GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανοίξτε το δρόμο στους ικανούς, απελευθερώστε το επάγγελμα του πολιτικού...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Πέρα από την ατομική ελευθερία , το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ της Δημοκρατίας, και αυτό που ώθησε την κο...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Πέρα από την ατομική ελευθερία, το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ της Δημοκρατίας, και αυτό που ώθησε την κοινωνία μπροστά, ήταν η ισότητα ευκαιριών. Αν ορίσουμε σαν ισότητα ευκαιριών τις συνθήκες όπου «το άτομο δε συναντά άλλα εμπόδια, στη ζωή του, παρά μόνο όσα προκύπτουν απ’ τα όρια των προσωπικών του ικανοτήτων» τότε, στην πράξη, η ισότητα είναι ένας μύθος. Η ισότητα ευκαιριών νοθεύτηκε ήδη από τις κληρονομιές.
Ο πρώτος, στοχαστής που ασχολήθηκε σοβαρά με την ισότητα ευκαιριών, δεν ήταν, όπως πολλοί νομίζουν, ο Karl Marx, αλλά ο πιο γνήσιος εκφραστής της οικονομικής σκέψης του φιλελευθερισμού, ο John Stuart Mill (1806-1870). Εκείνος που επαναπροσδιόρισε την έννοια του Homo economicus και του φιλελευθερισμού, δε δίστασε να πει ότι...
 η ατομική ιδιοκτησία δεν είναι φυσικό δίκαιο, δεν υπάρχει πουθενά μέσα στη φύση ούτε την επέβαλε ο Θεός, όπως πίστευαν όλοι μέχρι τότε, αλλά είναι ένας απλός κοινωνικός θεσμός. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Πίστευε, ότι αν υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να διατηρηθεί η κληρονομιά, αυτός ήταν, για να λειτουργήσει σαν διεγερτικό, σαν κίνητρο για περισσότερη εργασία και αποταμίευση, ώστε να συσσωρευτεί περισσότερος κοινωνικός πλούτος. Παράλληλα όμως, πρότεινε περιοριστικά μέτρα γι αυτούς, που χωρίς προσπάθεια, λόγω κληρονομιάς, αποκτούν μια προνομιούχα θέση στον αγώνα για τη ζωή έναντι άλλων, δίχως να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες. Πρέπει, έγραφε «να ξαναφέρουμε την ισότητα στο σημείο εκκινήσεως….περιορίζοντας το δικαίωμα να αποκτούν κάποιοι αγαθά και δύναμη μέσω της κληρονομιάς τους, δίχως να έχουν άλλες ικανότητες», και εδώ φεύγουμε πλέον από την κληρονομιά της υλικής ιδιοκτησίας και ερχόμαστε στην κληρονομιά της εξουσίας. Η γνώση, η εργατικότητα και οι ικανότητες έλεγε, είναι το μόνο πράγμα που δεν κληρονομείται αλλά δημιουργείται με κόπο και αυτό πρέπει να είναι το σημαντικότερο κριτήριο αξιολόγησης των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία.
Αν τους τελευταίους δυο αιώνες, περίπου, η ανθρωπότητα γνώρισε μια άνευ προηγουμένου επανάσταση σε όλους τους τομείς, αυτό οφείλεται στην κατάργηση της κληρονομικής εξουσίας της φεουδαρχίας και στην άνοδο της δημοκρατίας των ικανών. Ακόμα και ο Μαρξ (βλέπε Κομμουνιστικό Μανιφέστο) αναγνώριζε, πως οι αστικές επαναστάσεις με την δημοκρατία τους, ήταν εκείνες όπου απελευθέρωσαν τις ανθρώπινες εκείνες δυνάμεις-ικανότητες, οι οποίες μέσα σε σύντομο διάστημα δημιούργησαν ότι δεν είχε δημιουργήσει το ανθρώπινο γένος μέσα σε χιλιετίες.
Αυτό που συνέβαινε κάποτε στη φεουδαρχία, αρχίζει να επανέρχεται έμμεσα, όχι όπως τότε με τίτλους ευγενείας «ελέω Θεού», αλλά ελέω χρήματος και κληρονομικής εξουσίας. Παράδοξο σήμερα, είναι το γεγονός, ότι ενώ οι πολιτικοί μας μιλούν για απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ώστε σε μια ανταγωνιστική αγορά να κυριαρχήσουν οι ικανότεροι με προσφορά ποιοτικότερων και φτηνότερων υπηρεσιών, στον δικό τους τομέα, το επάγγελμα του πολιτικού, τείνει να γίνει κληρονομικό. Εδώ, σύμφωνα πάντα με τους πολιτικούς μας, ο κανόνας παύει να έχει ισχύ, στην πράξη τουλάχιστον! Πέρα από το κοινοβούλιο, που ένας στους πέντε, είναι από τζάκι και σόϊ πολιτικού, τώρα οι ίδιες οικογένειες έβαλαν στο στόχαστρο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στη Ν.Δ. μάλιστα, στο κατ’ εξοχήν κόμμα της λεγόμενης οικονομικής ελίτ, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τάσεις νεοφεουδαρχικής χιονοστιβάδας. Μπακογιάννη, Βαρβιτσιώτης, Τζιτζικώστας, Σταϊκούρας, Πετραλιά, κ.α.
Όλα δείχνουν πως το επάγγελμα του πολιτικού θα γίνεται ολοένα και πιο κλειστό, αφού η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός έχουν απλώσει ήδη τα δίχτυα τους παντού, αλληλοϋποστηριζόμενοι και αλληλοκαλυπτόμενοι, στο βαθμό που δεν συγκρούονται τα συμφέροντά τους. Οι περιπτώσεις του Βαρβιτσιώτη και της Πετραλιά, είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που δείχνουν και τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Η αγάπη για την εξουσία, την οποιαδήποτε εξουσία, αποδείχτηκε για τη βέρα γλυφαδιώτισσα, πιο μεγάλη από την «αγαπημένη της» Γλυφάδα, αφού στο τέλος(δίχως να γνωρίζουμε αν υπήρξε κάποιο είδος συναλλαγής)παραιτήθηκε για να «υπηρετήσει» την Περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους επαγγελματίες πολιτικούς. Η εξουσία είναι η μοναδική τους αγάπη. H οικογενειοκρατία είναι η πληγή της μεταπολίτευσης και η βασική αιτία της διαφθοράς στη χώρα μας.
Είναι καιρός, οι πολίτες, να δείξουν στις επόμενες εκλογές την πόρτα σε πολλούς από τους επίδοξους μνηστήρες της κληρονομικής εξουσίας των πολιτικών τζακιών, ανοίγοντας το δρόμο στους ομοίους τους ικανούς.

12 σχόλια

  1. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ τα τελευταία δέκα χρόνια

    Και όμως οι νέοι πάνε σε πολιτικές εκδηλώσεις…

    Το 4youth Festival 2010 έριξε σήμερα την αυλαία στην Αθήνα με εντυπωσιακή παρουσία νέων ανθρώπων που κατέκλυσαν από το πρωί όλους τους χώρους των εκδηλώσεων. Η Πλατεία Κλαυθμώνος υποδέχτηκε χιλιάδες κόσμου όλο το Σαββατοκύριακο στέλνοντας ένα εντυπωσιακό μήνυμα ελπίδας και συμμετοχής. Εκτιμάται ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκεντρωση της ΟΝΒΝΕΔ την τελευταία δεκαετία

    Κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε στο φεστιβάλ ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στην “συμμαχία των προθύμων” . Μίλησε επίσης για “εξαπτέρυγα και παπαγαλάκια της κυβέρνησης” που θέλουν να ενσπείρουν τον φόβο στο λαό για να δικαιολογήσουν την στήριξη του μνημονίου. Η ΝΔ καταψήφισε το μνημόνιο ακριβώς για να δώσει προοπτική στους νέους, είπε ο κ. Σαμαράς.

    «Εσείς είστε η Ελπίδα. Και βρίσκεστε στο κέντρο του κόσμου μας, στο κέντρο της Πολιτικής μας. […] αν καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, αν προχωρήσαμε πιο πέρα και προσφέραμε ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για διέξοδο από την κρίση, αλλά και για νέο μοντέλο Ανάπτυξης. Το κάνουμε για να έχετε προοπτική εσείς. Για να μείνετε στο τόπο σας. Για να μην ακολουθήσετε το δρόμο που πήρε η νεολαία της Πατρίδας μας σε άλλες δύσκολες εποχές. Για να έχετε μέλλον εδώ. […] εμείς εμπιστευόμαστε τη νεολαία στην πράξη: – Το δείξαμε όταν ανοίξαμε την εκλογή Προέδρου της Νεολαίας μας από τη βάση. Κι ήμασταν το μόνο κόμμα που το τόλμησε αυτό στην Ελλάδα. Το αποδείξαμε και με την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια της Αθήνας. Τον επιλέξαμε για υποψήφιο περιφερειάρχη, όχι απλώς γιατί είναι νέος, αλλά γιατί είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία. […]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε τρελαθεί εντελώς
    σ αυτή τη χώρα.
    Βραβευεται ο Πρωθυπουργός
    απο ποιόν και γιατί?

    Από τον Ακερμαν, Πρόεδρο της Deutsche Bank, τον άνθρωπο δηλαδή, που εκπροσωπεί το παγκόσμιο σύστημα, αυτό των τραπεζών, αυτό που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και κανει φιλοτιμες προσπάθειες να ελέχγει κάθε κράτος, έθνος, για το “καλό” πάντα των πολιτών και οχι για τους ιδιους τους τραπεζικους κολοσσους!!!
    Και τον βραβευει ο Ακερμαν
    για ποιο λογο?

    Μηπως γιατι αντιπροσωπευει τα συμφεροντά τους στην Ελλάδα?
    Μηπως γιατί ειναι ο επισημος εκπροσωπος τους?
    Προφανώς.
    Γιατί διαφορετικά αν ήταν απέναντι τους, αν δεν τους εκπροσωπούσε, σιγά μην του έδιναν αλογάκια και λοιπά ματζούνια…


    ΚΑΝΟΝΙΚΑ
    Έπρεπε να τον βραβεύσουν
    από τον σύλλογο συνταξιούχων του ΙΚΑ
    ...με γιαουρτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα ιδια αποτυχημενα νουμερα υπηρετες λαμογιων προσπαθουν να πρωταγωνιστουν στη δημοσια ζωη της χωρας και μετα αναρωτιομαστε τις πταιει.

    αυτοι δεν ηταν που βουλιαξαν τη χωρα αυτους ξαναψηφιστε μαλακες.
    αλλα πιστοφιδη οταν ανεβαζεις τετοια κειμενα στην ουσια τους σιγονταρεις.
    αφηστε τους στην μιζρια τους και στην ανυποληψια.
    τρεφονται απο μας τους μαλακες ολοι αυτοι οι οσφυοκαμπτες των λαμογιων που λυμαινονται τη χωρα.
    ανεξαρτητως χρωματος βεβαια.
    τα πασοκια και τα θολοαριστεριστικα νουμερα επισης πρεπει να φυγουν απο τη δημοσια ζωη της χωρας.
    ατομα πουχουν ορεξη για προσφορα και οχι διαπλεκομενους μαιντανους ψηφιστε.
    ΡΑΓΙΑΔΕς ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΑς ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.
    ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ............ΡΙΧΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΜΑΤΡΕΣ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!
    ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ
    KAI H KYBEΡΝΗΣΗ ΤΟΥ!
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ- ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!


    "4 Οκτωβρίου, Ημέρα των Ζώων..."
    ΠΑΣΟΚ : πρώτα τα Ζώα και Πτηνά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΦΛΩΡΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Βουλή δεν μπαίνει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος. Επειδή αφορά ένα θίασο τριακοσίων διορισμένων από τις κομματικές λίστες οι οποίες συντάσσονται από ντόπιους τοποτηρητές που οι μεγάλοι πάτρωνες επιλέγουν από τις «άγιες οικογένειες» του τόπου.

    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΝΑ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΟΜΩΝ ΑΡΠΑΧΤΩΝ.

    ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΦΕΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ ΣΚΑΤΑ ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ.

    ΜΟΝΟ Ο ΛΑ.Ο.Σ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΟΥΦΗΞΑΝ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κόσμος δεν θέλει να βλέπει πλέον τα πολιτικά απολιθώματα(επιγονους ) που λυμαίνονται την χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια .
    Που αποτελούν πολιτικούς καιροσκόπους, επιδιώκοντας απλά την κατάληψη μίας θέσης στον κομματικό ή κρατικό μηχανισμό απλά και μόνο επειδή έχουν γεννηθεί σε κάποια από τις φαμίλιες που κατέστρεψαν την ΕΛΛΑΔΑ.
    Που περιφέρονται καθημερινά από κανάλι σε κανάλι των δημοσυντήρητων καναλαρχων , διατρανώνοντας την κενότητα τους την αρχομανία τους την απληστία τους .
    Την πόλη την Χαλούν οι άπληστες κεφαλές του Δήμου, που δεν μπορούν να βάλουν γκέμι στην απληστία τους .
    Που δεν σέβονται τα ιερά ή τα δημόσια κτήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ME AYTOYΣ TOYΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΟΤΕΡΟ-ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΥΠΟΥΣ ΖΑΝ ΤΟΝ ΥΙΟ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ,ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ,ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

    'Ένσημα μηδέν…
    Κρατικοδίαιτες θέσεις πολλές…
    Ακίνητα και κινητά απροσδιόριστα .

    Δηλώνoιν όμως μεγάλο -εισοδηματίες από τον μπαμπά την μαμά ,τον πεθερό του και από την ολίγο-χρονη ασχολία τους με την πολίτικη ,λόγω διαδοχής….

    ΑΙΔΩΣ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ…ΣΑΣ ΠΗΡΑMΕ ΧΑΜΠΑΡΙ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ικανοί, για να καταλάβω είναι οι εικονιζόμενοι? ΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑχαχααχχχχχχχ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ !!!!!

    “Παρελαβα το βραβειο εκ μερους ολων των Ελληνων”,τολμησε να πει παιρνοντας την τιμητικη πλακετα απο τον γερμανο αρχιτραπεζιτη αφεντη του,πριν λιγο…

    * Καθε μερα μισω αυτη τη χωρα και λιγο περισσοτερο,λεω εγω.

    Kαι ακούγοντας ευλαβικά το γερμανικό εθνικό ύμνο. Και ύστερα διαμαρτύρονται για το “δοσίλογοι” !!
    ------------------------------------
    Mineiko-Bilderberg + Γιώργος Τσολάκογλου = Βίοι Παράλληλοι
    -----------------------------------
    Η Ελληνική Ιστορία και Μνήμη ανεξίτηλα στιγματίσαν και τους δυό δοσίλογους, γιά την “Ανευ Ορων” τραγωδία παράδοσης της Ελλάδας στις κατοχικές δυνάμεις.
    * Mineiko Bilderberg = 24 Mνημόσυνα + Βραβείο Quadriga + Δάκτυλος Focus

    * “Ου! να χαθής, κηφηναριό… στων μελισσών το σμήνος
    εσύ ζηλεύεις μοναχά την θέσιν του κηφήνος,
    και θέλεις πάντα χάρισμα να τρώγης στην κυψέλην,
    οπόταν είσαι μάλιστα γιγαντομάχος Έλλην.”
    ~Γιώργιος Σουρής: «Ρωμηός».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κεντρικό πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι η στελέχωση των κομμάτων εξουσίας , η ανάδειξη αρχηγών ,δημαρχών η περιφερειαρχών , με αντιδημοκρατικές επιλογές ,που παγιδεύουν την πολιτική στη μονοπώλησή της από την οικογενειοκρατία, την φαυλοκρατία ,την πλουτοκρατία.

    Η πολίτικη και εθνική μας γάγγραινα της οικογενειοκρατίας επιμένει...
    Οι εφιάλτες της δημοκρατίας εφορμούν ..

    Ο λαός και οι ψηφοφόροι τους τους περιμένουνε με ανοιχτές τις παλάμες…
    Όχι για να τους εκλέξουν αλλά για να τους γιαουρτώσουν η να τους φασκελώσουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Πιστοφίδη, έξοχη ανάλυση. Αν και φιλελεύθερος δεξιός, τείνω να συμφωνήσω με τις επισημάνσεις σας για τα εν λόγω πρόσωπα. Ωστόσο τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι μεν ικανός, αλλά έχει και την "κατάρα" ενός "μεγάλου" ονόματος στην πλάτη του; Ο νεποτισμός είναι πάντα κατακριτέος, αλλά εξ ίσου κατακριτέα είναι και η ισοπέδωση των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση