GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χριστιανική Λογοκρισία...

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου . Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Κώστας Γαβράς δήλωσε ότι βρίσκει πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την ...

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Κώστας Γαβράς δήλωσε ότι βρίσκει πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, αυτό που συνέβη: «το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα».
Ο σκηνοθέτης σημειώνει πως ό,τι δείχνει το βίντεο είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και ότι σκοπός του φιλμ ήταν να δείξει τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο ανά τους αιώνες από ανθρώπινο χέρι.
Δήλωσε ότι δεν...
τον ξαφνιάζουν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες… Λυπάμαι πολύ!»
Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο σκηνοθέτης εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αφαίρεση του ονόματός του από το συγκεκριμένο βίντεο.
Αντιδρά στο «κόψιμο» σκηνών από το φιλμάκι του ο Κώστας Γαβράς

Μετά απο αυτό, θα μπορούσε αύριο ο Αγγλικος Τύπος να λέει:
“Γιατί θέλουν οι Έλληνες τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω; Ξέρουμε ότι πρόκειται για μνημεία άλλων θεοτήτων και -ακόμη χειρότερα- γνωριζουμε ότι είναι έργο καλλιτεχνών. Μετά το κόψιμο του Κ. Γαβρα φοβόμαστε μη “τα λογοκρίνουν”. Ίσως τα μάρμαρα να κινδυνεύουν…“
Το φαντάζεστε
;

12 σχόλια

  1. τι λενε και οι αρχαιοελληνιστες??

    τι ειπαν οι χρησμοι του Απολλωνα??

    πεινα και δυστυχια ακουγεται οτι θα πεσει σε λιγο

    βαλτε δρ Κουτσουκο να μαθουμε τι θα μας προκυψει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντε τωρα..βρήκαν ΘΕΜΑ οι μουσουλμομανείς της Ελλάδας.
    -Ναι είδατε τι κανουν οι ορθόδοξοι.
    Ενώ στον Μουσουλμανικό κόσμο υπάρχει ΠΛΑΙΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...
    ου.. να χαθείτε τΣΥΡίζοντας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣΧΕΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ, ΒΡΩΜΕΡΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΑΣΕΛΕΣ "ΥΜΝΩΝΤΑΣ" ΤΟ ΘΕΟ
    ΣΑΣ-ΚΑΙ ΘΕΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ, ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΟΦΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ.
    ΟΜΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ Η ΓΥΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΜΑΚΙ ΤΟΥ ΓΑΒΡΑ.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ
    ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΜΠΑΦΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΕΣ.
    ΟΣΟΙ ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ ΚΙ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΝΑ ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,
    ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ......

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός είναι αυτός ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ που κατακλύζει όλα τα μπλοκ νύχτα-μέρα με τις κομματοσκυλιές του; ΚΛΩΤΣΙΙΕΣ ΚΑΙ ΡΟΧΛΑΛΕΣ ΠΟΥ ΘΈΛΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προκλητικές παρεμβάσεις μέ σκοπό τήν εξαφάνιση θεμελιωδών μνημείων τού πολιτισμού τής χώρας μέ τίμημα ακόμα καί την μαζική περιβαντολογική καί βιολογική εξόντωση τών κατοίκων έγιναν καί εξακολουθούν νά γίνονται μέ τήν ανοχή όλων μας.
    Παράδειγμα:Η κραυγαλέα πολιτιστική ακύρωση τής ύπαρξης τής Ελευσίνας καί τού αρχαιολογικού χώρου τών περίφημων Ελευσινίων μυστηρίων, σάν προβεβλημένου χώρου τής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από τούς κάθε είδους "Αγγελόπουλους",τίς χαλυβουργίες τών τελευταίων 50 χρόνων καί τούς πρόσφατους προκλητικούς συνεταιρισμούς μέ τήν κρατική ΔΕΗ γιά νέα εργοστάσια,πού γέννησαν στό παρελθόν τίς "ιερές" χρηματοδοτήσεις πατριαρχείων κλπ καί δίνουν τήν εικόνα τής πραγματικής δικτυομένης εξουσίας στήν Ελλάδα.
    Γιώργος Κοσμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΣΑΡΚΟΖΙ



    Ο Σακοζι διαβασε στα ελληνικα στο "Πρωτο Ψεμα" την "συνομιλια"
    Σιλβιο και
    Παρτιτζια ντα Πουταναριο
    και εμαθε οτι ο Σιλβιο πηδαγε τζαμπα, χωρις λεφτα αλλα πουλωντας υποσχεσεις....

    Η πραγματικη ζαλαδα ειναι οταν εμαθε οπο δικο του ανθρωπο στην Μυκονο οτι οπως ειχε πει στον δρ Κουτσουκο η "πρωην κυρια Σιλβιο" του Καβαλιερε δεν του "κανει κουκου"....

    τοτε ο Σαρκο καταλαβε οτι ο Ιταλος ψευτο-μαφιοζος ...αερογαμουσε !!

    Δεν του "κανει κουκου" του Σιλβιο ειχε πει η πρωην κυρια Σιλβιο στον δρ Κουτσουκο και βαζει τις ....
    Ντα Πουταναρες να λενε οτι "ξεσκιζοντουσαν ολο το βραδυ"!!

    Α ρε Απολλωνα ποσα μας λες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι ωραίος κυριούλης αυτός ο γεροντοειδής Κώστας Γαβράς!!1
    Ιστορική φυσιογνωμία και ο ΖΗΤΑΣ του!
    Μέγας σκηνοθέτης ο αλάθητος Πάπας της ιστορίας μας!
    Αλήθεια ρε «καλόπαιδο» τί γνώμη έχεις για τον Σαρτζετάκη που ο… ιστοριοδίφης επέβαλε ως πρόεδρο, κατά του ...Τριανταφυλλίδη;

    Εχεις περάσει από το sartzetakis.gr μεριά, να δεiς πως αποκαλεί τον ...εμφύλιο; Τι λέει για το παιδομάζωμα;;;
    τί λέει για την μάχη της Φλώρινας, που οσωνούπω θα γιορτάσουμε;
    Οχι με τα κνόγαλα της Παπαρήγας!!! Οχι!!!
    Μας έπεισε ο “Ζητας”, που μας συνέστησε ο… γεροντοειδής!
    Θα πάμε να τιμήσουμε εκείνους που βοήθησαν με την θυσία τους να μη "ζήσουμε τις ζωές των άλλων"! Σε σιβηρίες σε γκουλάγκ σε Τασκένδες…

    Και αν κάνουμε και κανένα ...κακοντρεχές σχολιακι δεν πειράζει!!! Μας εχει συγχωρήσει ο Νικολακης ο Πρακτωρ! Με τα καινούρια συμβολαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ (ΤΑΛΙΜΠΑΝ) ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ, ΟΙ "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ... ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ; ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΚΑΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ" ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ...ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ "ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ" ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗΚΑΜΕ, ΟΤΙ ΓΙΝΑΜΕ ΠΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ... ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΟΜΕΪΝΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΤΕΡΝΕΣ... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΤΕ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;... ΕΝΑΣ ΑΠΟΤΥΧΥΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΙΣΚΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝΕ ΚΑΜΑΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟ "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"...
    ΚΙΤΣΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όποιος θέλει άμεση μαρτυρία για τη μεταχείριση των αρχαίων κτισμάτων ας κάνει μια βόλτα στους παλιούς ναούς γύρω από αρχαία μνημεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και αν μπορέσει ας μετρήσει τα κομματια ακόμα και από αγάλματα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πέτρες οικοδομικές για να χτιστούν, να μας το πει !
    Ίσως να μην τα βλέπουν αυτοί που δέχονται πως έχουν πατέρα τον Αβραάμ και το σπέρμα αυτού εις τους αιώνας!!
    Δεν κοιτάτε λέω τη ρόκα σας, θέλετε να τα σκεπάσετε σαν τις γάτες !

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί ακριβώς εκνευρίστηκε η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ (και πάλαι ποτέ Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) κι έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση για το Μουσείο της Ακρόπολης (κλικ εδώ)

    Γιατί, λέει, «τεμαχίστηκε» ένα «έργο τέχνης» του Κώστα Γαβρά, που προβαλλόταν στο Μουσείο. Κι αυτοί που το τεμάχισαν έκαναν «λογοκρισία που… θύμιζε περίοδο χούντας»!

    Ρωτήσαμε, κι αυτό που μάθαμε είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό:

    Δεν πρόκειται για κάποιο «έργο Τέχνης» πρόκειται για ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται μπροστά από την αίθουσα του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου. Το φιλμάκι αυτό προβάλλει με animation (δηλαδή με κινούμενα σχέδια) την Ιστορία της Ακρόπολης και τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς. Ανάμεσα σε άλλα που διεκτραγωδεί υπάρχει και μια σκηνή όπου εικονίζονται κάποιοι «ρασοφόροι» να πελεκούν και να καταστρέφουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Τέτοια περιστατικά όντως συνέβησαν γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίμαχη σκηνή (διάρκειας 12 δευτερολέπτων σε ένα φιλμάκι συνολικής διάρκειας ενάμιση λεπτού) πράγματι κόπηκε. Με τη λογική ότι το Μουσείο δεν δημιουργήθηκε για να διχάσει, αλλά για να ενώσει. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί:

    Πρώτον, αυτό που κόπηκε ΔΕΝ είναι «έργο Τέχνης», ούτε είναι «έκθεμα» του Μουσείου. Είναι απλώς ενημερωτικό υλικό.

    Δεύτερον, τέτοια ενημερωτικά υλικά κόβονται και ράβονται συνεχώς και είναι στη διακριτική ευχέρεια του Μουσείου να αποφασίσει αν και πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

    damanakhΤα animation που δημιουργούνται ως βοηθητικό ενημερωτικό υλικό στα μουσεία μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ευρηματικά και χαριτωμένα, σίγουρα ΔΕΝ θεωρούνται έργα Τέχνης που πρέπει να σεβαστούν οι πάντες την ακεραιότητά τους, λες και πρόκειται για τη… Μόνα Λίζα.

    Τρίτον, το μουσείο δημιουργήθηκε πράγματι, για να προβάλλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όχι για να προσβάλλει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.

    Τέταρτον, αν έθιγε το Κοράνι, η κα. Δαμανάκη θα υποστήριζε να κοπεί αμέσως! Γιατί αν προσέβαλε την Πίστη των συμπατριωτών μας Μουσουλμάνων θα ζήταγε την άμεσα απομάκρυνσή του, ενώ όταν θίγει την Πίστη των Χριστιανών πρέπει να το αφήσουμε;

    Πέμπτον, το Μουσείο δεν φτιάχτηκε για να καταγγείλει κάποιες ακρότητες φανατικών ζηλωτών του 5ου μ.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε για να καταγγείλει τον ακρωτηριασμό που υπέστη το μουσείο το 1802 από τον Λόρδο Έλγιν. Και να επιτύχει την επανένωσή των γλυπτών του. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με τη σκηνή που κόπηκε από το ενημερωτικό φιλμάκι.

    Μάλλον, η κα. Δαμανάκη ξεπέρασε τα εσκαμμένα…

    Και κάτι τελευταίο: πριν από επτά χρόνια, σε μια έκθεση εικαστικών που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, εμφανίστηκε πίνακας ο οποίος προσέβαλε τα χριστιανικά σύμβολα. Υπό το βάρος της κατακραυγής που δημιουργήθηκε, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απέσυρε τον πίνακα.

    Τότε αποσύρθηκε ολόκληρος πίνακας, όχι ένα μικρό μέρος από ένα διαφημιστικό φιλμάκι σε μουσείο. Τότε αποσύρθηκε αληθινό «έργο Τέχνης» αληθινό «έκθεμα».

    Όμως, η κα. Δαμανάκη ΔΕΝ διαμαρτυρήθηκε τότε. Ούτε κατήγγειλε «λογοκρισία που θυμίζει εποχή χούντας».

    Αν θέλετε να συζητήσουμε τι είναι Τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι λογοκρισία και τι δεν είναι πολύ ευχαρίστως.

    Αλλά να συζητήσουμε. Όχι να ακούμε κάποιους αλαφροΐσκιωτους να ανοητολογούν.

    Για να μη θυμίσουμε στην κα. Δαμανάκη ότι η πιο αναίσχυντη και απροκάλυπτη λογοκρισία ασκήθηκε σε καθεστώτα που η ίδια λάτρεψε και ύμνησε.

    Χωρίς ποτέ να ζητήσει μια συγγνώμη.

    Και έρχεται σήμερα και παραδίδει μαθήματα φιλελευθερισμού σε ανθρώπους που ουδέποτε υπηρέτησαν ούτε χούντες ούτε υπαρκτούς Ολοκληρωτισμούς.

    Κι αυτό το απύθμενο θράσος κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε στην Ελλάδα.

    Και να το στιγματίζουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση