GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια απλή ιστορία-μάθημα οικονομίας...

Από τον Γιώργο Σαρρή http://giorgossarris.blogspot.com/ . Μια γνωστή ιστορία για την κυκλοφορία του χρήματος. Σε κάποιο χωριό, οι κάτοικοι ε...

Από τον Γιώργο Σαρρή
http://giorgossarris.blogspot.com/
.
Μια γνωστή ιστορία για την κυκλοφορία του χρήματος.
Σε κάποιο χωριό, οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, αφου ρευστό δεν υπάρχεί και όλοι χρωστάνε.Ετσι παραμένουν "κλεισμένοι" στον εαυτό τους και δεν κινείται τίποτα(ύφεση). Ξαφνικά στο ξενοδοχείο του χωριού εμφανίζεται ένας πελάτης και συμφωνεί μια διανυκτερευση πληρώνοντας 100 ευρώ προκαταβολικά.Ο ξενοδόχος τον πηγαίνει στο δωμάτιο, και τρέχει χαρούμενος στην ταβέρνα όπου χρωστάει 100 ευρώ, πληρώνει και ξεχρεώνει.
Ο ταβερνιάρης αμέσως πηγαίνει στο μπακάλικο όπου χρωστάει 100 ευρώ, πληρώνει και...

ξεχρεώνει κι αυτός. Ο μπακάλης με τη σειρά του τρέχει στον έμπορο όπου κι αυτός χρωστάει 100 ευρώ και ξεχρεώνει. Ο κύκλος συνεχίζεται ώσπου ο τελευταίος χρωστάει στον ξενοδόχο.
Του δίνει λοιπόν τα 100 ευρώ και πια κανένας δεν χρωστάει ενώ τα 100 ευρώ επιστρέφουν στην τσέπη του ξενοδόχου
.Εκείνη την στιγμή ο πελάτης του κατεβαίνει και του λέει πως άλλαξε γνώμη και δεν θα μείνει.Παίρνει τα 100 ευρώ και φεύγει ενώ όλα έχουν αλλάξει και κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν!
Μπορεί αυτό να είναι ένα χοντροκομμένο παράδειγμα, όμως δείχνει καθαρά κάτι που ξέρουν καλά όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά.Πως κάθε 1 ευρώ το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά πολλαπλασιάζεται επί πολλές φορές λύνοντας προβλήματα.Αυτό το ευρώ είναι το ευρώ του μικρού καταναλωτή που δεν του μένει στο τέλος μία.Όλα πηγαίνουν σε κάποια ανάγκη.Κάθε ευρώ που προορίζεται να συσσωρευτεί όμως, είναι περίπου άχρηστο στην οικονομία.Αυτό είναι το ευρώ του πλουτοκράτη που καταθέτει στις offshore τα πολλά που του περισσεύουν.
Επομένως οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των μικρομεσαίων, τελικά βλάπτουν την οικονομία, ενώ ωφελούν τα μέτρα εναντίον της τσέπης αυτών που συσσωρεύουν πλούτο, και βγάζουν χρήμα εκτός κυκλοφορίας.Αυτή είναι μια απλή πραγματικότητα που δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι όσοι ζητάνε μέτρα, ουσιαστικά εναντίον μιας σχεδόν νεκρής αγοράς, γιατί δεν θέλουν να θιχτεί η βαθιά τους τσέπη..
Πάρτε μέτρα τώρα λοιπόν, αλλά προς άλλη κατεύθυνση, κι αφήστε τον λαό στην όποια ησυχία του.Πληρώνει ήδη και προσφέρει πολύ παραπάνω απ' όσο μπορεί.

10 σχόλια

  1. Τον Κ.Κ. δεν τον αφήσατε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμασταν, είχατε βάλει τη μηχανή του λαϊκισμού να δουλεύει υπερωρίες με τα ιδιωτικά κανάλια.

    Ότι και να έδινε ο Κ.Κ. δεν ήταν αρκετό, όλη μέρα γκρίνια και παράπονα.
    Ακόμη και για την τερηδόνα των δοντιών σας έφταιγε ο Καραμανλής.

    Σε τελική ανάλυση ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που προεκλογικά είπε την αλήθεια, ο σοσιαλιστής πινίκιο τί έκανε;

    Έταζε ψεύτικους κόσμους, οράματα και παραμύθια του Άντερσεν.
    Μετά από 4 μήνες πλήρους απραξίας και αφού εκτίναξε τους τόκους που πληρώνουμε στα μή περαιτέρω έρχεται ο Γιωργάκης να μας πεί ότι πρέπει να μας γδάρει, για το καλό της χώρας πάντα.

    Είναι αυτός σοβαρός άνθρωπος;
    Ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το διορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία και μας ζητάει θυσίες;

    Τί έχει κάνει μέχρι στιγμής σαν πρωθυπουργός;
    Tίποτα, nothing, ziltch.

    Κακώς ο Σαμαράς του δίνει περίοδο χάριτος, πρέπει να ανακαλέσει αμέσως και να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους.

    Δεν πάει άλλο με αυτούς,
    τα ΖΩΝΤΑ ΖΩΑ που έχουμε για Κυβέρνηση.
    και τα ΨΟΦΙΑ ΖΩΑ του πασοκ, που τους ψηφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟ ΓΡΜΑΝΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΞΕΓΕΛΑ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΥΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ,ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΛΥΦΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΣΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΟΥΛΟΙ ## ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ##, ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ .

    Ο ΔΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ.ΑΠΛΑ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟ .ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΚΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kε Σαρρή,
    αυτό συμβαίνει επειδή στό χωριό
    δέν παρουσίασες αγρότη ή βιοτέχνη.
    Καί βιομηχανία,πού νά φτιάχνει
    π.χ. citroen,αλλά τήν κλείσαν οί
    συνδικάλες πρίν 25 χρόνια.
    Ο πρωτογενής καί δευτερογενής
    τομέας,πνέουν τά λοίσθεια.
    Άν πεθάνει καί ο ξενοδόχος τού
    χωριού,δήλ. ο τριτογενής τομέας,
    σάν μελλοθάνατοι θά αναρωτιόμαστε
    άν έφταιξε παραπάνω η όποια
    Κυβέρνηση,ή οί συνδικάλες.
    Δεδομένο είναι ότι τά πλουτήσαντα
    λαμόγια είχαν στενή σχέση μέ
    τούς 2 προηγούμενους.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ή αλλιώς ο Κος Παπανδρέου, αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει το πράδειγμα που αναφέρατε , επιδιώκει την χρεοκοπία , για λόγους που προφανώς ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν ο Γιωργάκης είχε ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ γνώση για τα οικονομικά θα έδιωχνε αμέσως τόσο τον άσχετο Παπακωνσταντίνου όσο και τη γραφική Κατσέλη.
    Ο πρώτος απλά δεν ξέρει τί του γίνεται ενώ η δεύτερη έχει οικονομικές γνώσεις μαρξιστικού μοτίβου, επιπέδου δεκαετίας του 70.
    Εάν ο Γιωργάκης δεν φέρει κάνα σοβαρό άνθρωπο (πχ. Παπαδήμο) τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και θα πάνε χαμένες όλες οι θυσίες του λαού.
    ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Μια απλή ιστορία-μάθημα οικονομίας..."

    ΜΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ?

    money as debt

    http://www.torrenthound.com/hash/2b6dede45974c9cb13274cceed4615639619e235/torrent-info/Money-As-Debt-Greek-Subtitles-flv

    ΟΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΥΠΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.τ.λ., ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΑΝΊΚΑΝΟΙ ΝΑ ΒΡΟΎΝΕ ΔΙΈΞΟΔΟ ΑΠ΄ΑΥΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΤΚΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο αγαπητοί προϋποθέτει ότι θα ισχύσει το γνωστό "χουντικό" συνθημα που, ποιός ξέρει, μπορεί να είναι και από τα πλουτοπαραγωγά που επινόησε ο κ.Δήμου ως διαφημιστής της εποχής εκείνης!
    Αγοράζοντας Ελληνικά προιόντα τα λεφτά σου ξαναγυρίζουν σε σένα!

    Τώρα πια, χάρι και σε κείνον, ουτε λεφτά έχουμε , ούτε ελληνικά προϊόντα! Όυτε βέβαια είμαστε "ΕΜΕΙΣ"!
    Κάλλιστα τον "κύκλο" θα μπορεί τον σπάσει ο "Λαθραίο" ή "ιλλεγκαλ" που λένε και θα στείλει το 100ερο στο Μπαγκλαντές ή στα τΙραννα!

    Αστο! Πάει κι αυτό το παραμύθ' πατριώτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Γιώργο Παπανδρέου, και Κύριε Αντώνη Σαμαρά, εάν ο πρώτος από εσάς θέλει να είναι Πρωθυπουργός αυτής της πολύπαθης από την αρχαιότητα χώρας που λέγετε Ελλάς και να είναι σε θέση να της προσφέρει κάτι καλό, και ο δεύτερος από εσάς σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός καλώς εχόντων των πραγμάτων αν δεν του σκάψουν τον λάκκο του μέσα από την Νέα Δημοκρατία. ΤΟΛΜΗΣΤΕ!
    Και με την διαδικασία του κατεπείγοντος φέρετε Νόμο στην Βουλή που να λέει ένα και μόνο πράγμα.
    Οποιοσδήποτε και οποτεδήποτε κλείνει ή εμποδίζει την διέλευση οχημάτων και φυσικών προσώπων εντός των μεγάλων Εθνικών Οδών – Αρτηριών της Ελλάδας, πχ. Αθήνα Θεσσαλονίκη, Αθήνα Πάτρα, Πάτρα Καλαμάτα, Χανιά Σητεία, Θεσσαλονίκη Ιωάννινα-Αλεξανδρούπολη κλπ, προς και από τα Τελωνεία της Ελλάδας και εξόδους προς άλλες Χώρες, τους κεντρικούς Δρόμους που οδηγούν σε πρωτεύουσες Νομών ανά την Επικράτεια, δύο ανά περίπτωση όπου είναι δυνατόν, τις Κεντρικές Οδούς των Πόλεων της Ελλάδος, Πρωτεύουσα Χώρας και Πρωτεύουσες Νομών, καθώς και Πλήθος Λιμανιών που θα επιλέξουν οι σύμβουλοι σας, ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΤΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ- ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.
    Στο όνομα της Πατρίδας μας Ελλάδας ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
    Δεν επιτρέπετε αυτοί που με την Επαναστατική Γυμναστική ανάγκασαν την GENERAL MOTORS να πάρει το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων από την Ελλάδα και να το πάει αλλού, να ορίζουν πως θα κινηθεί η Εθνική Οικονομία της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΟΒΕΡΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση