GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μας συνηθίζουν στο γελοίο και το βλακώδες...

Από τον Θύμιο Παπανικολάου http://www.resaltomag.gr/    Το μέσο ανθρώπινο μυαλό, συνηθισμένο (έτσι το εκπαιδεύσανε) να βλέπει τα πράγματα...

Από τον Θύμιο Παπανικολάου
http://www.resaltomag.gr/  
Το μέσο ανθρώπινο μυαλό, συνηθισμένο (έτσι το εκπαιδεύσανε) να βλέπει τα πράγματα κατά τρόπο στατικό και στην απομόνωσή τους, δεν μπορεί να συλλάβει τη διαλεκτική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αίτιο και το αποτέλεσμα. Τείνοντας προς τη συνεχή απλοποίηση, ικανοποιείται από τις εξηγήσεις που προσαρμόζονται περισσότερο στη διανοητική του οκνηρία, χωρίς να ενδιαφέρεται για το βάθος των πραγμάτων.
Αυτό το ξεχαρβάλωμα της σκέψης και η ισοπεδωτική κυριαρχία της απλοϊκής, τυπικής σκέψης πήρε μορφές αποκρουστικής αυθάδειας μέσω της βιομηχανίας και της εμπορίας των ιδεών, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, δηλαδή από τα «φίλτρα» της καπιταλιστικής προπαγάνδας: Τα ΜΜΕ.
Η δημοσιογραφική λογική αποτελεί την «ποίηση» του απλοϊκού, του...
 χυδαία απλοϊκού. Η δημοσιογραφία είναι η «τέχνη» της απλοποίησης και υπεραπλούστευσης, η «τέχνη» της τυποποίησης, της αποσάθρωσης και εν τέλει της δολοφονίας της σκέψης.
ΣΗΜΕΡΑ, αυτές οι μήτρες της προπαγάνδας της αγοράς και του χρήματος, αυτές οι απόλυτα κυρίαρχες εστίες της νεοταξικής προπαγάνδας, δεν παράγουν, απλώς, ή αναπαράγουν και πωλούν τα νέα ιδεολογήματα, αλλά και όλα τα καρκινώδη νοσήματα και υποπροϊόντα της παρακμής: Την τρομοκρατία του καθεστώτος, το τρομοθέαμα, τη βλακεία και κάθε είδος και ποικιλία της ισοπεδωτικής ανοησίας.
Το χειρότερο: Με τους όγκους και τις κατακλυσμιαίες νεροποντές της καθημερινής χυδαιότητας και της βλακείας που ξερνούν, εθίζουν την κοινωνία σε αυτή τη φρίκη, μας συνηθίζουν σε όλα αυτά, έτσι ώστε να περνούν απαρατήρητα.
Έχουμε συνηθίσει π.χ. την τρομοκρατία του καθεστώτος (σε όλες τις ποικιλίες της και τα χρώματά της), καθώς και την αυθάδεια της βλακείας, όπως το κρύο το Χειμώνα.
Αυτή η «συνήθεια» είναι ο θάνατος της σκέψης και της ζωής. Κάθε καθεστώς «συνήθειας» είναι θάνατος.
Την ίδια «συνταγή» του κατακλυσμού του γελοίου, του γλοιώδους και τους βλακώδους, ακολουθούν με υπερβάλλοντα ζήλο και τα κόμματα και οι πολιτικοί μας.
Έτσι, όλα θα «στρογγυλοποιηθούν», θα πολτοποιηθούν και θα ισοπεδωθούν μέσα στην ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ της βλακείας και του γελοίου.
Ο κατοχικός μας πρωθυπουργός, σαν ψυχρός εκτελεστής των εντολών και των συνταγών της αυτοκρατορικής τρομοκρατίας και ηλιθιότητας, βρίσκεται στην «πρωτοπορία» της ανακύκλωσης της βλακείας και του γελοίου.
Καθημερινά ξερνάει, με κομπάζουσα, αδίστακτη αναισθησία (οι πωρωμένοι βλάκες και εκτελεστές δεν έχουν ούτε εγκέφαλο, ούτε συνείδηση, άρα και συναίσθηση) χείμαρρους γελοιότητας και βροντώδεις κεραυνούς ανοησίας.
Θέλουν να μας συνηθίσουν και σε αυτές τις αυθάδεις πρωθυπουργικές μορφές του γελοίου, του βλακώδους και του κιτσαριού.
Για να συνειδητοποιήσουμε το δράμα της εποχής μας πρέπει να σπάσουμε τις πανοπλίες της βλακείας που μας φοράνε. Πρέπει να απελευθερωθούμε από την τυραννία των απλουστεύσεων και την απλοϊκότητα της σκέψης, να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια του δράματος που ζούμε , της φαιδρότητας και της ανοησίας που κυριαρχεί.

6 σχόλια

  1. Πασοκ

    Η Μαριλιζα

    Ειναι η καλυτερη περιπτωση για Περιφερειαρχης Αθηνας αυτη τη στιγμη

    ειπε ο δρ Κουτσουκος για την Μαριλιζα την οποια συμπαθει ιδιαιτερα

    λογω του ηθους της την εργατικοτητα της τον χαρακτηρα της και τις γνωσεις της

    Θα στηριξουμε την Μαριλιζα αν πάρει το χρισμα ειπαν οι πρασινοφρουροι της Μηλιωνη.

    Μανος πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ
    ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ.

    1. ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.

    ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ.
    ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΕΙΝΑΙ !!

    2. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ
    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ.

    ΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΑΚΙ ΣΟΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι τα λες ρε Θυμιο, οταν βουλιαζει η χωρα εμεις ασχολουμαστε με το πορνιδιο τη Τζουλια, μας αξιζουν χειροτερα ως χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο "άνθρωπος" ΜΑΝΤΕΛΗΣ του ΑΖΕΡΜΑΙΣΤΑΝ που ομολόγησε λέει ότι δεν προκύπτει από πουθενά αξιόποινη πράξη!!!

    Η προστυχιά και η αλαζονεία ΠΑΣΟΚ
    σε όλο τους το μεγαλείο.

    Και όλα αυτά του τα έδωσες εσύ μαλακα Έλληνα…και συνεχίζεις να του τα δίνεις όσο δεν διαμαρτύρεσαι
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙΣ
    για την προστυχιά και τον εκφυλισμό της κοινωνίας, των ηθών ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
    που έχουν διασπείρει τα κόμματα εδώ και 30 χρόνια στον τόπο.
    Εσύ που κατάγεσαι από προγόνους Ήρωες (τρομάρα σου) έκανες τους ξένους να σε κοροιδεύουν δημόσια για την διεφθαρμένη και ανήθικη κοινωνία που έφτιαξες.

    Έκανες όλους τους ανεπάγγελτους και «μικρούς» της κοινωνίας να ασχοληθούν με την πολιτική για να βγάλουν πάνω σου όλο το απωθημένο του Μαμωνά και της αναξιοκρατίας.

    Και τώρα σου δείχνουν το μεσαίο δάχτυλο…
    Και αύριο μεθαύριο θα τους έχει σαλόνι καμιά μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα και θα μιλάνε για την πίστη τους στην παράταξη…

    Ποιοι;;; Αυτοί που δεν τους έκοψες τα χέρια όταν σε κλέβανε γιατί σε ΕΝΟΙΑΖΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΤΙ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΣ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι δυστυχώς, η ελλάδα έχει γεμίσει από αποβλακωμένους τόσο στο επίπεδο των διάφορων πολιτικάντηδων που κυβερνούν αυτή τη χώρα όσο και στο επίπεδο των πολιτών που τους ψηφίζουν και που χαχανίζουν με τις ώρες στις καφετέριες, μπροστά στις τηλεοράσεις τους με τις ώρες να βλέπουν την άθλια και αποχαυνωτική ελληνική τηλεόραση, που τα σπάνε και ξοδεύουν ένα σωρό λεφτά στα μπουζούκια γι αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους και έχουν καταντήσει "μπουζούκια" οι ίδιοι, αποβλακωμένοι, αμόρφωτοι, χωρίς σκέψη, χωρίς αναζήτηση για κάτι καλύτερο και αναιδέστατοι. Οι πρόγονοι μας σίγουρα θα ντρεπόντουσαν για τη κατάντια μας, αυτοί που δώσανε τα φώτα σε όλη την υφήλιο. Εμείς τα σβήσαμε αυτά τα φώτα στην ίδια τη γενέτηρά τους, τόσο βλάκες έχουμε καταντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η δημοσιογραφική λογική αποτελεί την «ποίηση» του απλοϊκού, του...
    χυδαία απλοϊκού. Η δημοσιογραφία είναι η «τέχνη» της απλοποίησης και υπεραπλούστευσης, η «τέχνη» της τυποποίησης, της αποσάθρωσης και εν τέλει της δολοφονίας της σκέψης".
    Πολύ σωστές οι δοαπιστώσεις σου αγαπητέ Θύμιο. Ηδη εδώ και μια δεκαετία, ο διευθυντής της Monde Diplomatique, Ignacio Ramonet, έγραφε πως "οι εταιρείες που κυριαρχούν στο χώρο των ΜΜΕ, «επιβάλλουν σκόπιμα ένα σύντομο, απλοϊκό και συναισθηματικό λόγο χωρίς ουσία, για να κρατούν τους πελάτες-καταναλωτές (οπαδούς) γνώσης σε μία διαρκή παιδικότητα». Mε τα παιδιά , τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθούν, κάνεις ότι θέλεις. Δεν υπάρχει κανείς σήμερα που να αμφισβητεί τη δύναμη της τηλεόρασης στο λεγόμενο Συναισθηματικό πεδίο μάθησης (Affectiv domain), σ αυτό δηλαδή που αφορά σε αξίες, στάσεις και συμπεριφορές, όπου ο απλοϊκός λόγος χωρίς εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο αναπόφευκτα οδηγεί στην αφέλεια και στην αποπολιτικοποίηση. Οποιος παρακολοθεί τις ειδήσεις του "ALPHA", διαπιστώνει μια συνειδητή υλοποίηση αυτού του συγκεκριμένου δελτίου ειδήσεων αποπολιτικοποίησης. Δυστυχώς, υπάρχουν "δημοσιογράφοι" όπως ο Σρόϊτερ, που συνειδητά υλοποιούν αυτό το σχέδιο, πιστεύοντας ότι απευθύνονται σε ηλίθιους.

    Αλέξ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση