GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από την κριτική στη δράση...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Νομίζω ότι σήμερα η πλειονότητα των ελλήνων συμφωνεί πως το πολιτικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε κατά την μετ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Νομίζω ότι σήμερα η πλειονότητα των ελλήνων συμφωνεί πως το πολιτικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε κατά την μεταπολίτευση, δεν έχει πλέον ζωή. Αποτελεί ένα πολιτικό κουφάρι με σαθρή δομή και άκρως προβληματική λειτουργία. Στην πραγματικότητα το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε, δέχτηκε την χαριστική βολή με το σκάνδαλο Siemens και έκτοτε κείτεται ημιθανές, λαμβάνοντας αέρα και ζωτικές ουσίες αποκλειστικά από το διαπλεκόμενο καθεστώς.
Η οικονομική πτώχευση που ακολούθησε την πολιτική πτώχευση της χώρας μας και συνοδεύεται πλέον από την «κοινωνική πτώχευση», δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν εντός της συγκεκριμένης πελατειακής δομής της μεταπολίτευσης. Η διαπλοκή δεν είναι τίποτε άλλο παρά το υψηλότερο επίπεδο οργάνωσης του πελατειακού κράτους.
Σε αυτά νομίζω ότι...
συμφωνούμε οι περισσότεροι. Το ερώτημα πλέον δεν αφορά στην πολιτική ανάλυση, αλλά αποκλειστικά στην πολιτική πρακτική για την αντιμετώπιση της πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης κρίσης που διέρχεται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Είναι επίσης βέβαιο ότι την κρίση δεν μπορούν και δεν πρέπει να την διαχειριστούν αυτοί που την προκάλεσαν. Αυτοί, δηλαδή, που συνθέτουν το δίπολο της διαπλοκής: γνωστές πολιτικές δυνάμεις και εξίσου γνωστά οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν τον τραπεζικό τομέα και τα ΜΜΕ.
Τώρα ήρθε η ώρα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει να πορεύεται στην οργανωσούλα του, στον μικρόκοσμό του και να βολεύεται στο σχετικό ή απόλυτο περιθώριο όπου βρίσκεται. Ήρθε η ώρα από την κριτική να περάσουμε στη δράση και από την κοινωνική δράση στην αχειραγώγητη πολιτική πρόταση. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για τα δύσκολα, η στιγμή που η αρετή και η τόλμη θα πρέπει να αντιπαρατεθούν στις μικρότητες, στα μικροσυμφέροντα και στους μικρούς ανθρώπους. Είναι η ώρα, ακόμα κι ο καθένας μας ατομικά, να ξεπεράσει συμπλέγματα και εμπάθειες.
Όλες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις οφείλουν τώρα να συμπήξουν ένα κοινωνικό μέτωπο που θα εκφραστεί πολιτικά για να διαμορφώσει την προοδευτική πρόταση εξουσίας για τα επόμενα χρόνια. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό, τουλάχιστον ας αγωνιστούμε όλοι μας για να διαμορφώσουμε τους όρους μιας νέας πολιτικής πρακτικής που θα συγκροτήσει την μετα-μεταπολιτευτική δομή. Η πολιτική πρακτική (λόγος, σχέσεις, υλικές συνθήκες) είναι αυτή που διαμορφώνει κοινωνικοπολιτικές δομές στις δημοκρατίες και όχι το αντίστροφο.
Παράγοντες αυτού του μετώπου δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικοί φορείς, ομάδες, πολιτικές προσωπικότητες και πολίτες από την κεντροαριστερά έως τον αναρχικό χώρο. Όλοι, δηλαδή, που οργανωμένα ή μεμονωμένα, αντιτίθενται στην φιλοσοφία, στην κουλτούρα, στην πολιτική και στην στρατηγική αυτών που οδήγησαν την χώρα σε πτώχευση και την εγκλώβισαν στα δίκτυα του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού, τα οποία μάλιστα εμφάνισαν και εμφανίζουν ως «δίκτυ ασφαλείας» για την χώρα - εννοώντας προφανώς ότι το ΔΝΤ και η επιτροπεία από την ΕΕ αποτελούν το δίκτυ ασφαλείας του καθεστώτος που υπηρετούν.
Στο μέτωπο αυτό δεν χωρούν, όμως, ηγεμονισμοί, πολιτικαντισμοί και εν πολλοίς, τετριμμένες συμπεριφορές που αντανακλούν το μικροκομματικό συμφέρον και τα ιδιαίτερα συμφέροντα ηγετικών ομάδων, κυρίως από τον χώρο της αριστεράς. Το ΚΚΕ διαπράττει τραγικό σφάλμα να επιχειρεί αυτή την περίοδο, αντί να συμπράξει με όλες του τις δυνάμεις για την συγκρότηση αυτού του μετώπου, να εκμεταλλευθεί την κοινωνική αντίδραση στα κυβερνητικά μέτρα, αρθρώνοντας έναν, ακόμα εντονότερο ηγεμονικό λόγο. Είναι σφάλμα επίσης ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβίζονται σε εσωκομματικές και ενδοπαραταξιακές τριβές, ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Οι ιστορικές, πραγματικά, στιγμές που ζούμε απαιτούν από όλους μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση. Δεν έχουν σημασία αυτή την ώρα οι ιδεολογικές και άλλες διαφορές που χωρίζουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Έχουν αξία, αλλά όχι σημασία στην συγκύρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανίσουμε τις διαφορές μας ή να απο-ιδεολογικοποιήσουμε την πολιτική μας οντότητα. Δεν ζητάει κανένας, για παράδειγμα, από τον κομμουνιστή να ασπασθεί αρχές της φιλελεύθερης αριστεράς, ούτε από τον αναρχικό να δεχθεί το κρατιστικό μοντέλο! Εάν δεν αντιληφτούμε ότι η σημασία είναι προϊόν της συγκυρίας, το οποίο διαμορφώνει την μελλοντική αξία, τότε θα υποβαθμιστούν πολιτικά και οι διαφορετικές αξίες και ιδεολογίες που χαρακτηρίζουν τον χώρο που αντιτίθεται στο πολιτικό status quo της χώρας μας.
Ας γίνουμε λοιπόν φορείς του κοινωνικού αιτήματος της συγκυρίας, αν επιθυμούμε να καταστούμε ενεργά υποκείμενα της ιστορίας. Ας ενωθούμε όλοι όσοι επιθυμούμε την χειραφέτηση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής από τις καθεστωτικές δυνάμεις που συγκροτήθηκαν ως συνεκτική και ανατροφοδοτούμενη δομή από τα μέσα του ’70 έως σήμερα. Ας συστήσουμε μια κοινωνική-προοδευτική συμμαχία σε ένα μη-ηγεμονικό πλαίσιο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με την ταυτόχρονη διαμόρφωση διαφορετικών, όσο το δυνατόν δημοκρατικότερων, πολιτικών σχέσεων.
Όσες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται να κινηθούν στη δημιουργία αυτής της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην χώρα, προφανώς δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται προοδευτικές. Όσοι επιμένουν στο να συνδεθεί ο αγώνας για την ανατροπή του καθεστώτος στην Ελλάδα με την ανατροπή του καπιταλισμού, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το πρώτο. Δεν είναι ώρα οι μαρξιστές να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους, ή οι φιλελεύθεροι αριστεροί τις διαφορές τους με τους αναρχικούς. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην πάντα τις διαφορές στην αντιμετώπιση του πολιτικού φαινομένου ως δομή ή υπερδομή και ας επικεντρωθούμε στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει ο καπιταλισμός στην χώρα μας. Αυτές προφανώς δεν είναι άσχετες απ’ τις κυρίαρχες καπιταλιστικές σχέσεις στον κόσμο, αλλά σίγουρα έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν διαλεκτικά.
Εάν τα παραπάνω δεν συνειδητοποιηθούν αμέσως από τους φορείς και τις «τάσεις» του ευρύτερου χώρου που συνεχίζει να αγωνίζεται για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στην χώρα μας και δεν συμπράξουν με «πολιτική αγνότητα» και «λαϊκό πατριωτισμό» προς την κατεύθυνση σύμπηξης του «μετώπου» που σε αδρές γραμμές περιέγραψα, θα δικαιούμαστε κάποιοι να θεωρούμε τους υφιστάμενους φορείς της κεντροαριστεράς και αριστεράς ως παράγοντες που αντικειμενικά στηρίζουν το καθεστώς και νομιμοποιούν την προπαγάνδα του.
Εάν οι φορείς του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν συνεννοηθούν και δεν συμπράξουν αμέσως, δίχως ηγετισμούς και καμώματα, στην συγκρότηση αυτού του αντικαθεστωτικού μετώπου, ας είναι βέβαιοι ότι θα το κάνουν άλλοι. Και αυτό δεν θα είναι η καλύτερη λύση. Θα είναι, όμως, κι αυτό μια λύση.

7 σχόλια

  1. Η οικονομική πτώχευση που ακολούθησε την πολιτική πτώχευση της χώρας μας και συνοδεύεται πλέον από την «κοινωνική πτώχευση

    OLOI ME DR kOUTSOUKO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανά και ξανά διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων επί γενικών επικλίσεων θεικής παρέμβασις για συσπύρωση των αγγέλων προς σωτηρία των απολωλών πιστών του ποίμνιου.

    Ολόκληρο άρθρο χωρίς καμιά θετική πρόταση.

    Χωρίς πολλά λόγια και επί του πρακτικού!

    1) Ένα κίνημα κατά της διαπλοκής και των νομικών αστέρων της, ταυτόχρονα για την παιδεία του μέλλοντος των μελλοντικών νομικών αλλά και τις περαιτέρω πορείας τους στο δικαστικό σώμα.

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html#comments

    2) Για την παιδεία του μέλλοντος των μελλοντικών πολιτικών σε επίπεδο ΟΤΑ αλλά και τις περαιτέρω πορείας τους στο δημόσιο βίο.

    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/

    Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ

    Δυστυχώς όμως? η αναλγησία για συμμμετοχή έχει μέσω της σύψης των διεργασιακών λειτουργιών του εγγεφάλου κατέληξε και στο σπέρμα?

    Κι άντε μετά να βρεις πιος πλήρωσε το γραμμάτιο.

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

    Και να περιμένεις τη συνδρομή του τμήματος ελέγχου των συμβολαιογράφων

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/05/blog-post_03.html

    Να ελέγξουνε το θύτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΕΞΩ, ΟΣΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΩΝΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΜΟΝΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνον όταν ο λαός φθάσει στην ωριμότητα για γενική απεργία επ' αόριστον με καθημερινές διαδηλώσεις θα πει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και μπορεί να δούμε κάποιες αλλαγές. Αλλιώς με μια 24ωρη απεργία κάθε 15 μέρες η χαρά της κυνέρνησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαύρο καλοκαίρι θα έχουμε φέτος.
    Καλημέρα φτώχεια.
    Καληνύχτα Γιωργάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαί νά συμπήξουν ((?)εσύ έγραψες),
    ενιαίο πολιτικό φορέα,πάνω από 15%
    δέν λογαριάζονται.
    Νά δώ συνοδοιπόρους ΚΚΕ-Αναρχικούς
    καί.....τί στό κόσμο!!!
    Πιθανότερο είναι νά έκανε θεραπεία
    λεύκανσης ο αρχηγός τών "Μαύρων
    Πανθήρων",καί νά υποστήριζε ο αρχη-
    γός τής Κού Κλούξ Κλάν black is
    beautifull.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Με τέτοιους σοσιαλιστές τι τον θες τον βασιλιά;"

    "Αναμονή για την πτήση Θες/νικη – Αθήνα με AEGEAN.
    Και ενώ όλοι οι επιβάτες είχαν περάσει και τον έλεγχο της αστυνομίας και περιμέναμε στην πύλη εξόδου για τον τελευταίο έλεγχο για να περάσουμε προς το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στο αεροπλάνο και ενώ είχε έρθει η υπάλληλος και ήταν στην θέση της δεν γινόταν τίποτα...
    Την κοιτούσαμε και μας κοιτούσε. Σε μισή ώρα θα ήταν η πτήση και δεν έπαιρνε ούτε ένα εισιτήριο. Η ώρα περνούσε, είχε σχηματιστεί μακριά η ουρά και ο κόσμος φυσικά είχε αρχίσει να αναρωτιέται τι συμβαίνει. Ρωτούσαμε αν θα έχουμε καθυστέρηση και για ποιο λόγο και απάντηση δεν παίρναμε. Στις οθόνες δεν έγραφε καθυστέρηση και νέα ώρα πτήσης (όπως θα έπρεπε). Περνάει και το μισάωρο, περνάνε και άλλα 20 λεπτά και ακόμα τίποτα. Όπως ήταν λογικό ο κόσμος πλέον γκρίνιαζε, η κοπέλα έλεγε να κάνουμε υπομονή αλλά δεν ξέραμε τον λόγο και αυτό ήταν χειρότερο. Ξαναλέω τυπικά σε κανέναν πίνακα έγραφε καθυστέρηση.
    Τελικά όμως δεν είχαν έρθει ΟΛΟΙ οι επιβάτες, διότι τότε βλέπω τους ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ και ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (χωρίς την λέξη «κύριοι» μπροστά, γιατί σέβομαι την σημασία της λέξης), να έρχονται με βασιλικό ύφος, να περνάνε την ουρά(ναι γιατί έτσι γουστάρουν και μας έχουν χεσμένους ως πολίτες) να δίνουν το εισιτήριο και να πηγαίνουν στο λεωφορείο. Έλα όμως και που και πάλι η υπάλληλος δεν δεχόταν εισιτήρια!!
    Γιατί θα μου πείτε; Γιατί έπρεπε να ανέβουν μόνο αυτοί οι 2 στο αεροπλάνο και αφού ανέβηκαν τότε μόνο ως εκ θαύματος η υπάλληλος ξεκίνησε τον έλεγχο.Άλλα 20 λεπτά και εκεί.

    Το μαρτύριο όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο πιλότος αφού είπε συγνώμη για την καθυστέρηση και ότι υπήρχε τεχνικό πρόβλημα (ναι, ναι μας έπεισες) όταν προσγειωθήκαμε στην Αθήνα και ενώ είχαν έρθει οι «σκάλες» για να φύγουμε(ήμουν στο παράθυρο και τα έβλεπα όλα) δεν άνοιγαν τις πόρτες.
    Άλλα 20 λεπτά περίπου μέσα στη ζέστη γιατί είχαν κλείσει τον εξαερισμό, ο κόσμος να σκάει, να δυσανασχετεί και ένας παππούς να φωνάζει «θέλω να βγω πια έχω δύσπνοια, μας έχετε κλείσει σαν ποντίκια».

    Τι έγινε ρε παιδιά; Προς τι αυτή η πρόσθετη καθυστέρηση; Τι πιο αναμενόμενο από να έρθει όχημα να πάρει τους «πρίγκιπες» και αφού μπήκαν στο αεροδρόμιο τότε μόνο μας επέτρεψαν σε εμάς τους «απλούς» να αποχωρίσουμε.

    1. Ποιοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι είναι αφεντικά και όχι υπάλληλοι του λαού;
    2. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν το ΥΦΟΣ τους. Έπρεπε να το βλέπατε. Ούτε ένα συγνώμη έστω και τυπικά και ας μην το εννοούσαν (που δεν θα το εννοούσαν). Αλλά περπατούσαν όπως μας λέγανε στα παραμύθια που έβγαινε βόλτα ο βασιλιάς και ο λαός έκανε στο πλάι και έσκυβε το κεφάλι, γιατί αν κάποιος τον κοιτούσε ο στρατιώτης του έπαιρνε το κεφάλι χωρίς 2η σκέψη.
    3. Αποστολάκη το ξανακάνεις πάλι και αυτές τις μέρες; Ε; Ε;
    Ή θα κρύβεσαι στις τουαλέτες πάλι;

    Και η ειρωνεία: Έμαθα μετά ότι εκείνες τις μέρες γινόταν το συνέδριο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Με τους τέτοιους ΣΟΣΙΑΛΙ(Η)ΣΤΕΣ τι τον θες τον βασιλιά;"

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ."

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση