GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να μειωθούν σε 230 οι βουλευτές...

Η αναμόρφωση της εκλογικής νομοθεσίας – Το γερμανικό σύστημα και οι ελληνικές «ιδιαιτερότητες» Του Γιώργου Κίσσονα* Α) Πλήθος Βουλευτικών Ε...

Η αναμόρφωση της εκλογικής νομοθεσίας – Το γερμανικό σύστημα και οι ελληνικές «ιδιαιτερότητες»

Του Γιώργου Κίσσονα*

Α) Πλήθος Βουλευτικών Εδρών
Κάθε βουλευτική έδρα στη Ελληνική Βουλή αντιστοιχεί, σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή, σε 34.022 δημότες. Στη Γερμανία, κάθε βουλευτική έδρα αντιστοιχεί περίπου σε 137.000 δημότες (!). Το Σύνταγμά μας στο Άρθρο 51 λέει:
«Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους», δηλ. θα μπορούσε να είναι π.χ. 230 (βλέπε πρότασή μας στο τέλος) συμβατό, μάλιστα, με το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας.
Β) Εκλογικές Περιφέρειες & Απογραφή
Το Σύνταγμά μας στο Άρθρο 54 λέει:
«Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, όπως αυτός προκύπτει από τη τελευταία απογραφή». Αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί το 2010 η κατανομή των εδρών είναι με...

βάση την απογραφή του 2001. Αν, όμως, οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν μετά τη 1η Μαρτίου 2011 τότε η κατανομή των εδρών πρέπει να γίνει βάσει της νέας απογραφής. Τί θα γίνει τότε; Π.χ. στην Α’ Αθηνών, όπου αντιστοιχούν 17 έδρες με την απογραφή του 2001, είναι βέβαιο ότι με τη νέα απογραφή θα της αντιστοιχούν 13 με 14 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι η μονοεδρική π.χ. Παγκρατίου θα πρέπει να συγχωνευτεί με την μονοεδρική Κολωνακίου...
Γ) Υποψήφιοι στις Μονοεδρικές και Αναπληρωτές τους
Με το Γερμανικό εκλογικό σύστημα υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος από τα κόμματα (ή ανεξάρτητος) και αν στο διάστημα της κοινοβουλευτικής περιόδου συμβεί κάτι (παραίτηση, θάνατος κ.λ.π.) την έδρα τη κερδίζει ο πρώτος επιλαχών του ίδιου κόμματος από τη λίστα. Αν, όμως, υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι του ίδιου κόμματος, όπως συζητείται, σε μιά τέτοια περίπτωση μπορεί το δεύτερο ή, ακόμη, και το τρίτο κόμμα να κερδίσει τη μονοεδρική περιφέρεια, εάν έχει «κατέβει» με λιγότερους υποψήφιους από τα προηγούμενα! Π.χ. στο Ρέθυμνο, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει δύο ή τρείς υποψηφίους, οι οποίοι και θα μοιραστούν το σύνολο των ψήφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και η Ν.Δ. έχει μόνο έναν υποψήφιο, ο οποίος και θα λάβει το σύνολο των ψήφων της Ν.Δ., είναι πιθανό να κερδίσει την έδρα η Ν.Δ.. Το ίδιο μπορεί να συμβεί π.χ. στη Σάμο και το Κ.Κ.Ε. να κερδίσει την έδρα.
Δ) Μονοεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες & Ετεροδημότες
Ένας δημότης που κατοικεί μόνιμα π.χ. στη Καλλιθέα, πληρώνει στο Δήμο Καλλιθέας τα δημοτικά τέλη, το δημοτικό φόρο, το τέλος ακίνητης περιουσίας, οι λογαριασμοί Δ.Ε.Η. και Ε.Υ.Δ.Α.Π. είναι στο όνομά του, τα παιδιά του φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς, αλλά για λόγους τοπικού πατριωτισμού εξακολουθεί να είναι γραμμένος π.χ. στη μονοεδρική της Αχαΐας, δε θα ψηφίσει τον υποψήφιο της μονοεδρικής της Καλλιθέας, άλλα της μονοεδρικής της Αχαΐας. Θα μπορεί, μάλιστα, να είναι και υποψήφιος στη μονοεδρική της Αχαΐας!
Στη Γερμανία ψηφίζεις εκεί που έχεις τη μόνιμη κατοικία σου...
Ε) Το Ανέκδοτο
Το να λέμε «γερμανικό μοντέλο» ένα σύστημα μόνο και μόνο επειδή θα έχει μονοεδρικές περιφέρειες και πολυεδρικές με λίστα, δεν έχει καμία βάση, αφού δεν υπάρχει καμία άλλη σύμπτωση ή ομοιότητα!
Μονοεδρικές και πολυεδρικές περιφέρειες είχε και το εκλογικό σύστημα της Ελλάδος το 1928, όπου από τις 98 ε.π., οι 48 ήταν μονοεδρικές...
ΣΤ) Το Παράδοξο
Το Γερμανικό εκλογικό σύστημα, για τα κόμματα που θα περάσουν το όριο του 5% ή θα κερδίσουν τρεις (3) μονοεδρικές περιφέρειες, εφαρμόζεται η «άδολη» απλή αναλογική.
Αν ήμαστε οπαδοί της (δεν ήμαστε) θα ζητούσαμε την εφαρμογή του και στην Ελλάδα, με μόνη αλλαγή το όριο να είναι 3%. Έτσι, π.χ. στις τελευταίες εκλογές, θα είχαμε την εξής κατανομή των εδρών:

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 43,92% έδρες 138 αντί 160
ΝΔ.: 33,48% έδρες 106 αντί 91
Κ.Κ.Ε.: 7,54% έδρες 24 αντί 21
ΛΑ.Ο.Σ. 5,63% έδρες 18 αντί 15
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% έδρες 14 αντί 13

Τη μόνη δικαιολογία που μπορούμε να σκεφτούμε για τα κόμματα που το απορρίπτουν είναι ότι εφαρμόζεται σε καπιταλιστική χώρα...
Ζ) Η Δική μας Πρόταση
Το σύνολο των εδρών να είναι διακόσιες τριάντα (230), εκατό (100) μονοεδρικές, εκ των οποίων οι πέντε (5) να είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού, εκατό (100) με λίστα σε πέντε (5) ή έξι (6) πολυεδρικές, και τριάντα (30) «δώρο» στο πρώτο κόμμα.
Ο τρόπος εφαρμογής να είναι πιστή αντιγραφή του γερμανικού συστήματος, αλλά με όριο το 3%.
Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα κερδίσει περισσότερες μονοεδρικές απ’ ότι του αναλογούν σύμφωνα με τα ποσοστά του, αυτές θα αφαιρούνται από το «δώρο» των τριάντα (30) εδρών. Έτσι, μόνο, επιτυγχάνεται η αναλογικότητα για τα υπόλοιπα κόμματα. Π.χ. αν στις τελευταίες εκλογές είχαμε αυτό το σύστημα, η κατανομή των εδρών θα διαμορφωνόταν ως εξής:

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 43,92% έδρες 160, δηλ. % εδρών 53,33%
έδρες νέας κατανομής 122, δηλ. % εδρών 53,04%
Ν.Δ.: 33,48% έδρες 91, δηλ. % εδρών 30,33%
έδρες νέας κατανομής 70, δηλ. % εδρών 30,43%
Κ.Κ.Ε.: 7,54% έδρες 21, δηλ. % εδρών 7,00%
έδρες νέας κατανομής 16, δηλ. % εδρών 6,96%
ΛΑ.Ο.Σ.5,63% έδρες 15, δηλ. % εδρών5,00%
έδρες νέας κατανομής 12, δηλ. % εδρών 5,22%
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 4,60% έδρες 13, δηλ. % εδρών 4,33%
εδρες νέας κατανομής 10, δηλ. % εδρών 4,35%

Υποψιάζομαι ότι κανένα κόμμα ή βουλευτής ή πολιτευτής δεν πρόκειται να το υποστηρίξει εκτός, βέβαια, από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλο, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη μείωση των εδρών.
Δεν πειράζει...
(*Δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα» της 14ης Ιανουαρίου 2010)

15 σχόλια

  1. 100 KAΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ !!!

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΕΝΗΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρόταση είναι σοβαρή.
    Προτείνω να αναλάβετε πρωτοβουλία ευρύτερης ενημέρωσης και στη συνέχεια συγκέντρωσης υπογραφών.
    Ο Σαμαράς σαν "ΠΟΛ.ΑΝ" είχε πρόταση για 200 Βουλευτες.
    Έχω αναλάβει και εγώ σχετική δραστηριότητα διακινώντας σχετική πρόταση με email.
    Θα γίνουν γνωστές και άλλες σχετικες ενέργειες σύντομα.
    Επιχειρήματα υπάρχουν πολλά έστω και με διαφορετική οπτική. Όλα ομως συγκλίνουν στο οτι δεν υπαρχει λόγος ύπαρξης τόσων πολλών Βουλευτων.Αντίθετα το όφελος από μείωση του αριθμού των εδρών, είναι τεράστιο από πολλές πλευρες.
    Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γίνουν το πολύ 150 έδρες. Ο μισθός τους να μην υπερβαίνει το μισθό ενός ανώτερου δημόσιου υπαλλήλου (2.500€ το μήνα). Ούτε κινητά ούτε αυτοκίνητα ούτε αεροπορικά εισιτήρια. Να δούμε ποιοί θα βάζουν υποψηφιότητα για βουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΜΠΡΟΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΜΟΥ εμπρός.........

    Κίνητρα για να γίνεις Ρουφίανος.

    Προσπαθεί το κράτος να βρει τρόπο να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και πρόκειται να δημιουργήσει γραμμή καταγγελιών, όπου θα μπορεί να πάρει κάποιος τηλέφωνο και θα καταγγέλλει το φοροφυγά.
    Αυτό λέει ο Παπακωνσταντίνου στον Σρόιτερ. Μάλιστα ανέφερε ότι....πολλοί φίλοι του υπουργού, πηγαίνουν σε μαγαζιά και του λένε καλά βλάκας είμαι εγώ που πληρώνω και αυτός δεν μου κόβει απόδειξη;

    Ο Παπακωνσταντίνου μετά από επιμονή του Σρόιτερ είπε ότι τελικά στους πολίτες που δίνουν τους φοροφυγάδες θα ταχυδρομείται μια επιστολή που θα επιβραβεύει τον πολίτη για το δόσιμο...
    Μμμμ... Κάτι δεν μας αρέσει εδώ...

    πασοκ. ΠΡΩΤΑ Ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Έλληνες της Μπίλντερμπεργκ
    Από ελληνικής απόψεως έχουν κατά καιρούς κληθεί και συμμετάσχει οι εξής:
    ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΥΙΔ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ 3Ε
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
    ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠ. ΕΛΛ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
    ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
    ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ - ΠΡ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛ. ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ OMBUDSMAN
    ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΑΣ ELETSON
    ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ. - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΙΤΑΝ
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΣΟΚ
    ΜΙΧΑΗΛ ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ PEGASUS OCEAN SERVICES
    ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ - ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
    ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
    ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΒΩΚΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ SEATRADE ORGANISATION
    ΜΙΝΩΣ ΖΟΜΠΑΝΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
    ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
    ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
    ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε δεν παμε στο διαβολο και οι 300.
    Και τι μας προσφερουν εκτος απο ρουσφετια,κονομες,ρεμουλες,βατοπεδια,λαμογιες και ποσα αλλα αμαρτωλα...
    Οι εθνοπατερες του εθνους!!!
    μη χεσω τωρα,,,,,
    ρωτηστε τους φουκαραδες στα χωρια αν πατανε το ποδι τους ποτε,εκτος βεβαια απο τις μερες των εκλογων...
    Θα,θα,θα,,λογια,λογια,,,και η ουσια ποια ειναι?αυτοι ολο και πιο πλουσιοι και εμεις μεσα στο αγχος,στην αγωνια για το πως θα εχουμε για το νοικι και για το γαλα των παιδιων μας..
    ρε ουστ σας λεω,,,στον γεροδιαολο ολοι τους,,και οι 300.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε να χρέωσε τη χώρα η ΝΔ με 50 δις €... τα υπόλοιπα 250 δις € όμως έχουν άλλο ονοματεπώνυμο... γράφουν πάνω ΠΑΣΟΚ-Ανδρέας...

    Τα ίδια όσον αφορά τη δημιουργία του ελλείμματος έχουμε ακούσει από το ΠΑΣΟΚ για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μας λένε ότι ήταν καταστροφική και εκτίναξε το έλλειμμα από το 65% του ΑΕΠ στο 100%!!! Για να δούμε τι λένε και τα νούμερα... τα πραγματικά εννοείτε και όχι τα "νούμερα" οι ΠΑΣΟΚοι:

    Oταν αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους δανείων που πάρθηκαν από τον Αντρέα, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 1990, όταν το ΠΑΣΟΚ παράδωσε την διακυβέρνηση της χώρας, ήταν το τεράστιο για την εποχή 1,7 δις €. Τα επόμενα έτη με τις συντονισμένες προσπάθειες της ΝΔ και του Μητσοτάκη, το έλλειμμα για άλλη μια φορά επί ΝΔ, όχι μόνο μειώθηκε... αλλά έγινε και πλεόνασμα!!!

    Ο Προϋπολογισμός του 1992 έκλεισε με πλεόνασμα 536 εκατ €!!!
    Μάλιστα μερικές μέρες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1993, τα ΝΕΑ (ναι τα ΝΕΑ καλά διαβάσατε...) είχαν κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο:

    ΛΕΥΚΗ ΤΡΥΠΑ 180 δις (δρχ) βρήκε το ΠΑΣΟΚ!!!

    Το 1993 ο προϋπολογισμός έγραψε έλλειμμα 220 εκατ. € επειδή στους τρεις μήνες που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έκανε το ίδιο κόλπο όπως και τώρα... μετέφερε έσοδα του 1993 στο 1994 και έξοδα από το 1994 στο 1993 ώστε να μειώσει το πλεόνασμα και να το εμφανίσει σαν έλλειμμα... την κατέχουν από χρόνια αυτή την τέχνη...

    Συμπέρασμα:
    Ο Μητσοτάκης που κυβέρνησε από το 1990 έως το 1993 επιβάρυνε τις επόμενες γενεές με μόνο 1,9 δις €.

    Συνολικά η ΝΔ και οι Κυβερνήσεις της 90-93 και 04-09 δημιούργησαν χρέη:

    1,9 δις € (90-93) + 6,9 δις € (04-09) = 8,8 δις €

    Ακόμα και αν χρεωθεί η ΝΔ όλο το δημόσιο χρέος πριν το 1981, ακόμα 1,9 δις €, φτάνει στα 10,7 δις...

    θέλετε να χρεώσουμε και άλλα 20 δις τόκους γι' αυτά τα 10,7 δις χρέος που δημιούργησε η ΝΔ από το 1974;

    Εγώ θα της χρεώσω 40 δις € τόκους για να είμαι απλόχερος με τους ΠΑΣΟΚους!!

    Άρα η ΝΔ χρέωσε τη χώρα με 50 δις € ...

    Τα υπόλοιπα 250 δις € χρέους όμως τους τα χαρίζουμε...
    μιας και γράφουν πάνω το ονομά τους και προπάντων του ολετηρα της χωρας και ιδρυτή τους τον οποίο ακόμα πληρώνουμε μιας και ήταν η ρίζα του κακού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επαίρονται οι πράσινοι κλεφτοκοτάδες για τους 160 βουλευτές που έχει ο ΓΑΠ και άρα κανείς δεν μπορεί να τον ρίξει.
    Το Γιωργάκη, το μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει βγάλει ποτέ πρωθυπουργό η Ελλάδα θα τον ρίξει ο προδομένος λαός, ο ίδιος που τον έφερε κιόλας.
    Δεν θα αργήσει καθόλου να έλθει αυτή η μέρα γιατί ως γνωστόν το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
    Ξεχάσανε τα 31 δισ ανείσπρακτα χρέη;
    Ξεχάσανε "τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα';
    Ξεχάσανε το "δεσμεύομαι';
    Ξεχάσανε το "αόρατο σχέδιο για την οικονομία';
    Ξεχάσανε την απόσυρση της απόσυρσης;
    Ξεχάσανε το "όχι νέοι φόροι";
    Ξεχάσανε την καταπολέμηση της ανεργίας που τώρα έχει φτάσει ήδη στο 12% και πάει για 20%;
    Ξεχάσανε το ψευτο-opengov που προσέλαβε όλα τα σκληρά στελέχη του κόμματος και τους υπαλλήλους των νταβατζήδων;
    Ξεχάσανε που έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και ακόμη δεν έχει ορίσει γενικούς γραμματείς υπουργείων και άλλων φορέων;
    Ξεχάσανε που ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού κλάδου της χώρας, έχει απολυτήριο Λυκείου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 200.000 άνεργοι πτυχιούχοι, πολλοί με διδακτορικά;
    Είναι απλή λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση για το ποιός θα ρίξει το Γιωργάκη.
    Ο ΛΑΟΣ, Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NA MEIΩΘOYN OΣO ΘΕΛOYN ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ
    ΓIATI O ΣYMBOΛIKOΣ ΑΡΙΘΜΟΣ TΩN 300
    ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΟΝΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ
    ΠΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.
    ΟΛΟΙ Ε Τ Ο Υ Τ Ο Ι ΕΜΗΔΙΣΑΝ!
    ΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΣΤΟΥΣ "ΜΗΔΟΥΣ" ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΥΓ: ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑ 10%, EΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΩ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΩΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    ΑΝ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟ ΨΗΦΩΝ ΙΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΤΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΤΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ


    ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ

    ΑΝ ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΛΕΥΚΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΙΟΩΗΦΙΑ


    ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΝ ΟΛΟΙ ΩΗΦΟΣΟΥΝ ΛΕΥΚΟ ΚΑΙ 300 ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΚΑΙ ΜΕ 1 ΨΗΦΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΟΛΟΙ ΛΕΥΚΟ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΚΑΙ 300 ΜΟΝΟ ΚΚΕ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 300 ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ

    ΛΕΥΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πολύ 230 και να μετρούν και τα λευκά στο εκλογικό μέτρο. Ετσι αν η αποχή ξεπεράσει το συνηθισμένο 25% (75% συμμετοχή) να αρχίζσουν να κόβονται βουλευτικές έδρες. ΑΝ ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος να εκλεγούν τα 2/3 των προβλεπόμενων βουλευτών (50/75 * 230)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση