GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπερηχητική ανάκαμψη ή περιθώριο...

Tου Ανδρέα Ανδριανόπουλου http://www.andrianopoulos.gr/    Από πόσα χρόνια (δεκαετίες ίσως) ομιλώ και γράφω (και όποτε ήταν δυνατόν να κά...

Tου Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/  
Από πόσα χρόνια (δεκαετίες ίσως) ομιλώ και γράφω (και όποτε ήταν δυνατόν να κάνω και πράξη) για την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η ΝΔ ουσιαστικά με πέταξε έξω από τις γραμμές της για τις απόψεις μου αυτές. Το Πασόκ, στη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας μου μαζί του, συνταράχθηκε από την εμμονή μου σε τέτοιες πολιτικές. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Η χώρα πάει για επίσημη πτώχευση αν δεν 'κοντύνει' τις δημόσιες δαπάνες. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να σηκώσουν τα χέρια και να κοιτάξουν την πάρτη τους, αν δεν συμμορφωθούμε.
Τα πράγματα σήμερα είναι καθαρότερα κι από τον ίδιο τον ήλιο. Η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της χεωκοπίας. Εχοντας για δεκαετίες εξαπατήσει την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές αν...
 δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, κρίσιμο μέρος των οποίων είναι η μείωση του δημόσιου τομέα, τα περιθώρια επιβίωσης έχουν ασφυκτικά στενέψει. Είτε ακολουθούμε με δική μας πρωτοβουλία μιά πολιτική τακτοποίησης του χάους και ξεβολέματος πολλών τακτοποιημένων κρατικοδίαιτων είτε πέφτουμε στην δίνη της αναδιάρθρωσης του χρέους και της ουσιαστικής οικονομικής κατάρρευσης. Η συμμετοχή μας στο ευρώ θα είναι τότε εξαιρετικά προβληματική. Διότι για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να τυπώσουμε χρήμα. Κάτι που είναι βέβαια αδύνατο στα πλαίσια της ευρωζώνης. Με δραματικά υποτιμημένο νόμισμα η χώρα θα βρεθεί και πάλι στα όρια μιάς περιθωριακής οικονομίας. Με μέλλον, αν έχουμε τα ίδια μυαλά, αβέβαιο και προβληματικό.
Ποτέ δεν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για το πώς θα εξελιχθούν σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα. Γενικα θα μπορούσε να λεχθεί πως το πρώτο πρόβλημα θα είναι η στάση πληρωμών. Εφ’ οσον η χώρα δεν θα έχει συνάλλαγμα. Αυτό πρακτικά θα σημάνει δύο πράγματα. Το ένα θα είναι η στάση των εισαγωγών. Αρχίζοντας από την ενέργεια (διακοπές ηλεκτρικού, έλλειψη βενζίνης, συγκοινωνίες κλπ) μέχρι και την κατάρρευση του λιανικού εμπορίου που στηρίζεται σε εισαγόμενα προιόντα. Η ανεργία θα εκτιναχθεί ταχύτατα στα ύψη ενώ η γενικότερη αγοραστική δύναμη του κόσμου θα κάνει τρομακτική βουτιά. Δεν είναι απίθανο το κράτος να αναγκασθεί να οργανώνει συσσίτια για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Σε δεύτερο επίπεδο, θα είναι η απαγορευτική στάση όλων των προς την Ελλάδα δανείων. Για ένα διάστημα τουλάχιστον.
Οι Τράπεζες που θα βρεθούν με ελληνικά όμόλογα στα χέρια θα έχουν τεράστιο πρόβλημα. Οι ελληνικές τράπεζες, που δεν θα έχουν άλλη πηγή στήριξης, θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση ανάλογα με την έκθεσή τους σε τέτοια ομόλογα. Πιθανότατα να μπούν σε service των ξένων δανειστών τους και τα χορηγηθέντα δάνεια να γίνουν άμεσα απαιτητά. Στον τομέα αυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για τις εξελίξεις γιατί δεν έχουμε σχετικό προηγούμενο (λόγω ΕΕ και Ευρ. Κεντρ. Τράπ.). Γενικά, σε μιά τέτοια, θεωρητική πάντα, περίπτωση. η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά ανατρεπτική. Η χώρα βέβαια θα αναγκασθεί να βγεί από το ευρώ για να μπορέσει να τυπώσει χρήμα και να πληρώσει εσωτερικές υποχρεώσεις (μισθούς, συντάξεις, ρευστότητα σε Τράπεζες κλπ). Αλλά με την αγορά σχεδόν πεθαμένη ελάχιστα θα είναι αυτά που θα μπορεί κάποιος να αγοράζει. Η αγορά θα πρέπει να στηριχθεί σε εγχώρια προιόντα που όμως δεν θα καλύπτουν όλη τη γκάμα των αναγκαίων καταναλωτικών επιλογών (λ.χ. προηγμένα ηλεκτρονικά είδη). Αυτά, καθαρα θεωρητικά, βέβαια. Η ελπίδα είναι να αποφύγουμε κάτι τέτοιο.
Δεν είναι όμως υποχρεωτικό να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. H παγκόσμια κρίση γρήγορα θα ξεπεραστεί. Και θα σταθούν όρθιες εκείνες οι οικονομίες που έχουν συνειδητοποιήσει τα νέα δεδομένα και θα έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα. Με σημαιοφόρους τις χώρες της Ασίας ο υπερηχητικός καπιταλισμός της ανάκαμψης θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις. Θα υπάρξει ένα νέο δυναμικό boom. Κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει πως θα γυρίσουμε ποτέ στο παρελθόν όπως ακριβώς το θυμόμαστε.. Οι αβεβαιότητες και η αστάθεια που χαρακτήριζαν τις παγκοσμιοποιημένες μας οικονομίες πριν χτυπήσει η κρίση δεν θα εξαφανισθούν. Αλλά θα επανέλθουν εντονότερες και με μεγαλύτερο σφρίγος. Με αναταράξεις σχεδόν υπερηχητικές – sonic.
Οι ισχυρές οικονομίες του παρελθόντος θα βρεθούν μακριά από τις πρώτες θέσεις της νέας εποχής. Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Τουρκία, πιθανότατα το Καζακαστάν και το Ιράν, και σίγουρα η Κίνα με την Ιαπωνία θα σηκώσουν την σημαία των νέων δυναμικών εξελίξεων. Τα πάντα θα αλλάζουν. Παρασυρμένα από το ρυθμό των καινούργιων ανακαλύψεων στην τεχνολογία και στους ρυθμούς και στα μοντέλα δουλειάς.
Eυκαιρία έχουμε λοιπόν. Για αναπροσαρμογή πολιτικών και αναδιάταξη νοοτροπιών. Αν προχωρήσουμε σε αλλαγές παντού. Με τόλμη και θάρρος. Απελευθέρωση ωραρίου, πλήρη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, σταθερό και χαμηλού βεληνεκούς φορολογικό σύστημα, κατάργηση γραφειοκρατικών ελέγχων και μια παιδεία στραμμένη στις ανάγκες του μαθητή κι όχι στις απαιτήσεις του παραδοσιακού συστήματος, η χώρα μπορεί να ετοιμασθεί.
Χρειάζεται όμως και ο λαός να συνειδητοποιήσει τις καινούργιες ανάγκες. Να νοιώσει την ανάγκη ανάπτυξης συμπεριφορών υπευθυνότητας. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να επιβιώσουμε στο μέλλον περιμένοντάς τα όλα από το κράτος. Οι πολίτες δεν είναι νήπια. Με μειωμένο καταλογισμό. Εχουν ευθύνη για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Παράδειγμα τα περίφημα πανωτόκια. Που πολλοί πολίτες περίμεναν από το κράτος να τους σώσει από τις συμφωνίες που οι ίδιοι υπέγραψαν. Όπως και οι μηχανές τυχερών παιχνιδιών. Υποστηρίζεται πως είναι ικανές να καταστρέψουν οικογένειες. Επειδή κάποιοι θα παρασυρθούν. Το ίδιο όμως μπορούν να προκαλέσουν και οι καλλίγραμμες ξανθές γυναίκες. Θα απαγορεύσουμε τώρα και τις ξανθές; Είναι δυνατόν να ζητάμε από το κράτος να προστατεύσει τους πολίτες και από τις αδυναμίες τους;
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να αλλάξουμε, στο μέλλον θα μας συντρίψει τo sonic. Δίχως δυστυχώς να μπορέσουμε να απολαύσουμε το boom*.

* Βλ. το εξαιρετικό πρόσφατο βιβλίο του Gregg Easrerbrook, Sonic Boom: Globalization at Mach Speed. Random House: New York. 2009.

23 σχόλια

  1. "η Οδύσσεια ενός μπατηριμένου"

    21 εκατ. ευρώ χρωστούν στην Cosco από επιστροφές ΦΠΑ και δε λένε να τα δώσουν με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να τα έχουν πάρει στο κρανίο.

    Αν έκανε ένα καλό η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να έλθει στην Ελλάδα η Cosco και κατ’ επέκταση οι Κινέζοι επενδυτές οι οποίοι έχουν άφθονο χρήμα.

    Ηλθαν λοιπόν οι Κινέζοι (δεν εννοούμε τον… Σημίτη), έγινε χαμός στα λιμάνια, πήραν κάποιοι συνδικαλιστές παχυλές αμοιβές και τελικά ο κινεζικός κολοσσός μπήκε στον Πειραιά.

    Πώς, όμως, τα κατάφεραν οι Πασόκοι και τώρα μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο θα έχουμε.Διότι… Κινέζοι είναι, όχι κορόϊδα. Ετσι, σήμερα ανέβαλαν με διπλωματικό τρόπο τις συναντήσεις που θα είχε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Ζιαφού με το νέο υπουργό Ναυτιλίας, Γάννη Διαμαντίδη αλλά και αντιπροσωπεία του ΟΛΠ με τον Γ. Ανωμερίτη.

    Ηταν …γεμάτο ξαφνικά το πρόγραμμα του κ. Ζιαφού γι’ αυτό και αναβλήθηκαν τα ραντεβού.

    Ωστόσο, από παντού διαρρέεται ότι πρόκειται για εμφανή έκφραση δυσαρέσκειας της κινεζικής πλευράς, μία μόλις ημέρα, μάλιστα, πριν την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ζιαμπάο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ζιαμπάο φέρνει κάποιες καλές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και για επενδύσεις σε ομόλογα, μεταφορές, real estate. Η κίνηση της Cosco επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις της με τον Κινέζο πρωθυπουργό, αλλά έτσι όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν.

    Ενας μεγάλος επενδυτής αποφάσισε να μας κάνει τη χάρη να επενδύσει τα χρήματά του και εμείς τον κάνουμε πέρα, λες και τα 21 εκατ. ευρώ θα μας έσωζαν. Για να δούμε πώς θα το μαζέψει τώρα ο κ. Παπανδρέου ή θα συνεχίσει να κάνει τον Κινέζο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα με ωραιες και ευκολες λυσεις ειστε,απολυσεις στο δημοσιο λοιπον.
    Ενω την ιδια ωρα πληρωνουμε 300 αχρηστους βουλευτες..δεν κανατε καμμια μνεια σε αυτο,ενω πληρωνουμε χιλιους και συγγενεις τους στο κοινοβουλιο,ουτε σε αυτο αναφερεστε.

    Και για πειτε μας τοσο μαλακες ειμαστε σαν λαος που ενω οι Ισλανδοι τους πανε σε ειδικο δικαστηριο εμεις αντι να τους κρεμασουμε τους εχουμε και νευριαζουν που τους καλουν σε εξεταστικες?

    Οχι ολα τα ευκολα λοιπον,πειτε και κατι πιο δυσκολο.

    Ας αρχισουν απο εκει να δεχθει ο λαος θυσιες αν οχι θα θυσιαστουν εκεινοι απο τον λαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως τα θέλει ο κώλος σου, ρε πούστη μου. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. οοομμμμμμ, γκουρού της μαλακίας, οοοομμμμμμμ....

    Πάρετην απάντηση σε αρχειακή εκπομπή.
    Το τέλος είναι συγκλονιστικό.


    Ακούστε την παρεούλα του Ανδριανόπουλου, την εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετέχει, να ομολογεί δια στόματος Παπαντωνίου-Κωλγκέιτ ποιος ο λόγος του μνημονίου τους.

    ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ, ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Ανδρέα,

    πολλές φορές διαφώνησα μαζί σου αλλά σήμερα,

    με διέψευσες!

    Είμαι αναγκασμένος κατ αρχήν να συμφωνήσω και με λεπτομεριες να αναλύσω οσα εσένα δεν σε συμφερει να πείς διοτι,
    πολιτικός γαρ, είσαι.

    Λεπόν αρχίζω.

    1. Η χώρα ΔΕΝ βρίσκεται στο κατώφλι της χεωκοπίας, χρεωκόπησε.

    2. Η χώρα δανείζεται για να πληρώνει εκατομύρια Δ. Υπαλλήλων που λεει κι ο Πάγκαλος αλλά κανένας σας ρε Μπαγάσηδες,
    εσύ και ο Πάγκαλος δεν τολμήσατε να αναφέρετε ποιοι είναι αυτοι οι Δ.Υ. που εργάζονται αν χρειάζονται ή τελικά,

    βλάπτουν αυτή τη χώρα και ολες τις προσπάθεις.

    α. Εχουμε 300 βουλευτές και κάμποσες χιλιάδες υπαλλήλους Βουλής.
    Μείωση 50% σε ολους.

    β. Μείωση 50% σε μισθούς και συνταξεις ολων των πολιτικών.

    γ. Καταργηση δωρεάν αυτοκινήτων και χωροφυλάκων φύλαξης των συνταξιουχων πολιτικών.

    δ. Κατάργηση δωρεάν αυτοκινήτων και χωροφυλάκων φύλαξης εν ενεργεία πολιτικών.
    Να πάρουν ποδήλατο, να παρουν ΜΜΜ. Οποιος πολιτικός αισθάνεται οτι απειλειται, κατι κακό εκανε στη ζωή του, να παει σπίτι του, δεν μπορεί να μας εκπροσωπεί.

    ε. Μείωση των Μυστικών Κονδυλίων κατα 50%.

    στ. Μειωση στις εξοπλιστικές δαπάνες κατα 50% και άμεση διαπραγματευση με τους Γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. part 2

    ζ. Απο το Δημόσιο μισθοδοτούνται και συνταξιοδοτούνται περίπου,

    95.000 κληρικοί ολων των βαθμίδων.

    75.000 αστυνομικοί ολων των βαθμίδων.

    140.000 εκπαιδευτικοί ολων των βαθμίδων.

    Παρ ολους αυτούς τους αριθμούς εγώ δεν είδα καμία βελτιωση και προκοπή.
    Τί χρειάζονται ολοι αυτοί;

    Είναι σίγουρο πως και επίσημα θα χρεωκοπήσουμε και εγώ ελπίζω να επιστρέψουμε στη Δραχμή.

    Μή στεναχωριέσαι για, πληθωρισμό, εισαγωγές και ελλέιψεις π. υλών.

    Να σε σταναχωρεί που,

    η κακή νοοτροπια μας δεν προκειται να αλλάξει.

    Αυτή τη κακή μας νοοτροπια την καλιεργούν οι αριθμοί των χιλιάδων μανδαρίνων που ανέφερα.

    Δασκαλοι Παπαδες Χωροφύλακες εφοριακοί τελωνιακοί δικηγόροι

    Αυτοί επιλεγουν, ψηφίζουν και ψηφίζονται, αποφασίζουν,

    για τον κακό μας τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω ρε μαλακα ανδριανοπουλε.
    Πολιτικε της δεκαρας.
    Μας τα εχεις πριξει ρε αχρηστε.
    Στα τσακιδια ολοι σας
    Να σας κλεισουμε στην βουλη και να σας καψουμε σαν τα ποντικια ολους σας,
    ΚΟΛΟΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

    «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν»

    «Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

    «Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση... αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα»

    «Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα"

    Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από... ξένες τράπεζες - πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

    Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι... Ευρωπαίοι!

    Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!

    ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΩΛΟΠΑΣΟΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΕΣΥ Ο ΤΡΑΚΑΔΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΤΕ ΕΡΩΤΩ.ΓΙΑ ΔΕΙΞΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΖΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ .ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ .ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΕΥΚΟ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ.ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ . ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΑΝΑΓΚΑ ΚΑΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ .ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ .ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΛΕΥΚΟ ΘΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ.ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ . ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΑΝΑΓΚΑ ΚΑΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. exi dikio apolito dikio.
    Boum lipon, PASOK+ND kanenas apautous
    stin vouli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. o politis epitelous prepi na analvi tin euthinitou kamia psifo sto PASOK
    ke ND. alios ta arnitika senaria pou grafis tha ginoun pragmatikotita, ke o monos ipeuthinos tha ine o politis.
    an akomi den katalave, tote tou axizoun auta pou erxonte apo to melon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολιτικέ της δεκάρας, όργανο της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ παράτα μας. Κανένας δε σε εκτιμά δεν το κατάλαβες; Έρχεται η ώρα που δε θα έχετε πού να κρυφτείτε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε κωλομάγουλε φιρί-φιρί το πας κάθε φορά να τ' ακούσεις. Πόσοι από αυτούς που ασχολήθηκαν εδώ με τα σημερινά γραφόμενα σου σε παραδέχονται;;
    Καλά δεν έχεις ακόμα εμπεδώσει ότι το πολιτικό σου μέλλον είναι ίδιο με του έβερτ και του κούβελα;;;
    Είμαι βέβαιος ότι ούτε η ντόρα θα ασχοληθεί μαζύ σου κακομοίρη μου. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝ ΑΝΕΒΟΥΜΕ Σ'ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

    ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέτοια μπόχα εμπάθειας και βλακείας αποπνέουν τα σχόλια στο για μιά ακόμα φορά απόλυτα πετυχημένο κείμενο του Ανδριανόπουλου που αναρωτιέτια κανείς για το είδος των ανθρώπων (η μήοως είναι μόνο ένας με ψευδώνυμα) που βρίσκουν καταφύγιο στην μπλογκόσφαιρα. Είναι δυνατόν να βγάζουν τέτοια μπόχα απέναντι σε έναν άνθρωπο που όλοι οσκεπτόμενοι έλληνες εκτιμούν για τις ιδέες, το πολιτικό θάρρος και το κύρος του. Τον μόνο πολιτικό που τα βρόντηκε για λόγους ευθυξίας κι έφυγε από την πολιτική. Και που γισ χρόνια δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα και ιδίως στο εξωτερικό. Ποιοί πολιτικοί ρε έχουν τέτoιες δυνατότητες; Αλλά η ζήλεια, η εμπάθεια και ο κομπλεξισμός είναι ίδιον των ανίκανων και των αποτυχημένων. Αυτών που δεν τολμού να κοιτάξουνβ τα μούτρα τους στον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 8:19,
    τη δεκαετία του 1990-2000 τα κανάλια μέρα παρά μέρα είχαν τον δήμαρχο του Ολυμπιακού με το Ντέταρι (πολύ αστεία εικόνα για όσους θυμούνται) να αναλύει τις περισπούδαστες μπαρούφες του για τον νεοφιλελευθερισμό του Φρίντμαν και του Χάγιεκ, οι οποίες εφαρμόστηκαν και βούλιαξε οικονομικά ο κόσμος σήμερα. Εκτοτε ο κυρ Ανδρέας εξαφανίστηκε και δούλευε σύμβουλος εταιριών, οι οποίες μάλλον βούλιαξαν κι αυτές. Άστο λοιπόν, ούτε στα αφεντικά του δεν είναι πλέον χρήσιμος ο κυρ Ανδρέας, απλώς στην Ελλάδα επανέρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο οι αποτυχημένοι επειδή ο κόσμος ξεχνάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο ΓΑΠ σε άκρως εμπιστευτικό μήνυμά του προς όλους τους υπουργούς του, ζήτησε να ελέγξουν προσωπικώς αν οι ταράστσες των Υπουργείων έχουν τις προϋποθέσεις για προσεδάφιση ελικοπτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάλι ο ίδιος είσαι και σου οφείλεται απάντηση. Πόρε ρε ο νεοφιλελευθερισμός βούλιαξε τον κόσμο; Δεν πήρες είδηση πως βοά ο κόσμος όλος πως οι οικονομίες βούλιαξαν από τα στεγαστικά δάνεια που έδιναν οι αμερικανικές τράπεζες δίχως εγγυήσεις. Γιατί ο επέβαλε ο νόμος; Ωστε ο λαός να αποκτήσει φτηνή στέγη; Και την Ελλάδα ο νεοφιλελευθερισμός την βούλιαξε; Πόρε ρε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και μας διέφυγε; Ο ν.φ. διόριζε αβέρτα στο ελληνικό δημόσιο και μας έπνιξε στα χρέη; Χαμπάρι δεν έχετε πάρει. Γι αυτό αμολάτε ότι μπαρούφα σας έρθει. Ζήτησε ρε ποτέ ο Ανδριαν. να επανέλθει στην πολιτική; Αφού ό,τι είχε προβλέψει έγινε. Κι εσείς παραμένετε ανυποψίαστοι. Πάντα στην ίδια άγονη γραμμή. Γι αυτό και δεν θα γλυτώσουμε την καταστροφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 2 Οκτ 2010 8:19:00 μ.μ.

    Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΣΑΙ Η Ο ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΤΟΥ ;

    ΚΙ ΕΙΣΑΙ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΚΑΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προτείνω στον κ. Ανδριανόπουλο και στους άλλους φίλους που συμμερίζονται τις εξαιρετικές οικονομικές του γνώσεις και απόψεις να δώσουν το καλό παράδειγμα και από αύριο κιόλας να εργάζονται χωρίς ωράρια, χωρίς καμία δέσμευση του εργοδότη τους, με εύκολες και συχνές απολύσεις ή ακόμη καλύτερα να παραιτηθούν από τις δουλειές και τα εισοδήματά τους και να μείνουν άνεργοι δια βίου ώστε να έλθει η υπερηχητική ανάπτυξη. Το ίδιο προτείνω και στους εθνικούς εργολάβους, τους μεγαλοδημοσιογράφους, τους πολιτικούς, τους διοικητές των τραπεζών κλπ. Μέχρι να το κάνουν ας μας επιτρέψουν να θεωρούμε ότι δεν πιστεύουν λέξη από όσα λένε και να είμαστε αντιπαραγωγικοί ζητώντας μια ασφαλή εργασία (όχι απασχόληση)η οποία θα μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 3 Οκτ 2010 10:24:00 π.μ.


    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ(ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΩΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ,ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ.


    ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση