GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά το ξεγύμνωμα της Ελλάδας ακολουθεί το στριπτίζ της ΕΕ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Σκηνές απείρου κάλλους που μάλλον θα εξιτάρουν τον ιστορικό του μέλλοντος, βιώνουμε στην ξεμωραμένη ήπειρο Ευρ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Σκηνές απείρου κάλλους που μάλλον θα εξιτάρουν τον ιστορικό του μέλλοντος, βιώνουμε στην ξεμωραμένη ήπειρο Ευρώπη. Απίθανοι ηγέτες σε παραδοσιακούς και νέους ρόλους αμιλλώνται ως προς το πώς θα καταστρέψουν το όραμα του Καρλομάγνου, ή καλύτερα πώς θα υπονομεύσουν κάθε πιθανότητα δημοκρατικής ολοκλήρωσης της Ένωσης.
Το αγγλοσαξωνικό χρηματοπιστωτικό κέντρο κατάφερε να προκαλέσει μία μοναδική αναστάτωση στην ήπειρο, η οποία έχοντας ως εστία – προς το παρόν – την Ελλάδα, επιφέρει διαρκώς νέες πολιτικές και ηθικές τριβές στο διακυβερνητικό επίπεδο άσκησης της εξουσίας στην ΕΕ. Το κέντρο αυτό ήταν που πυροδότησε την κρίση στην χώρα μας ως απάντηση στις έντονες αντιδράσεις κυρίως Γερμανών και Γάλλων, για τα μολυσμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, που από τις ΗΠΑ κατέληξαν στην Ευρώπη για να μολύνουν κι εδώ τον οικονομικό χώρο. Ασφαλώς το χρηματοπιστωτικό λόμπυ που...
 επηρεάζει και επηρεάζεται κυρίως από την πολιτική των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να δώσει στην κρίση της Ελλάδας την σημερινή μορφή δίχως την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι κι έγινε, με αποτέλεσμα η κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όχι απλώς να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω των κοινών χρηματοπιστωτικών διαύλων, αλλά παράλληλα να θίξει την καρδιά της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, που λειτουργεί κυρίως σε συνάρτηση με τους δημοσιονομικούς πνεύμονες των χωρών της ευρωζώνης.
Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα, μετά την προσωρινή συμφωνία Ομπάμα-Μέρκελ-Σαρκοζί για το ελληνικό πρόβλημα που κατέληξε στον μηχανισμό ο οποίος επισφραγίστηκε με το γνωστό μνημόνιο, να βιώνουμε νέες καταστάσεις που παραπέμπουν σε στριπτίζ της ΕΕ μετά το ξεγύμνωμα της χώρας μας. Πρώην και νυν αξιωματούχοι της Ένωσης διαγκωνίζονται ποιος θα «καρφώσει» πρώτος τον Γιώργο και τους προκατόχους του και ποιος θα αποκαλύψει την διαφθορά και την διαπλοκή εντός των υψηλών διακυβερνητικών κλιμακίων της. Δεν φτάνει που αποδείχθηκαν απολύτως ανίκανοι να χειριστούν το πρόβλημα που δημιούργησε η διεθνής χρηματοπιστωτική ελίτ σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τώρα πλέον ομολογούν ότι γνώριζαν και συνειδητά δημιουργούσαν μία δημοσιονομική φούσκα στην Ελλάδα, προς συγκυριακό όφελος των μεγάλων βιομηχανικών χωρών της Ένωσης και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στις Βρυξέλλες γνωρίζαμε ότι η κρίση θα έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε δημόσια, καθώς υπήρχαν ιδιαίτερα συμφέροντα Γερμανών, Γάλλων και της ΕΚΤ, τα οποία δεν έπρεπε να θιγούν, είπε με δυο λόγια ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μετά από αυτό, αν υπήρχε «ευρωπαϊσμός» με την ηθική έννοια που παραπέμπει ο όρος, αλλά και με την πολιτική που υπονοεί, θα έπρεπε να γίνει «χαλασμός Κυρίου», πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έγινε στις ΗΠΑ, όταν οι επικεφαλείς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας άρθρωσαν κάτι ανάλογο μετά τo σκάσιμο των πρώτων χρηματοπιστωτικών φουσκών. Αυτό, διότι στην περίπτωση της Ευρώπης έχει να κάνει, όχι απλώς με την απληστία ιδιωτών, αλλά κυρίως με την απληστία κρατών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιούνκερ, η απληστία Γερμανών και Γάλλων είναι αυτή που ουσιαστικά επέτρεψε, αν όχι και ενίσχυσε εμμέσως πλην σαφώς, το ξεχείλωμα της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας πάνω στο οποίο πάτησαν παράγοντες της Fed, του ΔΝΤ και «συνεργατών» τους στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ώστε χειραγωγώντας τον Γιώργο Παπανδρέου, που αποδείχθηκε εύκολη περίπτωση, να φτάσουμε μέσω του ελληνικού ζητήματος, να πάψουν Γερμανοί και άλλοι να καταφέρονται ανοικτά και πολιτικά εναντίον της πηγής που προκάλεσε την διεθνή οικονομική κρίση αυτής της περιόδου.
Τώρα που τα βρήκαν – πάντα προσωρινά – οι δύο πλευρές (ΕΕ, ΗΠΑ) και ετοιμάζονται από τον Νοέμβριο να εναρμονίσουν την οικονομική τους στρατηγική, χαλάρωσαν τα στόματα και άρχισαν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά, που όλοι μαζί σε συνεννόηση άναψαν στην Ελλάδα, δικαιώνοντας απολύτως όσους αναφερόμαστε σε αυτήν την στρατηγική τόσον καιρό, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουμε την κατηγορία ότι σεναριολογούμε μετ’ ευτελείας. Όπως βλέπετε και ο Καραμανλής γνώριζε πού πήγαινε η κατάσταση και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και εκατοντάδες άλλοι σε διάφορα κλιμάκια της ΕΕ και των επιμέρους ευρωπαϊκών κρατών. Και ασφαλώς τα γνώριζαν από πρώτο χέρι οι ΗΠΑ και από δεύτερο Ρωσία και Κίνα. Ο μόνος που δεν τα γνώριζε, παρότι κάποιοι προσπαθούσαμε να τον προϊδεάσουμε με την συνδρομή bloggers και ελάχιστων άλλων ακτιβιστών, ήταν ο ελληνικός λαός.
Τώρα, όμως, γνωρίζει, αν όχι πώς παίχτηκε ακριβώς το παιχνίδι, τουλάχιστον ποιες ήταν οι βασικές αιτίες που έχει μπλέξει σ’ αυτήν την περιπέτεια της φτωχοποίησης και του εθνικού εξευτελισμού. Ο ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο κερατωμένος στην περίπτωσή μας, όχι μόνον το μαθαίνει τελευταίος, αλλά καλείται να πληρώσει και τα κερατιάτικα από πάνω.
Ας πληρώσουμε, λοιπόν, αυτούς που τις τελευταίες δεκαετίες τα τρώγανε παρέα, δίνοντας τεράστια μίζα στον δικομματισμό, στους νταβάδες και σε κάμποσες χιλιάδες άλλες οικογένειες που ήταν δικτυωμένες στο κύκλωμα υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων και ας κάνουμε το κορόιδο όσοι νομίζουμε ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού!! Μα, τι να κάνουμε, έτσι που μπλέξαμε, ρωτούν κάποιοι. Να βγούμε στους δρόμους, να θυμώσει η τρόικα, να μας εγκαταλείψει το ΔΝΤ, να πεινάσουμε και να πεθάνουμε στους πέντε δρόμους;
Η πολιτική, αγαπητοί φίλοι, υπάρχει ακριβώς για να προβληματοποιεί κοινωνικές καταστάσεις, σχέσεις, κρίσεις, κλπ, ώστε κάποιος να μην καταφεύγει σε ερωτήματα αυτού του τύπου. Αν θέταμε ζητήματα κρίσεων υπό το πρίσμα αυτού ή ανάλογων διλημμάτων, τότε να είστε βέβαιοι ότι η πολιτική θα ήταν απολύτως άχρηστη ως διαδικασία και οι πολιτικοί εντελώς περιττοί στον κόσμο αυτόν. Η πολιτική πρακτική έχει αξία για τις κοινωνίες στον βαθμό που εκθέτει τέτοιου είδους οικονομιστικά και δήθεν ρεαλιστικά διλήμματα, μετατρέποντάς τα σε παιδαριώδεις αναφορές.
Υπήρχαν μπόλικα πολιτικά μέσα για να μην οξυνθεί η δημοσιονομική κρίση. Αρκετά πολιτικά και οικονομικά μέσα για να μην μετατραπεί η κρίση αυτή σε κρίση δανεισμού. Και ασφαλώς πολιτικές δυνατότητες χειρισμού, ώστε η Ελλάδα να μην βγάλει τα άπλυτά της στην φόρα, αλλά να τα περιορίσει σε ένα στενό πλαίσιο εντός της άσκησης εξουσίας στην ΕΕ. Καμία τέτοια πολιτική δεν ασκήθηκε διότι, είτε υπήρξαν μικροί ηγέτες εγκλωβισμένοι στον μικροκομματισμό τους, είτε άλλοι που μεγάλωσαν προφανώς, πιστεύοντας ότι διαθέτουν κάποιο γονιδιακό χάρισμα για να μετατρέψουν, ως κυβερνήτες, διεφθαρμένους λαούς σε αγνές παρθένες της παγκοσμιοποίησης. Και σήμερα ασφαλώς, σ’ αυτήν την κατάσταση που βρισκόμαστε, υπάρχουν πολιτικά μέσα για να αντιμετωπίσει η χώρα τις συνέπειες της παράδοσής της στην τρόικα και στην χρηματοπιστωτική ελίτ της παγκοσμιοποίησης, στον βαθμό που θα υπάρξει μια ηγεσία ικανή να εκφράσει μία νέα πολιτική στρατηγική για την επόμενη δεκαετία.
Μην περιμένετε από πρόσωπα όπως η αφεντιά μου ή οποιοσδήποτε άλλος να σας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, υπολογίζοντας μάλιστα με ακρίβεια τις συνέπειες. Δεν είναι δουλειά ούτε των ειδικών, ούτε της διανόησης αυτό. Πρόκειται για ολοκληρωμένο ζήτημα πολιτικής στρατηγικής, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφραστεί από πρόσωπα αλλά αποκλειστικά από οργανωμένες συλλογικότητες. Οι κάθε είδους θεοί δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία! Η δημοκρατία αναπτύσσεται ακριβώς για να καλύψει την έλλειψη της «θεϊκής» ισότητας.
Η πολιτική στην χώρα μας δεν τέλειωσε, απλώς η πολιτική τάξη της χώρας (παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, ΜΜΕ, μεγαλοεπιχειρηματίες) αγωνίζεται να την … τελειώσει. Κάθε πολιτική πράξη έχει ασφαλώς και οικονομικές συνέπειες και πάνω σ’ αυτό προβληματίζονται πολλοί συμπολίτες μας, συνήθως κατόπιν εορτής. Ελάχιστοι, όμως, παρατηρώ να προβληματίζονται για τις πολιτικές συνέπειες που προκαλεί η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Προσεγγίστε το τελευταίο ερώτημα για να διαπιστώσετε ότι έτσι όπως πάμε, η χώρα θα διοικείται σαν μια μικρομεσαία τράπεζα με μετόχους τους δανειστές της και πελάτες της την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, με τους καλούς πελάτες προφανώς να χαίρουν ιδιαίτερων προνομίων και τους λιγότερο καλούς να φυλλομετρούν τις άδειες και παραφορτωμένες κάρτες που φουσκώνουν το πορτοφόλι τους.

7 σχόλια

  1. EΙΔΕΣ Το ΠΑΣΟΚ ?
    ΡΟΥΦΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.......
    “Κλείδωσε” το νέο Μνημόνιο
    για δέκα (τουλάχιστον) χρόνια !!!

    Επιβεβαιώνεται το Μνημόνιο Νο2

    Οι νεότερες πληροφορίες μας λένε λοιπόν ότι κλείδωσε το νέο Μνημόσυνο για την Ελλάδα και θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση θα περιμένει να περάσουν οι κρίσιμες γι’ αυτήν εκλογικές αναμετρήσεις ώστε να μη φάει χοντρό «μαύρισμα» και θα ανακοινώσει συμφωνία για την επέκταση της πληρωμής του δανείου από την Τρόϊκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συζητηθεί οι όροι για την μακροχρόνια εξόφληση του δανεισμού η οποία ουσιαστικά σημαίνει επιτήρηση για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

    Υπό το βάρος της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και με τη δικαιολογία ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει πάνω από το 15% το 2009, επομένως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για κάτω από 3% το 2013, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να σερβίρει στον κόσμο πιο ήπια το νέο Μνημόνιο.

    Σε ρόλο… Μάστερ Σεφ ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. Πιθανότατα δε θα δούμε τον πρωθυπουργό από το Καστελόριζο να ανακοινώνει κάτι τέτοιο, διότι το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.

    Ετσι, μετά την 14η Νοεμβρίου, οπότε θα κλείσει το εκλογικό μέτωπο, θα σερβιριστούν τα νέα μέτρα που θα μπουν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θεωρούνται σίγουρα.

    Τη Δευτέρα στην Αθήνα έρχονται οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας για να συζητήσουν και να απαιτήσουν νέα μέτρα για το 2011.

    Πάντως, το ενδεχόμενο επέκτασης της εξόφλησης του δανείου, και πιθανώς ενός ακόμη δανείου, προκαλεί τριγμούς στην ΕΕ καθώς οι Γερμανοί πολίτες κατά κύριο λόγο δε θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

    Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη καθώς δε φαίνεται φως στο τούνελ. Και παρ’ ότι μας έλεγαν ότι από το 2013 οι κόποι και οι θυσίες θα φανούν και θα πάρουμε και κοινωνικό μέρισμα (πασοκική μπαρούφα δηλαδή), τώρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

    2020 και βλέπουμε ενώ θα έχουμε ένα χρέος που θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας.
    ΖΒΤΩ Ο ...ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ Νο2 του Πασοκ του ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τον πατέρα μου, που δεν ζει σήμερα, είχα ακούσει, ότι φεύγοντας οι Γερμανοί, φρόντιζαν και εκτελούσαν τους συνεργάτες τους.
    Μπορεί κάποιος να μας το επιβεβαιώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώστου θάρρος του χωριάτη και θα ανέβει και στο κρεβάτι.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΩΛΟΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ
    ΜΑΣ ΓΑΜΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΧΙ ΜΙΖΕΣ ΨΘΧΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΕ (ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ)

    ΑΛΛΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ.

    ΚΑΙ Η πλακα ειναι οτι ο Παπακωνσταντινου ακριβολογει.
    Ετσι ειναι. Οι Ελληνες επαψαν απο πολλες δεκαετιες να διεκδικουν και οι συνδικαλιστικες ηγεσιες τους εγιναν πιονια του συστηματος.
    Δεν χρειαζονται ονοματα.
    Οσο για τον λαο, τον λεγομενο κοσμακη, αυτος υφισταται τις συνεπειες της αποχαυνωσης και του πανικου που απλοχερα του σερβιρει καθε μερα το εκδοτικο κατεστημενο μεσα απο εφημεριδες και καναλια.


    H ζωή μας δίνει μιά ευκαιρία την 7η Νοεμβρίου.
    Αν εκεί….δεν….
    τότε είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ‘φταίνε αυτοί που μας δάνειζαν ενώ γνώριζαν τα χάλια μας’ είναι λογική δικηγορίστικη, δηλαδή της πλάκας. Οι μόνοι που φταίνε είναι οι ανίκανοι και εντελώς ανήθικοι Έλληνες πολιτικοί. Και ποιοι φτιάχνουν και συντηρούν τους Έλληνες πολιτικούς; Ο λαός και τα ΜΜΕ. Τόσο απλό, τόσο οδυνηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλείδωσε” το νέο Μνημόνιο για δέκα (τουλάχιστον) χρόνια”

    1.
    Επώνυμος says:
    10/10/2010 at 09:57

    Τα πράγματα είναι απλά: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από αυτή την κυβέρνηση για να είμαστε έξω από ένα Μνημόνιο. ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ μέσα σε κάποιο Μνημόνιο. Γι’ αυτό δεν θα βγούμε ποτέ από το Μνημόνιο, όσο είναι αυτή στην κυβέρνηση.
    Είναι πολιτική τους επιλογή.

    Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, αν θέλουμε να βγούμε από το Μνημόνιο, αν θέλουμε να βγούμε από το γύψο.

    Πολύ απλά.

    Πιό απλά δεν γίνεται.
    Εκτός αν ξέρει κανείς την γλώσσα των ζώων και μας την μάθει,
    για να συνενούμαστε με ακόμα ΠασοκολάοΝτοριανά ΖΩΑ του κεράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΣΟΚ

    ΚΑΗΜΕΝΕ ΣΓΟΥΡΕ

    ΤΑ ΝΕΟ-ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ
    ΞΕΚΟΨΑΝ

    ΑΠΟ ΤΟΝ
    ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ
    ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΣΩΖΕ

    ΤΑ ΝΕΟΛΑΜΟΓΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΣΓΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ
    ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΘΕΜΑ ΑΡΧΗΓΙΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΥ!!

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ
    ΟΥΤΕ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΣΕ ΣΩΖΕΙ!!

    ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΥΡΙΣΕΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΚΑΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥ ΣΦΟΥΓΓΟΚΟΛΑΡΙΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

    ΑΣ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ "ΚΟΠΕΛΙΤΣΕΣ" ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΝΕΣ

    ΑΥΤΑ

    ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση