GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελάχιστοι οι λογιστικοί έλεγχοι στα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα...

...Πάνω από το 4% των κονδυλίων χρειάστηκε να επιστραφούν Της Όλγας Σαράφη "Μόλις 118 λογιστικούς ελέγχους σε 193 συμμετέχοντες σ...

...Πάνω από το 4% των κονδυλίων χρειάστηκε να επιστραφούν

Της Όλγας Σαράφη

"Μόλις 118 λογιστικούς ελέγχους σε 193 συμμετέχοντες σε ερευνητικά έργα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ποσοστό 0,42%) έχουν πραγματοποιήσει οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", ανέφερε η αρμόδια για την Έρευνα Επίτροπος, κα Γκέγκεν-Κουίν. Τα αποτελέσματα των λογιστικών ελέγχων οδήγησαν σε...
δημοσιονομικές διορθώσεις, ύψους 1.261.739 ευρώ, λόγω σφαλμάτων σε σύνολο συνεισφορών της ΕΕ, ύψους 29.186.258 ευρώ. Δηλαδή, πάνω από το 4% των κονδυλίων στα οποία διεξήχθησαν έλεγχοι, χρειάστηκε να επιστραφούν. Συγκριτικά, έχουν πραγματοποιηθεί 2.136 λογιστικοί έλεγχοι σε έργα του προηγούμενου, 6ου Προγράμματος Πλαισίου (οι οποίοι αφορούσαν 4.328 ερευνητικές συμμετοχές, ποσοστό 5,7% του συνόλου).
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση διευθυντή βρετανικής εταιρείας που καταχράστηκε 174.500 ευρώ από τη χρηματοδότηση έργου του 5ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα, ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην εκτέλεση των ερευνητικών έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Η κα Γκέγκεν-Κουίν έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι λογιστικοί έλεγχοι στα ερευνητικά έργα: «Οι έλεγχοι διενεργούνται είτε με ίδιους ανθρώπινους πόρους της Ευρ. Επιτροπής είτε από ανεξάρτητες επαγγελματικές εταιρείες λογιστικού ελέγχου. Κάθε πληροφορία που λαμβάνεται από την Επιτροπή, από εξωτερικούς πληροφοριοδότες, άτομα που υποβάλλουν καταγγελίες και αποκαλύπτουν ατασθαλίες και κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο αξιολογείται προκειμένου να καθορισθεί κατά πόσο υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε η OLAF να προβεί σε διερεύνηση. Στη συνέχεια, η OLAF διεξάγει έρευνες προκειμένου να εξακριβώσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων του 7ου ΠΠ, εφόσον προκύπτουν αρκετά σοβαρές υπόνοιες απάτης ή παρατυπίας. Η διερεύνηση μπορεί να γίνει μέσω επιτόπιων ελέγχων, ανάλυσης δεδομένων, συνεντεύξεων των εμπλεκομένων προσώπων, κ.λπ. Η OLAF μπορεί επίσης να διαβιβάσει το φάκελό της στις αρμόδιες εθνικές δικαστικές αρχές, εάν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών της πρέπει να ασκηθούν διώξεις».
Σύμφωνα με την Επίτροπο, η OLAF επί του παρόντος έχει ορισμένους φακέλους οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης ή των ερευνών όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ, ωστόσο δεν είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω πληροφορίες προκειμένου να μην υπονομεύσει το έργο της.
Η κα Γκέγκεν-Κουίν αποδίδει τις περισσότερες επιστροφές κονδυλίων σε σφάλματα κατά τη διαχείριση των έργων, όπως είναι η συμπερίληψη μη επιλέξιμων δαπανών, που ενδέχεται να μην εντοπιστούν και διορθωθούν κατά τους αρχικούς ελέγχους της Επιτροπής. Ο κίνδυνος για τέτοια σφάλματα είναι μεγάλος, εξαιτίας της δυσαρμονίας μεταξύ των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δαπανών που ισχύουν στα Κράτη Μέλη της ΕΕ και αυτών που αποδέχεται η Ευρ. Επιτροπή.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο πλαίσιο απλοποίησης των κανόνων και των διαδικασιών χρηματοδότησης της έρευνας, με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων για σφάλματα και τη διευκόλυνση των ερευνητών. Η Επίτροπος σημειώνει ότι «έχει αναλάβει πλήρη δέσμευση για να επιτύχει περαιτέρω απλούστευση των Προγραμμάτων Πλαισίων, καθώς και καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ των δαπανών και των ελέγχων, ενώ θα διατηρεί κατάλληλες συνθήκες για τη διασφάλιση χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της απάτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση