GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών...

Του Δημήτρη Σαρρή πρ. Νομάρχη Ηρακλείου    ENISA: Ο “ΕΓΓΥΗΤΗΣ” ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οι πληροφορίες, προσωπικ...

Του Δημήτρη Σαρρή
πρ. Νομάρχη Ηρακλείου
  
ENISA: Ο “ΕΓΓΥΗΤΗΣ” ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Οι πληροφορίες, προσωπικές ή δημόσιες, που διακινούνται μέσω των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, διασφαλίζουν, άραγε, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και των ατομικών δικαιωμάτων των χρηστών τους ή είναι στη διάθεση μυστικών υπηρεσιών, ιδιωτικών ντετέκτιβς, βιομηχανικών κατασκόπων, χάκερς ή ακόμα απλών περίεργων και αδιάκριτων;
Το δύσκολο ερώτημα ,που χρήζει οπωσδήποτε απάντησης, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση είναι: «Υπάρχει ασφάλεια στα Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα;».
Όλοι διαθέτουμε τηλέφωνα (κινητά και σταθερά), τραπεζικούς...
 λογαριασμούς, χειριζόμαστε Η/Υ, διαθέτουμε αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, πιστωτικές κάρτες κ.λ.π. Υποβαλλόμαστε σε ερωτήσεις, αξιολογήσεις, συμμετέχουμε σε έρευνες. Εγγραφόμαστε, καταχωρούμαστε, συνδεόμαστε με το Διαδίκτυο.
Σίγουρα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ιδιωτικής ζωής, μέσα στο νέο αυτό κόσμο της τεχνολογίας.
Η σύγχρονη έννοια της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά δικαιώματα του ανθρώπου:
α) το δικαίωμα να μη μας ενοχλούν
β) το δικαίωμα ελέγχου του τρόπου με τον οποίο συλλέγονται, χρησιμοποιούνται πληροφορίες που μας αφορούν και
γ) το δικαίωμα αξιοποίησης της προόδου της Τεχνολογίας για τη διατήρηση των συμφερόντων και επιλογών της ιδιωτικής μας ζωής.
Αυτές οι βασικές αρχές που συνθέτουν τη σύγχρονη έννοια της ιδιωτικής ζωής, διέπουν το Νόμο 2225/20-7-94 με τον τίτλο «Για την προστασία της Ελευθερίας, της ανταπόκρισης και επικοινωνίας».
Πέραν, όμως, της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχει εισβάλλει στη ζωή μας το INTERNET. Το INTERNET, η ανεξάντλητη αυτή «δεξαμενή» πληροφοριών, παρουσιάζει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Οι κύριες αιτίες που συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξάπλωσή του αυτή είναι τρεις:
- Η δυνατότητα διασύνδεσης όλων των προσωπικών Η/Υ
- Η δυνατότητα εύκολης προσπέλασης του καθενός χρήστη ενός Η/Υ στο διαδίκτυο και
- το φθηνό, σχετικά, κόστος χρήσης του
Η ασφάλεια των πληροφοριών είναι αναγκαία, παρά ποτέ άλλοτε, όχι μόνο στα πλαίσια ενός συστήματος Η/Υ, αλλά και σε όλο το δίκτυο επικοινωνίας ενός μεγάλου οργανισμού (π.χ. τράπεζες, νοσοκομεία, εταιρείες, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.).
Υπάρχει δυνατότητα, άραγε, να υπεισέλθει στο σύστημα ένας τρίτος και να υποκλέψει απόρρητες πληροφορίες;
Δυστυχώς, αρκετοί υπεύθυνοι συστημάτων Η/Υ, αλλά και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων υπολογιστών, δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς τους κινδύνους παραβίασης των αρχών ασφαλείας των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν τέτοια προβλήματα ασφαλείας συχνά στις μέρες μας.
Μέχρι πρότινος, εκ του γεγονότος ότι σε μία εταιρεία ή ένα οργανισμό ή σε μια δημόσια υπηρεσία κ.λ.π. πρόσβαση στα συστήματα πληροφορικής είχαν μόνο ελάχιστοι ειδικοί, αναλυτές – προγραμματιστές – χειριστές κ.λ.π., δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, διότι η μεγάλη μάζα των υπαλλήλων είχαν άγνοια του όλου θέματος και αντιμετώπιζαν τους Η/Υ σαν «μαγικά κουτιά».
Σήμερα όμως με τη γενικευμένη επιμόρφωση των υπαλλήλων, ιδιωτικών και δημοσίων, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χρηστών Η/Υ που τείνει να καλύψει το σύνολο περίπου των εργαζομένων.
Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν πια, τα σύγχρονα προβλήματα ασφαλείας των πληροφοριών να αντιμετωπιστούν με τους ίδιους απηρχαιωμένους τρόπους και διαδικασίες, που αντιμετωπίζονταν ανάλογα προβλήματα μέχρι σήμερα.
Η ασφάλεια των πληροφοριών καλύπτει σήμερα ένα ευρύτατο φάσμα τεχνολογιών και δραστηριοτήτων, στις οποίες εμπλέκονται θέματα διοικητικά, νομικά, τεχνολογικά και δεοντολογικά.
Εξ’ άλλου τον Ιούνιο του 1997 επικυρώθηκε από τη Βουλή η συνθήκη SCHENGEN, η οποία καλύπτει νομοθετικά, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τους όρους ασφαλείας των πληροφοριών και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Η Ε.Ε. για να προωθήσει τη μεγαλύτερη κατανόηση του όλου ζητήματος, χρηματοδότησε τη σύνταξη της "Πράσινης Βίβλου", για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, που ολοκληρώθηκε το τέλος του 1993.
Η "Πράσινη Βίβλος" δεν αποτελεί βέβαια Κοινοτική Νομοθεσία αλλά την καταγραφή απόψεων πολλών ειδικών επιστημόνων και διευκολύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε μελλοντικές ενέργειες, σχετικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Στη σημερινή εποχή των διαδικτύων και των μικροϋπολογιστών, μέσω των οποίων διακινούνται απόρρητες πληροφορίες, η επίλυση του προβλήματος ασφαλείας των πληροφοριών καθίσταται επιτακτική.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:
- Εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (με πιθανή συμπλήρωσή του σύμφωνα με τις νέες ανάγκες) για τη διασφάλιση του προσωπικού απορρήτου του πολίτη, παράλληλα με την κινητοποίηση των επιστημόνων της πληροφορικής, προς την κατεύθυνση αυτή και την ενημέρωση των πολιτών, με βάση την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής κοινωνίας.
- Η διαρκής λειτουργία επιστημονικών επιτροπών που θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά και την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών.
- Ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων (λογισμικό) των διαφόρων εταιρειών πληροφορικής για να παρέχουν ουσιαστική ασφάλεια, ώστε να εμποδίζουν, οποιοδήποτε χρήστη πληροφοριακών συστημάτων, να υπεισέρχεται "πειρατικά" στο σύστημα.
Η επιτυχία της εφαρμογής του Ν. 2225 καλλιεργεί στους πολίτες αίσθημα προσωπικής αυτοπεποίθησης και ασφάλειας.
Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή Χώρα και η Δημοκρατία μας μολονότι ισχυρή, είναι πολύ ευαίσθητη για να δέχεται φαινόμενα ευτελισμού ανθρώπων και θεσμών από εκείνους που κακουργούν με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα σε βάρος και ανθρώπων και της Πολιτείας με κατάχρηση εξουσίας.
Η λειτουργία, δε, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων & Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο αποτελεί μία πρόσθετη εγγύηση για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
(Βέβαια οι τελευταίες πληροφορίες μας λένε ότι ανώτατο Διευθυντικό στέλεχος, του ίδιου του οργανισμού, μεθοδεύει <<σιωπηλά>>την μετεγκατάσταση του στην Αθήνα ,επικαλούμενος την έλλειψη σύγχρονου κτιρίου , του νέου σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας αλλά και απευθείας αεροπορικής γραμμής Ηράκλειο-Βρυξέλλες, μεθόδευση που πρέπει να αποσοβηθεί.
Είναι γεγονός μεν ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας ,ως χώρα, αλλά και το νέο κτίριο στέγασης του ENISA κατασκευάζεται(θα παραδοθεί το 2011), το δε Ευρωπαϊκό Σχολείο στεγάζεται προσωρινά σε καινούργιο σχολικό συγκρότημα στην Αγία Τριάδα, παραχώρηση της Ν.Α.Η. από το 2005, η δε κατασκευή του νέου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ έχει οριστικά δρομολογηθεί…)
Όλοι, άλλωστε, επιθυμούμε να ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία, όπου η επικοινωνία τελεί υπό την προστασία της Δημοκρατικής πολιτείας.
Μιας πολιτείας που μπορεί να αναδεικνύεται άξια της εποχής και της αποστολής της…

4 σχόλια

  1. Μερικοί αχρείοι δεξιοί δεν θέλουν να καταλάβουν ή μάλλον κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, δεν είναι η ύπαρξη ή μη και το ύψος του δημοσίου χρέους (γιατί και το να μην έχεις καθόλου χρέος δείχνει στασιμότητα, νέκρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές) κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα, αλλά η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ- ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ???

    Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, κύριοι!!

    Κάθε σώφρονα κυβέρνηση φροντίζει να ελέγχει το χρέος της, για να μην της ξεφύγει !!!
    Κοιτά όσο είναι δυνατόν να το κρατά σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, για να μπορεί να υποστηρίζει το χρέος της.
    Το Μάρτιο του 2004 το χρέος της χώρας ήταν 180 δις!!
    Το ΑΕΠ της χώρας την ίδια περίοδο ήταν 240 δις!!
    Υπολογίστε μόνοι σας τί ποσοστό επί του ΑΕΠ ήταν το δημόσιο χρέος!!!

    Καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν άφησε να της ξεφύγει ο έλεγχος του χρέους.

    ΚΑΜΙΑ!!!!

    Ούτε του Α. Παπανδρέου, ούτε του Κ. Μητσοτάκη, ούτε του Κ. Σημίτη!!!

    Και ήρθε ο μπουχέσας της Ραφήνας μέσα σε 5 χρόνια ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    Εύχομαι μόνο τα πράγματα να μην είναι ΜΗ-ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ!!!!

    ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ ΟΤΑΝ ΛΕΩ:

    ΔΕΞΙΟΙ- ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!


    Παρατηρητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἂν τὸ δίκιο θές, καλέ μου,
    μὲ τὸ δίκιο τοῦ πολέμου
    θὰ τὸ βρῇς. Ὅπου ποθεῖ
    λευτεριά, παίρνει σπαθί.

    Μὴ χτυπᾷς τὸν ἀδερφό σου-
    τὸν ἀφέντη τὸν κουφό σου!
    Καὶ στὸν ἵδρο τὸ δικὸ
    γίνε σὺ τ᾿ ἀφεντικό.

    Χάιντε θῦμα, χάιντε ψώνιο
    χάιντε Σύμβολον αἰώνιο!
    Ἂν ξυπνήσεις, μονομιᾶς
    θά ῾ρτη ἀνάποδα ὁ ντουνιᾶς.

    Κοίτα! Οἱ ἄλλοι ἔχουν κινήσει
    κι᾿ ἔχ᾿ ἡ πλάση κοκκινήσει
    κι᾿ ἄλλος ἥλιος ἔχει βγῇ
    σ᾿ ἄλλη θάλασσ᾿, ἄλλη γῆς».

    Κ.Βαρναλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TΡΙΠΛΗ..ΒΑΡΔΙΑ ο διανοητικά ηλίθιο του Πασοκ. Ο παρατηρητής του ανοικτού ΚΩΛΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ.

    ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΗΝΕ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΣΤΡΑΔΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ===================================
    ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΕΓΙΝΕΣ ΡΕ......
    ΣΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΟΤΣΑΝΙ
    ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ......ΡΕ.....

    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ - ΟΛΗ ΜΕΡΑ.ΤΑΚΤΙΚΟΣ.
    ΑΛΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ.
    ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΧΛΕΠΑΣ.
    ==================================
    ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ................
    Η ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΑΜΙΕΣΑΙ
    ΣΤΟ PRESS...
    ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ !!!!!!!!!!
    - και τώρα άρχισες να δικαιολογείς υπερωρίες Μουνοκολλάριε !!!!
    που δεν δικαιολογούνται.
    ===================================
    ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ
    ΜΟΥΝΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ
    Ή ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΑΛΛΟΥ !!!
    ΜΕΤΑΤΑΞΗ ...ΓΑΜΙΩΛΑ ?

    XEΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΙΑ ΣΟΥ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΜΑΣΜΕΝΟΣ
    ΠΕΣΤΟΥ.
    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ.
    * θα πάει και φυλακή ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ
    ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΕΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ..ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΟΥ ΕΦΑΓΕ
    ΚΑΙ για τον μισθό και τις υπερωρίες που σε δικαιλογεί
    για να χυδαιολογεις..
    ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ. ΜΟΥΝΟΧΥΣΙΑ ΣΚΥΛΑΣ.
    ===================================

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαλλον δεν εχετε ιδεα τι λετε. Μπορει στην Ελλαδα ακομα να χρειαζεται εντολη απο τον εισαγγελεα για να αποκρυπτογραφησουν τηλεφωνικες συνομιλιες, ή πληροφοριες απο το ιντερνετ, ομως σε αλλα κρατη τα συστηματα αυτα παρακολουθησης τηλεφωνικων(στεθερης και κινητης) και δικτυακων επικοινωνιων (Lawfull Interception) ειναι απευθειας εγκατεστημενα στις μυστικες υπηρεσιες της χωρας, οι οποιες ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ.
    Η τεχνολογια εχει δε προχωρησει τα τελευταια χρονια, και υπαρχουν συστηματα (Deep Packet Inspection)που εχουν τη δυνατοτητα να επεξεργαζονται τεραστια ποσοτητα δεδομενων σε συγκεκριμενο χρονικο διαστημα, αποτελωντας ουσιαστικα ηλεκτρονικο ρουφιανο κυριως για τη διακινηση πληροφοριας μεσω ιντερνετ.
    Το "εργο" θα ολοκληρωθει με την ενσωματωση της υπηρεσιας της φωνης μεσα στο δικτυο δεδομενων. Τοτε η τηλεφωνικη συνομιλια που πραγματοποιουμε σημερα απο τα σταθερα δικτυα του ΟΤΕ, ή τα κινητα των παροχων κινητης τηλεφωνιας, δε θα ειναι τιποτα αλλο απο ακομη μια πληροφορια που διακινειται μεσω ιντερνετ, κανοντας την αποκρυπτογραφηση και την παρακολουθηση τους ακομα πιο ευκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση