GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επέτειος της δολοφονίας Τεμπονέρα...

Aπό το http://piazzadelpopolo.blogspot.com/ ., Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, συμμορία ΟΝΝΕΔιτών σε διατεταγμένη παρακρατική υπηρεσία, δολο...

Aπό το http://piazzadelpopolo.blogspot.com/
.,
Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, συμμορία ΟΝΝΕΔιτών σε διατεταγμένη παρακρατική υπηρεσία, δολοφόνησε τον Νίκο Τεμπονέρα στην Πάτρα. Εμείς, τότε -16χρονα και 17χρονα παιδιά- μέλη της ΠΑΜΚ και της Πανελλαδικής Επιτροπής Καταλήψεων, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Ο καθηγητής από την Πάτρα ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).
Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον...

τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.
Δείτε βίντεο ντοκουμέντο που εξιστορεί τα γεγονότα των τραμπούκων της Δεξιάς με πρωτεργάτη τον Γιάννη Καλαμπόκα. Πως ξεκίνησαν οι αθλιότητες με το κάψιμο εκλογικών κέντρων του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και πως φτάσαμε στην δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

17 σχόλια

  1. Για τον κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
    Πατριώτης η Προδότης ;;;;;;;

    Κύριε πρόεδρε θα έχετε την δύναμη ,το θάρρος και τα αρχίδια ,
    και να γραφτεί το όνομα σας , με χρυσά γράμματα και να μείνει ,
    σαν τον μεγαλύτερο Έλληνα πατριώτη , πρόεδρο των τελευταίων δεκαετιών , που όλοι η Έλληνες και οι απανταχού Ελλήνων
    θα μιλά για όσας .
    Θα μπορέσετε όταν ψηφιστεί από την βουλή , το νομοσχέδιο
    για την νομιμοποίηση ,την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου
    των μεταναστών , που με αυτό θα μπει η ταφόπλακα
    στην Ελλάδα μας , και έλθει προς επικύρωση σε εσάς
    να πείτε ΟΧΙ δεν το υπογράφω , παραιτούμε , πάω σπίτι μου ,
    άντε γεια , και να βρείτε άλλο πρόεδρο να τo υπογράψει .
    η θα επαληθευθεί , η κυρία Ψαρούδα Μπενάκη με αυτά που
    σας είπε τότε , όταν αναλάβατε την προεδρία ;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ κάνετε κάποιο λάθος σκόπιμα. Σκοτώθηκε λέτε ο Τεμπονέρας και άλλοι τρείς. Οι άλλοι τρεις αφού δεν είναι αριστεροί είναι απλώς αμελητέα ποσότητα δεν μετράνε γιά σας. Λοιπόν οι άλλοι τρείς νέοι καήκανε από τους αναρχικούς με τις μολότωφ μέσα στο ασανσερ του καταστήματος Κ. Μαρούσης. Αν δεν είχε αρχίσει τότε η εισβολή των Αμερικανών στο Κουβέιτ θα καίγανε οι αναρχικοι την Αθήνα και θα είχαμε νομίζω πολλούς νεκρούς. Αλλά γιά σας θα ήτανε μερικοί νεκροί χωρίς ταυτότητα επειδή δεν θα ήτανε αριστεροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάθος δρόμο έχει πάρει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ προέβη αιφνιδιαστικά σε βαρύ φορολογικό χτύπημα σε βάρος του συνόλου σχεδόν των ελληνικών οικογενειών, καταθέτοντας τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών. Στην τροπολογία μάλιστα, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή, δεν αναφέρεται ο ακριβής συντελεστής της νέας φορολόγησης δημιουργώντας πανικό στις ελληνικές οικογένειες για το ύψος του.

    Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών.»

    Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει το λαό.Φορολογούν τη μικρομεσαία ιδιοκτησία για να μη θίξουν τη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων που τους ψηφίζει.Ο πόλεμος που έχουν κυρήξει στην ακίνητη περιουσία θα έχει έντονες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στο μέτωπο της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΧΕ ΣΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΚΡΙΜΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΑΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΗΡΩΠΟΙΗΣΕΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που μου έχει μείνει από εκείνη την εποχή είναι όταν ο μέγας διαφθορέας του ελληνικού λαού Α. Παπανδρέου είπε για τους καταληψίες ότι είναι "το άνθος της νεολαίας"
    Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι κουκουλοφόροοι.

    Όσο για τον Τεμπονέρα τάθελε και τάπαθε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ήμουν στις καταλήψεις των ΤΕΙ στη Λάρισα και θυμάμαι ότι όταν μάθαμε για τη δολοφονία όλοι παγώσαμε.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θυμάμαι ότι ήμουν στις καταλήψεις των ΤΕΙ στη Λάρισα και η είδηση του θανάτου του μας πάγωσε.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κριμα για τον ανθρωπο,αλλα αυτη η κομματικη εκμεταλλευση ας σταματησει επιτελους.Οταν για παραδειγμα ειναι επετειος των Ιμιων εκει δεν μιλαει κανεις.Και ευχαριστησαν και τους Αμερικανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ENAS NEKROS KOLOKOUMOUNAS EINAI KALOS KOLOKOUMOUNAS......AKOLOUTHISTE KOLOPEDA TO XORO TOU ZALOGGOU H MALON KREMASTITE ALLA DEN EXETE TA ARXIDIA KAI TON ADRISMO KOLOSTALINISTES

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΤΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΙΚΑΤΕ ΠΑΛΙ?
    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ...ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΠΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ,ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ,ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ,ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ,ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ,ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΠΩΣ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ(ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ!).

    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Η ΔΕΞΙΑ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΞΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΡΥΓΝΙΑΝ ΤΑ ΗΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ,ΟΤΑΝ ΕΒΑΖΕ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ(ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ "ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ..ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ¨"??).

    ΤΩΡΑ ΒΕΒΕΑ...ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ..ΟΠΟΤΕ..ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΕ ΦΥΛΛΟ!
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΚΟΥΝΗΘΕΘΕΙ?ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑ ΕΛΕΝΧΕΙ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ..

    ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΙΚΕΣ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ?ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΞΕΘΑΨΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ,ΕΠΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΗΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΗΣ?
    ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ...ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ,ΠΡΑΣΙΝΕ ΦΡΟΥΡΕ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ!

    Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΑΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ....ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΑΛΜΑ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΤΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΠΟΤΕ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!

    ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΛΕΝΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΟΚΑΝΑΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. oxi re paidia , o kalampokas den htan lamoyio to MITSOTAKI htan paidi ths onned yia skeftite ligo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό, όταν αργά το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου του 1991 δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη Καλαμπόκα.
    ==
    Υπουργος παιδειας ηταν τοτε ο κοντογιαννοπουλος ,τον οποιο η Ν.Δ "παραιτησε" και τον απεβαλλε και απο το κομμα.

    Τον περιελαβε ομως με περισση αγαπη και απεραντη στοργη η πασοκοσκυλια!!

    Και τον εκανε και βουλευτη και υπουργο!!!

    Ενας φασιστας που κατα λαθος βρεθηκε στην Ν.Δ.

    Η θεση του ηταν στην πασοκοσκυλια,να κανει παρεα με τους αλλους φασιστες της αλητοσυμμοριας πασοκοσκυλια.

    Ετσι για να μην ξεχναμε .

    Οχι επιλεκτικη μνημη πασοκοσκυλα.

    Και ο τεμπονερας δεν ηταν ΠΟΤΕ πασοκοσκυλο.Ηταν .."αριστερος",
    δηλαδη "παρτο αυγο και κουρευτο".

    Και δεν ηταν και τοοοσοοο αθωος!
    Να χτυπησει πηγε κι αυτος.

    Προλαβε και τον χτυπησε καποιος πιο γρηγορα .
    Ετσι ειναι αυτα.
    Αν ειναι να με σκοτωσεις εσυ θα σε φαω εγω πρωτα ρε πουστη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τότε δεν θα έχετε ξεχάσει ρε βλήματα ότι τον Κοντογιαννόπουλο τον κάνατε μετά υπουργό του πασοκ. Πιθανώς για τις "υπηρεσίες" που προσέφερε. Βόλεψε πολύ το πασόκ το ατυχές αυτό περιστατικό. Αι σιχτίρ πρασινορουφιάνοι. Τότε το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν χάλια και έπρεπε να ανατραπεί με κινητοποιήσεις, ενώ τώρα ο γιωργάκης το έκανε ΔΑΝΙΑ . Ποιόν δουλεύετε ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να μιλά ο Χουντοδήμαρχος της Κομοτηνής ή αλλιώς piazzadelΑΡΧΙΔΙ.
    ΓΙΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ !!!!!!!!
    ΠΑΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΒΑΡΥ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΑΛΗΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α ΡΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ


    Φασιστοφάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παιδεια

    ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΙΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


    ΠΑΝΤΩΣ
    ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ


    ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΛΠ...ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ...
    ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ


    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΟΥΛΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΕΙ

    ΠΑΣΟΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση