GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι συζητείται για την πώληση της ΔΕΗ...

Τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με αυτό που θα είχε η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, θα αποτελέσουν αντικεί...

Τα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με αυτό που θα είχε η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Ευρ. Επιτροπής.
Χθες, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής συναντήθηκαν με την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία συζήτησαν προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, στις οποίες, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Από την πλευρά της, η υπουργός τούς παρουσίασε τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος...
 προβλέπει σταδιακή μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, έμφαση στις ΑΠΕ και στις καθαρότερες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο κ.λπ.).
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η υπουργός διαμήνυσε στους κοινοτικούς ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται εκτός κυβερνητικής πολιτικής.
Η υπουργός συμφώνησε με τους κοινοτικούς, ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά. Ωστόσο, φέρεται να υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με σειρά μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (π.χ. παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά) και τα οποία θα έχουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με αυτό της πώλησης μονάδων. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε στα προβλήματα, πολιτικά και νομικά, τα οποία θα προκαλούσε η πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει αναγνωρίσει ότι σε αυτά έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, τις οποίες παρακρατούσε η επιχείρηση, προκειμένου έτσι να χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Στην επικαιρότητα πάντα παραμένει το σενάριο της «εικονικής πώλησης» μονάδων, δηλαδή της πώλησης μετά από διαγωνισμό ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ σε τρίτους, προκειμένου στη συνέχεια οι τελευταίοι να την εμπορευτούν.
Η κυβέρνηση και η ΡΑΕ αποδέχονται εμμέσως ότι το μέτρο θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο για το άνοιγμα της αγοράς και να προσφέρει αποτέλεσμα ισοδύναμο της πώλησης μονάδων. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι άνθρωποι της ενεργειακής αγοράς, σημασία έχει πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι, όσοι αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ποσοστό της παραγόμενης από τη ΔΕΗ ενέργειας, δεν θα αποκτούν ταυτόχρονα και πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες ενδεχομένως να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο λόγος είναι ότι η τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας, μετά το συνυπολογισμό και του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που καθίσταται υποχρεωτικός από το 2013, ενδεχομένως θα είναι ακριβότερη έναντι της τιμής της κιλοβατώρας από φυσικό αέριο, και αυτό ανάλογα με τη διαμόρφωση της τιμής ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο των ρύπων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη συμφωνημένων με την τρόικα μέτρων, μέχρι το Σεπτέμβριο, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα της αγοράς σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Σε κάθε περίπτωση, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι το «μπρα ντε φέρ» μεταξύ κυβέρνησης και κοινοτικών για το μέχρι πού θα φτάσουν οι υποχωρήσεις της κάθε πλευράς θα είναι σκληρό και θα συνεχιστεί, έως ότου προκύψει σύμπτωση. Επίσης, από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην αγορά της χονδρικής, βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στην Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει υποχρεωτικό νομικό διαχωρισμό της διαχείρισης της παραγωγής και προμήθειας από τη διαχείριση των δικτύων, αφήνει σημαντικά περιθώρια για ανάπτυξη του ανταγωνισμού και μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εσωτερική αγορά.
Επιπλέον, και η ίδια η ΔΕΗ φέρεται να αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και δεν μπορεί να λειτουργεί όπως την προηγούμενη δεκαετία. Να λειτουργεί δηλαδή σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς, αλλά να ελέγχει μερίδια που της δίνουν χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Ετσι και αυτή δείχνει αποφασισμένη να «βάλει νερό στο κρασί της», με μέτρα όπως ανάπτυξη νέων μονάδων μέσω μεικτών εταιρικών σχημάτων με τρίτους, ανταλλαγή ισχύος με άλλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, ανάθεση σε ανεξάρτητους παραγωγούς της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων (Ελασσόνα, Βεύη) κ.λπ.
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, που εκλήθη να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΗ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, με διατήρηση από το Δημόσιο της απόλυτης πλειοψηφίας στο μ/κ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση είναι «πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ΔΕΗ» και θα προχωρήσει με διάλογο για το πώς θα γίνει η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.
Αντίθετη με την πώληση η αξιωματική αντιπολίτευση
Αντίθετη με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ εμφανίζεται και η Ν.Δ. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του κόμματος, Μιχάλη Γιαννάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού, όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ», αναφέρεται σε δήλωσή του. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι «καθημερινά, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της Ν.Δ., να καταψηφίσει το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό». Επισημαίνει ακόμη ότι «αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας, γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές». Τέλος, ο κ. Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη, όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί». (Πηγή http://www.naftemporiki.gr)

3 σχόλια

  1. ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ;;;

    ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν βρεθεί αγοραστής,να πουληθεί εξολοκλήρου!!!!δεν αντέχει ο ελληνικός λαός εκβιαστές με παχυλούς μισθούς,οι οποίοι σπαταλούν τους κόπους μας,και στο τέλος ζητούν να τους χρηματοδωτήσει ο ελληνικός λαός από τα δανεικά και το υστέρημά του.
    Ήταν πολύ προσβλητική η δήλωση του ΚΚΕ!!!! ΌΧΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, δράκουλες της ελληνικής κοινωνίας,ο λαός θα σας κατασπαράξει,άν τολμήσετε να κλείσετε το διακόπτη !!!τ¨ΕΡΜ ΤΟ ΠΑΡΤΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Με .....πορτοκαλάδες υποδέχτηκαν οι συνδικαλιστές τον Λοβέρδο".

    Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν συνδικαλιστές του αριστερού χώρου τον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν έφτασε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για να προεδρεύσει σε σύσκεψη για τα τοπικά προβλήματα.
    Μια πορτοκαλάδα εκτοξεύτηκε εναντίον του χωρίς να τον πετύχει, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δημιουργούσαν κλοιό προστασίας γύρω του.

    Στη διαμαρτυρία μετείχε και το Εργατικό Κέντρο με την ανάρτηση πανό, ενώ ο πρόεδρός του Γιώργος Σκουλατάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό, του είπε ότι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους είναι αγανακτισμένοι από την πολιτική του υπουργείου του.

    Απαντώντας ο υπουργός, χαρακτήρισε «παρένθεση» τις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων προαναγγέλλοντας ωστόσο και νέες περικοπές δαπανών τού υπουργείου του, το 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση