GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άλλα λέει η θειά του και αλλά ακούν τ’ αυτιά του...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 29 Οκτωβρί...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  
Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 29 Οκτωβρίου και μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είχε χαρακτηρίσει «σημαντική νίκη» της Ελλάδας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης, ενώ στην συνέχεια τόνισε:
     * «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα παρενέβαινε δυναμικά όταν οι αγορές κερδοσκοπούσαν εναντίον μίας χώρας. Είχαμε προτείνει ένα μηχανισμό που θα αναλάμβανε την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης και δανείων, όταν τα επιτόκια γίνονται απαγορευτικά για τη δανειοδότηση μιας χώρας»
Και συνέχισε στην ίδια συνέντευξη τύπου, αναφερόμενος στην πρόταση να συμμετέχει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, ότι πρόκειται για μία «λογική επιλογή» ιδιαίτερα αν...
 σκεφθεί κανείς «ότι η κρίση ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα». Ενώ κλείνοντας παρατήρησε ότι «ο ακριβής ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στο μηχανισμό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση».
Προκύπτει λοιπόν το εξής συμπέρασμα από εκείνα τα λεγόμενα του Γιώργου Παπανδρέου.
* «Η Ελλάδα συμφωνεί και με την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης στον οποίο είναι λογικό να συμμετέχει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας (ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια) με τρόπο και διαδικασία που ακόμα είναι υπό διερεύνηση»
Έκτοτε πέρασαν περίπου 17 ημέρες. Οι αγορές αποτίμησαν την πρόταση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης, στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, σαν αρνητικό οικονομικό δεδομένο για τις προβληματικές δημοσιονομικά χώρες της ΕΕ. Δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να φαντασθεί κάποιος τον λόγο.
Ποιος δανείζει φθηνά μία προβληματική δημοσιονομικά χώρα, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό το κρατικό χρέος εφ’ όσον προκύψει εν τω μεταξύ  χρεοκοπία,  εγγυώνται ότι θα το αποπληρώσουν άλλα κράτη, ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και  επενδυτικά κεφάλαια, αφού όμως πρώτα το μειώσουν σημαντικά.  Κανένας!
Λογική και άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προαναφερόμενης συλλογιστικής που ανέπτυξαν αυτόματα οι χρηματαγορές, ήταν η διεύρυνση των spread των Πορτογαλικών και Ιρλανδικών 10-ετών Ομολόγων έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Στόχοι απόλυτα συμβατοί με την γερμανική πολιτική, η οποία επιδιώκει -όπως πάρα πολλές φορές έχει αναφέρει η στήλη-, να υποτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου και να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανικής Οικονομίας, προβάλλοντας την δημοσιονομική ευρωστία και ποιότητα της Γερμανικής Οικονομίας έναντι της οιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ.
Η στήλη δεν διεκδικεί ούτε το αλάθητο ούτε την απόλυτη σοφία. Αλλά όλα αυτά τα απλά πράγματα που συνθέτουν την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, τα επισημαίνει κατά κόρον όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι λογικό λοιπόν να θεωρεί και να απαιτεί από έναν Πρωθυπουργό και από το Οικονομικό Επιτελείο να τα γνωρίζουν ακόμα καλύτερα και να τα διαπραγματεύονται με σύνεση και προνοητικότητα.
Δυστυχώς όμως, τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έπεσε στην παγίδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέργκελ και συμφώνησε στην δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα συμμετέχουν και ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια -όπως αποδεικνύει η συνέντευξη τύπου της 29ης Οκτωβρίου-, αντιλήφθηκε εκ των υστέρων το λάθος του βλέποντας τις χρηματαγορές να τσακίζουν Πορτογαλία και Ιρλανδία. Έτσι στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι δήλωσε:
        «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτό-επιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία»
Θέλοντας να στηλιτεύσει την ευνόητη, λόγω των γερμανικών σκοπιμοτήτων στον εν εξελίξει νομισματικό πόλεμο, εμμονή και επιμονή της κ. Μέργκελ στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Όμως τώρα είναι αργά για τον ίδιο.
Πολιτική σημαίνει να προβλέπεις και όχι να καταγγέλλεις εκ των υστέρων αυτά στα οποία έχεις ήδη συμφωνήσει.
Ο λαός μας, όταν θέλει να χαρακτηρίσει κάποιον που δεν καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα αυτών που του λένε, χρησιμοποιεί την παροιμία:
«Άλλα λέει η θειά του και αλλά ακούν τα αυτιά του»…

8 σχόλια

  1. ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΣ ΡΕ ΝΤΑΛΑΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΚΠΕΤΕΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ?? ΠΑΝΣΟΦΕ.
    ΣΦΥΡΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ, Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΤΟΡΑ, Ε ΡΕ ΓΙΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "με τροπο και διαδικασία που είναι υπό διερευνηση" ο ίδιος τα γράφεις κόπανε!!!
    Ωραία μόλις αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Μερκελ της ταριξε χοντρά πρώτος απ΄όλους τους Ευρωπαίους.Αυτό έγινε.Κατα τα άλλα πήγαίνε στόν κουράδα που διέλυσε την χώρα που σε παρόμοιες περιστάσεις έκανε την κότα.,η στον σαχλαμαρα που θα μηδενίσει το έλειμμα σ΄΄ενα χρόνο με το μίγμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟ ,ΕΝΩ ΞΕΡΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . ΤΟΣΟ Ο ΣΑΥΡΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗΣ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΡΩΣΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΕ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ.ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΤΟΝΝ ΤΣΙΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΗ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ , ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΑΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΘΕΛΩ ΤΟΜΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΝΟΥΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΘΗ. ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΣ.ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΧΑΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΛΥΠΤΟ ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΗΖΕΙ ΝΙΑΤΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, ΡΕ ΚΑΗΜΕΝΕ [2:05], ΕΔΩ ΚΑΡΑΒΙΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΠΑΣΟΚ - Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
    ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ;
    ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ! ΚΡΙΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ηλίθιος που της τα έριξε πρώτος καλά θα έκανε να σκεφτεί τις συνέπειες αυτού στο οποίο συμφωνούσε. Το πρόβλημα είναι η αρχή της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κι όχι η διαδικασία με την οποία θα γίνει που διερευνάτε.

    Είε πουλημένος είναι είτε απλά ανίκανος εμένα το ίδιο μου κάνει. Να φύγει πρέπι όπως και να 'χει.

    Άρνηση πληρωμής χρέους τώρα μαζί με έξοδο από το ευρώ. 1000 φορές να ζησουμε για λίγα χρόνια χωρίς ακριβά Γερμανικά αυτοκίνητα αλλά να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ παρά να καταδικαζόμαστε κάθε μέρα στη μιζέρια για δεκαετίες. Έχουμε κατα΄ντήσει κάθε μέρα που μπαίνουμε στο γραφείο να φοβόμαστε μη μας πουν λυπ΄μαι αλλά κάνουμε περικοπές ή ξέρεις πτωχεύσαμε... Αν αυτή η κατάσταση γίνει μόνιμη ο μισός πληθυσμός κατάθλιψη θα πάθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πασοκ

    Αυτα που κανει το λαιτ Πασοκ δεξιοστροφου Ραγκουση να αθωωνει ολου τους δεξιους (γιατι και αυτοι τον αθωωσαν) και να καλυπτει τα σκανδαλα της δεξιας θα τα βρει μπροστα του

    ειπε ο δρ Κουτσουκος σημερα
    που ηταν επικεφαλης της πορειας στο Πολυτεχνειο

    και διπλα του τσακωνοντουσαν ΚΚΕ και ΚΝΑΤ και Συνασπισμενοι ποιοι ειναι πιο πολλοι!!

    Αφου ο καθε "γιος του ταχυδρομου" ειναι αθωωος να κανει ΜΗΝΥΣΗ στο Πασοκ και στον Γιωργο, οτι τον συκοφαντουσαν τοσο καιρο!!

    Γιωργο

    ο Ραγκουσης και η παρεα του για αλλη μια φορα σε "δουλευει" σε "εχει διαβασει" απο παλια οτι δεν εισαι κουτοπονηρος και σε κοροιδευει μαζι με τους αλλους,

    διωχτον και καθαρισε ολα τα σκανδαλα της δεξιας γιατι ΘΑ ΚΛΑΙΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ ΣΕ ΛΙΓΟ

    ΑΝ Η ΔΕΞΙΑ ΒΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΘΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΕΙ...!!

    Ακομα να καθαρισει ο σκανδαλο ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Ευρωπαικα Προγραμματα??
    και εκει ολοι αθωοι??
    Αμ δεν ....

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση