GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η διαχρονικότης της ελληνικής γλώσσας...

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΙΑΣΩΝ" http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/ " Ακουγωντας το τραγουδι του Αλκαιου με το οποιο η Ελλαδα συ...

ΓΡΑΦΕΙ Ο "ΙΑΣΩΝ"
http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/

"Ακουγωντας το τραγουδι του Αλκαιου με το οποιο η Ελλαδα συμμετεχει στον διαγωνισμο της Eurovision,επιβεβαιωσα ακομη μια φορα την διαχρονικοτητα της Ελληνικης Γλωσσας.Την χαμενη ταυτοτητα του Ελληνα που επαναφερει στην επιφανεια η «οπα» η Ελληνικη..
Βεβαιως όταν αναζητησα στο φιλοξενο διαδικτυο τους στιχους διαπιστωσα ότι ο Νεοελληνας ικανος δολοφονος της μητρικης του, Ελληνικης Γλωσσας - συμπαντικο λογισμικο, σκοτωνοντας ανηλεητα την ορθογραφια, δεν επετυχε ακομη την καταστροφη της ηχητικης μας αναγνωρισεως...
Την πρωτη φορα που διαβασα τα Ορφικα το 1982 από το θαυμασιο βιβλιο του Ιωαννου Πασσα ( εκδοσεις Εγκυκλοπαιδειας Ηλιου) , αυτό που...
 προκαλεσε εντυπωσι δεν ηταν τοσο η σοφια των κειμενων. Οι αστρονομικες γνωσεις. Η θεμελιωσι του ηλιοκεντρικου συστηματος από τους Ορφικους. Ο πλουτος των λεξεων ( ωροτροφος, πυριδρομοι αστερες, ηεροπλαγκτος, ευδρομος, ροιζητωρ,κυκλοελίκτος, εκηβολος,γη βιοθρεπτειρα, αιωνιον εδρανον, ομβροτοκος) απειροι λεξεις -αστρα που φωτιζουν ατραπους της γνωσεως στο σκοτεινο λαβύρινθο του μυαλού. Δεν μπορουσα τοτε να εκτιμησω να συνειδητοπιησω την Αξια τους..
Εμεινα όμως εκπληκτος όταν στην πρωτη αναγνωσι συνηντησα την λεξι « όπα» στα «Αργοναυτικά» ( στιχοι 249-277)
Αυτάρ εγώ φόρμιγγα τιτηνάμενος μετά χερσί,
μητρός εμής εκέρασσʼ ευτερπέα κόσμον αοιδής,
και οι από στηθέων όπα λείριον εξελόχευσα
δηλαδη:
«Μετα αφου τανυσα με τα χερια μου την φορμιγγα( κιθαρα) τους κερασα με το τερπνον τραγουδι της μητερας μου, και από τα στηθη μου εξεπεμψα τρυφερη φωνην( όπα) »
Διοτι την λεξι «οπα» την γνωριζουμε, την ακουμε , την μαθαινουμε από νηπιακη ηλικια στο πρωτο μας πεσιμο, την χρησιμοποιουμε μεγαλυτεροι στα τραγουδια μας σε καλες ξενοιαστες στιγμες, είναι στην πρωτη σειρα των λεξεων που θα ψελλισουμε και δεν μπορουσα να διαννοηθω ότι ηταν τοσο αρχαια Ελληνικη Λεξις από την εποχη του Ορφεα και σημαινει , αυτό που μεταφερει, φανερωνει την γνωσι και την γλωσσα, τα σημαινοντα και τα σημαινομενα..Δηλαδή: «Φωνη».
Ετσι το τραγουδι , του Αλκαιου, Όπα και όχι ώπα, όπως εμφανιζεται στους στιχους βαρβαρικως ανορθογραφα , σαν μια ηχητικη εικονα χιλιαδων ετων, μεταφερει με την λυρα του Ορφεα "Οπα" μακρυνη λησμονημενη αλλα αθανατη και ηχηρη..
Φωνη από το Παρελθον στο σημερα για το μελλον.

7 σχόλια

  1. Κύπριοι ''πατριώτες'', ''λομπίστες'' Αμερικής και ''κυπριακά γαϊδούρια'':
    - Στα 1974 λίγο μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, στο Σικάγο, ο Ελληνισμός, έκανε μία πρωτότυπη και αποτελεσματική κίνηση διαμαρτυρίας. Αποφάσισε να κλείσει όλα τα ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόρια (εκατοντάδες), βάζοντας πινακίδα στην είσοδο, εξηγώντας τους λόγους και καταγγέλλοντας Τουρκία και Κίσσιγκερ. Μερικά έμειναν ανοιχτά. 'Ηταν Κύπριων... Από τότε και οι Ελληνοαμερικανοί αποκαλούν τ' ''αδέλφια'' μας Κύπριους, ''γαίδούρια''... Επίσης, τα χαλουμο-''εγγλεζούθκια'', ενώ ''απαιτούν'' υποστήριξη από τους Ελληνοαμερικανούς, ουδέποτε υποστήριξαν τα ελληνικά ζητήματα...
    - Στα 1979, καταχώρηση ολοσέλιδης στην εφημερίδα New York Τimes, με χρήματα Ελληνοαμερικανών. Συντάκτες του κειμένου, δύο άριστοι γνώστες τότε του Κυπριακού, οι αείμνηστοι Β. Βλαβιανός και Ζ. Ρωσσίδης- πρ. πρέσβης Κύπρου στον ΟΗΕ. ''Διαμαρτυρήθηκαν'' γιά μία παράγραφο, ο ''ισόβιος'' πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο τότε γεν. πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μπ. Χριστοφόρου, γιά να μην... ''στεναχωρηθεί'' η Τουρκία, επειδή από τότε γίνονταν ''συνομιλίες''.
    Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Κύπριοι Αμερικής δεν ακολουθούν τους ισόβιους αυτοανακηρυγμένους''ηγέτες'' τους. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιούν, αλλά οι γελοίοι της κάθε κυπριακής κυβέρνησης τους ''ταίζουν'' γιά να ...λύσουν το Κυπριακό!

    Ομογενείς, πιάστε τα τέτοια σας, ''θαυμάζοντας'' γραφικούς ''επιφανείς'' μόνιμους γελωτοποιούς
    «Συνέδριο της "Ελληνικής και Κυπριακής Ηγεσίας" στην Ουάσιγκτον». Πότε, οι Ελληνοαμερικανοί, αποκτήσαμε ''ηγεσία'' στις ΗΠΑ και δεν το ξέρουμε; Ποιοί είναι αυτοί, τα ''ισόβια'' αφηνιασμένα ψώνια, που αυτοανακηρύχθηκαν και σε...''ηγέτες''; O...'Αθενς, ο...Κρίστοφερ, ή ο...Παπανικολάου;... Δεν μάθαμε αν έκαναν πάλι δηλώσεις ότι ''θα λύσουν το Κυπριακό σε 6 μήνες'', κάτι που συνηθίζουν γιά 20 χρόνια. (Συγχαίρουμε και τον ανταποκριτή(;) του ΑΠΕ τον Θανασάκη, που έχει αναγάγει την μπουρδολογία του, σε...δημοσιογραφία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *οι βολευτες ειναι ακομα 300

    *φυλακη δεν εχει παει ακομα κανεις.

    *κανενα λουκετο σε μεγαλους φοροφυγαδες.

    *οι φαρμακευτικες ακομα αλωνιζουν στα νοσοκομεια και τα ικα

    τους μισθους τους κοψανε το ιδιο βραδυ που το ειπανε. Ουτε καν την επομενη μερα δεν περιμεναν. Ισα ισα τα πηρανε και αναδρομικα.

    ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΦΕΤΟΣ ΡΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ,
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΝ ΣΚΥΛΙ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΡΑΔΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ ΨΕΜΜΑΤΑ.

    ΣΙΧΑΜΑ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΙΑΣΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το "όπα όπα μπαμπάκο" του καραγκιόζη, το ξέρεις;
    Επίρρημα είναι βρε τρόμπα το αρχαίο "όπα"! Επίρρημα, όχι κραυγή!

    Βρε αγράμματα σκουπίδια, πότε επιτέλους θα μάθετε λίγα Ελληνικά;

    Με βάση την αρχαία παραδοχή, αρχίδια Ελληνες είσαστε.

    Φασιστόσποροι γερμανοτσολιάδων και ναζί κατακτητών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Στις 7 λέξεις, οι πέντε ΛΑΘΟΣ.

    Μπράβο!

    Ελα τώρα να διαβάσεις τα χάλια σου.


    Μην κάνετε τους αρχαιομαθείς.
    Ο καραγκιόζης ο αρχηγός σας, δεν τέλειωσε καν το λύκειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bloopers.

    Θα έπρεπε να γνωρίζετε ως μη αγράμματοι, ότι η όψ - της οπός - την όπα, είναι η φωνή. Η λείριος οψ, την λείριον όπα, δηλαδή η τρυφερή φωνή. Μου κάνει εντύπωση που εσείς ως εγγράμματοι, δεν αντιληφθήκατε το τριτόκλιτο όνομα, αλλά ψάχνατε να βρείτε την αιτιατική "όπα" και όχι την ονομαστική "οψ". Το επίρρημα που λέτε, υπάρχει αλλά όχι σε αυτό το κείμενο. Καλή προσπάθεια όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣ: the Bloopers Team

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΖΟΡΙΖΕΣΤΕ.
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ,
    ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ.
    ΕΣΕΙΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ , Ε, ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.
    ΠΕΝΤΕ ΟΡΦΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑΧΑΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ,
    ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΤΕ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ.
    ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ.
    [ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση