GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας...

που... διαψεύδει η ίδια το θάνατό της(!), καθώς γιατροί την είχαν για νεκρή(!) και ζητούσαν από τους συγγενείς της να υπογράψουν για δωρεά ο...

που... διαψεύδει η ίδια το θάνατό της(!), καθώς γιατροί την είχαν για νεκρή(!) και ζητούσαν από τους συγγενείς της να υπογράψουν για δωρεά οργάνων!!!
.
Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
από το http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9528877

Aγιο είχε η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου, κάτοικος Σαλαμίνας, που τη βοήθησε να επιστρέψει από... τον άλλο κόσμο!
Στο διάστημα που νοσηλευόταν στην εντατική σε κώμα, μετά από πνευμονία με μυκόπλασμα, οι συγγενείς της δέχονταν πιέσεις να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να υπογράψουν δήλωση δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, αφού είχε ήδη καταγραφεί στα βιβλία του νοσοκομείου ο... εγκεφαλικός της θάνατος!
Ενώ η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου βρισκόταν σε κώμα, μερίδα γιατρών διέγνωσε «εγκεφαλικό θάνατο οφειλόμενο σε μυκοπλασματική, ανοσολογικής αιτίας, εγκεφαλίτιδα». Ευτυχώς, κάποιοι άλλοι γιατροί είχαν αντίθετη γνώμη...
Οι πιέσεις, μάλιστα, άρχισαν από...

την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας της στη ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Το συγκλονιστικό περιστατικό, μάλιστα, κατήγγειλε εγγράφως γιατρός του νοσοκομείου, αλλά και η οικογένειά της με αναφορά στον διοικητή του νοσοκομείου. Οι συγγενείς αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για αφαίρεση οργάνων.
Η ασθενής, λόγω εργασιών συντήρησης, μεταφέρεται, για μερικές μόνο ημέρες, στη ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, με διάγνωση «εγκεφαλικός θάνατος οφειλόμενος σε μυκοπλασματική, ανοσολογικής αιτίας, εγκεφαλίτιδα». Στο χαρτί που συνόδευε την ασθενή, αναφέρεται ότι «οι συγγενείς αρνήθηκαν να υπογράψουν» για δωρεά οργάνων.
Διαφωνίες: Μετά από πολύμηνη νοσηλεία -στη διάρκεια της οποίας οι γιατροί είχαν χωριστεί στα δύο, επιμένοντας η μια πλευρά ότι «τελείωσε» και η άλλη ότι «είναι ζωντανή»- τελικά η γυναίκα ανένηψε!
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο στο 8% των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο νεκρώνεται ο εγκέφαλος, ενώ η αξονική τομογραφία δεν συνηγορούσε υπέρ του εγκεφαλικού θανάτου. Αυτό ήταν και το «σημείο τριβής» των δύο πλευρών.
Τη διάψευση του «θανάτου» της κάνει πλέον η ίδια η κ. Αποστολοπούλου και στο «Εθνος της Κυριακής»: «Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου για όσα μου είπαν οι συγγενείς μου όταν συνήλθα.
Οι άνθρωποι που η ζωή μου είχε αφεθεί στα χέρια τους, θέλοντας να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη για μεταμόσχευση, βιάζονταν να τελειώνουν με μένα. Νοσηλεύτηκα στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές από πνευμονία και καθώς καθυστερούσα να συνέλθω, εκείνοι με είχαν ξεγράψει. Ο αδελφός μου ο Μιχάλης, κάποια στιγμή, αφού φύγαμε από το νοσοκομείο, μου λέει:
«Nα ευχαριστείς τον Θεό και τον γιατρό Κοφινά που σε έσωσε, κάνοντας καβγάδες με τους άλλους, γιατί ήταν αντίθετος και δεν άφησε να σε τελειώσουν».
Κινησιοθεραπεία: Σιγά σιγά βελτιώνεται -με ειδική κινησιοθεραπεία που ακολουθώ- και το κινητικό πρόβλημα που είχα στα χέρια και τα πόδια», μας λέει η κ. Αποστολοπούλου, που τη συναντήσαμε σε κλινική αποκατάστασης.
Εχω συνέχεια δίπλα μου μέρα και νύχτα, τον γιο μου τον Χρήστο, που με βοηθά. Ηδη κινώ τα χέρια μου και όπως μου λένε οι γιατροί, θα μπορώ αυτές τις ημέρες να σηκωθώ και όρθια, κάνοντας ειδικές ασκήσεις βαδίσματος. Σε κείνους που ήθελαν να με ξεγράψουν δεν κρατώ κακία, ούτε ζητώ κάτι. Αυτά τα πράγματα τα «δικάζει» ο Θεός».
Η διαδικασία...
Παρά την προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο σοβαρό περιστατικό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες στη διαδικασία διαπίστωσης του εγκεφαλικού θανάτου, που αποκλείουν το ιατρικό λάθος, για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της δωρεάς. Μένει να αποδειχθεί αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) οφείλει να αποσαφηνίσει αν η τακτική αυτή, που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της κ. Αποστολοπούλου, είναι η μοναδική, γιατί, διαφορετικά, κάποιοι πλήττουν το «κίνημα» της δωρεάς οργάνων. Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι από τις 23/10/2008 έχει λάβει επιστολή συγγενών της κ. Αποστολοπούλου, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει «συγνώμη».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Η αναφορά του γιατρού που την έσωσε
Hδη από τις 30 Μαρτίου 2009, ο γιατρός Γεώργιος Κοφινάς με αναφορά του σε αρμό-δια όργανα εξιστορεί αναλυτικά ότι παρά τις δικές του αντιρρήσεις η οικογένεια δεχόταν πιέσεις από συναδέλφους του στο νοσοκομείο που συνεργάζονται με τον ΕΟΜ να δώσει τη συγκατάθεσή της για δωρεά οργάνων. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι «η εμμονή αυτή συνε-χιζόταν ακόμη και όταν κλήθηκε η νευρολόγος του νοσοκομείου που εξέτασε την ασθενή και είχε αρνηθεί να υπογράψει τον εγκεφαλικό θάνατο»! Περιγράφει «δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου», οι οποίες έγιναν όλες χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών, μετά δε από κάθε δοκιμασία εγκεφαλικού θανάτου η ασθενής επιβαρυνόταν ανα-πνευστικά. Εξηγεί ότι «η παραμο-νή σε άπνοια -μέρος της διαδικα-σίας ελέγχου της εγκεφαλικής δραστηριότητας- προκαλεί ''ατελεκτασίες'' οι οποίες προδιαθέτουν σε πνευμονίες, ενώ η άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα μειώνει το pH του αίματος και προκαλεί οξέωση...». «Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια του νοσοκομείου μας και ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Η κ. (...) επείσθη, χωρίς να δει την ασθενή, να τηλεφωνήσει στους συγγενείς, για να συγκατατεθούν στην αφαίρεση οργάνων», λέει στην αναφορά του ο κ. Κοφινάς.

8 σχόλια

  1. ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΤΙΝΕΙΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.
    ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ιατρική έχει σταματήσει απο πολλά χρόνια πριν να λέγεται λειτούργημα.

    Τώρα λέγεται εμπόριο ανθρώπινου πόνου που μεταφράζεται σε ψυχρά τιμολόγια και φακελλάκια "ευγνωμοσύνης"..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και καλά αυτό το μάθαμε αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ σε πόσα τέτοια περιστατικά έχουν κάνει αφαίρεση οργάνων που δεν έπρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το χειρότερο όλων είναι ότι η πρωτεργάτιδα της παρ' ολίγον δολοφονίας αντί να τιμωρηθεί προήχθη από Αναπληρώτρια Διευθύντρια σε Διευθύντρια (25-11-2009). Προφανώς ήταν το bonus για την "προσπάθεια". Αν τα κατάφερνε τι θα την κάνανε; Γενική Γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας τουλάχιστον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι με όλη μου την ψυχή να μην αποδειχθεί αληθινό...
    Αν όμως είναι αλήθεια, τότε δεν μου μένει πλέον τίποτε άλλο, παρά να φωνάξω:
    Έλεος επίορκοι !
    Σε ποιό κεφάλαιο από την ηθική και δεοντολογία που διδαχθήκατε, αναφέρεται ο κανόνας:
    "Ο θάνατός σου η ζωή μου ";

    Σταύρος Κυριαζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως είναι αληθινό. Όχι μόνο προήχθη αλλά ο άνθρωπος που έσωσε την ασθενή κατατρέχεται συνεχώς. Μόνο να σφουγγαρίζει την εντατική δεν τον βάζει η λεγάμενη. Ούτε βέβαια τιμήθηκε από το Υπουργείο. Αφήστε που τον κρίνανε για Διευθυντή άτομα που ήταν εκπρόσωποι του ΕΟΜ. Το αποτέλεσμα φανταστείτε το μόνοι σας. Είναι δυνατόν να μην επηρεάστηκαν που τους τάραξε τα νερά; Ο εισαγγελέας πότε θα επιληφθεί του θέματος; Σε άλλες περιπτώσεις, ας πούμε στην Κομοτηνή, μόλις το θέμα βγήκε σε τοπική εφημερίδα έτρεξε να εξοντώσει τους γιατρούς γιατί δεν ανήκαν στον ΕΟΜ. Δεν είχε προταθεί τότε η γυναίκα για δωρεά οργάνων και έπρεπε οι γιατροί να πυροβοληθούν. Τώρα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Μήπως υπάρχει κύκλωμα;
    Ο εκπρόσωπος του ΕΟΜ στις εντατικές μετά τις κρίσεις του κ Κοφινά (εκεί ο κ Κοφινάς είχε υποβάλει το χαρτί που τον ευχαριστούσαν οι συγγενείς ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλαν τη λεγάμενη) αναγκάστηκε να πει ότι θα ζήταγε να γίνει Ένορκη Δοιηκητική Εξέταση (ΕΔΕ) όχι γιατί τον έπιασε το φιλότιμο αλλά γιατί ο κ Κοφινάς έγραφε ότι "όταν θα γίνει ΕΔΕ θα μιλήσει για παραλήψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων". Προφανώς ήθελε να μάθει τι γνώριζε ο κ Κοφινάς και δεν το είπε. Βέβαια πως να τους το πει αφού δεν τους πήραν συνέντευξη στις κρίσεις. Τους επιμελητές Β και Α τους παίρνουν συνέντευξη. Τους Διευθυντές δεν τους παίρνουν κύριοι της επιτροπής; Απλώς ήθελαν να τον κόψουν πρώτα από Διευθυντή και μετά να μάθουν τι ήξερε. Το πράμα μυρίζει κ Εισαγγελέα. Ο κ Κοφινάς μίλησε και είπε τι γνώριζε στην ΕΔΕ και εάν αυτά ήταν ψέματα θα είχε διωχθεί. Τουλάχιστον ανοίχτε τα χαρτιά της ΕΔΕ και δείτε τα σημεία που πρέπει να προσέχουν οι εκπονούντες τα πρωτόκολλα για τη λήψη οργάνων και να τους επιβάλετε να τα τηρούν γιατί αφορούν όλους μας. Ο συγκεκριμένος γιατρός είναι φοβερός γνώστης της ιατρικής με πτυχίο αναγνωρισμένο και από τους Αμερικάνους που σε περνούν από χιλιάδες κύματα για να σου αναγνωρίσουν το πτυχίο σου και όχι από το ΔΙΚΑΤΣΑ που είναι η λεγάμενη. Η συγκεκριμένη εντατική δουλεύει με δικά του πρωτόκολλα που δεν υπάρχουν σε άλλες εντατικές και που τα ήξεραν στην επιτροπή. Έχει βραβευτεί πανελλαδικά για πατέντες που έκανε στο χώρο εργασίας του. Μία εβδομάδα πριν τις κρίσεις του για Διευθυντή (έγιναν αρχές του προηγούμενου Μάρτη)υπήρξε διακοπή της κεντρικής παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο του (λέγεται ότι κάποιος έκλεισε την κεντρική βάνα). Όλοι αναστατώθηκαν στα χειρουργεία και στους λοιπούς χώρους του νοσοκομείου. Παντού εκτός από την εντατική παρ' όλο που είχαν εφτά άτομα στους αναπνευστήρες και οι αναπνευστήρες θα σταματούσαν να δουλεύουν σε λίγο. Ο κ Κοφινάς είχε φροντίσει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μόλις ήχησαν τα "alarms" γύρισε το σύστημα στο εφεδρικό και συνεχίστηκε η ζωή στην εντατική όπως και πρώτα. Αν αυτό συνέβαινε βράδυ που υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές και το πολύ ένας ή δύο γιατροί, εφτά άτομα εξαρτώμενα από τον αναπνευστήρα δεν μπορούν να τα σώσουν ακόμη και αν είχαν εφτά φιάλες με τους αντίστοιχους μειωτήρες πίεσης και τα κατάλληλα συνδετικά. Και μόνο γι' αυτό θα έπρεπε να τον κάνουν Διευθυντή και ας μη λαμβάνανε υπ' όψη τα άλλα τα προσόντα του και το θέμα της γυναίκας που έσωσε από τα μεγαθήρια. Η συνέχεια στο έπόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχεια από το προηγούμενο
    Οι κριτές που τον έκριναν δεν έχουν στις εντατικές τους τέτοια συστήματα καθώς και πολλά άλλα που τους περιέγραφε στην ένστασή του για τη βαθμολογία της μιας εισηγήτριας (η άλλη τον έφερνε πρώτο). Κ Εισαγγελέα μην εθελοτυφλείτε. Μπορεί το επόμενο θύμα να είναι σε δικό σας άνθρωπο. Η συγκεκριμένη ιατρός έγινε με το νέο νόμο Διευθύντρια. Οι προηγούμενες κρίσεις ακυρώθηκαν και συνεπώς δεν έχει ανώτερό της. Εκείνη θα αποφασίσει ποιος πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της δήθεν δωρεάς οργάνων. Βλάπτετε το μεταμοσχευτικό κίνημα χωρίς τιμωρία της και χωρίς επιβράβευση του κ Κοφινά. Δε θα βρίσκονται δότες γι ανθρώπους που κατά τα άλλα μπορούν να ζήσουν όπως και σεις και μεις και οι γείτονές μας. Επίσης δε θα βρίσκετε γιατρούς να σντισταθούν σε βλέψεις ανθρώπων του ΕΟΜ όπως στην περίπτωση της Αποστολοπούλου. Θα τρέμουν να μην πεθάνει η ασθενής πριν δώσει σημεία ζωής (ο κ Κοφινάς έτρεμε για ένα μήνα μέχρι να δώσει σημεία ζωής η Παναγιώτα)γιατί όπως θα ακούσατε για να του κάμψει την αντίσταση τον είχε καταγγείλει ότι παρεμποδίζει το "μεταμοσχευτικο της έργο". Αν πέθαινε από πνευμονία ή "κάτι άλλο" θα τον δικάζανε. Τελικά επέζησε και τον αφήσανε να σιγολειώνει υπό τις διαταγές τ.. ........ (Δε θα ήθελα να το πω). Όποιος το διαβάσει το σχόλιο ας το στείλει στις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Μπορεί κάποιος να σκύψει και σωθεί κόσμος. Επίσης στην ΕΔΕ ειπώθηκαν και άλλα εξ ίσου τρομακτικά πράγματα (μέρος τους αναφέρθηκαν και στην ένσταση του κ Κοφινά στην εισηγήτρια) που αν τα ακούγατε θα παίρνατε αυτούς που κατά καιρούς μας κυβερνούν και τους αφήνουν ατιμώρητους, καθώς και τους εποπτεύοντες φορείς με τις ντομάτες. Και κάτι προς την κριτή που δεν ξέρω αν ήταν και εκπρόσωπος του ΕΟΜ. Ξέρω όμως ότι θα κρινόταν όπως και ο άλλος που ψήφισε κατά του κ Κοφινά από τον Εκπρόσωπο του ΕΟΜ σε επόμενες κρίσεις για Διευθυντή (ήθελαν και οι δύο να αλλάξουν Διεύθυνση) ότι όταν κάποιος περιγράφει "ανάλγητα πράγματα", όπως τα χαρακτηρίσατε δεν μπορεί να χαρακτηρίζετε με τον ίδιο τρόπο και την περιγραφή αυτού που τα περιγράφει. Αυτά χαρακτηρίζουν αυτούς που τα κάναν και όχι αυτούς που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν να τα κάνουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς είναι αλήθεια. Όχι μόνο προσπάθησε να πείσει τους γιατρούς ότι είναι κλινικά νεκρή αλλά κατήγγειλε τον κ Κοφινά ότι παρεμποδίζει το "μεταμοσχευτικό της έργο" για να του κάμψει την αντίσταση και να συμμορφωθεί. Αν πέθαινε βέβαια η ασθενής πριν δείξει σημεία ζωής θα τον τρέχανε για παρεμπόδιση "μεταμοσχευτικού έργου". Η ίδια προήχθη σε Διευθύντρια. 'Έχει ασυλία. Τρέξτε να σωθείτε. Επίσης να ξέρετε ότι συμμετείχε και άτομο υπάλληλος του ΕΟΜ στην προσπάθεια να πείσουν τους συγγενείς για να υπογράψουν. Τους είπε λέγεται το εξής: "γιατί δεν υπογράφετε να πάρουμε τα όργανα αφού σε λίγο θα σαπίσουν και θα είναι άχρηστα". Οι συγγενείς τους είπαν ότι δεν υπογράφουν γιατί "νομίζουν ότι υπάρχει όφελος πίσω από την επιμονή τους". Ένα να ξέρετε. Αν ήταν εγγεγραμμένη δότρια οργάνων δε θα χρειαζόταν υπογραφές από τους συγγενείς και θ ήταν τώρα στον παράδεισο. Τρέμετε. Όσο δεν την τιμωρούν δείχνουν ότι υπάρχει παράνομο κύκλωμα πίσω από τις μεταμοσχεύσεις. Δημοσιοποιείστε όσο περισσότερο μπορείτε το θέμα γιατί αλλιώς θα κινδυνέψουμε όλοι μας. Δεν θα τολμούμε να επισκεφτούμε το νοσοκομείο. Αν χειρουργηθούμε και αργήσουμε να ξυπνήσουμε κινδυνεύουμε να προταθούμε για δότες οργάνων. Επίσης κανείς γιατρός δε θα τολμά να αντισταθεί σε απόφαση ανθρώπου του ΕΟΜ να πάρει όργανα ανθρώπου σε κώμα αλλά ζωντανού, γιατί θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί σε περίπτωση που πεθάνει ο ασθενής πριν δώσει σημεία ζωής. Έλεος. Δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος να τους σταματήσει; Κ Υπουργέ Υγείας εσείς τι κάνετε; Εσείς κ Υφυπουργέ; Εσείς κ Γενικέ Γραμματέα; Οι αντίστοιχοι του υπουργείου δικαιοσύνης και προστασίας του Πολίτη; Κ Πρωθυπουργέ; Κανείς δεν αφουγκράζεται τον πόνο του πολίτη; Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι και ο λαός τους τιμώρησε. Μην κάνετε και εσείς τα ίδια. Ανθρώπους άρχεστε και ουκ εσαεί άρχετε. Θα συμεβεί σε δικό σας άνθρωπο και δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε γιατί είστε Δημόσια πρόσωπα και θα πρέπει να δείξετε το καλό παράδειγμα. Θα συμμετάσχετε στη δολοφονία μέλους της οικογένειάς σας. Ας τους ενημερώσει κάποιος που τους γνωρίζει αφού δεν θέλουν να κοιτάξουν τι λέει ο τύπος και οι Bloggers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση