GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έξοδος από την κρίση...

Του Δημήτρη Κ. Σαρρή (πρ. νομάρχη Ηρακλείου)  ΜΠΟΡΟΥΝ MΟΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΒΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ...

Του Δημήτρη Κ. Σαρρή
(πρ. νομάρχη Ηρακλείου) 
ΜΠΟΡΟΥΝ MΟΡΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΒΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;
Πριν λίγες μέρες, επισκέφθηκε την Αθήνα ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρότεινε στην Ελληνική πλευρά ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ και ακόμη ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ.
Δεν χρειάζεται, μετά από αυτή την απροκάλυπτη αυτή πρόταση των Τούρκων προς την Ελλάδα για ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των πετρελαίων του ΑΙΓΑΙΟΥ, πολλή σκέψη για να συμπεράνει κάποιος, ότι οι...
 συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, από τούρκικα μαχητικά αεροπλάνα, έχουν οικονομικά κύρια κίνητρα και συνιστούν ωμό εκβιασμό.
Η Ελληνική πλευρά, βέβαια, διαχρονικά απορρίπτει σθεναρά τις προτάσεις αυτές της Τουρκίας.
Η χρονική όμως στιγμή ανακίνησης του θέματος δεν είναι τυχαία.
Είναι φανερό, ότι οι γείτονες μας εκμεταλλεύονται την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που στενάζει μέσα στην “θηλιά” του Δ.Ν.Τ., θεωρώντας ότι θα υποκύψουμε στις "σειρήνες" της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, από την αδήριτη ανάγκη κάλυψης του δημόσιου χρέους και ελλείμματος , από τα έσοδα εμπορίας του υπό εξόρυξη πετρελαίου.
Η πρόταση αυτή φαντάζει οικονομικά μεν δελεαστική ,μέσα στην δυσμενή οικονομική συγκυρία, σαν μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση ,αλλά από εθνική άποψη ,σε περίπτωση άκριτης και επιπόλαιας αποδοχής της ,μπορεί να λάβει διαστάσεις εθνικής μειοδοσίας.
Ποια όμως είναι η “προϊστορία” των ερευνών για εξεύρεση πετρελαίου στον Ελλαδικό χώρο;
Πριν λίγα, μόλις, χρόνια ειδικοί της Shell, βασιζόμενοι σε δορυφορικές φωτογραφίσεις ,εξέφρασαν δημόσια την άποψη ότι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Επτανήσων και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, στα Δωδεκάνησα και στις ακτές της Ηπείρου, μπορούν να αντληθούν από 2 έως 4 δις βαρέλια αργού πετρελαίου. Δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 100 εκ. βαρέλια ετησίως, αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, τα αποθέματα καλύπτουν το 100% των αναγκών της χώρας τουλάχιστον για 20 χρόνια.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό στην Ελληνική πλευρά, αφού κάποιες εκ των περιοχών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, ανήκουν στην κατηγορία αυτών που η Άγκυρα θεωρεί «γκρίζες ζώνες». Υπενθυμίζεται ότι μετά το «θερμό» επεισόδιο 1987 (Σισμίκ) κάθε ερευνητική προσπάθεια στο Αιγαίο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.
Οι πρώτες έρευνες για πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο χρονολογούνται από το 1903 και αφορούσαν περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Η βρετανική εταιρεία London Oil Development εξασφαλίζει άδεια για χερσαίες έρευνες στη Ζάκυνθο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η προσπάθεια εγκαταλείπεται μέχρι το 1938, οπότε ξεκινούν έρευνες στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στις Φέρρες της Θράκης. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, οι έρευνες σταματούν λόγω του πολέμου.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ερευνητική δραστηριότητα συνεχίζεται σποραδικά. Το 1960 το υπουργείο Βιομηχανίας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (IFP) προχωράει σε συστηματικές έρευνες σε ολόκληρο το χερσαίο ελλαδικό χώρο εντείνοντας τις προσπάθειες στην Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά, την Κεντρική Μακεδονία και την Ευρυτανία, ενώ παράλληλα εταιρείες, όπως οι BP, ESSO, SAFOR κ.ά., εξασφαλίζουν άδειες για γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.
Το 1969 αρχίζουν οι έρευνες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο με άδειες που δόθηκαν σε εταιρείες, όπως η Texaco, η Chevron, η ADA Oil κ.ά. Το 1970 η αμερικανική Oceanic εξασφαλίζει άδεια για έρευνα στο Θρακικό Πέλαγος σε έκταση 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στα τέλη του 1973, η εταιρεία ανακαλύπτει τα πρώτα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα δυτικά της Θάσου, που είναι γνωστά ως τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, με έκταση 141 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε μία ευρύτερη περιοχή έκτασης 1.559 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι έρευνες πάγωσαν, αφού βρίσκεται εντός της αμφισβητούμενης από την Άγκυρα ζώνης.
Τότε ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου στην Ελλάδα, ενώ συστήνεται η κοινοπραξία NAPC (Northern Aegean Petroleum Company) με σκοπό τη συνέχιση των ερευνών. Η εταιρεία μετά από 18 γεωτρήσεις, το 1999, αποχωρεί από το Β. Αιγαίο και η περιοχή παραχωρείται από το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης στην κοινοπραξία Kavala Oil (67% ευρωτεχνική και 33% ο συνεταιρισμός των εργαζομένων).
Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ από την ίδρυσή τους το 1975 (ως Δ.Ε.Π. -Δημόσια Εταιρεία Πετρελαίου) έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 70 γεωτρήσεις. Από το 1981 που άρχισε συστηματικά η εξόρυξη αργού πετρελαίου στον Πρίνο, το κοίτασμα έχει «δώσει» 120 εκ. βαρέλια πετρελαίου, με αποκορύφωμα την τριετία 1983-85 που παρήγαγε 26-30.000 βαρέλια ημερησίως και κάλυπτε σχεδόν το 13% της κατανάλωσης στην Ελλάδα (τότε η χώρα κατανάλωνε 200.000 βαρέλια ημερησίως). Σήμερα ο Πρίνος δίνει μικρές ποσότητες πετρελαίου, χαμηλής ποιότητας και τιμής λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ όλοι συμφωνούν ότι το κοίτασμα εξαντλείται.
Στο Αιγαίο, έπειτα από έρευνες, ειδικά σε δύο περιοχές υπάρχει πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να καλύψει ακόμη και το σύνολο των αναγκών της χώρας
Είναι γνωστό οτι το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας παραμένει το σημαντικότερο ελληνοτουρκικό πρόβλημα και η μόνη νομικής φύσεως διαφορά που επισήμως δέχεται η ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει δικαιώματα υφαλοκρηπίδας δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, τα νησιά θα εγκλωβίζονταν σε μία ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη νομική φύση του ζητήματος, αντίθετα με την Άγκυρα που επιδιώκει να το αναγάγει σε πολιτικό πρόβλημα.
Η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δημιουργήθηκε λίγο μετά την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο.
Οπως σαφώς προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική νομολογία (Σύμβαση της Γενεύης 1958, Σύμβαση 1982 ΗΝ.ΕΘΝΩΝ. για το Δίκαιο της Θάλασσας, Απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας 1969) τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας παρά τους περί του αντιθέτου αβάσιμους νομικά ισχυρισμούς της Τουρκίας.
Ως προς την επίλυση της διαφοράς, η Τουρκία επικαλείται την αρχή της ευθυδικίας (equity), χωρίς να μπορεί να τη στηρίξει σε κριτήρια ασφαλή και συγκεκριμένα. Σύμφωνα με την Ελλάδα, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο (συμβατικό και εθιμικό), στο πλαίσιο του οποίου ο κανόνας της μέσης γραμμής αποτελεί την επικρατούσα αρχή του Δικαίου της οριοθέτησης. Αυτό άλλωστε βεβαιώνεται και από τη διεθνή πρακτική
Ο διάλογος για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας χρονολογείται από το 1976 με τις συνομιλίες στη Βέρνη, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν και σχετικό Πρακτικό, το οποίο έθετε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς μέχρι το ζήτημα να κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο. Αργότερα η Τουρκία αρνήθηκε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και το Πρακτικό της Βέρνης έπαυσε να ισχύει.
Το πρόβλημα παραλίγο να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη Ελλάδος-Τουρκίας το 1987, όταν το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Σισμίκ» συνοδεία πολεμικών πλοίων προσπάθησε να διεξάγει έρευνες σε μικρή απόσταση από την αιγιαλίτιδα ζώνη των ελληνικών νησιών.
Με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, είναι φυσικό οι πολυεθνικοί κολοσσοί του πετρελαίου να αναζητούν λύσεις. Κοιτάσματα των οποίων η άντληση μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασύμφορη, επανεξετάζονται από τις εταιρείες και οι έρευνες εντείνονται. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει αναβαθμίσει τα κοιτάσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην Ελλάδα.
Ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένες περιοχές, όπου η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου.
Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή , εθνική ομοψυχία και συναίνεση του πολιτικού κόσμου , ώστε ελεύθερα να επιλεγεί ,τελικά, η συμφερότερη για την χώρα μας λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.

8 σχόλια

  1. Πρωτα ηρθαν για την εθνικη αυτογνωσια…εγω ημουν απων παρκαριζα την Μερσεντες στο Χρηματιστηριο

    Μετα ηρθαν για το κατ’ευφημισμο σχολειο….αλλα εγω εβοσκα στα πλουσια λιβαδια της κομματολατρειας

    Αργοτερα τοτε που προβιβαστηκα στην Ακαδημια της Αφασιας….απουσιαζα καθως το υπερτατο καθηκον με
    ειχε στρατολογησει ως υπασπιστη των ξενοδουλων αξιωματουχων

    Κατοπιν στρατευτηκα στο ανικητο στρατευμα των μονιμως προθυμων για οτιδηποτε αρκει να ειναι σωστο το τιμημα……. και απουσιαζα καθως ημουν απορροφημενος στο να εξαφανισω
    συμφωνως με τας εντολας καθε “βλασφημον” συμπολιτην ο οποιος δεν μοιραζεται τας επικρατουσας αρχας και αξιας

    Οταν αφαιρουσαν την γλωσσα, την ιστορια, τον πολιτισμο, την εθνικη μνημη, τους ηρωες, τις θυσιες, τους αγωνες,τα ινδαλματα, τις ιδεες, τα ιδανικα, το οραμα,την αρετη,
    το δικαιο την ισονομια, την ισοπολιτεια,την αξιοκρατια,
    την ανθρωπια, την αλληλεγγυη, το πεπρωμενο……επλεα σε πελαγη……κερδων, μισθων,επιδοματων, μπονους
    μετοχων, μερισματων, εσοδων, προσοδων, ολων ανεξοδων μιζας ,
    την μιζαααααααα!!!!!
    εικονισματος κορνιζα,καταπατουσα
    δαση και ακρογιαλιες, μπετο και μπουρμπουλη ολα να γενουν,εκλεβα απο των νεκρων την μνημη και δεν μου εφθανε….εγδερνα και οποιον αδυναμο ζωντανο στα χερια μου τυχαινε να πεσει….

    Δεν μου αρκουσαν ομως ολα αυτα……
    και απο την πολλη μετανοια
    ------------------------------------για να εξιλεωθω λεω ρε φιλε Ταγιπ τι διαλλα οικογενεια ειμαστε ? πεινας ? φαε ενα πιατο Θρακη
    δεν χορτασες ? γκαρσον την Μακεδονια στο αδελφι!!!!! εεε!!!
    που εισαι να μην ξαναρχεσαι φερ’ του να πιει και μια καραφα Αιγαιο!!!! αυτα για την ωρα
    ------------------------------------
    ανασα δεν προλαβαινα να παρω στης ισλαμοναρκοπονιτσας τα αλωνια τι να πρωτοπρολαβω να στοιβαξω τα μιλλιουνιατων βαρβαρων κατακτητων….
    που εμπορευομαι με το κεφαλι την ταξιδιαρα σκονη μεγαλυτερη και απο των ανδεων την οροσειρα, μητε
    να τακτοποιησω τις τετραχειλες στρατιες της αντικαταβαλομενης χαρας?

    Φιλοτιμος χτιστης ολων αυτων υπηρξα και τωρα που ολα τα παλια ως αχρηστα τα γκρεμισα και τα σκαψα εκ βαθρων …….γιατι αψυχε εργολαβε και εσυ αρχιτεκτονα μου ζητατε να θαφτω κατω απ’τα παλια ερειπια!!!

    Καταραμενος και εσεις και ο Θεος σας που το νεο οικοδομημα θελετε να ορθωστε με δανεια χερια βαρβαρων
    που αναθεμα την ωρα που επετρεψα την ιερη γη να αφησω να μολυνουν....

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΈΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΑΣΟΚΕ
    ΠΡΟΣΩΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
    Α Ν Τ Ε ΚΑΙ Γ Α Μ Η Σ Ο Υ
    ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, δεν είναι όλοι οι Έλληνες λοβοτομημένοι...

    Eίδα ένα αρχείο που μου έστειλαν, με το ημερολόγιο που εξέδωσαν για το 2011 οι μαθητές του Λυκείου Κιμώλου. H προσπάθεια αξίζει θαυμασμού και αν μη τι άλλο μας γεμίζει με ελπίδα ότι δεν είναι τελικά όλοι οι Έλληνες λοβοτομημένοι, δεν είναι όλα τα Ελληνόπουλα χαμπουργκεροαναθρεμμένα.

    Κάθε μήνας του ημερολογίου (14 έχει, ξεκινάει από το Νοέμβριο του 2010) είναι ένας κι ένας διαλεχτοί, το χιούμορ των παιδιών σπάει κόκαλα. Κρίμα που για προφανείς τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η
    αναπαραγωγή.

    Πολύ καλό.
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΒΡΝΗΤΙΚΟΥΣ
    πασοκους ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΝΤΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ναζι ME ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

    *** ( Απόλυτα σοβαρά μιλάω, έτσι είναι τα περιστατικά σε όλους τους μήνες )****

    - Κρίνοντας πάντως από κάποιον πάλαι ποτέ κοινοτάρχη τους, οι Κιμώλιοι είχαν παραδοσιακά ροπή προς την αντίσταση.

    ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ !!!
    ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ… ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ…
    ΑΛΛΑ Η ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΔΕ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μεγαλε Σααρη εισαι τεραστια απωλεια απο τη πολτικη ζωη του τοπου. Γυρνα τωρα πισω και κανε την Κρητη την 1η περιφερεια της ελλαδας/

    Ο καλος σου φιλος απο τη θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε δεξιά κωθώνια, νεοδημοκράτες...

    Τα θέλει ο κώλος σας, τα μπινελίκια σας μου φαίνεται!!

    Είσαστε τρισάθλιοι και θρασύτατοι !!

    Ο μπουχέσας σας και όλη η «νόμιμη και ηθική» συμμορία του, κατέστρεψαν τη χώρα ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ!!!

    Έλεγαν ψέματα στην Ευρώπη (6% έλλειμμα, ενώ ήταν 15,6%!!!), γκρέμισαν το κύρος της Ελλάδας και μας κατεξευτέλισαν διεθνώς ως λαό και ως χώρα.

    Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, έμεινε για να καθαρίσει τα σκατά, που αφήσατε πίσω σας, παλιοτόμαρα!!!

    Για να δείτε πόσο γελοίοι είστε, δέστε το κύρος που έχει ο Γιώργος στο εξωτερικό, ένας αγαπητός και τολμηρός ηγέτης, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, άνθρωπος που δεν φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες στα δύσκολα, φερέγγυος απέναντι στους ξένους ηγέτες και από την άλλη- Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ, Ο ΨΕΥΤΗΣ (ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ- "μας εξαπάτησε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση"), Ο ΚΛΕΦΤΗΣ (ομόλογα, κουμπάροι, βατοπέδια, "νόνιμες και ηθικές off shore" κλπ.) και ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ!!!!

    Και τώρα έχετε τον γελοιότερο και μεγαλύτερο από τον μπουχέσα λαϊκιστή, το Σαμαρούλη, που θα "μηδενίσει το έλλειμμα μέσα σε 1,5 χρόνο" (?!?!) , ο ψεύτης και αφερέγγυος προδότης της παράταξης του (όχι μόνο την πρόδωσε, αλλά έριξε και την κυβέρνησή της!!).

    Μόνο που δε μοιράζει καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς, ο γελοιότατος!!!

    Είστε για λύπηση γελοία δεξιά υποκείμενα, σας έχει πάρει χαμπάρι πλέον ο λαός και δεν τρώει άλλο κουτόχορτο από το κόμμα-απολίθωμά σας!!

    Ο λαός έχει μνήμη και δεν ξεχνά την καταστροφική σας διακυβέρνηση!!

    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

    ...αλλά ποιός την έχασε τη ντροπή του για να τη βρείτε εσείς???
    ...ΒΡΕ, ΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑ Ο ΔΕΞΙΟΣ???
    Αυτός πουλάει και τη μάνα του ακόμα, για το συμφέρον!!!


    ΔΕΞΙΟΙ- ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΔ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ, ΛΙΠΟΤΑΞΙΑΣ, ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΜΑΧΙΑΣ!!!!

    2 Κοινοβουλευτικές θητείες - 5 πραγματικά έτη στην κυβέρνηση!!!!!!

    Ο μπουχέσας, μόνος του δεν τις προκήρυξε τις εκλογές ή κάνω λάθος????

    Είχε ή δεν είχε το Σεπτέμβριο του 2009 ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΓΕΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ????

    Τότε γιατί το έκανε???

    ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ- ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η "ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ" ΤΟΥ, ΕΧΑΣΑΝ "ΚΑΙ ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΜΑΧΗΣΑΝ!!!

    ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΑΛΛΟΥ!!!!

    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ- ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΕΣ ΥΑΙΝΕΣ- ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ, ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΟΥΜΕ!!!!

    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΜΕ- ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ!!!!!


    ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ Η ΝΔ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΜΟΛΙΣ ΣΕ 8 ΑΠΟ ΑΥΤΑ (3+5)!!!!!!

    ΤΥΧΑΙΟ???? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!

    Ο ΛΑΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ!!

    ΜΕΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΞΑΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας- Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία):

    «Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το «σπαθί της»»

    Μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό ναυάγιο της Ελλάδας ρίχνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άϊχελ. Ο πολιτικός που ήταν από τους πρωταγωνιστές να μπει η Γερμανία στην ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, ή τουλάχιστον δεν παραποίησε όσο άλλοι προκειμένου να μπει στη ζώνη του ευρώ.

    ΕΡ: Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος των κερδοσκόπων στην οικονομική κρίση;

    - Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μεγάλο ρόλο για τα όσα βλέπουμε σήμερα, έπαιξε η τελευταία κυβέρνηση των συντηρητικών της ΝΔ, η οποία αύξησε τρομερά το δημόσιο χρέος, διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό και με το χρέος αυτό εξαπάτησε την Ε.Ε. Άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλη ήταν η πραγματικότητα που είδαμε έπειτα από αυτές. Οι κρατικές δαπάνες ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ενώ μας έλεγαν ότι το έλλειμμα έφθανε στο 6%, τελικά ανακαλύψαμε ότι ήταν πάνω από το 12% (Σ.Γ. τελικά διαπιστώθηκε σήμερα ότι ήταν 15,6%). Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκαν και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι και όξυναν την κρίση. Εάν όμως δεν υπήρχε το τρομερό αυτό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι κερδοσκόποι δεν θα είχαν την ευκαιρία αυτή. Η Ελλάδα τους άνοιξε την πόρτα. Και μέσω της Ελλάδας, χτυπούν τώρα την ευρωζώνη και συνολικά την Ευρώπη.

    ΕΡ: Διατελέσατε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει στην ευρωζώνη, παραποίησε οικονομικά στοιχεία; Και αν ναι, ήταν μόνον η Ελλάδα που έκανε κάτι τέτοιο;

    - Εγώ δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι την εποχή εκείνη, η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Όμως και τότε δεν εκπλήρωνε ένα κριτήριο: αυτό του συνολικού χρέους, το οποίο ήταν στο 60% (σ.σ. σήμερα- 130%!!!!). Η Ελλάδα όμως δεν ήταν μόνη της στην κατάσταση αυτή. Το ίδιο συνέβαινε και σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Γενικά μπορώ να πω ότι η ελληνική στατιστική δεν είναι καλή. Ούτε και η φορολογική πολιτική. Για εμένα είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της το 2009. Δεν γίνεται να λες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 6% και μετά να ανακαλύπτουμε ότι είναι μεγαλύτερο του 12%. Αυτό είναι εξόφθαλμη εξαπάτηση. Είναι πρωτοφανές. Να τονίσω και κάτι ακόμη. Η Ελλάδα την εποχή ένταξης στο ευρώ, παρουσίασε τα οικονομικά της στοιχεία στην Επιτροπή, αλλά και στην ΕΚΤ. Τα δύο αυτά όργανα εξέτασαν πολύ καλά τα στοιχεία και αυτοί ήταν που έδωσαν την έγκρισή τους για ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία.


    ΔΕΞΙΑ - Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ


    Παρατηρητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου ρε σαρρή, Σταύρακα του πράσινου μπερντέ. Κάτι τέτοιους ψευτόμαγκες, σαν εσένα και 'κείνο το σμπίρο του άκη το σπμώκο, βγάζει η λεβεντογέννα και μας παίρνει τη μαγκιά. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. “..Πολλοί στην ελληνική κοινωνία πιστεύουν ότι είμαστε «οι κακοί». Το καταλαβαίνουμε. Πηγαίνουμε σε μια χώρα για να βοηθήσουμε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ. Είσαστε καλύτερα με μας εδώ. Όσο συντομότερα πετάξετε με τα δικά σας φτερά, τόσο το καλύτερο. Ο γιατρός προσπαθεί να σας βοηθήσει, μπορεί να μη σας αρέσουν τα φάρμακα ο γιατρός προσπαθεί να βοηθήσει….”

    Ντομινικ Στρος – Καν, γκαουλαιτερ του ΔΝΤ, Αθήνα, 2010, στο κοινοβούλιο της Κληρονομικής Δημοκρατίας…

    “..Ο ασθενής ναρκούμενος κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως, ώστε να μην κάνη ούτε τας ανακλαστικάς αντιδράσεις που κάμνει το συμπαθητικόν και επειδή περί αντιδράσεως του συμπαθητικού πρόκειται, δεν έχομεν διάθεσιν να τας δεχθώμεν….”

    Παπαδόπουλος, δικτάτωρ, παραφρων, 1967, Αθήνα

    Φαίνεται ότι όλοι οι φασίστες κατα βάθος γουστάραν να γίνουν γιατροί, ή απλά η προπαγάνδα δεν αλλάζει ποτέ: ανοίχτε, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας…

    ΓIA TON....ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ
    ΤΟΝ ΧΑΦΙΕ ..ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΩΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση