GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ευρώπη κοιλοπονά και η Ελλάδα πέρδεται!..

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Η θεσμική συγκρότηση της ΕΟΚ και αργότερα της ΕΕ, σήμανε την θεμελίωση πρώτα της «ευρωπαϊκής Γερμανίας» και αρ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Η θεσμική συγκρότηση της ΕΟΚ και αργότερα της ΕΕ, σήμανε την θεμελίωση πρώτα της «ευρωπαϊκής Γερμανίας» και αργότερα την ανάπτυξη της γερμανικής ηγεμονίας σε ολόκληρο το λεγόμενο European region, που κάποιοι, μάλλον υπερβολικά ονόμασαν «γερμανική Ευρώπη». Η δημιουργία και λειτουργία της ευρωζώνης έθεσε πλέον εν πολλοίς τους όρους της «γερμανοποίησης» της Ευρώπης.
Η μορφή αυτή της «γερμανοποίησης», με έμβλημα το ευρώ, επιβλήθηκε με οικονομικούς όρους συνδεδεμένους με την...
 ανταγωνιστική διάρθρωση των αγορών και με θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, με κατεύθυνση κυρίως την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής. Οι αντιπληθωριστικές πολιτικές και οι σκληροί ή «σφιχτοί» προϋπολογισμοί αποτέλεσαν προϋπόθεση αυτής της οικονομικής κατεύθυνσης, η οποία στην ουσία υπονόμευε το κράτος κοινωνικής πρόνοιας.
Προϋπόθεση για την ευδοκίμηση αυτού του μοντέλου άσκησης εξουσίας ήταν: (1) η περεταίρω ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης σε ολοκληρωτικό βαθμό (post-globalization), (2) η αναδιαμόρφωση του πλαισίου εθνικής κυριαρχίας με την αποφασιστική μείωση των δυνατοτήτων άσκησης αυτόνομων πολιτικών ( post-Westphalian system) και ( 3) η θεσμική θεμελίωση ενός γερμανικού ηγεμονισμού που θα βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω νέων μηχανισμών κοινωνικοποίησης της εθνικής αστικής τάξης τους και μέσω νέων μορφών θεσμοποίησης της πολιτικής πρακτικής, που με τη σειρά της βασίζεται στην αυτοπειθαρχία (post-hegemonic practice). Δηλαδή, η ανάπτυξη αυτού του νεο-ηγεμονισμού στην Ευρώπη που αναδεικνύει την Γερμανία σε polar power, στηρίχτηκε στην αμερικανική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού.
Το μοντέλο αυτό τούτη την ώρα κλονίζεται και η Ευρώπη ολόκληρη κοιλοπονά.
Η αιτία είναι πως το μοντέλο αυτό ήταν υπερβολικά απλοϊκό στην δόμησή του και κοινωνικο-οικονομικά απολύτως τυχοδιωκτικό, βασισμένο στην οικονομική και πολιτική προσέγγιση του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Για την επιτυχία του προϋπέθετε απίθανα πράγματα, όπως την μεταβολή των κοινωνιών σε αγορές και την εξάλειψη ιδεολογικών ή/και εθνικών αναπαραστάσεων και αποκρυσταλλώσεων. Ήταν μια μορφή νεορεαλισμού βασισμένου στη ντετερμινιστική αντίληψη του λεγόμενου economic-institutionalism, που όπως και ο Μαρξισμός αντιλαμβάνεται τις οικονομικές σχέσεις ως κοινωνική δομή επί της οποίας κτίζονται οι πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις. Με τη διαφορά ότι αυτός εκχυδάισε απολύτως τον Μαρξισμό πρεσβεύοντας ότι «όλα είναι οικονομία». Αν «όλα είναι οικονομία» τότε τελειώνει και η Ιστορία και ησυχάζουν οι νεοφιλελεύθεροι σε ολόκληρο τον κόσμο και μαζί με αυτούς και κάτι σοσιαλιστές τύπου Γιώργου! ( Ίσως, γίνεται αντιληπτό ότι στο κρίσιμο αυτό σημείο διαφωνώ εκτός από τον νεοφιλελευθερισμό και με τον Μαρξισμό).
Κλειδί για την λειτουργία αυτού του μεταμοντερνισμού στην Ευρώπη ήταν η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα. Προϋπέθετε την διαρκή αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στο σύνολό της και κυρίως εντός του πρώτου κύκλου της: την ευρωζώνη. Έλα όμως που μέσα σε αυτόν τον οικονομικό χώρο με το κοινό νόμισμα, υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις στην διάρθρωση του κοινωνικού μοντέλου! Έλα που υπήρχαν διαφορετικές πολιτισμικές και ιστορικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά στη σχέση του κράτους με τον πολίτη και αντίστροφα. Έλα που υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις στην διάρθρωση των συντελεστών της οικονομικής ανάπτυξης και αποτελεσματικότητας! Έλα που υπήρχαν διαφορετικά πολιτικά συστήματα!
Αυτά θα μπορούσαν να… ξεπεραστούν, ή ακριβέστερα να διασκεδαστούν μόνον αν η Ευρώπη ζούσε την εμπειρία μιας φρενήρους αναπτύξεως. Έλα όμως που η παγκόσμια οικονομία μετά την αντοχή του Κινεζικού μοντέλου, άλλαξε φορά ανάπτυξης, και μετά το σκάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει εκτιμήσεις και προσδοκίες για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον!
Η αναθεώρηση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη ενός είδους νεο-εθνικιστικής στρατηγικής των κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων. Σύμφωνα με αυτήν θα πάψουν να χρηματοδοτούν την μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, εκεί τουλάχιστον που δεν διακυβεύονται ζωτικά τους συμφέροντα, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία. Τώρα πια η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, για παράδειγμα, επαφίεται στα χέρια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και της ημεδαπής επιχειρηματικής τάξης. Έλα όμως που τα χέρια αυτά είναι δεμένα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και το σκληρό νόμισμα, τις δραματικές υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, την έλλειψη αναπτυξιακών πόρων, ενεργειακών πηγών, σύγχρονης επεκτατικής επιχειρηματικής κουλτούρας κλπ.! Άρα, τον μόνο συντελεστή που θα μπορούσε να μειώσει για να αυξηθεί έστω και ελάχιστα η ανταγωνιστικότητα – και τούτο με αβέβαιο αποτέλεσμα - μέσα στο παρόν οικονομικό περιβάλλον είναι το κόστος της εργασίας. Έτσι σκέφτονται οι μονεταριστές και όχι αλλιώς, εγκλωβίζοντας την χώρα σε αδιέξοδο και την κοινωνία στην απελπισία, αγνοώντας ότι όταν μιλάμε για την Ελλάδα δεν αναφερόμαστε στις ΗΠΑ του 80-90, ούτε καν στη…Χιλή!
Συμπέρασμα, αν δεν θέλουμε το κοιλοπόνεμα της ΕΕ να καταλήξει στη γένεση τεράτων στην Ελλάδα ας …πάμε για αναδιάρθρωση του χρέους και στην υιοθέτηση πολιτικών που δεν θέλω να αναφέρω δημοσίως - αν και προκύπτουν από αυτά που προανέφερα - για να μην …ακούσω πάλι ότι εξυπηρετώ αλλοδαπά συμφέροντα, μια και δεν ζω στην Ελλάδα. Θα έλεγα όμως να διαβάσετε με προσοχή την πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την οποία θεωρώ μια καλή βάση συζήτησης.
Η πρόταση περιλαμβάνει: Πρώτον: την επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του δημοσίου χρέους, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με στόχο τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του, χωρίς περαιτέρω επιτοκιακή επιβάρυνση. Δεύτερον: τη ρύθμιση του δυσβάστακτου ιδιωτικού χρέους και με χαρακτηριστικά ανάλογα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να αφορά τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες οικονομικές κατηγορίες μισθωτών, τον μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο, τους μικρούς επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις Τρίτον: την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των δύο πρώτων στόχων και ως απόλυτα αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής.

5 σχόλια

  1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ FACE BOOK.

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ "ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ" ΤΟΥΣ.

    Διαβάστε και διαδόστε το...

    "Οι τράπεζες, με μπροστάρη την Eurobank έφτασαν στο σημείο να απειλούν ακόμη και τη ζωή μου: η εν λόγω τράπεζα μέσω των τηλεφώνων 211 1205000, 211 1205331! Έχω φτάσει να είμαι με...10 ευρώ στην τσέπη, να μην μπορώ να βγω έξω να πιω έναν καφέ. Η πίεση σταθερά 16 η μεγάλη και 11 η μικρή! Πως να μείνω ήρεμος μετά από όλα αυτά; Να αρχίσω να παίρνω...ναρκωτικά; Όχι, αυτό δεν θα γίνει ποτέ! Το μόνοπου παρακαλαω είναι να με βρει κανά εγκεφαλικό ή καμία καρδιακή προσβολή ή να καταφύγω στη «λύση» της αυτοκτονίας"

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ-ΑΠΕΙΛΟΥΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ τον κόσμο.

    ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ...

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι προτάσεις σας της τελευταίας παραγράφου είναι σίγουρα ριζοσπαστικές, και οδηγούν σε ανάκαμψη.
    Δυστυχώς κύριε Γιαννακόπουλε, δεν λαμβάνετε υπόψη τον πιό βασικό παράγοντα της "συνάρτησης": Την Απληστία.
    Αν δεν υπήρχε η απληστία δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο ούτε τώρα ούτε ποτέ.
    Οι τραπεζίτες δεν θα δεχθούν τέτοιους όρους γιατί δεν θέλουν να χάσουν τη μάσα.
    Και ο υπουργός μας των οικονομικών βγαίνει και καθησυχάζει τον κόσμο: Δεν καταρρέουμε, δεν δραχμοποιούμαστε, θα πάρουμε την Β δόση, δεν πτωχεύουμε.
    Μα από την άλλη, αυτή η κυβέρνηση έχει κακό ιστορικό αξιοπιστίας. Οτι έλεγε, έκανε το αντίθετο. Γιατί τώρα να πιστέψουμε το χαζό το πεταλωτή;
    Το ξέρετε κύριε Γιαννακόπουλε ότι αυτή την στιγμή πολλές Ελληνικές εταιρίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Βουλγαρία για να φορολογούνται με το μισό φόρο εισοδήματος;
    Τι θα γίνει του χρόνου το Μάιο με τις δηλώσεις φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ;
    Μην τους πιστεύετε παιδιά, λένε πάλι ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ.
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ 53 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ 9000 ΕΝΣΗΜΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
    Η ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΟ
    Η ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
    Η ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΛΕΦΤΗΣ .
    ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας):

    «Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το «σπαθί της»»

    Μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό ναυάγιο της Ελλάδας ρίχνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άϊχελ. Ο πολιτικός που ήταν από τους πρωταγωνιστές να μπει η Γερμανία στην ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, ή τουλάχιστον δεν παραποίησε όσο άλλοι προκειμένου να μπει στη ζώνη του ευρώ.

    ΕΡ: Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος των κερδοσκόπων στην οικονομική κρίση;


    - Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μεγάλο ρόλο για τα όσα βλέπουμε σήμερα, έπαιξε η τελευταία κυβέρνηση των συντηρητικών της ΝΔ, η οποία αύξησε τρομερά το δημόσιο χρέος, διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό και με το χρέος αυτό εξαπάτησε την Ε.Ε. Άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλη ήταν η πραγματικότητα που είδαμε έπειτα από αυτές. Οι κρατικές δαπάνες ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ενώ μας έλεγαν ότι το χρέος έφθανε στο 6%, τελικά ανακαλύψαμε ότι ήταν πάνω από το 12%. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκαν και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι και όξυναν την κρίση. Εάν όμως δεν υπήρχε το τρομερό αυτό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι κερδοσκόποι δεν θα είχαν την ευκαιρία αυτή. Η Ελλάδα τους άνοιξε την πόρτα. Και μέσω της Ελλάδας, χτυπούν τώρα την ευρωζώνη και συνολικά την Ευρώπη.

    ΕΡ: Διατελέσατε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει στην ευρωζώνη, παραποίησε οικονομικά στοιχεία; Και αν ναι, ήταν μόνον η Ελλάδα που έκανε κάτι τέτοιο;

    - Εγώ δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι την εποχή εκείνη, η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Όμως και τότε δεν εκπλήρωνε ένα κριτήριο: αυτό του συνολικού χρέους, το οποίο ήταν στο 60% (σ.σ. σήμερα- 130%!!!!). Η Ελλάδα όμως δεν ήταν μόνη της στην κατάσταση αυτή. Το ίδιο συνέβαινε και σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Γενικά μπορώ να πω ότι η ελληνική στατιστική δεν είναι καλή. Ούτε και η φορολογική πολιτική. Για εμένα είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της το 2009. Δεν γίνεται να λες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 6% και μετά να ανακαλύπτουμε ότι είναι μεγαλύτερο του 12%. Αυτό είναι εξόφθαλμη εξαπάτηση. Είναι πρωτοφανές. Να τονίσω και κάτι ακόμη. Η Ελλάδα την εποχή ένταξης στο ευρώ, παρουσίασε τα οικονομικά της στοιχεία στην Επιτροπή, αλλά και στην ΕΚΤ. Τα δύο αυτά όργανα εξέτασαν πολύ καλά τα στοιχεία και αυτοί ήταν που έδωσαν την έγκρισή τους για ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία.


    ΔΕΞΙΑ - Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως ξεχωρίζεις έναν βρωμερό παλιο- και κρυφο-φασίστα, που το παίζει δήθεν αγωνιστής κατά της παγκοσμιοποίησης και του ΔΝΤ, από έναν αριστερό άνθρωπο??

    Ο Αριστερός μιλάει για επανάσταση του λαού, ενώ ο φασίστας για επανάσταση του λαού (ως διακοσμητικό στοιχείο!!) μαζί όμως με το στρατό και τα σώματα ασφαλείας!?!?!?!

    Ά , ρε υποκριτές παλιοφασίστες!!
    Πάλι 21 Απριλίου και τις καρακιτσαριό φιέστες σας με τους μεγαλέξανδρους ονειρεύεστε!!


    Κοιμηθείτε, κοιμηθείτε βαθιά!!!!


    «Έλλην δεν γεννιέσαι, ουδέ γίγνεσαι, αλλά καταντάς»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση