GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ασφαλιστικό πρόβλημα και η λύση του...

To Σουηδικό Μοντέλο . Toυ Μιλτιάδη Νεκτάριου * από το http://www.taseis.net/ Το ασφαλιστικό πρόβλημα θα οδηγήσει νομοτελειακά στην οριστική ...

To Σουηδικό Μοντέλο
.
Toυ Μιλτιάδη Νεκτάριου*
από το http://www.taseis.net/

Το ασφαλιστικό πρόβλημα θα οδηγήσει νομοτελειακά στην οριστική πτώχευση του Ελληνικού Δημοσίου μετά το 2015. Η χώρα προσέγγισε και άλλες φορές το φάσμα της πτώχευσης στην περίοδο της μεταπολίτευσης: το 1985, το 1992, και το 2009. Όμως, το ασφαλιστικό σύστημα θα απαιτήσει μετά το 2015 ετήσιες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 7% του ΑΕΠ, οι οποίες θα κλιμακωθούν στο 15% ετησίως μετά το 2040. Ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει σήμερα το 50% των συνολικών συντάξεων της χώρας (περίπου 5,5% του ΑΕΠ). Η κρισιμότητα της κατάστασης έχει τεκμηριωθεί σε αλλεπάλληλες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, καθώς και Διεθνών Αναλογιστικών Οίκων. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει ολοκληρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Σε πρόσφατη μελέτη μας («Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση με Συναίνεση και Διαφάνεια», Εκδόσεις Παπαζήση, 2008) προτείνεται η θέσπιση ενός νέου συστήματος συντάξεων για...
ην χώρα, με βάση το Σουηδικό Μοντέλο.
Η κεντρική θέση της μελέτης είναι ότι εάν ο στόχος είναι η απρόσκοπτη παροχή των υπεσχημένων συντάξεων στο μέλλον, τότε μόνο ένας τρόπος υπάρχει : η πλήρης κεφαλαιοποίηση του συστήματος των Επικουρικών συντάξεων και η συντονισμένη λειτουργία των Συστημάτων Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, με στόχο την μείωση του συνολικού μακροχρόνιου κόστους. Η κεφαλαιοποίηση όμως θα χρειαστεί περίπου 15 χρόνια για να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ ετησίως την πρώτη δεκαετία, θα μειωθεί στο 0,5% την επόμενη πενταετία και στη συνέχεια θα μηδενιστεί. Τα οφέλη θα ήσαν ήδη εμφανή εάν είχε ξεκινήσει η κεφαλαιοποίηση νωρίτερα. Επειδή ο χρόνος τρέχει πλέον αντίστροφα, αναπτύσσονται τρία (3) Επιχειρησιακά Σχέδια, με βάση τα οποία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να ολοκληρωθεί στην τετραετία 2009-12. Το συμπέρασμα είναι ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία και όσο καθυστερούμε την μεταρρύθμιση τόσο αυξάνεται η ένταση των μελλοντικών χρηματοδοτικών προβλημάτων. Ήδη χάθηκε ουσιαστικά η δεκαετία μέχρι το 2010. Εάν ξεκινήσουμε αργότερα την κεφαλαιοποίηση, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πρόσθετους πόρους σε μια περίοδο κατά την οποία η απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση θα έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων.
Το προτεινόμενο σύστημα συντάξεων θα καλύπτει τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και θα αποτελεί προσαρμογή του Σουηδικού μοντέλου, το οποίο επιτυγχάνει την ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων , και λειτουργεί στη βάση «Ατομικών Λογαριασμών» στους οποίους συσσωρεύεται το ασφαλιστικό κεφάλαιο του κάθε ασφαλισμένου. Κάθε χρόνο όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση για το ποσό του συσσωρευμένου ασφαλιστικού κεφαλαίου. Η εφαρμογή του Σουηδικού μοντέλου επιβάλλει την πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η υιοθέτηση του Σουηδικού μοντέλου καθιστά περιττή την πολυδιάσπαση των Φορέων της κοινωνικής ασφάλισης. Προτείνεται η συγχώνευση όλων των ταμείων «κύριων συντάξεων» στον Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, καθώς και όλων των υφιστάμενων επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών Συντάξεων. Ο προτεινόμενος Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ. Τα συστήματα πληροφορικής του ΙΚΑ επεκτείνονται και καλύπτουν τους ασφαλισμένους όλης της χώρας. Καταργούνται οι πολλαπλοί αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και αντικαθίστανται από τον Ατομικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Θεσπίζεται η μόνιμη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με το TAXIS με στόχο την είσπραξη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και την δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Η δομή του προτεινόμενου συστήματος βασίζεται στην αρχή ότι : «Η προστασία που παρέχει το Κράτος πρέπει να είναι ομοιόμορφη για όλους. Η χρηματοδότηση τυχόν αποκλίσεων από το γενικό κανόνα πρέπει να βαρύνει τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους». Με βάση την αρχή αυτή, προτείνεται η ενίσχυση του νεοπαγούς θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από τους ενδιαφερομένους και θα υπόκεινται στην κρατική εποπτεία, χωρίς όμως την εγγύηση των παροχών τους από το Κράτος.
Για να υλοποιηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο των τεσσάρων ετών, χρειάζονται δύο προϋποθέσεις : (α) συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, και (β) δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στους πολίτες. Οι πολίτες θα εμπιστευθούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφόσον προηγηθεί η πολιτική συναίνεση και εφόσον πειστούν ότι το νέο σύστημα συντάξεων διέπεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη. Οι πολίτες δεν θα πειστούν μόνο με επιχειρήματα περί οικονομικής αποδοτικότητας και μακροχρόνιας ισορροπίας. Θα δώσουν την αποδοχή τους : (α) εάν διατηρηθούν τα υπεσχημένα επίπεδα παροχών, (β) εάν πειστούν ότι το νέο σύστημα μεταχειρίζεται όλους τους πολίτες διαχρονικά με τον ίδιο τρόπο, και (γ) εφόσον συνειδητοποιήσουν ότι θα έχουν ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, στον οποίο θα συσσωρεύεται το ασφαλιστικό τους κεφάλαιο και για το οποίο θα έχουν ετήσια ενημέρωση.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μία νέα αρχή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και να ενταχτεί στην ομάδα των πρωτοπόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την θέσπιση μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στη βάση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, και με την υλοποίησή της εντός μιας τετραετίας.

*O Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης,
Πανεπιστήμιο Πειραιώς,
και Πρώην Διοικητής του ΙΚΑ.

19 σχόλια

  1. ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ

    Οι "επενδυτές" της Ιονίας Οδού αλλά και της Κορίνθου-Πατρών χαράσσουν τους δρόμους πάνω στα καμένα..
    Σε ανύπτοτο χρόνο σχεδιάζοντας, φρόντισαν κάποιοι να καίνε. Το κόστος αλλά και οι αντιδράσεις για τις κοπές των δέντρων ήταν υψηλού κόστους για τους "επενδυτές".

    Ετσι από τριετίας στην Κορίνθου-Πατρών "ξέσπαγαν" φωτιές εκει όπου σήμερα χαράσσεται η νέα οδός.

    Η Ηλεία είναι άλλο ένα τρανό παράδειγμα. Κάηκε τμήμα του δάσους Στροφιλιάς και σήμερα γίνονται έργα όλως τυχαίως..
    Κάηκε η ορεινότερη περιοχή πίσω από την Αμαλιάδα και χαράσσονται δρόμοι. Κάηκε Ο Καιάφας, Η Ζαχάρω, και σήμερα πέφτει το τσιμέντο..

    "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ" το ΔΟΓΜΑ της Κυβέρνησης και του πάλαι ποτέ Αλογομούρη.
    Παράλληλα πλακώσαν οι μεσίτες, οι "επενδυτές" γής και άλλα παλιοτόμαρα, κολλητοί της εξουσίας.

    "ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ, ΝΑ Σ'ΑΛΛΕΙΨΩ ΜΕΛΙ"

    Αυτό ακριβώς έγινε. Τώρα εκβιάζουν τους φτωχούς αγρότες, αρπάζοντας τη γή τους έναντι λίγων ΕΥΡΩ.

    "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε όλο τον κόσμο έχει αποδειχτεί ότι το "ασφαλιστικό πρόβλημα" είναι κατασκευασμένο.
    Όταν όλο και λιγότεροι ικανοί για εργασία άνθρωποι απασχολούνται κανονικά, όταν στη χώρα μας ιδιαίτερα επιτρέπεται να μην καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, όταν ιδιαίτερα πάλι στη χώρα μας τα αποθεματικά των ταμείων γίνονται αντικείμενο ληστείας, είναι αναμενόμενο να λείπουν πόροι από το ασφαλιστικό σύστημα.
    Θα τολμήσει κανείς να ζητήσει και να επιβάλλει την πραγματική καθολική καταβολή εισφορών ή θα εξακολουθήσουν να χαρίζονται στους εργοδότες;
    Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει ότι η εισφοροδιαφυγή και οι χαριστικές ρυθμίσεις είναι το κύριο εργαλείο επιβολής καθεστώτος εξαθλίωσης;
    Μετά ας μιλήσουμε για ενοποιήσεις και νοικοκυρέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. «ΠΑΜΕ, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ. ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!»
    ************************************************88
    Η είδηση που βγήκε από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε ότι το φθινόπωρο θα προχωρήσει και σε δεύτερο πακέτο μέτρων και διαθρωτικών αλλαγών. Με λίγα λόγια και σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε από την νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, έρχονται και νέοι φόροι, έρχονται και νέες ρυθμίσεις (ασφαλιστικό, ωράριο εργασίας) που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων.

    Δεν θα μείνουμε στα όσα δήλωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και πρώην υφυπουργός του κ. Αλογοσκούφη ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της οικονομίας.» Αυτά, είναι απαράδεκτα. Θα μείνουμε στην ...ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε αναφορικά με το αν θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την μείωση του ελλείμματος. Η απάντηση του σε απλά ελληνικά, ήταν θα το μειώσω το 2010 και αν δεν το μειώσω θα ζητήσω παράταση. Μετά την απάντηση αυτή, κάτι είπε περί σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

    Το Πα.σο.κ. έχει ξεκαθαρίσει ότι: ο ορίζοντας του 2010 δεν είναι ρεαλιστικός, δεν είναι εφικτός. Θεωρεί ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δυστυχίας , είναι μια κυβέρνηση μειωμένης αξιοπιστίας και στην Ευρώπη.
    Είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που κατάφερε να θέσει τη χώρα της, μέσα σε πέντε χρόνια, δύο φορές υπό επιτήρηση.
    Την διαπραγμάτευση αυτή, θα την κάνει η επόμενη, λαού θέλοντος, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NEKTAPIE,

    ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ...

    ΠΈΣ ΤΟ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΆ, ΜΗΝ ΚΟΥΡΆΖΕΣΑΙ ΝΑ ΓΡΆΦΕΙΣ ΤΌΣΕΣ ΜΑΚΑΚΊΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΑΘΕΤΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ

    Διδάσκουν: Τρομπούκας, Καταλληλότερος, Αλογομούρης, Πομολάκιας, Πάλι-Πάλι και άλλοι καταξιωμένοι δόκτορες...

    «Μπουγαδα» = ξεπλυμα χρηματος
    «Ριχταδικο» = απαγωγη
    «σκαφη» = λυτρα
    «κορακια» = εκτελεστες
    «μεταρυθμιση» = ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
    «σεμνα και ταπεινα» = εκβιασμοι και απαγωγες
    «ασφαλιστικο» = δουλέψτε μέχρι τα 90 σας
    «Δεν σκεφτομαι νεους φορους» = την γαμησατε!
    «Ανάπτυξη»= να γίνουν όλα στάχτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσχετε ανώνυμε που μιλάς για την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα.
    Σε ρωτάω να μου απαντήσεις μία απλή ερώτηση, εάν μπορείς.
    Πώς γίνεταινα έχουμε, με μεγάλη διαφορά, ΤΗ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ και εσύ να καταγγέλεις αυτά που καταγγέλεις;
    Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν εκθέτεις μόνο την κοινή λογική αλλά και το κόμμα σου;
    Περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΘΕΤΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ

    Διδάσκουν: Τρομπούκας, Καταλληλότερος, Αλογομούρης, Πομολάκιας, Πάλι-Πάλι και άλλοι καταξιωμένοι δόκτορες...

    «Μπουγαδα» = ξεπλυμα χρηματος
    «Ριχταδικο» = απαγωγη
    «σκαφη» = λυτρα
    «κορακια» = εκτελεστες
    «μεταρυθμιση» = ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
    «σεμνα και ταπεινα» = εκβιασμοι και απαγωγες
    «ασφαλιστικο» = δουλέψτε μέχρι τα 90 σας
    «Δεν σκεφτομαι νεους φορους» = την γαμησατε!
    «Ανάπτυξη»= να γίνουν όλα στάχτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΑ 64 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    ΠΤΩΣΗ 10%


    ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ 12%.


    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΟΥΛΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ
    Μόνο ένα βαρειά άρρωστο μυαλό σαν του Τσίμα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα 255 εκατομμύρια ευρώ του C4I του παιδικού φίλου του Γιωργάκη, του Τρεπεκλή, με ένα λεμονοστίφτη των 20 ευρώ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
    Με μιά απλή διαίρεση βρίσκουμε ότι με 255 εκατομμύρια ευρώ αγοράζει κανείς 12.750.000 λεμονοστίφτες.
    Ο Παύλος Τσίμας ισχυρίζεται καθημερινά στο κανάλι του ότι η σκανδαλάρα Ζίμενς είναι ευθύνη 50-50 Πασόκ και Ν.Δ.
    Δηλαδή μας λέει ότι Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΔΩΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΤΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.
    Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα.
    Είδες φίλε πασόκε, όταν έχουν συνηθίσει να σε δουλεύουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν;
    Ο καλύτερος πελάτης!
    Power corrupts, absolute power corrupts, absolutely.
    Αυτό είναι αξίωμα, δεν το ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΕΠΕΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ.
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ Ο ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
    ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ, ΣΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ.
    ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΑΚΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ!!
    ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ.!!!
    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ. ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ LEASING. ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, 15 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ!!!
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΠΙΣΩ;
    ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΜΠΟΛΑ; ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ;;
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΤΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ MEGA CHANNEL;
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΒΡΩΜΑ.
    ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΑΡΣΗ!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.
    Με όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις εποχές και όπου υπάρχουν άνθρωποι είναι φυσιολογικό να υπάρχει διαφθορά, περισσότερη ή λιγότερη.
    Η διαφορά των ημερών της Ν.Δ. με το πασόκ είναι ότι τα 20 πράσινα χρόνια είχε ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ των υπουργών και των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων (προφανώς διορισμένων από τους πρασινοφρουρούς).
    Θυμίζω ότι ο Αντρέας είχε ταριφοποιήσει τη "λογική μίζα" και έλεγε μέχρι 500 εκατ. Θυμίζω ότι ο Παπαντωνίου (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) κατέστρεψε εκατομμύρια Έλληνες στο Χρηματιστήριο και δεν δικάστηκε κάν.
    Πριν οι πράσινοι οπαδοί κάνουν κριτική στη Ν.Δ. για τα λάθη και τις ανεπάρκειες της να θυμούνται την προίκα της θεσμοθετημένης διαφθοράς που άφησαν.
    Δεν είστε παρθένες κύριοι, έχετε παρελθόν και μάλιστα το χειρότερο!
    Διώξτε ΠΡΩΤΑ από το κόμμα σας όλους τους επώνυμους διεφθαρμένους του Σημίτη και μετά κάθε κριτική και πρότασή σας θα είναι πειστική.
    Μέχρι τότε ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.
    Όσο πάτε χεράκι-χεράκι με τους μιζωμένους υπουργούς και άλλους παρατρεχάμενους του σημίτη ο λαός ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. Τι πάει να πεί το πασόκ τιμωρήθηκε το 2004 για τις ατασθαλίες επί Σημίτη;
    Ποινική παραγραφή μπορεί να κάνατε αλλά οι άνθρωποι άλλαξαν;
    Είναι δυνατόν να λέτε ότι άλλαξε το μαγαζί επειδή άλλαξε η ταμπέλα;
    Το εμπόρευμα άλλαξε;
    Η εξυπηρέτηση άλλαξε;
    Τι άλλαξε;
    Γιωργάκη, όσο δεν βλέπεις αυτό το απλό πράγμα τόσο θα σε μαυρίζει ο λαός.
    Τα λόγια και τα ταξίματα δεν μετράνε, οι πράξεις μετράνε.
    Εάν έχεις γραμμάτια που πρέπει να πληρώσεις αυτό είναι άλλη υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σιγά την αποκάλυψη ρε ρεμάλια του press και εσείς και τα ιδιωτικά Γιωργοκάναλα.
    Ξεχάσατε που μας πρήξατε τρείς μήνες για τα 100 χιλιάρικα του Παυλίδη, ενώ δεν ακούστηκε από ΚΑΝΕΝΑ κανάλι η υπόθεση υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας που αφορά εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) για τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Πασόκ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου (όχι τον κλαψιάρη superstar γνωστό λιμοκοντόρο των τηλεοράσεων, τον άλλο το μυστακιοφόρο);
    Ξέχασες που έχει εξαφανιστεί από τα κανάλια το όνομα του Τρεπεκλή, του παιδικού φίλου του Γιωργάκη, που έχει ήδη παραδεχθεί ότι πήρε 6,7 εκατομμύρια ευρώ μίζες για το C4I, ένα άχρηστο σύστημα που μας κόστισε 255 εκατομμύρια ευρώ;
    Ξέχασες που κάνανε γαργάρα τις θρασύτατες δηλώσεις Πάγκαλου ότι και ο ίδιος έφερνε λεφτά από ανώνυμους επιχειρηματίες στο πασόκ, προφανώς για να δικαιολογήσει τον Τσουκάτο, για να τον αποτρέψει να μιλήσει;
    Ξέχασες τόσα και τόσα;
    Ζούμε την απόλυτη δικτατορία στην ενημέρωση και το χειρότερο είναι ότι έχουμε αρχίσει να τη συνηθίζουμε.
    Μόνη όαση ελπίδας είναι τα blogs!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΚΟΥ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ - ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΛ ΚΑΠΟΝΕ

    Έ όχι και να μιλάει για συνείδηση, για διαφάνεια και για δικαιοσύνη ο καθηγητής της μπουρδολογίας Γιωργάκης.

    Πάει να μας τρελάνει εντελώς μου φαίνεται.

    Νομίζει ότι ξεχάσαμε που πλήρωσε το πρόστιμο του Λαλιώτη, όταν αυτός καταδικάστηκε από το δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση του Μητσοτάκη;

    Με τόσες εισφορές από τη Ζίμενς δεν θα βοηθήσουμε το δικό μας το παιδί τον Κώστα Λαλιώτη, το μέγα δάσκαλο και πνευματικό καθοδηγητή του πρωταθλητή λασπολογίας Ελλάδος Μιχαλάτσι Καρχιμάτσι;

    Να μη σώσουμε το άνθρωπο που πρόσφερε ατέλειωτες μίζες στο κόμμα σε περιπτώσεις όπως το Κτηματολόγιο, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Αεροδρόμιο;

    ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΟΣ Ο ΛΕΙΨΟΣ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΤΣΑΝΤ.

    ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ.

    θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο ο Καραμανλής, η Παπαρήγα, ο Αλαβάνος ή ο Καρατζαφέρης;

    Ότι και να σκεφθεί κανείς είναι λίγο για τον αμοραλισμό και το γενικό ήθος αυτού του περιφερόμενου τυχοδιώκτη από τη Μινεσότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ..ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ..ΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑΣ ΝΔ ΕΛΕΩ ΕΕ ΦΥΣΙΚΑ- ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ 25ΡΗΔΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΛΕΩ ΕΕ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΔΥΑΛΥΣΕΙ ΚΑΙ 7 ΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΥΛΑ..Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΟΥ ..ΚΑΤΣΕΛΗ..Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΕΒΑΙΑ...ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΑ.. ΧΑΝΗ-ΠΑΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
    (πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο).
    Η μόνη ευθύνη που έχουν άνθρωποι σαν τον Tσίμα είναι η ευθύνη απέναντι στην τσέπη τους. Όταν μόνο τα εμφανή εισοδήματά σου ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ ετησίως, κυκλοφορείς με τζίπ 5000 κυβικών αλλά δηλώνεις σοσιαλιστής, είσαι τουλάχιστον ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ.
    Πόση "δημοσιογραφική" τσίπα μπορεί να έχει κάποιος που:
    1.Κρύβει επιμελώς ότι είναι 30 χρόνια φίλος του Χριστοφοράκου
    2.Γνωρίζει ότι μέσω της Intracom του Κόκκαλη ο Χριστοφοράκος παίρνει τις περισσότερες δουλειές του δημοσίου.
    3.Λέει ότι δεν ήξερε τίποτε, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ο Κόκκαλης είχε τη δύναμη να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, όπως έριξε το Μητσοτάκη το 1993.
    4.Μέσω του Mega βρίζει και λοιδωρεί τη ΝΔ που μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες ουσιαστικά έδιωξε τη Ζίμενς από τις προμήθεις του δημοσίου
    Άρα, τι είναι;
    Υποκριτής ή πουλημένος;
    Πουλημένος ή υποκριτής;
    Μήπως και τα δύο;
    Διαλέξτε.
    ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ, ΕΝΩ Ο ΤΣΙΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    Ο κυρ-Παύλος είναι πολλά πράγματα, δημοσιογράφος πάντως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ, Ο ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ ή Ο ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ;
    Βίος και πολιτεία οι υπάλληλοι της Μπομπολο-Κυριακου-Αλαφουζο-Λαμπρακο μαφίας, χρόνια τώρα!
    Και εσύ άμοιρε πολίτη κάτσε μπροστά στα κανάλια τους για να «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ».
    Αυτοί βάζουν το κασετόφωνο και εμείς χορεύουμε σαν τις μαϊμούδες.
    Τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. «ΠΑΜΕ, ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ. ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!»
    ************************************************
    Η είδηση που βγήκε από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε ότι το φθινόπωρο θα προχωρήσει και σε δεύτερο πακέτο μέτρων και διαθρωτικών αλλαγών. Με λίγα λόγια και σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε από την νεοδημοκρατική διακυβέρνηση, έρχονται και νέοι φόροι, έρχονται και νέες ρυθμίσεις (ασφαλιστικό, ωράριο εργασίας) που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων.

    Δεν θα μείνουμε στα όσα δήλωσε ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και πρώην υφυπουργός του κ. Αλογοσκούφη ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της οικονομίας.» Αυτά, είναι απαράδεκτα. Θα μείνουμε στην …ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε αναφορικά με το αν θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την μείωση του ελλείμματος. Η απάντηση του σε απλά ελληνικά, ήταν θα το μειώσω το 2010 και αν δεν το μειώσω θα ζητήσω παράταση. Μετά την απάντηση αυτή, κάτι είπε περί σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

    Το Πα.σο.κ. έχει ξεκαθαρίσει ότι: ο ορίζοντας του 2010 δεν είναι ρεαλιστικός, δεν είναι εφικτός. Θεωρεί ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δυστυχίας , είναι μια κυβέρνηση μειωμένης αξιοπιστίας και στην Ευρώπη.
    Είναι η μοναδική κυβέρνηση στην Ευρώπη που κατάφερε να θέσει τη χώρα της, μέσα σε πέντε χρόνια, δύο φορές υπό επιτήρηση.
    Την διαπραγμάτευση αυτή, θα την κάνει η επόμενη, λαού θέλοντος, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    ”PASOK poisonous”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΩ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΑ 30 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΟΥ. ΣΕ ΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΡΕΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ? ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΙΠΟΜ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝ ΘΕΛΩ Η ΔΕ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ....ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι λέει ο άνθρωπος !!!!!!!!!!!!
    Εγώ υποστηρίζω το Αλβανικό μοντέλο.
    Θα δουλεύουμε όλοι , δεν θα δίνει κανένας εισφορές και δεν θα παίρνει κανένας σύνταξη.
    Το ασφαλιστικό είναι μιά μπαρούφα.
    Δίνουμε υποχρεωτικώς τα χρήματα μας για να τα κλέβουν οι αλήτες.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΡΑ.
    Τόσα χρόνια πριν την καθιέρωση του ασφαλιστικού τι γινόταν ?
    Είχε εξαλειφθεί το ανθρώπινο είδος απο την πείνα των γερόντων και τις ασθένειες? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.
    Είναι ληστεία το σύστημα όπως και η συλλογή φόρων απο την εφορία αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και διαφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση