GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερμηνεύοντας την επίθεση στα ελληνικά blogs...

. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας .. Οι πρόσφατες επιθέσεις στα ελληνικά blogs με απειλές, μηνύσεις και αγωγές ...

.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας
..
Οι πρόσφατες επιθέσεις στα ελληνικά blogs με απειλές, μηνύσεις και αγωγές άπτονται και της γνωστής πρότασης του κ Σανιδά που πριν να αποσυρθεί από το σεβαστό «παλκοσένικο της Δικαιοσύνης» είχε κάνει την τοποθέτησή του που στόχευε μάλλον σε πιθανές επιχειρήσεις «φίμωσης» των blogs και φρονώ ότι εύλογα δημιουργούν πολλά και ποικίλα ερωτηματικά σχετικά με το αιτιολογικό τους υπόβαθρο.
Σήμερα θα επιχειρήσω μία σύντομη ερμηνεία των “anti-blog” ενεργειών στον ελλαδικό χώρο.
1/ Είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα blogs έχουν τσούξει πολύ, μα πάρα πολύ, στον παραδοσιακό έντυπο τύπο κάθε μορφής με ιδιαίτερη έμφαση στις ημερήσιες και...
κυριακάτικες εφημερίδες οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν σαφή καθοδική πορεία πωλήσεων την οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν με τις «απίστευτες» προσφορές σε CD, και “δώρα” τα οποία ουσιαστικά ξευτελίζουν σε βαθμό άξιο λύπης την πάλαι ποτέ ευπρέπεια και δύναμη του τύπου τη στιγμή που φαινομενικά τουλάχιστον ανακόπτουν την καθοδική πορεία διάθεσης φύλων.
2/ Είναι αλήθεια που απαιτεί και πολλή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο ότι πολλές ελληνικές εφημερίδες έχουν υποστεί μία βαθμιαία αλλά σαφή «μετάλλαξη» στην πολιτικο-ιδεολογική τους ταυτότητα η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από οικονομικές-εμπορικές σκοπιμότητες αλλά έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύει τους παραδοσιακούς αναγνώστες οι οποίο αναρωτιούνται γιατί πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν «την εφημερίδα τους» όταν αυτή έχει κάνει αδιαμφισβήτητες στροφές στην πολιτική της άποψη και ΔΕΝ συνάδει πλέον με τις δικές τους πεποιθήσεις, τις δικές τους αντιλήψεις της καθημερινής πραγματικότητας.
3/ Εκατομμύρια άτομα στις παραγωγικές ηλικίες από τα παιδιά των Λυκείων μέχρι και τους/τις πενηντάρηδες έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση στο internet και μπορούν να «δικτυωθούν» επισκεπτόμενοι πολλά από τα κυρίαρχα blogs χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ χωρίς να υφίστανται την συναισθηματική φόρτιση που επιφέρει η αγορά της εφημερίδας που αγαπούσαν επί σειρά ετών η οποία όμως εδώ και μερικά χρόνια ΔΕΝ τους εκφράζει καθώς έχει απαξιώσει τις θέσεις της υποκύπτοντας στο δέλεαρ των παροχών διαφημίσεων και είσπραξης των σχετικών κονδυλίων.
4/ Μολονότι η αίσθηση του να κρατά κανείς στο χέρι του «το σώμα» μιας έντυπης εφημερίδας είναι δυνατή ακόμα πιο δυνατή γίνεται η ανάγκη της απελευθέρωσης από τη συνήθεια αγοράς ΜΙΑΣ εφημερίδας που «διαπραγματεύθηκε και άλλαξε» την ιδεολογική της ταυτότητα και η πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ πληροφορίες σε χρόνο DT!!!
Επειδή συμβαίνει να είμαι αναγνωρίσιμος και τακτικότατος blogger θα ήθελα να δηλώσω ότι ακόμη και όταν κάποιοι κακόπιστα μου επιτίθενται (σε μερικά blogs που επιτρέπουν ΑΝΩΝΥΜΕΣ αναρτήσεις και συνεπώς διακυβεύουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους καθώς μερικές από αυτές δεν είναι απλά χυδαίες αλλά εμφανέστατα παθολογικές) η εμμονή μου να αναρτώ σε πολλά blogs τις σκέψεις μου και μαζί τους προβληματισμούς μου συνεχίζει και θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Και εσείς, φίλες και φίλοι, ανώνυμοι bloggers συνεχίστε απτόητοι την παρουσία σας στο διαδίκτυο, ελέγξτε προοδευτικά την αξιοπιστία και μαζί την γραμματική κάποιων αναρτήσεών σας και να είστε βέβαιοι ότι, νομοτελειακά, οι καλύτεροι ανάμεσά σας θα επιβιώσουν και θα απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους σε σύντομο χρονικό διάστημα! Μέσα στους «καρπούς» συγκαταλέγονται, νομοτελειακά, και τα έσοδα από διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών και εδώ θα απαιτηθούν από τους bloggers ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή, δυνατοί χαρακτήρες, εμμονή στην ελευθερία της έκφρασης και προσεκτικός έλεγχος του δέλεαρ των παχυλών εσόδων από διαφημίσεις που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σας έρχονται από παντού αλλά θα αποτελέσουν και τον κίνδυνο πτώσης και μετάλλαξης των «ελεύθερων blogs» στο γνωστό ρόλο των….καθημερινών και Κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων.
Για μένα τα blogs αποτελούν το μέλλον της επικοινωνίας…
* Ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

13 σχόλια

  1. ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ολοι υφιστάμεθα τις συνέπειες ενός ανηλέητου φοροκυνηγητού της κυβέρνησης. Ολοι υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας ανάλγητης πολιτικής με μηδενικές κοινωνικές παροχές, αυξήσεις-κοροϊδία για τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσεις-φωτιά σε ΔΕΚΟ, καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης, υγεία, φόρους...

    Το μόνιμο επιχείρημα είναι ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ.

    και φυσικά.. αφού:

    1. 6 δις ΕΥΡΩ στοιχίζουν στον έλληνα φορολογούμενο τα αναδρομικά των δικαστών...

    2. 8 δίς φορτώθηκε το ΙΚΑ ασφαλιστικές υποχρεώσεις των τραπεζών από το περίφημο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    3. 3,5 δις φορτώθηκαν οι έλληνες φορολογούμενοι από την εθελουσία στον ΟΤΕ (δωράκι στους Γερμανούς).

    4. 1,3 δις χρεώθηκαν οι έλληνες φορολογούμενοι για την εξαγορά της φούσκας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ".

    5. 6,3 δις πληρώνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες από τις οποίες δανείζεται με επιτόκιο 5,7% αντί του 1% που δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. (Μια μείωση του επιτοκίου-δώρου προς τις τράπεζες κατά μία μονάδα θα απέφερε στο δημόσιο 1,2 δίς το χρόνο).

    6. 4-4,5 δις κάθε χρόνο κλέβουν οι καρτελάδες των καυσίμων από τον ελληνικό λαό από τη ληστεία στα καύσιμα. Μεγάλο μέρος από αυτά τα ποσά θα μπορούσε να τα εισπράξει το κράτος με μορφή φόρου στα καύσιμα, ελλατώνοντας έτσι τη δυνατότητα στους 2-3 νταβατζήδες της αγοράς να κερδοσκοπίσουν

    Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ (δικαστικοί) ΚΑΙ ΤΑ GOLDEN BOYS.

    Ας περιοριστούμε όμως σε αυτές τις 6 περιπτώσεις. Εχουμε ένα άθροισμα 26 δις ΕΥΡΩ !!
    Και έχει το θράσσος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να αναγγέλουν και να εξαπολύουν ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στους απλούς πολίτες.


    ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΟΝΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΑ ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΛΕΩΝΙΔΑ

    Οταν το βαρέλι το πετρέλαιο διεθνώς είχε 149 δολάρια ... (2008)..

    η βενζίνη στην Ελλάδα πουλιόταν 1,30 ΕΥΡΩ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΕΧΕΙ 57 δολάρια..

    ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΤΡΟ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KRIMA.

    APESYRAN THN TROPOLOGIA NA TOYS PLHRONOYME TA ENSHMA.
    KRIMA.

    KAI EIXA THN MEGALH EYXARISTHSH NA TOYS EDINA KATI KAI EGO APO AYTA POY MOY PERISEBOYNE.

    KLAPS-KLAPS-KLAPS. MOY TSERHSAN THN EYKAIRIA NA GINO ETHINIKOS HROAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παπαριπουλε
    παλι δρ κουτσουκο διαβασες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιπερόπουλε,

    Κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν, αν ο δεύτερος δεν διαστρεβλώνει αλήθειες. Δεν είναι θέμα κακοπιστίας, αλλά αγανάκτησης που δεν μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικό τρόπο. Την ίδια αντίδραση "απολαμβάνει" και ο τύπος για τις εκάστοτε μαλακίες του.

    Σε ότι αφορά την γραμματική έχεις δίκιο και είναι εύκολο, σε ότι όμως αφορά στο συντακτικό, θα πρέπει να λάβεις υπ' όψη ότι κάποιοι γράφουν μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να σκέφτονται σε άλλη γλώσσα και να γράφουν σε άλλη. :-)

    Ενα πράγμα θα πρέπει να θεωρείται σημαντικό υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως, ότι σε καθεστώτα όπως το σημερινό, εκκολάπτονται και γεννιούνται εθνικές καταστροφές. Παρά τις αντιδράσεις και την επιχειρούμενη φίμωση της γνώμης των πολιτών, η καταστροφή ΕΡΧΕΤΑΙ.

    15 Απριλίου γράφαμε:
    «Μέχρι το χειμώνα δεν θα υπάρχει ζήτημα Αιγαίου».

    Δυστυχώς τείνει να δικαιωθούμε...
    Και ο μαλάκας ο Καραμανλής, αντί να φροντίσει τα σημαντικά, ψάχνει τρόπο φίμωσης των blogs. Ο ΗΛΙΘΙΟΣ!

    Αυτό όμως το "ηλίθιοι" εντάσσεται στην δικαιολογημένη οργή που αναφέρω πιο πάνω. Ετσι δεν είναι;

    ...και μην δω κανένα σχόλιο ηλιθίου τινός για "εθνικισμό" από τους bloopers, γιατί θα πέσουν επίχρυσα καντήλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν ηταν υπερ των μπλοκγς που θα εγραφε ο Παπαροπουλος τις αποψεις του, χιλιοειπομενες σκεψεις ,αλλα καθοτι οπορτουνα αρπαζει την ευκαιρεια να γινει αρεστος στους αναγνωστες.Μερος του συστηματος αυτου του διαβρωμενου εισαι,γιατι δεν απαντας πως πηραν την κορη σου στον διαγωνισμο του υεθα γλειφωντας και με τα κερατα σου τωρα μην παριστανεις τον δημοκρατη βλεπεις οτι αλλαζουν τα πραγματα και στριβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 18 Ιουλ 2009 12:20:00 μμ


    "..και μην δω κανένα σχόλιο ηλιθίου τινός ..."


    ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΕΣΕΝΑ , ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχτες στον ΑLFA μεσανυχτα στιν εκπομπη αλαξετα ολα σε ενα ορφανοτροφειο ολες οι διαφημισεις
    ηταν τσοντοδιαφιμησεις

    TI ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΟΜΑΤΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΟΜΑΤΕΜΠΟΡΕΙΑΣ.
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
    ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

    ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
    Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΑΥΤΩΝ ΣΕ ΠΗΓΗ ΚΕΡΔΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ .

    Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑΝΜΑΡ .

    ΛΕΤΕ ΝΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΟΔΟΥΛΟΥ ,ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΧΟΝΤΡΟΥΛΗΣ ,ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΦΟΥΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H δεξιά δεν θα παραδοθεί από μόνη της!!

    Πολίτες, ρίξτε με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις την φεουδαρχία που ξεψυχά, αλλά κανείς δεν τολμά να την «διαδεχτεί».

    Εσείς είστε ο κυρίαρχος λαός!! Η νίκη είναι δική σας. Τις εκλογές θα τις φέρει ο λαός!!

    18 Ιουλ 2009 3:08:00 πμ

    Ολοι ακολουθουμε την "γραμμη" δρ Κουτσουκου!!

    Nikos pasok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είστε θλιβερός αγαπητέ μου κ. "καθηγητά". Δεν έχει καν νόημα να επεκταθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1.43

    γαμώ το καντήλι σου το επίχρυσο.

    "Αντ' αυτού"
    για blooper που λείπει,
    ένας άλλος blooper.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 18 Ιουλ 2009 5:18:00 μμ


    "ηλιθίου τινός ..."

    ΑΡΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση