GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Σχεδιασμοί" και πραγματικότητα για τις πυρκαγιές...

Από τον Βασίλη Τσούγκαρη tsougarisgnomi@gmail.com Και ενώ μπαίνουμε και επίσημα πλέον στο καλοκαίρι και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ...

Από τον Βασίλη Τσούγκαρη
tsougarisgnomi@gmail.com

Και ενώ μπαίνουμε και επίσημα πλέον στο καλοκαίρι και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από τους ειδήμονες «αντιπυρική», μάλιστα έχουν γίνει και οι «κατάλληλοι σχεδιασμοί», βλέποντας κάποιος ορισμένα από τα στοιχεία, όχι των «σχεδίων», αλλά της πραγματικότητας, αναρωτιέται αν τα σχέδια γίνονται ΟΧΙ για να προφυλαχτεί η χώρα από τις πυρκαγιές, αλλά για να καεί πιο … εύκολα!
Δεν το λέω εγώ αυτό, τα γεγονότα το λένε, η μάλλον το «φωτογραφίζουν».
Να δούμε όμως ποια είναι τα «στοιχεία» που δεν συμβαδίζουν με τα «σχέδια».
Πάμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τι έχουμε;
Αναταραχές με το ωράριο του μόνιμου προσωπικού, θολό τοπίο στους...
 συμβασιούχους πυροσβέστες, και «ψαλίδι»!
Ψαλίδι ελέω κρίσης σε πολλά, αν όχι σε όλα.
«Παρότι υπήρξε έγγραφο στις 31/03/2010 από το Υπουργείο Οικονομικών υπογεγραμμένο από τον κ. Σαχινίδη για 8 μήνες, ομοίως και στις 30/04/2010 από τον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών κ. Πεντάζο για 8 μήνες, λόγω παροδικών φυσικών αναγκών, τελείως αναίτια και αδικαιολόγητα πληροφορηθήκαμε στις 14/05/2010 με την ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.12/17/2972 ότι υπάρχει έγκριση για έως 7 μήνες»!!
Πάει το οχτάμηνο;
Το παραπάνω είναι απόσπασμα επιστολής των Συμβασιούχων προς τον κύριο Χρυσοχοίδη!
Κατά τους «σχεδιασμούς», κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει μέχρι τις 10 το βράδυ!
Από τις 10 και μετά, μέχρι το πρωί, δεν θα πέσει κεραυνός, δεν θα μπει κάποια φωτιά, δεν θα τρακάρει κάποιο όχημα στο οδικό δίκτυο!
Γι αυτό το λόγο, από τις 22:00 μέχρι το πρωί, τα περιπολικά αποσύρονται.
Είναι όλα τόσο καλά σχεδιασμένα που δεν χρειάζονται νυχτερινές βάρδιες!
Από τους «σχεδιασμούς» πρόεκυψε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ΔΕΝ χρειάζονται καινούργια ελαστικά (αλλά και να χρειαστούν θα τους δώσουμε κάποια κινέζικα εκεί και πολύ είναι), δεν χρειάζονται τα περισσότερα εξ αυτών απόσυρση.
Άρα, άδικα φωνάζουν τόσα χρόνια οι πυροσβέστες.
Δεν ξέρουν αυτοί.
Οι «σχεδιαστές» ξέρουν καλύτερα.
Ξέρουν ότι όπως τα σχεδιάζουν μέσα από τα γραφεία τους, χωρίς να έχουν τις περισσότερες φορές ΓΝΩΣΗ των περιοχών, όλα θα πάνε ρολόι.
Θα «θωρακίσουν» (τι μου θυμίζει αυτό;) τη χώρα απέναντι στις φωτιές και τις καταστροφές.
Θα τη θωρακίσουν αφήνοντας για ακόμα μια (και πόσες άλλες) χρονιά το προσωπικό λειψό, χωρίς τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας, χωρίς τα κατάλληλα για την κάθε περιοχή οχήματα, χωρίς πολλά!
Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες για την πραγματικότητα που ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ με τους «σχεδιασμούς, αλλά δεν υπάρχει λόγος.
Ο κόσμος (ευτυχώς) τα ξέρει, τα βλέπει.
Οι «σχεδιαστές», στον κόσμο τους.
Και εκείνοι που θα τρέξουν για να δώσουν μάχη με τις φλόγες, για ακόμα μια φορά είναι τα «αποπαίδια», που στην πρώτη στραβή, οι σχεδιαστές θα τους ρίξουν την ευθύνη!

6 σχόλια

  1. ...έτσι και αλλιώς φέτος θα καούνε όλα. Και όχι με σχέδιο των ΠΑΣΟΚΩΝ.
    όπως την άλλη φορά.
    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.

    Το ΠΑΣΟΚ και οι ΠΑΣΟΚοι σαν άτομα δεν έχουν μπέσα.
    Προκειμένου να κερδίσουν εξουσία, είναι ικανοί να προκαλέσουν μέχρι και εμφύλιο.
    Θυμηθείτε τον Αντρέα και τον “ψυχρό εμφύλιο” που προκάλεσε, για να πολώσει τον λαό και να κερδίζει στις εκλογές.

    οι ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ.
    και σαν ζώα, τους ταίζουν τα ΜΜΕ τους, καλομοκάλευρα κια μαλακία
    σε συσκευασία δώρου.
    ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
    ΜΙΑ ΧΑΡΑ.. ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
    Παρηγοριά στον άρρωστο η πρωθυπουργική εξαγγελία ότι «στο τέλος η χώρα θα είναι αναγεννημένη», όπως… παλιότερα έλεγαν «θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της».
    Η «αναγεννημένη Ελλάδα» θα είναι μια τριτοκοσμική χώρα της βαθιάς και ανεπίστρεπτης κοινωνικής παρακμής, της αμορφωσιάς και των χαοτικών κοινωνικών ανισοτήτων.
    Τώρα δίνουν πράσινο φως για μαζικές και φθηνές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
    Άμεσο αποτέλεσμα των δύο μέτρων (απολύσεις και ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα) αλλά όλων των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα είναι η γενικευμένη φτώχεια.
    Πρώτον, όταν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας κόβονται, τότε το διαθέσιμο εισόδημα θα υποστεί μια ντε φάκτο υποτίμηση της τάξης του 20%.
    Από την άλλη όμως οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν. Αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα ποτά και των νέων «περιβαλλοντικών φόρων» θα είναι μια προκλητική και εξόφθαλμη ληστεία μέρα – μεσημέρι στα ήδη απισχνασμένα λαϊκά εισοδήματα.
    ΑΡΑ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
    Γιατί θα αποδειχθεί πόσο μονομερής θα είναι η «εσωτερική υποτίμηση» την οποία περιέγραφε προς λίγων εβδομάδων ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
    Η ύφεση θα οδηγήσει αυτόματα και σε λουκέτα. Ήδη οι δείκτες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία αυξάνονται ταχύτατα. Πρωταθλητής το εμπόριο, με τις ασυνεπείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο να αυξάνονται κατά 65%.
    Σε αυτό το περιβάλλον βαθιάς κοινωνικής παρακμής και εξαθλίωσης χρειάζεται πολλή αφέλεια για να ελπίζει κάποιος ότι με κάθε αύξηση μίας μονάδας στο ΦΠΑ το δημόσιο θα μαζεύει 1 δισ. ευρώ.
    Από πού;
    Όταν αυξάνονται οι τιμές κι οι φόροι σε ένα πλαίσιο συμπίεσης των εισοδημάτων, η κατανάλωση θα μειώνεται περιοριζόμενη στα απαραίτητα. Ως αποτέλεσμα θα κοπούν όχι μόνο «περιττές» καταναλωτικές δαπάνες όπως το δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και οι έξοδοι ή τα διήμερα, αλλά και η δεύτερη ξένη γλώσσα ή τα μαθήματα μουσικής των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο και τα διευρυμένα έσοδα από το ΦΠΑ για παράδειγμα (που για φέτος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 800 εκ.) θα μείνουν στα χαρτιά.
    Η ελληνική οικονομία κι οι εργαζόμενοι για δέκα ολόκληρα χρόνια θα περιδινίζονται στην τεχνητή ύφεση του Παπανδρέου βλέποντας μάλιστα τους ονομαστικούς στόχους που υπηρετούσε η ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης να απομακρύνονται και νέα μέτρα κάθε τρεις μήνες να έρχονται πιο κοντά ως μονόδρομος, ως μοναδική σωτηρία για να μην καταστραφούμε κ.λπ., κ.λπ.
    Αρκεί να αναφερθεί πως το δημόσιο χρέος από 113% το 2009 και από 133% το 2010, αναμένεται το 2013 λόγω της ύφεσης της οικονομίας να φθάσει, επισήμως, το 149%.
    Τέτοια πρόοδος!
    Χειροκροτήστε το μέγα σωτήρα.
    ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ.
    Κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΩΡΑ!!ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ..ΑΣ ΠΕΙ Ο ΓΑΠ ΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ΑΝΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100 ΜΕΤΡΩΝ.ΟΠΟΤΕ ΑΣΤΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΠΑΝΕ ΒΑΛΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΦΩΤΙΑ...ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΜΙΖΩΝ,
    ΝΑΣΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΟΥΜΕ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νά γράψουν οί εντεταλμένοι πού
    -σωστά- γκάριζαν πρίν 2,3 χρόνια.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ?????
    Πόύ είναι τά οχήματα τό προσωπικό
    καί ο εξοπλισμός ώ κομματογαβγάβ?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχοντας συμμετάσχει εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση ( όταν ήταν ακόμη στη δασική υπηρεσία ) πριν πολλά χρόνια , έχω να κάνω τα κάτωθι σχόλια , σχετικά με τους εποχιακούς δασοπυροσβεστες και με την έναρξη του καλοκαιριού σε λίγο .
    Εποχιακοί δασοπυροσβέστες : Εργάζονται από 1 Απριλίου μέχρι τέλους Νοεμβρίου ( 8 μήνες και τώρα θέλει να τους το κάνει 7μηνο). Επιτηρούν την περιοχή που τους έχει ανατεθεί πίνοντας το φραπεδάκι τους στο ίσκιο το καλοκαίρι και μέσα στο αυτοκίνητο όταν κάνει κρύο . (Εχουν φτιάξει και σπιτάκι στο χωριό μου , για προστασία από τις καιρικές συνθήκες ). Αν εκδηλωθεί φωτιά και είναι σε μέρος όπου είναι προσπελάσιμο από το πυροσβεστικό αυτοκίνητο και προλάβουν την φωτιά μόλις εκδηλωθεί (ελάχιστες περιπτώσεις ) , είναι αποτελεσματική η επέμβασή τους . Διαφορετικά δεν μπορούν να κάνουν και μεγάλα πράγματα και το βάρος της κατάσβεσης πέφτει στα εναέρια μέσα , τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και μόνο την ημέρα.
    Το άσχημο είναι ότι ο κόσμος , δεν είναι ενημερωμένος για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών ακόμη και κάτοικοι χωριών. Είναι κωμικοτραγικό να βλέπεις ανθρώπους με ένα σόρτσάκι , γυμνοί από τη μέση και πάνω και με μία κλάρα να προσπαθούν να σβήσουν φωτιά. Όταν πάμε να σβήσουμε φωτιά , πρέπει να φοράμε μακρυμάνικο βαμβακερό ή λινό πουκάμισο , και αντίστοιχο μακρύ παντελόνι (π.χ τζίν ). Αν ρωτήσουμε την πυροσβεστική υπηρεσία , θα μας κατατοπίσει καλύτερα . Επίσης μία πετσέτα , ένα τζόκεύ και ένα παγουράκι με νερό θα μας φανούν χρήσιμα στη περίπτωση αυτή. Προσοχή χρειάζεται να μη μας τυλίξει η φωτιά και καούμε ζωντανοί .
    Ζητούν να είναι 8μηνη η σύμβασή τους και παλιότερα ζητούσαν μονιμοποίηση οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες . Μας είπαν πόσες ημέρες συμμετέχουν στη κατάσβεση πυρκαγιών ; Απρίλιο ,Μαϊο και Νοέμβριο τι κάνουν ; Σε περίπτωση μονιμοποίησης , τον χειμώνα τι θα κάνουν ; Πολλοί θα ήθελαν να εργάζονται στη δουλειά αυτή ; Υποστηρίζουν ότι ο βασικός μισθός τους είναι 650 € αλλά δεν μας λένε πόσο είναι ο μισθός που παίρνουν στο χέρι με τα επιδόματά τους . Εντάξει , είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας ο θεσμός τους . Οι μισθοί τους όμως , προέρχονται από τους φόρους μας . Το κύριο βάρος της κατάσβεσης , σε περίπτωση πυρκαγιάς , το έχουν τα εναέρια μέσα . Από αυτά πρέπει να αγοράσουμε ή να νοικιάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα . Επίσης θα πρέπει η πυροσβεστική να εξετάσει τη χρήση του αντιπρησμού ή αντιπύρ όπως το λένε αυτοί , στη κατάσβεση των πυρκαγιών . Οι Κύπριοι δασοπυροσβέστες που χρησιμοποίησαν την μέθοδο αυτή στις μεγάλες πυρκαγιές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου μπορούν να διδάξουν και τους δικούς μας. Επίσης θα πρέπει να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για την πρόληψη και τη κατάσβεση των πυρκαγιών.
    Με τις μεγάλες φωτιές το 2007 στη Πελοπόννησο , όπου είχαμε πολλά ανθρώπινα θύματα και κάηκαν και ολόκληρα χωριά , είχα αναρωτηθεί , δεν είχε ο κόσμος αυτός αλυσοπρίονα , δεν υπήρχαν σκαπτικά και γεωργικά μηχανήματα να κατασκευάσουν αντιπυρικές ζώνες και συγχρόνως να βάλουν αντιπρησμό να σώσουν τα χωριά τους , δεν ήξερε από κατάσβεση ; Επρεπε να έλθουν από τη Μακεδονία υλοτόμοι ;
    Η τοπική αυτοδιοίκηση που σήμερα και τότε έπαιρνε λεφτά για αντιπυρικά έργα , ελέγχθηκε ποτέ ;
    Γιατί δεν κάνουμε καθαρισμό των χόρτων , ιδίως στα εξοχικά μας ;
    Το ΠΑΣΟΚ έδωσε την δασοπυρόσβεση στη πυροσβεστική και δεν ξεχνάμε πόσα θύματα είχαμε και από αυτούς.
    Η αντιπυρική προστασία και η κατάσβεση των πυρκαγιών , πρέπει να αλλάξει και θα πρέπει και εμείς σαν απλοί πολίτες να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε για τη πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών . Κάνοντας σύγκριση των δεδομένων , τότε που η χώρα μας είχε πολύ λίγα επίγεια και ελάχιστα εναέρια μέσα κατάσβεσης και τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας έχει αρκετά επιγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών και δαπανά μεγάλα ποσά , οι φωτιές και οι καιόμενες εκτάσεις αυξήθηκαν .
    Ας ελπίσουμε να μην έχουμε πυρκαγιές εφέτος και μάλιστα μεγάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση