προκειμένου να αποσυρθεί το ληγμένο Lebaycid και να αντικατασταθεί με εναλλακτικά φυτοφάρμακα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν υπολείμματα του Lebaycid στο ελαιόλαδο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα μας και τη δημόσια υγεία".
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του βουλευτή έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΛΙΟΥ Γ. ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. ΣΩΤΗΡΙΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Αθήνα, 20/7/2009
ΘΕΜΑ: Δολωματικοί Ψεκασμοί στο Νομό Χανίων
Κύριε Υπουργέ
...
Με έκπληξη και οργή οι ελαιοκαλλιεργητές στο Νομό Χανίων – και προφανώς όχι μόνο – παρακολουθούν τις υπηρεσίες σας να ολιγωρούν στο θέμα της δακοκτονίας, ενώ με διάφορες περίεργες και εξεταστέες διοικητικές αποφάσεις προωθούν αποδεδειγμένα τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον φυτοφάρμακα, παρατείνοντας μάλιστα το χρόνο λήξης τους, για να προλάβουν οι εταιρίες παραγωγής και εμπορίας τους να το διαθέσουν στην ελληνική αγορά μιας και είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που επιτρέπει ακόμα τη διακίνησή τους.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκα χθες από έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Βουκολιών, ο δεύτερος και καθυστερημένος ψεκασμός για το δάκο αποφασίστηκε από τις υπηρεσίες σας να γίνει με Lebaycid (με δραστική ουσία fenthion), του οποίου η χρήση έχει απαγορευθεί και η ημερομηνία χρήσης του έχει λήξει.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. από το 2004, ενώ και στις ΗΠΑ δεν έχει έγκριση κυκλοφορίας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων από δηλητηρίαση και λόγω της τοξικότητάς του σε υδρόβιους οργανισμούς, μέλισσες και πουλιά, διότι βιοσυσσωρεύεται στα περιβαλλοντικά συστήματα αλλά και στον λιπώδη ιστό των θηλαστικών.
Επιπροσθέτως, ενώ η έγκριση κυκλοφορίας του Lebaycid στην Ελλάδα έληξε στις 30/6/2007 και η χρήση του επιτρεπόταν μέχρι τις 31/12/2007, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με περυσινό έγγραφό του με Αρ.Πρωτ. 120035 στις 24/6/2008, έλαβε έγκριση διάθεσης για επιπλέον 120 μέρες, ενώ με αντίστοιχο φετινό έγγραφο με Αρ.Πρωτ. 128569 στις 11-05-2009, δόθηκε και πάλι στο Lebaycid έγκριση διάθεσης ξανά για 120 ήμερες (μέχρι 31-08-2009), όσο δηλαδή διαρκεί η περίοδος των ψεκασμών, χωρίς καν να υφίσταται έγκριση καταλληλότητας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που είναι το αρμόδιο σε θέματα φυτοπροστασίας.
Ο φόβος ότι το Lebaysicid ως διασυστηματικό λιποδιαλυτό, μπορεί να καταλήξει ως υπόλειμμα στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έχει γίνει είναι ο εφιάλτης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή της χώρας και οι εξαγωγές μας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές ελαιολάδου, απλά και μόνο γιατί πρέπει να προωθηθούν τα αποθέματα ενός φυτοφαρμάκου. Σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έχουν τεθεί ανώτατα όρια υπολειμμάτων fenthion (1 mg/kg) στις ελιές, οπότε η εύρεση ποσοτήτων που να υπερβαίνουν αυτό το όριο, εξαιτίας του Lebaysicid, θα καθιστούν το ελαιόλαδό μας απαγορευτικό. Αλλά, ακόμα και κατώτερα από αυτό το όριο να ανιχνευθούν, τα υπολείμματα ενός απαγορευμένου φυτοφαρμάκου σε ένα προϊόν ασφαλώς δεν αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την αγορά, την ίδια στιγμή όπου οι ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θέτουν όλο και αυστηρότερα όρια όσο αφορά τα φυτοφάρμακα.
Είναι επιβεβλημένο να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στη δακοκτονία που να είναι φιλικές στο περιβάλλον και δε θα προκαλούν – αποδεδειγμένα – κανένα κίνδυνο στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική. Ενδεικτικά, στο χωριό Γλώσσα του Νομού Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) έκανε πειράματα για χρονικό διάστημα περίπου μίας δεκαετίας, ώστε να αναζητηθούν αξιόπιστες λύσεις που να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο πρόκλησης εθισμού του δάκου.
Σύμφωνα, με όσα μου δήλωσαν οι αγροτικοί φορείς των Χανίων, προτιμούν να θυσιάσουν την παραγωγή τους στο δάκο παρά να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την πανάκριβη φήμη του Κρητικού ελαιόλαδου με τη χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου.
Κατόπιν των ανωτέρω:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Ποιοι νεκρανάστησαν το Lebaycid;
2) Σε ποια επιστημονικά στοιχεία βασίστηκε η χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, προκειμένου να τα δημοσιοποιήσουμε και στην Ε.Ε. για να άρει την απαγόρευση που έχει θέσει από το 2004;
3) Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αποσυρθεί το ληγμένο Lebaycid και να αντικατασταθεί με εναλλακτικά φυτοφάρμακα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν υπολείμματα του Lebaycid στο ελαιόλαδο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα μας και τη δημόσια υγεία;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Στέλιος Γ. Νικηφοράκης

7 σχόλια

  1. όποιοι χυδαιολογούν από τα blogs, σκοτώνουν τα blogs......
    evkasselakis

    kas50kas@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ !

    Ο ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΤΟΝ ΔΑΙΛΑΚΗ ΚΛΠ....ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

    "ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΞΙΟΥ" ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΟΤΙ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


    Η ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΕΡΑ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ


    ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΓΥΡΩΝΥΤΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΑΝΔΡΕΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ !!!

    ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΠΟΛΛΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΩΝΙΚΟ ΚΥΛΩΜΑ


    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ "ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ" ΠΟΥ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ!!

    ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΛΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ...


    ΑΝΔΡΕΙΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει λύση!!

    Ούτε Τσάτσοι, ούτε ρουφιάνοι....

    Ο Δρ Κουτσούκος με 100.000 επαναστατημένους πολίτες στο Συνταγμα φέρνει τις εκλογές σε δύο μήνες από τώρα ...

    και κερδίζει το Πασοκ 180 βουλευτές και ψηφίζεται Πρόεδρος ο....δρ Κουτσούκος....


    Υπάρχει λύση...
    Λίτσα Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. EΛΛHNIKH OIKONOMIA:

    Ο Κατήφορος τέλος δεν έχει...

    Σημερινά δημοσιεύματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ιδού οι αριθμοί που δίνει η ΕΣΥΕ.

    -Παραγωγή βιομηχανίας πτώση έως 54%

    -Ιδιωτική κατανάλωση πτώση έως 30%.


    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και διαψεύδουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που παρά το ότι οι αριθμοί βγάζουν μάτι, οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι και αμετακίνητοι στην πολιτική τους.

    Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες βδομάδες για να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ. Με τον προϋπολογισμό του 2009 και τις μετέπειτα προσαρμογές του, έφεραν την οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Τώρα με τα νέα φορολογικά-"αναπτυξιακά" μέτρα τους επιβεβαίωσαν την εσώτατη πρόθεσή τους να διαλύσουν την χώρα. Η αντίδραση της αγοράς στα τελευταία μέτρα τους αλλά και στις καθημερινές τους εξαγγελίας ήλθε και έπεσε σαν τσεκούρι στα κεφάλια τους. Αλλά που να καταλάβουν τι τους γίνεται...

    Αντί οι κυβερνώντες να αλλάξουν πορεία και να παραιτηθούν από την καταδικαστική για την πραγματική οικονομία πολιτική τους, συνεχίζουν "αταλάντευτοι" :

    -Το πλήρες ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας σε 5 μεγαλοκαρχαρίες (Τράπεζες, Υγεία, Τηλεπικοινωνίες, Καύσιμα, Βασικά είδη διατροφής). Παρέχοντας κάθε προνόμιο και προστασία στους μεγάλους νταβατζήδες της ελληνικής οικονομίας (Αισχροκέρδεια, Κατάργηση φορολογίας, Κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, Παραχώρηση χώρων εκμετάλλευσης-Πολυκαταστήματα). Αποτέλεσμα ;; Η εξαφάνιση των άλλων κλάδων, ο εξανδραποδισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Παράλληλα φορτώνουν τους απολυόμενους στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεγελώντας τους και τάζοντάς τους τον παράδεισο της εργασιακής ασφάλειας..

    -Το διαρκές κυνηγητό του κράτους προς τους μικρομεσαίους (έφοδοι και τρομοκρατία μέσω των φορολογικών ελέγχων, φυλακίσεις για οφειλές στο δημόσιο και τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ).

    -Την γενναία επιδότηση με κάθε τρόπο και μέσο των νταβατζήδων (δημόσια έργα, προμήθειες, κ.λπ.).

    -Τη σπατάλη εις όφελος των ολίγων και εκλεκτών της (Golden Boys, Δικαστικοί, κ.α.)

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΣΑΦΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

    Τότε γιατί τη συνεχίζουν ;;

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην πολιτικη

    τιποτε δεν προδιαγραφεται....

    υπαρχει παντα ο ασταθμητος παραγων....

    το "σκουπιδι μην το υποτιμησεις" ποτε...

    μπορει να μπει στο ματι σου και να στο

    βγαλει...

    Παπουλιας, Σημιτης, Σουφλιας, Κύρκος, Δαμανακη , Αρσενης, Καψαμπελης, Λουτραδης, Δρ Κουτσουκος...

    ολοι ειναι πιθανοι και απίθανοι υποψηφιοι!!

    ο απολιτικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To lebaycid δεν επιτρέπεται στους αεροψεκασμούς και γενικά στους ψεκασμούς κάλυψης των ελαιοδένδρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρις πρόβλημα στους δολωματικούς ψεκασμούς, κατα τους οποίους ρίχνεται(ψεκάζεται)ένα κλαδί ανα πέντε δένδρα περίπου. Αν δοθούν σαφείς οδηγίες στους ψεκαστές να επιλέγουν να ψεκάζουν τμήματα δένδρων που δεν φέρουν ελαιόκαρπο, δεν υπάρχει περίπτωση να ευρεθεί το εν λόγω φάρμακο στο ελαιόλαδο που θα παραχθεί απο αυτά τα ελαιόδενδρα. Αυτά για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιός είναι και ξεσπάθωσε , ο ΖΟΡΡΟ !!!!!
    Όλα τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα αλλά δεν έχουν αντίδια να τα βάλουν με τις βιομηχανίες που τα παράγουν.
    Θα του περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση