GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι «δημοκρατικές μας κυβερνήσεις»...

Aπό το http://ideopigi.blogspot.com/    Στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να μιλάμε δυστυχώς και για τα αυτονόητα. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρα...

Aπό το http://ideopigi.blogspot.com/  
Στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να μιλάμε δυστυχώς και για τα αυτονόητα.
Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ισχύει ότι το 50% + 1 μπορεί να κυβερνήσει και να επιβάλλει την γνώμη του στο 50% - 1, αυτό σημαίνει ότι στον κατ' ουσία διχασμό το ένα μισό επιβάλλεται στο άλλο μισό. Το κατά πόσο είναι δημοκρατικό, δίκαιο και ηθικό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Αν όμως θελήσουμε να δούμε πως λειτουργεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα θα τρομάξουμε.
Με τους εκλογικούς (καλπονοθευτικούς) νόμους και ειδικότερα με τον τελευταίο που δίνει και...
 μπόνους («δημοκρατικό δωράκι») στο πρώτο κόμμα 40 έδρες (που θα γίνουν 50) στη βουλή έχουμε το παράδοξο (και αντιδημοκρατικό) με περίπου 42% των εγκύρων ένα κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επιβάλλει την θέλησή του στο 58%.
Ωραία δημοκρατία!!!!!!!!
Αν υπολογίσουμε τα ποσοστά των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη βουλή, τα λευκά, τα άκυρα και την αποχή τότε φανταστείτε με πόσο μικρότερο ποσοστό σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ας παρακάμψουμε την διαστρέβλωση της αντιπροσωπευτικότητας και να δούμε την αδυναμία ελέγχου, της κατ' ουσία κυβέρνησης μειοψηφίας.
Πριν τις εκλογές το κόμμα καταρτίζει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και με βάση αυτό ψηφίζεται. Τι γίνεται αν το κόμμα δεν ακολουθεί το προεκλογικό του πρόγραμμα; Τίποτε και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα ή κάποιος θεσμός ή όργανο, που να επιβάλλει στο κυβερνητικό κόμμα, την τήρηση του προεκλογικού του προγράμματος.
Εκτός όλων αυτών στην Ελλάδα έχουμε και το λεγόμενο δικομματισμό (άλλη πληγή), που λειτούργησε και λειτουργεί στην λογική των κούφιων αλληλοκατηγοριών, των συμψηφισμών και συγκάλυψης («κουκούλωμα») των όποιων σκανδάλων εκατέρωθεν.
Μερικά ιστολόγια μιλούν για αλλαγή του πολιτεύματος (πχ προεδρική δημοκρατία) όπου εγγυητής της πιστής τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων που θα κυβερνούν, μπορεί να είναι ο απ' το λαό εκλεγμένος πρόεδρος της δημοκρατίας. Φυσικά με εκλογικό σύστημα του 50% + 1 για την εκλογή του προέδρου, υπάρχουν τα ίδια μειονεκτήματα με αυτά που προανέφερα.
Η λύση πιστεύω πως είναι στην ακριβοδίκαιη κατανομή των εδρών σύμφωνα με το ποσοστό που παίρνει κάθε κόμμα, κατάργηση του ορίου 3% και δυνατότητα με 0,33 % να εκλέγεται ένας βουλευτής.
Για τον σχηματισμό κυβέρνησης να ισχύσει ο νόμος των δύο τρίτων ή ο νόμος της χρυσής τομής (61,8 % τουλάχιστον για σχηματισμό κυβέρνησης και 38,2 % το μέγιστο για αντιπολίτευση).
Φυσικά αν ισχύσουν όλα αυτά, θα έχουμε πολυκομματική κυβέρνηση και πολλές συζητήσεις, μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων, για να παρθεί μία απόφαση, σαφώς καλύτερο απ' ότι συμβαίνει σήμερα, που η μειοψηφική κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.
Οι εποχές που υπήρχαν ισχυρές προσωπικότητες, με πατριωτικό φρόνημα και κύρος, με οράματα και διορατικότητα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαβρώσει τα πάντα. Η δημοκρατική έκφραση όσο το δυνατό περισσότερων πολιτών αποτελεί αναγκαιότητα. Το άνοιγμα της βουλής σε περισσότερες φωνές θα λύσει το πρόβλημα. Ας ελπίσουμε.

7 σχόλια

  1. Η κωπηλασια συνεχιζεται.
    ---
    http://radiofono1.webs.com/imperial.jpg
    ---

    http://www.tvradio4.tk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έγινε παιδιά ;;
    Ξεκίνησε να τρώει το σαράκι;


    Άφησαν να περάσει ένας μήνας μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό κι από αύριο ξεκινούν και πάλι νέα σενάρια, αυτή τη φορά περιέχουν “πρόωρες εκλογές”.

    Μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι οι πρόωρες εκλογές θα λάβουν τη μορφή της διπλής αναμέτρησης με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από αύριο το σενάριο αλλάζει και οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Νοεμβρίου.

    Το αστείο είναι ότι η ήττα δεν ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια ώστε τα σενάρια να παραμείνουν επίκαιρα πρά το όποιο αποτέλεσμα.

    Το χορό ανοίγει λοιπόν η Realnews. Για να δούμε ποιοι άλλοι θα χορέψουν.

    ΥΓ: Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να ξεκουμπιστούν μια ώρα αρχύτερα.
    Το ποσοστό της ήττας του ΠαΣόκ θα είναι κάτω από 30% πανελλαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Βοσκόπουλος πότε θα πληρώσει αυτά που χρωστά στην εφορία?
    Μήπως έχει δόντι στο ΠΑΣΟΚ και πάνε άν όχι για χάρισμα, σε θεαματική μείωση?
    Κατά τα άλλα το ΠΑΣΟΚ, κυνηγά την φοροδιαφυγή μόνο στα μη εγεγραμμένα και φίλα προσκείμενα ΠΑΣΟΚΙΚΑ μέλη.
    Που είναι ο κ. Κεχριμανιδοπουλάκης βγάλει το σκάνδαλο, αλλά βλέπετε είναι ημέτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ΜΜΕ προκαλούν πλέον απέχθεια στον ελληνικό λαό

    Μωραίνει Κύριος…

    Ερώτηση: Τι ακριβώς θα συνέβαινε, αν υπήρχαν στην Περιφέρεια Αττικής δύο «αντάρτικα» ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος; Και μάλιστα και τα δύο είχαν σαφή διαφωνία με την κεντρική πολιτική του κόμματος για το Μνημόνιο;

    Δεν θα έλεγαν τα επίσημα ΜΜΕ ότι… «διαλύεται η Νέα Δημοκρατία»;
    Ασφαλώς αυτό θα έλεγαν!

    Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία.
    Συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ!

    Και τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης δεν λένε κουβέντα!
    Ή μάλλον λένε ελάχιστα. Σαν να πρόκειται για απλή τοπική ιδιομορφία. Σαν να πρόκειται για προσωπική κόντρα υποψηφίων.

    Ενώ τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης και πρόβα διάσπασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ…
    Κι όμως, τα επίσημα ΜΜΕ δεν λένε κουβέντα για όλα αυτά.

    Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, όπου γίνεται «της τρελής» – κι όχι μόνο στην Αττική – δεν απασχολούν τα επίσημα ΜΜΕ.

    Αντίθετα, αν… βήξει η κα. Ντόρα Μπακογιάννη, γίνεται «σεισμός»!
    Για θέματα που συνήθως δεν αφορούν κανένα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tόση "δημοκρατία" κι "ανοιχτή διακυβέρνηση" ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ ΠΟΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πασοκ

    Δημόσια έκκληση
    προς Νικο Παπανδρεου
    Αντρικο Παπανδρου
    Σοφια Παπανδρεου
    Μαργαριτα Παπνδρεου

    Κυριοι Κυριες

    Εσεις τα σεβαστα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου πρεπει να προστατεψετε τον αδερφο σας απο τους ανικανους και προδοτες που εχει διπλα του

    και τον κοροιδειυν και τον εκθετουν
    Ειναι οι δεξιοστροφοι Μπαμπουκης Χαρης, Γερουλανος , Ραγκουσης Γιαννης κλπ.

    οι οποιοι λενε στο Γιωργο Πανδρεου να κανει τα αντιθετα που πρεπει να κανει και τον γελοιποιουν.

    Στοχος τους ειναι η μετα-Παπανδρεου εποχη (να τον "τελειωσουν" δηλαδη) και η αναληψη της ηγεσιας του Πασοκ απο τους ιδιους και τα τσιρακια τους!

    Οι ιδιοι εβαλαν σκοπιμως ανικανους στα ψηφοδελτια των Περιφερειακων και Δημοτικων εκλογων με στοχο να χασειο το Πασοκ και να αποσταθεροποιηθει ο Γιωργος Παπανδρεου!

    Βλεπετε σχετικα κατωτερω:

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΑ

    12 Οκτ 2010 10:36:00 μ.μ.
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Πασοκ


    Ο Σγουρος εχει χασει απο τα αποδυτηρια αν δεν βαλει στις λιστες τον δρ Κουτσουκο

    αν δεν πατησει ποδι στα δεξιοστροφα φλωρια της Ιπποκρατους που γραφουν τους λογους του Γιωργου και τον γελοιοποιουν με τις μαλακιες που λεει και εντος και εκτος Ελλαδας

    Εχει δικιο ο δρ Κουτσουκος που ειπε οτι δεν ειπε ο Γιωργος οτι "η Ελλαδα ειναι χωρα διεφθαρμενη" αυτο το ειπαν τα πουσταρια που εχει διπλα του και του υπαγορευουν τι θα πει και τι οχι!

    Ειναι αυτοι που του προτειναν το ΔΝΤ ως τη μοναδικη λυση ενω υπηρχε και ο εσωτερικος δανεισμος απο τα 320 δις καταθεσεις των Ελληνων αλλα και αλλες λυσεις!!

    Τους γνωριζουμε και μας γνωριζουν και συντομα θα κυκλοφορησουν και "στριγκακια" απο τις "διπλωματικες αποστολες"....!!!

    Αυτοι θελουν να χασει ο Γιωργος για να θεσουν θεμα ηγεσιας και δεν ειναι οι Βενιζελικοι αλλα οι δηθεν "κολλητοι" του Γιωργου!!

    Μονο ο δρ Κουτσουκος μπορει να δωσει ζωη στο Πασοκ και να μας βγαλει απο το ΔΝΤ γιατι καποιοι δεν θελουν να βγουν γιατι περνουν ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΙΖΕΣ!!

    Αυτα για την ωρα!!

    Μανωλης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΣΠΑΙΤΕ

    ΝΕΑ

    Η διαφορα εχει ατομα σε ολες τις παραταξεις που εχουν δημιουργησει μια υπερκομματικη συμμαχια στο στυλ "παρανομησε να παρανομησω" και ολοι αθωοι αφου εχουν ανθρωπους μεσα στη δικαιοσυνη

    . Ετσι συνεβη και στην Παιδεια.

    Μετα την υπ. αριθμ. Γ/ 1879/15-10-2-10 αναφορα στο Παιδαγωγικο Τμημα της ΑΣΠΑΙΤΕ
    και στον Προεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ κ. Γιαννη Χρυσουλακη (δεν παει καλα και θα τον αλλαξουν)

    αναμενεται να γινει νομιμα Ε.Δ.Ε. για τις παρανομιες της κ. Μποτσαρη Μακρη Ευανθιας που υπηρετουσε ως τεχνολογος Μηχανολογος στο 3ο Τεχνικο Λυκειο Αμαρουσιου

    και η Γιαννακου Μαριεττα την εκανε σε μια νυχτα Καθηγητρια της ΑΣΠΑΙΤΕ και Προεδρο του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου με πλαστα πτυχια και πλασματικη προυπηρεσια

    και φαγαν εκατο εκατομυρια Ευρωπαικα Προγραμματα

    Μηπως ειδατε τα χρηματα που πηγαν??

    Με το νομο περι διαφθορας και το νομο περι εσχατης προδοσιας μηνυεται και η εισαγγελεας Ραικου Ελενη και ολοι που συγκαλυπταν τοσα χρονια την διαφορα!

    Ερχονται συγκλονιστικες αποκαλυψεις για το πως κυκλωματα που εχουν ανθρωπους σε πολλα κομματα παρανομουν σε βαρος του Δημοσιου, οι υποθεσεις μπαινουν στο αρχειο και

    η Ελλαδα
    χρεωκοπει αφου την κλεβουν οι υπερκομματικοι απατεωνες!

    Ολα ειναι στη διαθεση των ΜΜΕ.

    Αδεσμευτοι Δημοσιογραφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση