GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια παράγκα ήταν που ξηλώθηκε...

Από τον Μανώλη Κατζουρό Αν σας φαίνονται λογικά τα παρακάτω, που αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, τότε θα συμφωνείτε μαζί μου αλλά και ...

Από τον Μανώλη Κατζουρό
Αν σας φαίνονται λογικά τα παρακάτω, που αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, τότε θα συμφωνείτε μαζί μου αλλά και τον Λούμαν* ότι η πολιτική είναι ένα σύστημα με ιδιαίτερα υψηλή περιπλοκότητα και αντίστοιχα με χαμηλό βαθμό ορθολογικότητας.
Δεν ήταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ούτε και καμιά δεκαριά άλλα που στοίχισαν την «κατάρρευση της ΝΔ» - όπως λένε πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Μαρίνος στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 23-01-11. Δεν κατέρρευσε κανένα οικοδόμημα της ΝΔ, μια παράγκα ήταν που ξηλώθηκε με το πρώτο φύσημα του ανέμου. Ο Καραμανλής «έφυγε» διότι διέβλεψε πολύ σωστά ότι το κόμμα του δεν έχει την δυνατότητα να...
 ανταπεξέλθει στις λαϊκές εξεγέρσεις που θα έρχονταν ως συνέπεια της επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών.
Όμως η πολιτική είναι όπως είπαμε, ένα σύστημα με χαμηλό βαθμό ορθολογικότητας. Θέλω να πώ ότι η εξήγηση των εξελίξεων είναι όχι μόνο μπλεγμένη μα και έξω από την λογική.
Ο Καραμανλής αντιμετώπισε την αβεβαιότητα των οικονομικών διακυμάνσεων με μεγάλο ρίσκο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Ο άνθρωπος φαίνεται λογικός, συντηρητικός βέβαια, μα πολύ συμπαθητικός. Όφειλε να είναι πιο συνετός στις εκτιμήσεις του για το μέλλον της οικονομίας. Το διακύβευσε λοιπόν -για να μην πω «τζογάρησε»- , δεν του βγήκαν τα νούμερα, είπε καληνύχτα σας, και έφυγε.
Αυτός ο λαουτζίκος, του οποίου η υποταγή εκφράστηκε με έμμεση αποδοχή του μνημονίου στις Περιφερειακές Εκλογές του 2010 –θέλω να πω με την υπερψήφιση των υποψηφίων του ΓΑΠ-, σίγουρα δεν διαθέτει υψηλό βαθμό ορθολογικότητας.
Για να ξεμπλέξουμε λίγο τα πράγματα.
Ψήφησε τον ΓΑΠ το 2009 για να του δώσει κι άλλα από τα λεφτά που έλεγε πως υπήρχαν (και δεν υπήρχαν). Ο λαουτζίκος μας είναι για γέλια! Κατά λάθος έκανε την πιο σοφή πράξη στην μεταπολιτευτική ιστορία του. Ήταν η εκλογή του ΓΑΠ ενός ηγέτη με λαϊκό προφίλ και την ικανότητα να Κυβερνά. Διαθέτοντας ένα κόμμα με βαθιά λαϊκή βάση και τον έλεγχο των συνδικάτων αλλά και μια διεθνή εύνοια δεν αποκλείεται να επιτύχει όχι μόνο την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος μα και κάποιο είδος «λάιτ ριστράξουριγκ» του συνολικού χρέους των 350 δις.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Όπως είπε ο Μεγάλος Γερμανός Κοινωνιολόγος και Φιλόσοφος Νίκλας Λούμαν: «Η πολιτική εκλογή (και η νομοθέτηση) αποτελούν διαδικασίες με ιδιαίτερα υψηλή περιπλοκότητα και αντίστοιχα χαμηλό βαθμό ορθολογικότητας». Luhmann Niklas, Legitimation durch Verfahren, Suhrkamp Verlag Frankfurt am Main, 1983, Ελλ. Μετ., Νομιμοποίηση μέσω Διαδικασίας, Εκδ. Κριτική, 1999, σελ. 337.

5 σχόλια

  1. <>

    Κυρ Μανώλη

    οτι σου κατέβει και ότι σου κάνει λές κι εσύ

    Ενας ενας ερχεστε εδω με φόρα να μας αποκαλύψετε το πως σκεφτόταν τι έπραξε ο Καραμανλής και γιατί.

    Το μόνο που κατορθώνετε είναι να μας προσκαλείτε αθελά σας στα ενδότερα του κενου κρανίου σας του οποίου ο μηχανισμός διαπιστώνουμε με θλίψη οτι είναι σε θέση να επεξεργάζεται μόνο φάβα.

    Ολοι σας πάσχετε απο το ιδιο σύνδρομο I.C. (inferiority complex)

    Στο τελευταιο προεκλογικό televised debate, αν θυμάσαι, είχε πει στο τούβλο μεταξύ άλλων:
    «Δεν έχετε πολιτικές», «Πείτε έστω και ένα μέτρο που δεν ηχεί ευχάριστα για να αποκτήσετε αξιοπιστία»
    και ζήτησε απο τον κόσμο να μην αφήσει την τύχη της χώρας μας σε ερασιτέχνες

    Για να ξεμπλέξουμε τα πράγματα μια και καλή,

    Κάποιος που κατα την γνώμη σου είχε σκοπό να πει καληνύχτα δεν θα έκανε τέτοιου είδους δηλώσεις.
    Οσο για τον λαουτζίκο μας που μέρος του είσαι κι εσύ, οπως εν αγνοία σου μας αποκάλυψες σήμερα, δεν έκανε καμμία απολύτως σοφή πράξη, απλώς τσίμπησε στο "ψιλά υπάρχουν".

    Καταλαβαίνω, ήρθες κι εσύ για μαλί και ανγνώριση.
    "¨Αραξον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καραμανλής ......... Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Ο άνθρωπος φαίνεται λογικός, συντηρητικός βέβαια, μα πολύ συμπαθητικός.


    ΚΙ ΕΣΥ,
    ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ... ΑΦΕΛΗΣ!
    ΑΝ ΣΟΥ ΕΙΧΕ ΡΙΞΕΙ ΚΙ ΕΝΑ
    ΘΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΕΥΟΣΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    να σταματησουν να διοριζουν δεξιους επι πασοκ και να βοηθησουμε τους παοσκτζηδες ειπε ο δρ Κουτσουκος στην //Μηλιωνη σημερα!

    Καλη η κινηση Σγουρου να συνεργαστει με Χαρη Πασβαντιδη. Ο Χαρης Πασβαντιδης θα ειχε εκλεγγει αν δεν τον τρωγαν τα λαμογια για την καθε Νταλαραινα!

    Εξω τα νταλαρεικα δεξια σαλονια απο το Πασοκ
    Δουλεια στους γνησιους Πασοκτζηδες!

    Μιλτος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον υπερεκτιμάς τις δυνατότητες του Γιωργάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΕΟΣ

    ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

    ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


    ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ?

    ΕΛΕΟΣ

    ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ 6% ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ 1%

    ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση