GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι χοροί, η πολιτική και η εξουσία...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται τόσο στην πολιτική, όσο και στην τέχνη. Είναι τάση που διακρίνεται για την...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται τόσο στην πολιτική, όσο και στην τέχνη. Είναι τάση που διακρίνεται για την υπερβολική υποκριτική και εκ τούτου τη μη αυθεντική λαϊκότητα.
Το επίθετο "λαϊκός" αναφέρεται σε αυτόν που προέρχεται από το λαό.
Η "λαϊκότητα" στο χώρο της πολιτικής αναφέρεται στη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και ανύψωση του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας.
Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και...

η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
Μορφή λαϊκισμού αποτελεί και η προπαγάνδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαϊκισμού, διαβάζει κανείς καθημερινά και στο διαδίκτυο που ως άναρχος χώρος σε κανονιστικές δομές και νομικό δίκαιο προσφέρεται για την έκφραση μιας τέτοιας τάσης. Προσφέρεται εύλογα για προπαγάνδα. Όταν αυτή γίνεται από φίλους για παράδειγμα ενός κόμματος ή ενός πολιτικού άμισθα, τότε της προσδίδεται ένα ρομαντικό υπόστρωμα για χάριν κομματικής ιδεολογίας και πίστης και εν μέρει δικαιολογείται. Όταν, όμως, ο λαϊκισμός εκφράζεται απύθμενα από τους ίδιους τους πολιτικούς και μάλιστα από εκείνους που τον έχουν υπηρετήσει και σε ΜΜΕ ως δημοσιογράφοι, είναι κατακριτέο.
Ένα "case study" (όπως λένε στο χωριό μου την περιπτωσιολογία) είναι οι συνοδευτικές φωτογραφίες από πρόσφατες παρεμβάσεις της κ. Πιπιλή και εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματα διασύνδεσης... Χαρακτηριστική φράση της πολιτικής ουσίας και της ένδειξης ότι η κ. Πιπιλή συνειδητοποίησε τους λόγους της ήττας του κόμματός της είναι ότι η "ΝΔ έχασε τις εκλογές γιατί πασόκισε. Και πασόκισε σε λάθος χρόνο". Υπάρχει και κατάλληλος χρόνος για πασοκισμό άραγε; Υπάρχει η ιδανική περίοδος για ρεμούλα;
Νιώθω πραγματικά τυχερός που η κ. Πιπιλή χορεύει βαλς και ταγκό και όχι ζεϊμπέκικο, επιλογή η οποία υποδηλώνει ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός... Δε νιώθω τυχερός που πολιτικοί οι οποίοι χορεύουν ζεϊμπέκικο γίναν πρωθυπουργοί, υπουργοί, διετέλεσαν γάμους σε... 4 εποχές, σε εποχές που προσφέρθηκαν για τα τίποτα να γίνουν κάτι.

13 σχόλια

  1. Διαβάζοντας τον κ. Παπαγιώτη να γράφει μόνιμα υπέρ του Πασοκ κάποιοι παλιοί αναγνώστες του press-gr θυμήθηκαν τις επιδόσεις που έχει ο ίδιος στον τομέα του γλειψίματος των εξεχόντων άκρων και του φιλήματος της κατουρημένης ποδιάς, ως συγγραφέας άρθρων υπέρ του πασοκ από την ημέρα που το press-gr πήρε πασοκική στροφή ελέω Γιομπαζολιά. Δύο και πλέον χρόνια μας διασκεδάζει με το πομπώδες ύφος του και την μηδενική του ουσία. Full of hot air που λένε και οι Αμερικάνοι συμπατριώτες των Παπανδρέου.



    Από τότε, ο κ. Παπαγιώτης -όπως συμφωνούν όλοι οι αναγνώστες του press-gr,- προχώρησε στην τέχνη του γλειψίματος των εξεχόντων άκρων και του φιλήματος των κατουρημένων ποδιών με άρθρα του για διάφορα θέματα. Δήθεν ως ενδιαφερόμενος πολίτης, αρχή την οποία καταστρατήγησε αμέσως, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους αναγνώστες του press-gr να δουν πόσο διάφανος και προβλέψιμος είναι και ποιού το παιχνίδι παίζει, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Με αυτή την «παραπαίουσα λογική» μέσα σε τρεις μήνες ο Παπαγιώτης τορπίλισε ακόμη πιο πολύ το ήδη τσαλακωμένο του προφίλ, περισσότερο από του άλλου τρισμέγιστου πασόκου παπαρολόγου που εντρυφεί στο press-gr, του Λουτράδη. Καλό θα ήταν λοιπόν από σήμερα, να αποφεύγει να δίνει συμβουλές, όταν ο ίδιος άφησε πρόωρα και έντονα το αποτυχημένο στίγμα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΣΤΕ BLOG ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΧΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.
    ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΤΗ ΝΤΟΜΠΡΑ ΚΑΙ ΩΡΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΠΑΡΑ ΧΑΖΟ ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΑ ΚΩΠΗΛΑΤΑΚΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΑΛΗΛΙΣΚΟΣ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΟ.
    ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ..........(υποθετω εσκεμένη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπαγιωτη

    φαγαν τον δρ Κουτσουκο??

    τί γίνεται?

    μονο Οννεδ βάζουν?

    ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταθερότητα, ομόνοια και ξεκάθαρες θέσεις (χωρίς ναι μεν αλλά) το τρίπτυχο της επιτυχίας και η μόνη διέξοδος για τη χώρα αλλά και τη Ν.Δ.
    Μετά τα καραγκιοζιλίκια του Γιωργάκη, του νεκροθάφτη της Ελληνικής οικονομίας και μαριονέτας της Goldman Sachs, ο Αντώνης Σαμαράς είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να ξαναγίνουμε ένα αξιοπρεπές και ευηπόληπτο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και να ξαναχαμογελάσει κάποτε ο Έλληνας.
    Ο καιρός γαρ εγγύς . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ
    Μετά την περικοπή του Δώρου Πάσχα κατά 30% και των μισθών μας κατά 250 ευρώ μηνιαίως (το λιγότερο), είναι φανερό ότι το δημόσιο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς εμάς. Όλα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν και το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. ΄Ετσι και εμείς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δικές μας υποχρεώσεις και μόνο ένα πράγμα μένει να κάνουμε εμείς οι ανήμποροι πολίτες.
    1. Να μην πληρώσουμε τους λογαριασμούς ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, οι οποίοι ήρθαν και φουσκωμένοι για τον μήνα Απρίλιο.
    2. Να μην πληρώσουμε για τους ημιυπαίθριους χώρους
    3. Να μην πληρώσουμε στην εφορία οτιδήποτε και αν χρωστάμε.
    4. Να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα δάνεια στις Τράπεζες.
    Τι θα μας κάνουν, θα μας κόψουν το ρεύμα το νερό και το τηλέφωνο? Θα μας γκρεμίσουν τα σπίτια ή θα μας βάλουν όλους φυλακή? ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ? Ολοι οι φορείς που διαβάζουν αυτές τις σειρές ας ξεσηκώσουν τον κόσμο να αντισταθεί σε αυτά που έρχονται. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να μένει σε ξενοδοχεία πανάκριβα και να πληρώνει ο Ελληνικος λαός. Δεν μπορεί να γίνονται εκπομπές εκατομμυρίων που δεν τις βλέπει κανένας. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ , ΦΟΡΑΝΕ ΜΟΝΤΕΛΑΚΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΟΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΛΛΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΠΑΡΑ-ΓΙΟΤΗ,βάλε ένα τέλος μέ τίς ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΟΥ,διότι μάς έχουν ''πληγιάσει'' τά άρ@@@@ από τήν φαγούρα!!!
    ΄Ελεος μέ ΄σένα.
    ΄Ελεος!!!!!!
    Μού θυμίζεις τραγικούς ζωγράφους,πού αφού τελειώσουν τό ''αριστούργημά'' τους,κάθονται από απόσταση λίγων μέτρων καί τό παρατηρούν ικανοποιούμενοι,θεωρώντας εαυτούς νέους,τούλάχιστον,Ντά Βίτσι,άν καί τό αριστούργημα τους,δέν αξίζει ούτε σέ μπακάλικο τής 10ετίας τού ΄50,νά αναρτηθή.
    Κάπως έτσι μάλλον αισθάνεσαι κι εσύ,μέ τίς βλακώδεις αναλύσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΝΤ σημαίνει απώλεια των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με οριστική και αμετάκλητη απώλεια των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, ακόμα και μετά την επιστροφή των δανεικών.

    Πάμε για κατοχή με κυβέρνηση δοσίλογων το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΔΕΝ έχει ούτε εντολή, ούτε νομιμοποίηση προς τούτο.

    Αν επιμείνει, αυτό που σήμερα ονομάζουν τρομοκρατία, αύριο θα είναι Εθνική Αντίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΣΟΚ

    ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΕΞΙΟΥΣ ΜΕ ΜΙΖΑ!!

    ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ!!

    ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΗΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ

    ΠΑΣΟΚΟΥΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Παπαγιώτη λογοκλόπε δεν ντρέπεσαι να "αρθρογραφείς" δημοσίως ακόμη; Δες τα χάλια σου:

    Αρθρο απο την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

    Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Οι αλήθειες διαβάζονται πάντοτε πίσω από τις αράδες των ειδήσεων. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης, που τη δουλειά του γνώρισα μέσω του facebook, σε μια μελέτη του δείχνει πού βαδίζει η περιοχή μας, επισημαίνοντας την ανάδειξη της Τουρκίας σε φορέα παγκόσμιων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στο κρίσιμο κομμάτι της Μέσης Ανατολής.

    «Η εκλογή της Τουρκίας -γράφει- ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Σ.Α.), από μια αξιοσημείωτη πλειοψηφία (151 από τα 192 κράτη μέλη) προδίδει τη σημαντική θέση που κατέχει η συγκεκριμένη χώρα στο ισχύον διεθνές σύστημα.
    Η τελευταία φορά που η Τουρκία εκλέχτηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν το 1961 και φαίνεται ότι η τρέχουσα επιλογή της υποδηλώνει, πλην των άλλων, τη διεθνή υποστήριξη για μερικές από τις διπλωματικές δραστηριότητες γεφυρώματος της απόστασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στις οποίες η Τουρκία έχει πρόσφατα εμπλακεί».

    Στην πρόσφατη, ιστορική σύνοδο του Νταβός ο νέος, ισχυροποιημένος, ρόλος της Τουρκίας φάνηκε καθαρά, με τον κ. Ερτογάν να επιτίθεται στον πρόεδρο του Ισραήλ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ως εκπρόσωπος του ισλαμικού κόσμου στην παγκόσμια τάξη, πράγμα που μάλλον πετυχαίνει, αφού ανέλαβε τη διαμεσολάβηση στη σύγκρουση Ισραήλ-Συρίας.

    Όπως πάλι ο κ. Παπαγιώτης επισημαίνει, «ένας νέος άξονας αναπτύσσεται μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν, που βασίζεται σε ένα κοινό συμφέρον, στο μέλλον του Ιράκ.

    Η Τουρκία αντιτέθηκε στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιρανική συνεργασία στον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στο PKK και οι αμοιβαίες υψηλού επιπέδου επισκέψεις προτείνουν ακόμη και μια ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ιράν».

    Με άλλα λόγια, η Τουρκία παίρνει τη σκυτάλη από την πολιτική Α. Παπανδρέου, της δεκαετίας του 1980, ο οποίος, με τις ευλογίες των Αμερικανών, έγινε ο πιο κοντινός δυτικός ηγέτης στον αραβικό κόσμο, φθάνοντας και στην αδελφοποίηση ΠΑΣΟΚ-ΜΠΑΑΘ και στις όχι ανιδιοτελείς σχέσεις με το αντιαμερικανικό καθεστώς Καντάφι…

    Αυτά και άλλα σημαντικά χτίζουν τείχη γύρω μας, τα οποία μπορεί να μας αφήσουν έξω από το τραίνο της ιστορίας που τριγυρίζει στη γειτονιά μας.

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ... ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΤΗ:

    Διονύσης Παπαδόπουλος6 Φεβρουαρίου, 2009 - 4:47 ΜΜ

    Αγαπητέ κύριε Παπανικολάου, η εγκυρότητα ενός ιστότοπου, ενός δημοσιογράφου, ενός κειμένου ειναι ευθέως ανάλογη με την τήρηση ή οχι των κανόνων δεοντολογίας. Λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί είχα την ψευδαίσθηση ότι εσείς τις τηρείται. Δυστυχώς κατάλαβα ότι και εσείς μπήκατε στην διαδικασία να επιτρέπεται στους συνεργάτες σας να προσφεύγουν στην πιο χυδαία μορφή αντιγραφής ,αντιγράφοντας κείμενα απο σημαντικούς ξένους αρθρογράφους.
    Αναφέρομαι στο κείμενο του Κυρίου Παπαγιώτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο site ppol και το οποίο χρησιμοποιείται στο άρθρο σας. Το κείμενο αυτό δεν υπάρχει πλέον στην ιστοσελίδα, γιατί και ο κύριος Ράπτης, έπεσε θήμα του εν λόγω κυρίου που προσβάλλει με την πένα του κάθε είδος πνευνατικής ιδιοκτησίας. Το κείμενο που χρησιμοποιείται ως πηγή και το οποίο καλό θα ήταν να ελέγχετε πριν το κάνετε, ως οφείλετε βέβαια, είναι αισχρή αντιγραφή από το ακόλουθο κείμενο: http://www.rightsidenews.com/200811062514/editorial/turkey-in-the-security-council.html
    Θα σας παρακαλούσα να προχωρήσετε σε δημόσια καταδίκη απο το site του κειμένουΌπως και να ενημερώσετε τον »συντάκτη» για το κακό που κάνει στην αξιοπρέπεια σας.

    Σας ευχαριστώ και συγγνώμη για το επιθετικό ύφος , δεν ειναι εναντίον σας,

    Με εκτίμηση,

    Φοιτητής Διεθνών Και Ευρωπαικών Σπουδών ,Πειραιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο παπαγιώτης έχει ζηλέψει το επίσημο τίτλο του Λουτράδη σαν του πιό ασυνάρτητου αρθρογράφου στο Press ακι προσπαθεί να του πάρει τον τίτλο.
    ΒΛΑΚΟΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΕΙ ΡΕ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ;
    Που τους βρίσκεις, με κουπόνια τους μαζεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλες και Φίλοι,
    ο κ. Αντωνης Μαριος Παπαγιωτης δεν λογοκλεπτει μόνο τους άλλους αλλά εσχάτως και τον εαυτό του!!!!!
    Δείτε λοιπόν το εξής!
    Ο Αντώνης Μαριος Παπαγιωτης γραφει σήμερα στο αρθρο του για την έννοια του "λαικισμού". Με μία...βαθυστόχαστη αναλυση για το τι εστι λαϊκισμος κατακρίνει την κυρια Πιπιλή. Ως εδώ καλα.
    Εδώ όμως http://www.mediasoup.gr/node/11278 μπορείτε να δείτε ένα άλλο κείμενο του κ. Παπαγιωτη ΠΑΛΙ για το λαϊκισμό- προφανώς εχει ιδίαν πείρα ως γνήσιος λαϊκός και λαϊκιστής. Αυτή τη φορά στόχος ειναι ο κ. Σαμαράς.

    "Διαβάστε τα δύο κείμενα και θα δείτε ότι ειναι όχι απλά πανομοιότυπα αλλα ΙΔΙΑ- ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ!!!
    Το σημερινο κειμενο του για την Πιπιλη ειναι ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ απο άλλο κειμενό του για τον Σαμαρα.

    Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται τόσο στην πολιτική, όσο και στην τέχη. Είναι τάση που διακρίνεται για την υπερβολική, υποκριτική και εκ τούτου τη μη αυθεντική λαϊκότητα. Το επίθετο "λαϊκός" αναφέρεται σε αυτόν που προέρχεται από το λαό. Η "λαϊκότητα" στο χώρο της πολιτικής αναφέρεται στη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και ανύψωση του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας.

    Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.

    Μορφή λαϊκισμού αποτελεί και η προπαγάνδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαϊκισμού, διαβάζει κανείς καθημερινά και στο διαδίκτυο που ως άναρχος χώρος σε κανονιστικές δομές και νομικό δίκαιο, προσφέρεται για την έκφραση μιας τέτοιας τάσης. Προσφέται εύλογα για προπαγάνδα. Όταν αυτή γίνεται από φίλους για πράδειγμα ενός κόμματος ή ενός πολιτικού άμισθα, τότε της προσδίδεται ένα ρομαντικό υπόστρωμα για χάριν κομματικού μηχανισμού και εν μέρει δικαιολογείται. Όταν, όμως, ο λαϊκισμός εκφράζεται απύθμενα από τόπους εργολαβίας και συμφερόντων που προστατεύονται επί αδρά πληρωμή, τότε είναι κατακριτέο και απεχθές.

    Ένα "case study" (όπως λένε στο χωριό μου την περιπτωσιολογία) ακολουθεί και τα συμπεράσματα διασύνδεσης δικά σας..."

    ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΤΟ ΧΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ.

    ΡΕ ΠΑΠΑΓΙΩΤΗ =ΠΑΠΑΡΑ ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ. ΠΙΑΣΕ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Ααα! και παρε και το φιλο σου το Λουτραδη-Λουτροκαμπινε μαζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΟΣ ΚΟΨΟΧΕΡΗ
    ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ?
    ΝΔ?
    ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΤΕ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση