GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αριβισμός: η μάστιγα του πολιτικού συστήματος...

Της Ελεονώρας Φραγκιαδάκη O κ. Μπαμπινιώτης και κάθε λάτρης της ιστορικής προέλευσης της γλώσσας, που απαρνείται την απλή αποδοχή και την...

Της Ελεονώρας Φραγκιαδάκη
O κ. Μπαμπινιώτης και κάθε λάτρης της ιστορικής προέλευσης της γλώσσας, που απαρνείται την απλή αποδοχή και την διεκπεραιωτική χρήση των λέξεων, αρχίζει πάντα με την ερμηνεία του ρήματος που παράγει την όποια λέξη.
Θα τον ακολουθήσω, ως θαυμάστριά του και λάτρης της γλώσσας μας. "Αριβάρω", λοιπόν, σημαίνει φθάνω, καταφθάνω. Το ρήμα το επέλεξα με αιτία, καθώς πιστεύω ότι σ' αυτό οφείλονται τα δεινά που περνάει η Ελλάδα μου και κυρίως, η σημασία του επιθέτου που παράγεται από το εν λόγω ρήμα. Ένα ρήμα που χρησιμοποιείται κατά κόρων κοροϊδευτικά και υποτιμητικά, για ανεπιθύμητους επισκέπτες. Είναι ρήμα μεταβατικό και...
 προερχόμενο από το λατινογενές "arrivare". Το παράγωγο, όμως, ουσιαστικό αριβίστας ή αριβιστής, δεν έχει απλά την έννοια του ανθρώπου που φθάνει κάπου. Είναι αρνητικά επιφορτισμένο και δηλώνει αυτόν που με κάθε μέσο, κυρίως αθέμιτο και συχνά ανήθικο, επιδιώκει να αναδειχθεί σύντομα ή να πλουτίσει. Συνώνυμό του είναι ο τυχοδιώκτης, ο αναρριχησίας, ο καιροσκόπος.
Αναρίθμητα παραδείγματα τέτοιων χαρακτήρων από την πολιτική ζωή της χώρας, που χρησιμοποίησαν είτε ανήθικα μέσα, είτε νόμιμα αλλά μη ηθικά, είτε άλλοτε βούτηξαν το σόι όλο μες το μέλι, είτε θησαύρισαν και βρέθηκαν με μεγάλη και ανεκτίμητη ακίνητη περιουσία, είτε αναδείχθηκαν από το πουθενά πουλώντας τη ψυχή τους στο διάολο, είτε δωρίζοντας το κορμί τους σε έχοντες περισσότεροι εξουσία από δαύτους, είτε πούλησαν τις αρχές τους ή την ιδεολογία τους. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω στην καταγραφή ονομάτων, γιατί θεωρώ αδύνατο στο μυαλό σας να μην προσωποποιήσατε πολιτικούς και να μην ταυτίσατε πρόσωπα με τις περιπτώσεις που σας ανέφερα.
ΥΓ Η φωτογραφία επιλέχθηκε τυχαία και δίχως να υποδηλώνεται η όποια συσχέτιση των εμφανιζόμενων προσώπων με τα γραφόμενά μου. Ήθελα, απλά, στην φωτογραφία να απεικονίζονται δύο πρόσωπα από διαφορετικά φύλα, να καταγράφεται η κίνηση στο χώρο και να είναι εμφανή τα άδεια έδρανα..Καθαρά εικονική η επιλογή και χρεώστε την σε καλλιτεχνική ματιά και όχι την όποια σκοπιμότητα. Εξάλλου, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι εμφανιζόμενοι έχουν μια καταγεγραμμένη γοητεία και ότι προσφέρονται εν γένει για μοντέλα συνοδευτικά σκέψεων;! Καλών, κακών, πονηρών, ερωτικών ή άλλων;!

6 σχόλια

  1. Καλέ συγκεντρωθείτε, σας συνεπήρε η ομορφιά; κατά κόρον, περισσότερη εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πασόκ αποτελεί παράδοση ο θεσμός του τηλε-υπουργού.
    Εάν ο Λοβέρδος δεν είχε το έμφυτο υποκριτικό του ταλέντο δεν θα ήταν στη θέση αυτή.
    Το θέμα δεν είναι τωρινό και δεν είναι ο πρώτος ούτε και θα είναι ο τελευταίος θεατρίνος στην πολιτική μας ζωή.
    Όσο ο κόσμος συνεχίζει να παίρνει στα σοβαρά την τηλεόραση, τα τηλε-μπουμπούκια σαν το Λοβέρδο θα συνεχίζουν να ανθίζουν.

    ΡΕ ΠΑΛΊΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.

    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ Η ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΤΟ, ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.

    ΦΥΓΕΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει καί τό αρίμπα-αρίμπα τσίτος.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαμώ τα ελληνικά σου βλαμμένη γερμανίδα. Πάρε το αναίσχυντο σοϊ σου, και τον Μπουμπούνα μαζί, και άντε στο καλό! ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην πιάνεις στο στόμα σου τη λέξη Ελλάδα και Ελληνικά, παλιόβλαχα γερμανίας.
    Ραους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωλόφραγκοι, γαμώ τα λατινικά σας και το γερμανικό σας σοϊ, αποβράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση