GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η προσφυγή στο ΔΝΤ εξυπηρετεί την Ελλάδα ή τους δανειστές της;...

Aπό το http://opeiratis.blogspot.com/ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ιδρύθηκε το 1945 στην Ουάσιγκτον και συμμετέχουν σε αυτό σχεδόν όλα τα μ...

Aπό το http://opeiratis.blogspot.com/

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ιδρύθηκε το 1945 στην Ουάσιγκτον και συμμετέχουν σε αυτό σχεδόν όλα τα μέλη του Ο.Η.Ε. με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χορηγεί σχετικά χαμηλότοκα δάνεια σε χώρες που βρίσκονται υπό πτώχευση. Ο πραγματικός του στόχος όμως δεν είναι η ανάπτυξη των οικονομιών τους άλλα κυρίως η αποπληρωμή των παλαιών δανείων που έχουν λάβει αυτές οι χώρες από μεγάλες τράπεζες....

Έτσι δικαιολογείται η στήριξη που έχει παράσχει στο παρελθόν ακόμη και σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως στην Αργεντινή του Βιντέλα η στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συνεπώς ο πραγματικός ρόλος της ύπαρξής του δεν είναι η προστασία των χωρών που προσφεύγουν σ’ αυτό αλλά η εξασφάλιση των μεγάλων τραπεζών που κερδοσκοπούν σε βάρος κρατών.
Δεν είναι τυχαίο που στο ΔΝΤ προσφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά τριτοκοσμικές χώρες. Στην ήπειρό μας, με εξαίρεση τη Βρετανία πριν από... 35 χρόνια, προσέφυγαν την τελευταία εικοσαετία μόνο εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έπεσαν σε τριτοκοσμικό επίπεδο, μετά την κατάρρευση του «ανύπαρκτου σοσιαλισμού» και την πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας τους μέχρι να ανασυγκροτηθεί σε καπιταλιστική βάση: Ουκρανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία καθώς και η απολύτως εξαθλιωμένη Ρωσία του Μπορίς Γέλτσιν πριν από 15 χρόνια - τότε που όσα έπαιρνε μια Ρωσίδα πόρνη σε ντισκοτέκ της Κόκκινης Πλατείας για να πάει με έναν δυτικό τουρίστα αντιστοιχούσαν στους μισθούς... ενός χρόνου μιας Ρωσίδας δασκάλας!
Τι σημαίνει λοιπόν για το κύρος της χώρας μια προσφυγή στο ΔΝΤ;
(1) Bγάζουμε μόνοι μας το πόδι έξω από την Ευρωζώνη, στην οποία μπήκαμε ύστερα από πολιτικές δεκαετιών. Το άλλο πόδι θα μας το βγάλουν οι εταίροι, που πιθανότατα θα εξοργισθούν ακόμη περισσότερο με εμάς, αφού θα θεωρήσουν την κίνηση υπονομευτική για το ευρώ.
(2) Η επιβολή πακέτου δυσμενέστατων και εξευτελιστικών μέτρων που δεν μπορούν να προσδιορισθούν. Η Ουγγαρία π.χ αναγκάστηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ισλανδία μείωσε μισθούς και συντάξεις, αύξησε φόρους και προέβη σε περικοπή δημοσίων δαπανών. Η Ρουμανία απέλυσε 137.000 δημόσιους υπαλλήλους, μείωσε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες και αύξησε τους φόρους, με αποτέλεσμα από 7% αύξηση που είχε το ΑΕΠ της χώρας το 2008, καταβαραθρώθηκε σε μείωση 8% το 2009 που ήρθε το ΔΝΤ!. Η Λετονία προέβη σε τετραπλασιασμό του ΦΠΑ της και μείωση κατά 20% των μισθών, και τέλος η Τουρκία αναγκάστηκε σε μείωση κατά 20% των μισθών και σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων.
(3) Από οικονομικής πλευράς, προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να σημάνει ακόμη και επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να γίνει μία γενναία υποτίμηση, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και τότε να επιστρέψει στο ευρώ, αν βέβαια μας δεχθούν, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Στο διάστημα πάντως που θα διαρκέσει η δραχμοποίηση, οι διεθνείς συναλλαγές μας θα γίνονται φυσικά με ευρώ και δολάρια, που σημαίνει ότι οι πάντες και η χώρα μαζί τους θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη. Και να μην ξεχνάμε ότι το δάνειο που θα εξασφαλίσουμε από το ΔΝΤ δεν θα είναι ούτε απεριόριστο, ούτε επαναλαμβανόμενο.
(4) Από πολιτικής πλευράς πιθανότατα θα επηρεασθεί σημαντικότατα το πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στη κυβέρνηση θα προκληθεί σύγχυση και αναταραχή, με τους ευρωπαϊστές να ξεσηκώνονται και να απειλούν με απόσχιση.
(5) Οι αγορές τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο αντέδρασαν ήδη αρνητικότατα και μόνο στην προοπτική η Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ. Ήταν ξεκάθαρα ένα μήνυμα της αγοράς ότι η “λύση” του ΔΝΤ ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.
(6) Παρέμβαση του ΔΝΤ ακόμη και στην αναδιάταξη του εσωτερικού τραπεζικού χάρτη της χώρας.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν δεν ευοδωθούν οι συναντήσεις και οι επαφές με την Ε.Ε, αν δεν αποδώσουν οι έμμεσες απειλές μας; Αν αναγκασθούμε τελικά εγκλωβισμένη στη ρητορεία μας να στραφούμε στο ΔΝΤ; Η απόφαση αυτή πολύ φοβούμαι ότι θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό της χώρας ως εφιάλτης στο σύνολο του πολιτικού του βίου, αφού θα προκαλέσει στη χώρα μεγάλα δεινά, κατατάσσοντας την αυτομάτως στην κατηγορία των ανυπόληπτων, εξαθλιωμένων και αφερέγγυων χωρών.
Όταν εκτοξεύεις μια απειλή θα πρέπει να υπολογίσεις ότι ίσως αναγκαστείς να την κάνεις και πράξη.
Μήπως όμως η προσφυγή στο ΔΝΤ πλασάρεται και ως αναγκαίο κακό, ως άλλοθι προκειμένου να παρθούν εκείνα τα επώδυνα μέτρα(όχι από μας αλλά από τους οικονομικούς μας νταβατζήδες) που αδυνατεί να λάβει η κυβέρνηση λόγω της «κατάρας» που ονομάζεται πολιτικό κόστος και καταδυναστεύει την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου;
Ευχής έργο θα είναι βέβαια και για τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να αντιληφθούν έγκαιρα ότι το καράβι δεν μπορεί να συνεχίσει σε λάθος ρότα και ότι θα χρειαστούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να μην εξοκείλει και τσακιστεί στα βράχια, συμπαρασύροντας στο βυθό όχι μόνο τους επιβάτες αλλά και τους δημιουργούς του.

8 σχόλια

  1. Μοναδική ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρνει αποκλειστικά και μόνο το GAP.
    Κανείς άλλος.

    Η τακτική του είναι ενάντια στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
    Όλες οι χώρες τις οποίες οι σοσιαλιστές σύντροφοι υβρίζουν νυχθημερόν ακολουθούν στρατηγική Εθνικού Συμφέροντος.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.
    Η παγκόσμια πολιτική δεν είναι παιδική χαρά για να βγαίνει το κάθε GAP και να λέει ότι του κατεβάσει η κούτρα του.

    Σήμερα έχουμε έναν ανεπαρκέστατο πρωθυπουργό που δεν ακολουθεί στρατηγική Εθνικού Συμφέροντος.

    Τουλάχιστον όχι της Ελλάδος.
    Ίσως μιας άλλης χώρας.
    Πάντως όχι της Ελλάδος.
    Και μέσα σε όλα αυτά έχει επιδωθεί σε έναν ξεκάθαρο διωγμό των Ελλήνων, είτε φορολογόντας και τον αέρα που αναπνέουν είτε νοθεύοντας την πολιτική του φωνή με νοσμοσχέδια ανθελληνικά.

    Αυτό είναι ο σοσιαλισμός και όσοι μιλούν για καπιταλιστικά μέτρα ψεύδονται γιατί ο καπιταλισμός βασίχεται στην παραγωγή και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προσφέρουν εισόδημα για κατανάλωση και ευδαιμονία.
    Σήμερα όλα αυτά κατηγορούνται ως κακά και βλέπουμε την προσπάθεια να εξαθλιωθεί το σύνολο των Ελλήνων για χάρη μιας κάστας φίλων της κυβέρνησης και του GAP.

    Μην ακούτε την προπαγάνδα των αριστερούληδων που αυτό επιθυμούν να πάθουν οι Έλληνες για να αναδειχθούν γλύφοντας μόνο της εξουσία και όχι με την πραγματική τους αξία.
    Δείξτε τους ότι τους αγνοείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά δεν τον βλέπω να καλοκαιριάζει και βλέπω κάποιον που λέγεται Βγενόπουλος (με όλα τα “μαγικά” αραβικα κεφάλαια που έχει από πίσω του) να έρχεται ως προσωρινή κυβέρνηση-μάνατζμεντ έως ότου περάσουμε σε οριστικοποίηση τυχόν πολιτικών διαβουλεύσεων για δημιουργία ενός μικτού κυβερνητικού σχήματος -ει δυνατόν από όλα τα κόμματα- που θα αναλάβει να “κυβερνήσει” την χώρα.

    Μην ξεχνάμε πως ένα τέτοιο πολιτικό-κυβερνητικό σχήμα θα αποτελέσει το άλλοθι όλων, ενώ την ίδια στιγμή θα μετριάσει -όσο περισσότερο μπορέσει- τις κοινωνικές αντιδράσεις…

    Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις.

    Αφού με την κυβέρνηση σε αυτό το χάλι, το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να κερδίσει στις εκλογές της ΓΣΕΕ, τότε σημαίνει πως αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον, επειδή δεν έχει πλέον πολίτες, παρά μίσθαρνα που άγονται και φέρονται από τους ινστρούχτορες και τα αφεντικά τους…

    Δεν απομακρυνόμαστε από το ΔΝΤ, αλλά απομακρυνόμαστε από την πιθανότητα δημιουργίας αρνητικού κλίματος -και πιθανών πρόωρων αντιδράσεων- γύρω από αυτό.
    Όταν θα έρθει το ΔΝΤ (βλέπετε Μ. Παρασκευή) όλα θα είναι κλειστά και θα μπορέσουν οι τράπεζες να κανονίσουν τα λογιστικά τους, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει ΚΑΘΟΛΟΥ η αγορά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΑ ΠΙΟΣ ΕΦΤΑΙΞΕ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΜΟΥ.
    ΕΓΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ.
    ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ.
    ΚΑΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΛΑΔΙ.
    ΡΕ ΔΕ ΠΑΤΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ.
    ΗΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΓΙΝΟΜΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΙΔΙΣΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Ε ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΩ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ .
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΤΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΔΟΤΗ.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΤΟ ΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟΤΟΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΩΛΟΨΩΡΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
    ΕΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΠΟΥΣΤΙΑ.
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΛΑΜΟΓΑΚΙΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΑΦΕΝΤΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μέτρα θα ληφθούν είτε η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ είτε πάρει βοήθεια από την Ε.Ε.

    Το μήνυμα είναι ένα: Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει πλέον το party των Ελλήνων.

    Στο επόμενο διάστημα θα δούμε μέτρα που ούτε στο ποιό κακό μας όνειρο δεν τα είχαμε ξαναδεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλη Παρασκευή, Επιτάφιος θρήνος και το γέλιο ενός τρελού, σπαραγμός στα ματωμένα αυτιά μας.

    2-4 ΔΝΤ Μνα, οβολός και οβελίας?

    Προλαβαίνεις για τη(ι)ς Αναλήψεως?

    ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω...



    Ο Νοστράδραχμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή οι 137.000 υπάλληλοι που απολύθησαν χρειαζόντουσαν αλλά απολύθησαν ?
    Άρα το κράτος θα διαλυθεί τώρα και δεν θα δουλευει...
    Ούστ κοπρίτες.
    Μαζεύετε χιλιάδες ρεμάλια στο δημόσιο και τους σιτίζετε απο το αίμα και τις σάρκες μας.
    Κι όχι μόνο αυτό .
    Δεν τους φτάνουν όσα παίρνουν μισθό απο την φορολόγηση ΜΑΣ , αλλά μας φέρνουν και δυσκολίες στο να κάνουμε τη δουλειά μας για να πάρουν ρεγάλο.
    ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΝΤ και οι τελευταίοι ας θάψουν τα πτώματα.
    Εμείς είμαστε ουτως ή άλλως νεκροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ "μάγκας" αποδείχτηκε ο Γιώργος.
    Και διπλωμάτης.
    Κατάφερε να πάρει τη δήλωση στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς να δώσει τίποτα.

    Με τη μαγκιά του. Ούτε φρεγάτες, ούτε αεροπλάνα θα πάρουμε. Τώρα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας πάρουν τα σώβρακα, αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
    Ολη η Ευρώπη υποκλίνεται στη "μαγκιά "του Γιώργου.

    Και ζηλεύει το κατόρθωμά του.
    Να αποκτήσει η Ελλάδα τρεις επίσημους νταβατζήδες και με τη βούλα του Γιώργου.
    Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το τελευταίο, κατά το Γιώργο πάντα, έχει την τεχνογνωσία να μας βοηθήσει στην εφαρμογή του προϋπολογισμού.
    Αυτή η τεχνογνωσία του ΔΝΤ ήταν που διέλυσε το 2001 την οικονομία της Αργεντινής κι έβγαλε ακόμα και τις νοικοκυρές στους δρόμους με τις κατσαρόλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση