GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δημοσιονομικές οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα...

Τι μπορεί να γίνει; Του Κ. Αγοραστού Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας π. βουλευτή Ν. Λάρισας Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία ...

Τι μπορεί να γίνει;

Του Κ. Αγοραστού
Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας
π. βουλευτή Ν. Λάρισας

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι από ποιο σκέλος θα προέλθει και πόσο βαθμιαία ή απότομη θα είναι. Στη διεθνή βιβλιογραφία, η δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται κυρίως στο σκέλος των δαπανών έχει περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι ευκολότερα διατηρήσιμη. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα προσαρμογής που θα βασίζεται στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών. Βραχυπρόθεσμα, το επόμενο έτος, δεδομένου ότι το μεγάλο ποσοστό των δημοσίων δαπανών είναι ανελαστικές, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των εσόδων. Μεσοπρόθεσμα, στο χρονικό ορίζοντα της τετραετίας, το μείγμα θα πρέπει να είναι περισσότερο ισορροπημένο. Δεδομένου ότι...

τα επιτόκια αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία συμπαρασύροντας τις δαπάνες για εξυπηρέτηση του μεγάλου δημόσιου χρέους, δε θεωρώ πιθανό η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών να μπορέσει να αντισταθμίσει τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια. Αυτή η υπόθεση εργασίας μπορεί να αποδειχθεί ρεαλιστική μόνο σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, αλλά προς το παρόν, επειδή οι πιέσεις από τις αγορές, τους πιστωτές και τους εταίρους μας στην ευρωζώνη θα είναι μεγάλες, το σκέλος των εσόδων θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής.
Από πού θα προέλθουν τα επιπλέον έσοδα;
Η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής δεν μπορεί να προέλθει μόνο με αυστηρότερους κατασταλτικούς ελέγχους και αποδοτικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Απαιτείται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να πληρώνουν φόρο όλοι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν και όχι η θέσπιση ακόμη πιο υψηλών συντελεστών φόρου, ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φοροδιαφυγή που εν πολλοίς οφείλεται στους υψηλούς συντελεστές φόρου. Προϋπόθεση είναι η απλούστευση του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε τα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας να είναι ξεκάθαρα και ο εντοπισμός των φοροφυγάδων πιο εύκολος. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με κατάργηση των ποικίλων εξαιρέσεων από τον «κανονικό συντελεστή» του ΦΠΑ, καθώς και της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών πηγών εισοδήματος, είναι ένα πρώτο αποφασιστικής σημασίας βήμα. Δεύτερο, είναι η θέσπιση νέων «πράσινων» φόρων ( π.χ. φόρος εκπομπής CO2, έσοδα από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων). Τρίτο, η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η απλοποίηση απόδοσής τους ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθούν τα κίνητρα για εισφοροδιαφυγή. Τέταρτο μπορεί να αποτελέσει, η αύξηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία επί των πλείστον τα εκμεταλλεύονται επιτήδειοι έναντι πινακίου φακής. Πέμπτον, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες έχουν διττό στόχο, μειώνουν όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και τις αγκυλώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας.
Από πού θα περικοπούν δαπάνες;
Βραχυπρόθεσμα, επειδή δε μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, ούτε για τόκους και χρεολύσια, τα περιθώρια ουσιαστικής συγκράτησης των δαπανών είναι πολύ περιορισμένα. Άμεση εξοικονόμηση άξια λόγου, βλέπω μόνο από μείωση των δαπανών για υπερωρίες, οδοιπορικά και αποζημιώσεις συμβουλίων και επιτροπών (περίπου 0,8% του ΑΕΠ στον Π/Υ του 2009). Μεσομακροπρόθεσμα, πιθανή ουσιαστική πηγή συγκράτησης των δαπανών είναι η μείωση των δαπανών για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, η οποία προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί ουσιαστική μείωσή του, άρα θα έχουν επιτευχθεί για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ή και μεγαλύτερα. Όμως, όσες προσπάθειες να αναληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση, θα είναι ατελείς εάν δεν συνοδευτούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το οποίο είναι δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα βιωσιμότητας του κάθε ασφαλιστικού ταμείου ξεχωριστά. Μια πρώτη προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας και σύνταξης, καθώς στον κλάδο υγείας γίνεται όργιο σπατάλης. Όμως, φευ, οι παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν φαίνεται να είναι ικανές να δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα, εκτός και εάν είναι πολύ τολμηρές, γεγονός που θα καταστήσει εξαιρετικά αμφίβολη την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από αυτές. Μακροπρόθεσμα, ουσιαστική πηγή μείωσης των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι η αύξηση αποδοτικότητάς τους (efficiency). Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλήρης μετάβαση στον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων όπως έχει σχεδιαστεί για το 2012 και έχει στηριχθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Χωρίς αυτή τη μεταρρύθμιση δεν θα μπορεί να γίνει καμία αξιολόγηση για την προστιθέμενη αξία των δημοσίων δαπανών, ούτε να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις ορθολογικές ανακατανομές των πόρων του προϋπολογισμού. Για την εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, ο Προϋπολογισμός Προγραμμάτων δεν αρκεί. Οι «κανόνες ελλείμματος» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, πρέπει να συμπληρωθούν με την εισαγωγή πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου το οποίο θα καθιερώνει πολυετή όρια δαπανών (ονομαστικά ή / και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Συμπερασματικά, το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να αναληφθεί είναι τιτάνιο. Παράλληλα θα πρέπει να είναι άμεσο και «επιθετικό», μειώνοντας έτσι την εξωτερική πίεση, καθώς και την «όρεξη» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που μπορεί να προέλθει από την υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές όταν αρχίσουν να αποσύρονται τα διεθνή έκτακτα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η αποφασιστικότητα, η ορθή στόχευση και διαδοχή των μέτρων είναι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας.

27 σχόλια

  1. Από την τρώγλη . . . . . . . . στον παράδεισο .
    Πως θα φύγουν τα εκατομμύρια των τρωγλοδυτών ,
    Που ήρθαν να καταλάβουν , τον επίγειο παράδεισο που λέγεται Ελλάδα .
    Υπάρχει σχέδιο από τους πολιτικούς ,
    για τα τους διώξουμε αυτά τα αποβράσματα , παράσιτα ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Κε ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ;;;

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΔΙΝΕΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ;;;;;


    ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Έλληνας στην φτώχεια . . . . . . και ο μετανάστης
    στην οικονόμα και στα γλέντια .

    Φόροι , φόροι ,φόροι ,έκτακτες εισφορές ,
    για να μας παίρνουν , τα 5.000.000 μετανάστες –μουσουλμάνοι
    και οι άλλες φυλές .
    Που οι πολιτικοί ανέλαβαν την υποχρέωση , χωρίς να μας ρωτήσουν ,
    να τους ταΐζουμε να τους παρέχουμε , στέγη , ιατροφαρμακευτική
    περίθαλψη ,νοσοκομεία , επιδόματα , να τους δίνουμε επί πλέον χρήματα συντάξεις αργότερα και χρήματα να τα στέλνουν
    στις οικογένειες τους , στις πατρίδες τους .
    όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες πολίτες .
    και επειδή δεν φτάνουν τα χρήματα δανειζόμαστε
    επί πλέον χρήματα για αυτούς , δηλαδή βάλτε π.χ.
    με το μυαλό σας 5.000.000 πόσο μας κοστίζουν ;;;;;
    Ας πούμε 5.000.000 μετανάστες από 1.000 ευρώ ο καθένας ,
    μας κάνουν 5.000.000.000 ευρώ τον μήνα το ελάχιστο.
    Βάλτε και τα 3.000 ευρώ δάνειο που παίρνει ,
    ο κάθε ένας από αυτούς μια και δυο φορές χωρίς έλεγχο δανεικά και αγύριστα που
    παίρνουν από τις κρατικές τράπεζες δάνειο , με χρήματα
    από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών,
    τα όποια οι περισσότεροι τα στέλνουν στις οικογένειες τους .
    ΑΥΤΑ είναι τα ελάχιστα διότι έχουμε και ένα σωρό κόσμο ,
    που εργάζεται , για να περνούν καλά οι μετανάστες .
    Όλα αυτά χωρίς αντάλλαγμα .
    Και οι προδότες Έλληνες πολιτικοί θέλουν αυτά τα παράσιτα ,
    Να τους κάνουν ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες με δικαιώματα .
    Όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες να ξεσηκωθούμε να βγούμε στους δρόμους
    Ήρθε η ώρα να επαναστατήσει ο Έλληνας
    να γίνει γενικός ξεσηκωμός .
    Αν όμως θέλουν να τα προλάβουν όλα αυτά οιπολιτικοί
    και να μην επαναστατήσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ
    Όλα τα κόμματα να ζητήσουν δημοψήφισμα
    χωρίς να γίνει νοθεία και να ψηφίζουν
    ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)Φορολόγηση στα εμβάσματα των λαθρομεταναστών
    2)Στοπ στα λεφτά για σποτάκια στο κανάλι που εργάζεται ο κύριος Τσίμας υπερ των λαθρομεταναστών
    3)Στοπ στη σίτιση τους και στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
    4)Στοπ στο να ξοδεύουμε εκατομμύρια για τη διασωση αυτών που επιλέγουν να πνιγούν
    5)Άμεση κατάργηση όλων των πράσινων καρτών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες για τους Έλληνες και να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή.
    6)Στοπ στο λαθρεμπόριο της μαφίας με τους παράνομους λαθρομετανάστες μικροπωλητές που ματώνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα έσοδα του κράτους.
    7)Ναι στα κίνητρα στους Έλληνες ώστε να αποκτήσουν τρίτο και τέταρτο παιδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -αν κατάλαβα απο τη φωτογραφία (που δεν έχει ημερομηνία),
    -πρόκειται για εσένα τον βουλευτή που συνέλαβε η κάμερα να τσεπώνει και να αχρηστεύει όσα ψηφοδέλτια βουλευτών της ΝΔ δεν ήταν στην κομματική "γραμμή", σε συνεργασία με Πατριανάκου και Τραγάκη;

    -αν θυμάμαι καλά, με αφορμή αυτό το γεγονός διεκόπει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης;

    -αν είδα σωστά είσαι και καθηγητής τριτοβάθμιας;

    -αν υποθέσεις οτι ήσουν δημόσιο πρόσωπο στην αρχαιο-αθηναϊκή αγορά, ξέρεις τι σε περίμενε κακομοίρη;

    -ΕΞΩΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ!!!

    ...ΕΝΏ οι σημερινοί σε αμείβουμε με μισθούς και συντάξεις και αξιώματα...
    για να τολμάς ξεδιάντροπα να επανεμφανίζεσαι (με καμουφλαζ αρχαίες φωτο σου ελπίζοντας μπας και σκεπαστούν οι βρωμιές σου)...

    ΚΡΕΙΤΟΝ ΣΙΓΑΝ !!!

    μη σε πάρουν με τα γιαούρτια οι φοιτητές σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ...ΚΑΛΠΟ ΑΓΟΡΑΣΤΕ.
    ΕΙΣΑΙ ΤΑΧΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
    ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ. ΒΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανήμερα των «Φώτων», μας άλλαξαν τα …φώτα
    - ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
    ΤΗΝ ΝΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ
    ΚΕΦΑΛΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.
    ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ.
    ΣΑΝ ΤΙΣ ΞΕΡΟΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΟΥΓΟΥΕΙ ...ΤΗΣ ΜΑΜΗΣ ΤΟΥ -

    Η περίφημη οικονομική διπλωματία του κ. Παπανδρέου που τον έκανε να γίνει και υπουργός Εξωτερικών ώστε να δώσει την αξιοπιστία της χώρας, πήγε περίπατο.
    Η Κομισιόν έδειξε με τον πιο ωμό τρόπο ποιος είναι το αφεντικό.

    Αφενός έστειλε πίσω το Πρόγραμμα Σταθερότητας (έστω κι αν στην Αθήνα το «βαφτίζουν» μικρή αναβολή) κρίνοντάς το ανεπαρκές και αφετέρου διεμήνυσε ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί σε βάθος τριετίας κι όχι τετραετίας που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

    Αν αυτό δεν είναι πλήρης αποτυχία της διαπραγμάτευσης που δήθεν είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές τότε τι είναι;

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ
    ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΠΑΠΑΚΩΝΚΑΤΣΕΛΗΔΕΣ
    ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΗΤΑΝ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
    ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΑΝ.
    ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η Ε.Ε. ΕΜΕΙΣ
    ΘΑ ΚΛΑΝΟΥΜΕ "ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ".
    Τωρα αντε να γαμηθούμε όλοι μαζί..
    ΠΑΜΕ ηλίθιοι. ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΑΣ "ΖΟΥΔΙΑ" ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ, ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΩΣ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ" ΒΟΥΛΙΑΞΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ??

    ΑΒΑΔΑΙΟΣ ΙΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ & ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών, μπαίνουν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, γιατί ενώ έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που εκλέχθηκε η Κυβέρνηση Παπανδρέου, τα Κρατικά Ταχυδρομεία πάνε από το κακό στο χειρότερο, με ελλείμματα να ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ και να κλείνει η οικονομική χρονιά μετά από μία 10ετία, με αρνητικό πρόσημο.
    Μία από τις αιτίες του κακού κατά τους Ταχυδρομικούς είναι, εκτός από τη φαύλη και προκλητική διαχείριση της τελευταίας τριετίας των οικονομικών της επιχείρησης, και η ουσιαστική έλλειψη Διοίκησης. Καθόσον παραμένει η ίδια που δημιούργησε όλα τα προβλήματα, σε ρόλο όμως καθημερινής διαχείρισης ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ την αρνητική πορεία και τον μαρασμό της άλλοτε υγιούς επιχείρησης.
    Το Συνδικάτο, με εξώδικο που απέστειλε στους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες, τους θέτει προ των ευθυνών τους, τους καλεί να πάρουν άμεσα μέτρα απειλώντας με απεργίες και κινητοποιήσεις.
    Δημοσιεύουμε στους «Αδέσποτους», ως έχει, το εξώδικο του Συνδικάτου των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.
    Ερμής

    * Για την ιστορία, θυμίζουμε…
    ► Σενάρια Δεξιάς “παλινόρθωσης” και στα ΕΛΤΑ για οριστική εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της δεξιάς; (3 Δεκέμβρη 2009)
    ► Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ; (11 Δεκέμβρη 2009)
    ► Νέες αξιοκρατικές τοποθετήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου! Παραμένει αξιοκρατικά και με βάση το βιογραφικό της…
    …η κυρία Αντουανέτα Οικονομοπούλου! Ήταν και υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κουμπάρα του κυρίου Π. Παυλόπουλου!
    Άξια! (11 Δεκέμβρη 2009)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ούτε....λέξη κύριε καθηγητά για κανονική φορολογία των βουλευτών πού στα σχεδόν 8.000+ Ευρω μηνιαίως πληρώνετε μονον 300 αντί για 3,000Ευρώ φόρο.Ούτε λέξη για περιστολή των δαπανών της βουλής στον στόλο των αυτοκινήτων των βουλευτών πού στοιχιζει πάνω από 300.000 Ευρώ μηνιαίως σε μάς τα κορόϊδα δηλ. ετησίως σχεδόν 4.000.000 Ευρώ. Και τόσα άλλα, όπως τα δανεικά του κόμματός σας και τού πασοκ, μιλώ για τα 150.000.000 Ευρώ, το κανάλι της βουλής με τούς υψηλά αμοιβομένους ημετέρους αμφοτέρων των κομμάτων,κ.τ.λ.κ.τ.λ. Δηλαδή τι μας προσφέρετε για να σας δίνουμε αυτά τα χρήματα? Αβουλα πλάσματα είσαστε και ακολουθείτε την γραμμή του κόμματος πάντοτε. Και αφού το κόμμα σας μας πήδηξε επί 5 χρόνια, ξεμπερδέψατε με ενα συγγνώμη!!!!!!!Για φυλάκηση των κλεφταράδων ούτε λέξη!!Τώρα μας φέρατε το Πασόκ για να μας σώσει!!!! Τα ιδια σκατά θα κάνει με το δικό σας κόμμα.
    Και μετά από όλα αυτά τα δεινά πού εφέρατε σε μας και στον τόπο εσύ και το κόμμα σου αντί να χαθήτε από προσώπου γης, βγαίνεις και μας γράφεις εδώ τίς αμπελοφιλοσοφίες σου για το τι πρέπει να γινει. Αφού εσύ και το κόμμα σου πού κάποτε ανήκα και εγώ ο βλάξ γνωρίζατε τι πρέπει να γίνει γιατί δεν το κάνατε? Γιατί τα παρατήσατε στην μέση και το βάλατε στά πόδια? Μήπως για να μήν χάσει τούς χειμερινούς μήνες ο Χοντρός και δεν προλάβει να ρολάρει στο Ελβετικό χιόνι? ¨Ασε μας ήσυχους λοιπόν και παρακάλα οι Ελληνες να παραμείνουν "Idiots" ιδιώτες με όλη την αρχαία σημασία της λέξεως ώστε να σε ξαναψηφίσουν στίς επόμενες εκλογές για να μας ξαναφωτίσεις με τις εκ τού ασφαλούς συμβουλές σου και να ξανασωθούμε εμείς τα κορόϊδα.!!!!!!Άντε άνθρωπέ μου, εσύ είσαι βολεμένος και τρώς τον ιδρώτα μας από τον κρατικό κορβανά είτε ως καθηγητής είτε ως βουλευτής τι ξέρεις εσύ από προβλήματα τού κοσμου? Εσύ και οι όμοιοί σου ζείτε αλλού σε άλλον κόσμο,στόν κόσμο της ΑΡΠΑΧΤΗΣ και γι'αυτό και το μόνο που καταφέρατε μετά από 40 χρονια εναλλάξ διακυβέρνησης με το πασοκ, και μετά από δισεκατομμύρια Ευρώ από EU και δάνεια, να αλλάξετε την Ελλάδα από Ψωροκώσταινα πού ήταν σε μία καινούργια αλλά τώρα υπερχρεωμένη ,πιά Ψωροκώσταινα(!!!)πού δεν μπορεί να την σώσει ούτε ο θεός αν δεν γυρίσουμε πίσω στην ΔΡΑΧΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η πρασινη πουτσα (αντι για αναπτυξη) ολο και μεγαλωνει.

    ανοιξτε τους κωλους σας κι αλλο για να χωρεσει αβουλα μοσχαρια ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kε Αγοραστέ,
    πραγματικά θα ελεγε κανείς οτι οχι μονο δεν διακυβερνήασατε τον τόπο ,περίπου εξη χρόνια, αλλα και δεν ζείτε καθόλου στην Ελλάδα!!!!
    Τι σας εμπόδισε ολα αυτα τα χρόνια να κάνετε πράξη αυτα για τα οποία σας εξέλεξε ο λαός ,απλόχερα μάλιστα,και ερχεστε τώρα να προτείνετε!!!!
    Κε Αγοραστέ κανονικά θα επρεπε νa ντρέπεστε για τα χάλια που κάνατε και που χρεώσατε αλλα 150 δίς τον τόπο γιατι θελατε να βολέψετε και τα τρισέγγονα σας.
    Και δεν ειμαι καθόλου αδικος μαζύ σας γιατί και κοροιδεψατε και καταχραστηκατε και ξοδεψατε και μας πατώσατε με το σεμνά και ταπεινά...
    Μερικές φορές η σιωπή ειναι δειγμα αξιοπρέπειας!!!
    Ελεος...εκει που μας χρωστούσανε ..μας πήραν και το βόδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ Κε ΦΩΣΤΗΡΑ???
    ΑΛΛΑΛΟΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ Η ΕΥΘΥΓΡΑΜΙΣΜΕΝΟ ΓΡΑΝΑΖΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. AΡΑΓΕ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ??? ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ?? ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ??? ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ??? ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ??? ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ?? ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ??? ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ???. ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS????.
    ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟ ΚΑΓΓΕΛΟ??? Η ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΑΡΓΑΡΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Κε ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΕΛΕΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ!!!!. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΟΛΟΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΙΜΠΡΑΗΜ

    ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

    Ο ΔΕ ΤΡΙΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΟΣ ΚΑΡ......(ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ)ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙ ΕΠΙΔΕΞΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΣΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ.

    ΤΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ?
    ΝΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

    ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΦΑΛΑΓΓΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
    ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
    ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΤΟ ΧΡΗΜΑ

    ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΒΟΥΤΑΝΕ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ Ή ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ.

    ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ.

    ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.
    ΤΕΛΟΣ.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
    ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ.
    ΤΕΛΟΣ.
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το σκάνδαλο με τον μυστικο σύμβουλο της Μπιρμπίλη

    Αυτό σημαίνει σημαίνει νεο-σοσιαλισμός ή μεταμοντέρνα πράσινη αντίληψη. Ο Ν.Χ,ιδιοκτήτης μελετητικής-συμβουλευτικής εταιρείας που τον περασμένο Νοέμβριο (26/11/2009)μετείχε στην ημερίδα του ΓΩΕΤΕΕ για τη δασοπυροπροστασία είναι "μυστικο" σύμβουλος της μοντέρνας Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη.

    Τις..επόμενες ημέρες έρχονται αποκαλύψεις για την δράση και την "συμμετοχή" του σε μεγάλα...έργα.

    Οι "νταβατζήδες" κύριε Πρωθυπουργέ έχουν πολλά πρόσωπα και πολλά ονόματα. Το ότι βρίσκεστε σε κόντρα με τον μεγαλοεργολάβο "Μπόμπολα" δεν σημαίνει ότι του κόβετε τις δουλειές. Έχει...αντιπροσώπους...Θα επανέλθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ 06 Ιαν 2010 11:28:00 π.μ.ΚΑΙ 06 Ιαν 2010 1:21:00 μ.μ.

    ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ, ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΠΑΚΙΑ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΞΑΝΑΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑ Κ....
    10,5 ΙΝΤΣΕΣ ΔΗΛΑΔΗ 26.67 ΠΟΝΤΟΥΣ.

    ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΙΝΤΣΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 21 ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ 53.34 !!! TI ΛΕΤΕ?? ΚΑΛΟ??? ΠΟΝΑΕΙ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. de mas xezis re boidi ante na nikiasis kana ktirio akoma sto ika na konomisis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΣΤΡΑΚΟ ΠΑΣΟΚΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΗΝ ΣΟΥΦΡΑ ΣΟΥ .
    ΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
    ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΞΑΥΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΟΥ.

    ΗΔΗ Η ΣΟΥΦΡΑ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΘΑ
    ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΣΑΝ ΠΥΛΩΤΗ
    ΣΤΟ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ ΚΡΑΝΙΟ ΣΟΥ.
    ΠΙΘΗΚΟ ΗΛΙΘΙΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε μεγάλε πρώην βουλευτή και καθηγητή.
    Τα γυρεύει ο κώλος σου μου φαίνεται.
    Δεν βλέπεις το πουστρουλούκι που σου ρίχνουν όλοι οι προηγούμενοι συμπολίτες και αναγνώστες?
    Επρεπε να πάρεις διδακτορικό για να σε βρίζουν?
    Κάποιοι αναγνώστες παραπάνω σου είπαν το αυτονότητο: Οταν ήσουν νύν γιατί δεν έκανες αυτά που μας λες τώρα?
    Αει στο διάλογο λοιπόν, μην σου πώ τίποτα άλλο από την θρησκευτική φρασεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Bloopers team (africa)6 Ιαν 2010, 11:32:00 μ.μ.

    Μεταναστευτικη πολιτικη:
    ==================

    Μετά την πτώση του κουμμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη, τους πολέμους, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στην Ασία, την οικονομική κρίση κτλ τόσο η χώρα μας όσο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, κυρίως οι μεσογειακές, βρεθήκαν αντιμέτωπες με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
    Τα πρώτα χρόνια η ροή των μεταναστευτικών ρευμάτων ήταν εντελώς ανεμπόδιστη και κατά συνέπεια ανεξέλεγκτη. Στο σύνολο τους «οι μετανάστες» ήταν ανειδίκευτοι εργάτες και απασχολήθηκαν σε γεωργικές και οικοδομικές εργασίες, σε δημόσια έργα από εργολάβους, κτλ.
    Από εκείνα τα δύσκολα χρόνια της αθρόας εισόδου τα προβλήματα ήταν πολλά, μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων το γεγονός ότι στη χώρα μας ποτέ δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης και ισχυρή νομική βάση που να καθορίζει με σαφήνεια τι είναι νόμιμη και τι είναι παράνομη μετανάστευση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε και επικρατεί με τις άδειες παραμονής - χορήγηση της ! πράσινης κάρτας είναι το παράδειγμα του δήμου Βουπρασίας στην Ηλεία, για χρόνια γίνονταν παράνομη τακτοποίηση άδειας παραμονής χιλιάδων αλλοδαπών εργατών από όλη την χώρα, παρόμοια ή και χειρότερα φαινόμενα είναι σίγουρο ότι έχουν συμβεί και αλλού.
    Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι η παράνομη μετανάστευση άνοιξε το δρόμο για την άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων ανθρώπων. Πορνεία, εξαναγκαστική εργασία και άλλες παρόμοιες μορφές όμοιες με δουλεία καταστρατήγησαν θεμελιώδη δικαιώματα, υποτίμησαν και εξευτέλισαν αθώους με ότι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται για τις κοινωνικές δομές. &n! bsp; Από την άλλη πλευρά η συμβολή της μετανάστευσης στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνική αναβάθμιση της χώρας έχει αμφισβητηθεί έντονα από πολλούς, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να φανερώνουν ότι η χώρα και γενικότερα οι πολίτες της έχουν ωφεληθεί από τον ερχομό (με λαθραίο τρόπο)&nbs! p; με σαπιοκάραβα και μέσα από δύσβατα περάσματα εκατομμυρίων μεταναστών. ( για παράδειγμα, κατά πόσο ωφελείται ο καταναλωτής ή η τοπική οικονομία αν ένα συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων στην Εύβοια χρησιμοποιεί καθημερινά 200 ανασφάλιστους και χαμηλά αμειβόμενους αλλοδαπούς εργαζόμενους;)
    Μετά από όλα αυτά, ως φυσικό επακόλουθο, θα περίμενε κανείς η χώρα να περιορίσει καταρχήν τη μεταναστευτική ροή ( οι μετανάστες (στη χώρα) είναι γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί) να καταγράψει τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ισχυρή νομική βάση που να καθορίζει με σαφήνεια τι είναι νόμιμη, τι είναι παράνομη μετανάστευση, τι είναι παροχή ασύλου με βασικό στόχο το συνυπολογισμό των επιπτώσεων της μετανάστευσης αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία και την οικονομική ζωή της χώρας.
    Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εάν σήμερα η κυβέρνηση της χώρας θέλει τη δημιουργία αποτελεσματικής μεταρρύθμισης σχετικά με το ζήτη! μα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο τρόπο με τον οποίο οι προτάσεις της «παίζουν» στον πραγματικό στίβο της κοινωνίας και όχι να προσπαθούν να μας πείσουν με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πλασματικά στοιχεία σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των μεταναστών ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος .. Με λίγα λόγια, το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι πρόχειρο, διακυβεύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί, δεδομένης της υπογεννητικότητας, δημογραφική εκτροπή και δεν αντιμετωπίζει σφαιρικά τα προβλήματα των μεταναστών. Μια λύση θα ήταν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε να υιοθετήσουν κοινή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας με βασικό κριτήριο την ισορροπημένη ( με ποσόστωση) ενσωμάτωση, νοουμένου ότι αποδεδειγμένα το ποσοστό αυτό δεν θα υπερβαίνει σε βάθος χρόνου το 5% του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της κάθε περιοχής.

    http://vasiliostsamis.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΟΠΩΣ ...ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΣ =
    ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @http://vasiliostsamis.wordpress.com/
    06 Ιαν 2010 11:32:00 μ.μ.
    "Ο/Η Bloopers team (africa) είπε..."


    Το 21ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με γενικό θέμα: “ Ενημέρωση επί της εκκλησιαστικής κρίσεως και εφαρμογή των αποφάσεων της εκτάκτου Ιεραρχίας του Φεβρουαρίου”. Μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Σκλαβούνος, βοηθούμενος υπό του Διακόνου Νικολάου Καρανασιου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος προσεφώνησε τους συνέδρους με θερμά πατρικά λόγια και εν συνεχεία ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρης ανέγνωσε την παραινετική προς τους Κληρικούς Εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κύριος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ενημέρωσε τους Κληρικούς περί όσων συνεζητήθησαν στην έκτακτη Ιεραρχία και περιέγραψε με ζωηρά χρώματα το μέγεθος της εκκλησιαστικής κρίσεως, η οποία ταλανίζει την Εκκλησία και σκανδαλίζει τις συνειδήσεις των πιστών προτείνοντας ως μοναδικούς τρόπους υπερβάσεως το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την πιστή τήρηση των Ιερών Κανόνων. “Το εκκλησιαστικό ήθος” ετόνισε “είναι το φάρμακο κατά των σκανδάλων των εργαζομένων την ανομίαν. ΄Ηθος όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη. ΄Οχι μόνο στη θεολογική σκέψη, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Η εκκοσμικευμένη ζωή μας ωθεί στη χώρα των εκτροπών. Η κατά Χριστόν ζωή είναι ασφαλής ζωή, ασκανδάλιστη, ταπεινή, σεμνή και αγιασμένη”.

    Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου επεσκέφθη και εχαιρέτησε το Συνέδριο ο Νομάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Χειμάρας, ο οποίος εδήλωσε την συμπαράστασή του στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και εβεβαίωσε τους Ιερείς, οτι ευρίσκεται μαζί με τον Σεβασμιώτατο στο πλευρό του Ιερού Κλήρου, προς τον οποίο τρέφει απεριόριστη εμπιστοσύνη.

    Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος επεσκέφθησαν τον Σεβασμιώτατο στο γραφείο του Μητροπολιτικού Ναου διά να υποβάλλουν τα σέβη τους, ο νέος Διευθυντής της Αστυνομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Λελούδας και ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής νομού Φθιώτιδος κ. Παύλος Λάππας.

    Στη συνέχεια, και μετά τις διοικητικές οδηγίες προς τους Ιερείς διά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, εις εφαρμογήν των αποφάσεων της Ιεραρχίας, ο Σεβασμιώτατος επρότεινε ονόματα Κληρικών και Λαϊκών διά την συγκρότηση των εξής Επιτροπών:

    Συμβουλευτικού Συμβουλίου Γερόντων Κληρικών για τις χειροτονίες και την επιλογή των υποψηφίων Ιερέων.

    Γνωμοδοτικού Συμβουλίου 5 Κληρικών και 5 Λαϊκών για διοικητικές υποθέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

    Συμβουλίου 5 Γερόντων για τα παραπτώματα και τις πειθαρχικές διώξεις Κληρικών.

    Επιτροπής Αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

    Τα ονόματα των καταξιωμένων Κληρικών και των ευυπολήπτων Λαϊκών, που επρότεινε ο Σεβασμιώτατος και παμψηφεί ενεκρίθησαν υπό του Ιερατικού Σώματος είναι:

    Διά το Συμβούλιο Γερόντων Κληρικών για τις χειροτονίες οι:

    Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Τσάμης.

    Πρωτοπρ. π. Ευθύμιος Παρλαβάντζας.

    Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Τσιούμας.

    Πρωτοπρ. π. Ευάγγελος Μπάνος.

    Πρωτοπρ. π. Αναστάσιος Μπλέτσας.


    Διά την Επιτροπή Αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας οι:

    κ. Γεώργιος Δούμας, Δικηγόρος - Νομικός Σύμβουλος της Μητροπόλεως.

    κ. Αναστάσιος Γέμελος, Βιομήχανος.

    κ. Κωνσταντίνος Μπολτέτσος, Συμβολαιογράφος.

    κ. Ιωάννης Ντουλάκης, Επιχειρηματίας.

    κ. Γεώργιος Πιπέλιας, Πολιτικός Μηχανικός.

    κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Ιατρός.

    κ. Ιωάννης Βάιος, Θεολόγος.

    Εις το τέλος του Συνεδρίου εδόθησαν προς άπαντας τους συνέδρους έντυπα της εφημερίδος “Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή” με τον Απολογισμό της Ιεράς Μητροπόλεως του 2004, διά να το διανείμουν στις ενορίες τους, για την ενημέρωση των ενοριτών τους.

    ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

    ΟΞΩ ΡΕ ΛΟΥΓΚΡΟ-ΤΡΑΓΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΑ "ΑΓΟΡΑΣΤΑ" ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ?? ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση