GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H μεγάλη Μελίνα και οι ά-τεχνοι πολιτικοί...

Από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο http://www.aixmi.gr/ Γνωστός πολιτικός , συνομήλικος μου, είχε γράψει, προ ετών, τέσσερα κείμενα για τον Ανδρέ...

Από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο
http://www.aixmi.gr/
Γνωστός πολιτικός, συνομήλικος μου, είχε γράψει, προ ετών, τέσσερα κείμενα για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα είχε δημοσιεύσει. Ήταν ωραία κείμενα. Και ψύχραιμα. Δεν άρεσαν, όμως, στον Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος είπε: «Ο συγγραφέας ρώτησε τον Παπανδρέου, πριν γράψει τα κείμενά του;» Ο συγγραφέας, θύμωσε, μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του Χυτήρη. Και δήλωσε με τη σειρά του: «Ο Χυτήρης ρώτησε την ποίηση πριν καταπιαστεί μ’ αυτήν»;
Ελάχιστοι από τους σημερινούς πολιτικούς έχουν σχέση με την Τέχνη. Δεν πηγαίνουν στο θέατρο, δεν διαβάζουν λογοτεχνία, δεν...
 παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις, εκτός κι αν αυτές καλύπτονται από την τηλεόραση, οπότε θα τις δει πολύς κόσμος, δεν πηγαίνουν -παρά σπανίως- σε εκθέσεις ζωγραφικής.
Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στο παρελθόν. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν διανοούμενος, ο Ηλίας Ηλιού είχε μεταφράσει πολλά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν μέγας ρήτορας και λάτρης του θεάτρου, παλαιότερα δε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, είχε δώσει μια υποδειγματική μετάφραση για τους χρόνους εκείνους, του Θουκυδίδη.
Το ότι οι σημερινοί πολιτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την Τέχνη, φαίνεται ολοκάθαρα στον καθημερινό βίο τους. Στο πώς μιλάνε, πώς απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων όταν δίνουν συνεντεύξεις, πώς γράφουν και τι θέματα επιλέγουν, όποτε αρθρογραφούν. Αλλά, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, τη χλιαρή τους σχέση με την Τέχνη δείχνει το ελάχιστο ποσοστό που διαθέτει γι’ αυτήν η εκάστοτε κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και θυμάμαι, σαν να ήταν χθες, τη μοναδική Μελίνα, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, να μου λέει, κάθε τόσο, «σε παρακαλώ γράψε κάτι, μήπως ο Παπανδρέου επηρεαστεί και τσοντάρει στον προϋπολογισμό μερικά εκατομμύρια ακόμη, για τον πολιτισμό.» Αλλά ο Ανδρέας ουδέποτε «συγκινήθηκε».
Ελάχιστα ασχολείται με τον πολιτισμό και ο σημερινός πρωθυπουργός. Κι αυτό φάνηκε από την αρχή. Από τη στιγμή που αποφάσισε να ενώσει σε ένα, τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Τι σχέση μπορεί να έχει το ένα με το άλλο; Ο πολιτισμός δεν είναι «μπίζνες». Δεν είναι ξενοδοχεία, τυροκομικά προϊόντα υψηλής στάθμης, θερμά λουτρά, «καλοκαίρι, θάλασσα και το αγόρι μου». Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Και απαιτεί να ξοδευτούν πολλά χρήματα, ώστε, κάποτε, να αποδώσει οικονομικά.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, εντυπωσιάστηκα και χάρηκα ιδιαίτερα, όταν πληροφορήθηκα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στο τελευταίο ταξίδι του στο Παρίσι, προ ημερών, έκλεψε λίγο από το χρόνο του για να αφήσει δύο λουλούδια σ’ ένα τάφο. Στον τάφο της μεγάλης Ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγύ, που πέθανε πρόσφατα.
Και πήγε ο πρωθυπουργός στον τάφο της Ρομιγύ όχι με ταρατατζούμ, δηλώσεις, φωτογραφίες κλπ. Δεν έκανε, θέλω να πω, «δημόσιες σχέσεις». Θέλησε, γιατί αυτό ένιωσε, να σταθεί σιωπηλός και με ευγνωμοσύνη, μπρος στο μνήμα μιας σπουδαίας γυναίκας, που λάτρεψε την Ελλάδα όσο λίγοι, πρόσφερε τεράστιες  υπηρεσίες στα ελληνικά γράμματα και ως τα 92 της χρόνια, τυφλή πλέον, δεν σταμάτησε να εργάζεται ακατάπαυστα, για τον άντρα που αγάπησε παράφορα: Τον άντρα της ζωής της, όπως έλεγε η ίδια. Τον Περικλή!

15 σχόλια

  1. Ένα απόγευμα πλησιάζει ο μικρός γιος τον πολυάσχολο μπαμπά του που μόλις είχε γυρίσει από τη δουλειά κουρασμένος και τον ρωτάει:
    -Μπαμπά, πόσα χρήματα βγάζεις τη μέρα;
    -Γιατί ρωτάς; αποκρίθηκε ο πατέρας.
    -Θα ήθελα να ξέρω. Σε παρακαλώ, πες μου, συνέχισε ο γιος.
    -50 ευρώ τη μέρα, απάντησε ο πατέρας.
    -Τότε μπορείς να μου δανείσεις 25 ευρώ; ξαναρώτησε ο γιος.
    Όμως ο πατέρας σκέφτηκε ότι η αρχική ερώτηση για το πόσα χρήματα βγάζει τη μέρα, ίσως αποσκοπούσε στο να ζητήσει χρήματα για να πάρει προφανώς κάποιο παιχνίδι. Οπότε η άμεση απάντησή του ήταν αρνητική και μάλιστα του είπε να πάει αμέσως στο δωμάτιό του να κοιμηθεί. Ο μικρός κατέβασε το κεφάλι και αποχώρησε από το δωμάτιο.
    Όσο πέρναγε η ώρα ο θυμός του πατέρα ξεθύμαινε, καθώς έκανε διάφορες σκέψεις, όπως: «μήπως το παιδί χρειαζότανε πραγματικά τα χρήματα;», «μήπως ήθελε να πάρει κάτι για το σχολείο;», «μήπως είχε δανειστεί χρήματα από κάποιο συμμαθητή του;» και «τελευταία έχει καιρό να μου ζητήσει χρήματα, οπότε ίσως πρέπει να του τα δώσω».
    Έτσι ο πατέρας πηγαίνει στο δωμάτιο του μικρού του γιου και του τα δίνει. Τότε ο μικρός όλο χαρά βγάζει απο την τσέπη του άλλα 25 ευρώ και του λέει:
    -Ορίστε μπαμπά, σου δίνω 50 ευρώ. Μπορώ να εξαγοράσω την αυριανή σου μέρα;
    Ο πατέρας συγκινήθηκε και αγκάλιασε το μικρό του γιο, συνειδηποιώντας ότι τον είχε παραμελήσει για να δουλεύει.
    ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:
    Μην αφήνετε τον ελεύθερο χρόνο σας να περνάει άσκοπα. Η σκληρή δουλειά και η καθημερινότητα μας αφήνουν πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Όμως δεν θα πρέπει να παραμελούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας έχουν ανάγκη – κυρίως την οικογενειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mα πως να πάνε στο θέατρο ή ν' ασχοληθούν με την τέχνη οι πολιτικοί ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θεια Κουλα19 Ιαν 2011, 7:46:00 μ.μ.

    Λευτερη κανενα μπινελικι δεν θα ριξεις;
    Ξερεις εσυ
    εκεινα τα καλλιτεχνικα σου


    ασε τα αλλα για τους υπολοιπους

    . . . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ως ισόβια υπουργό παιδείας την Μελίνα, την Μελίνα μας, τι περισσότερο να έκανε για τον ποιτισμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ .............

    ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ .ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΥΓΜΗ , ΕΥΣΤΡΟΦΙΑ ΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΗΣ ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΦ Ω ΕΤΑΧΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΣΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΠΟΙΗΤΗ.ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΣΑΣΕΡ.ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΕΣ,ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ , ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΜΕ ΚΑΗΚΑΜΕ.ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΡΑΒΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑΣ ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρέ Παπαδόπουλε,

    εσύ είσαι μέσα στήν δεκάδα τώων "Πρωταιτίων", υπεύθυνος γιά τήν αποκολοκυνθοποίηση τών "Ελλήνων" καί γιά τό σημερινό μας χάλι,
    καί γιά τά δεινά πού πρόκειται νάρθουν !!!

    Άμε στό γερο-διάολο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εκείνες οι χρυσές εποχές της μάσας και της λαμογιάς πέρασαν ανεπιστρεπτί . Γιά όλους ...
    Εσύ κύριε Παπαδόπουλε δεν πιστεύω να έχεις παράπονα ...
    Ακόμα και τώρα παίζουν οι χιλιοπαιγμένες εκπομπές σου στην ΕΡΤ World . Ακόμα μπουκώνεις ... Και σιγά τις εκπομπές ! Συνεντεύξεις με καλλιτέχνες του ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν ,με αστειάκια και σαχλαμαρίτσες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ.
    ΕΔΩ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ.

    Ο ΚΑΘ' ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΟ ΤΟΥ.
    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΑΔΕ,
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΔΕ,
    Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ,
    Ο ΗΓΕΤΗΣ,
    Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ,
    ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ,
    ΟΙ "ΚΑΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ" (ΧΑΧΑΧΑ),
    ΟΙ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ,
    ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ,
    ....
    ....
    ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΗΛΑΔΗ, ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ !!!!!

    ... ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΛΕΥΤΕΡΗ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΕΡΝΕΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ
    ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΟΠΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ, Η ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΑΝ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ
    ΝΑ ΜΑΣ ΣΙΓΟΥΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.
    ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΟΣΟΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ?!?!?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κε Παπαδόπουλε,
    ελπίζω "απλά νά ξέχασες" τόν
    Πρωθυπουργό πού έδωσε τά περισσό-
    τερα κεφάλαια στό Υπουργείο Πολι-
    τισμού.Τόν Κων/νο Καραμανλή.
    Μπορεί νά ήταν άγαρμπος επαρχιώτης
    αλλά τά πολιτισμένα τζάκια τής
    Αθήνας,τά είχε μία χαψιά.
    3 πράγματα έκανε:
    α.Δημόσια έργα.(Τίμια απ΄όσο ξέρω)
    β.Εισδοχή τής Ελλάδας στή Ε.Ε..
    γ.Κατακόρυφη αύξηση όοολων τών
    κονδυλίων Υπουργείου Πολιτισμού.
    Εσύ Κε Λευτέρη,πώς λησμονάς?
    Τό γ. πού έγραψα,μόνο αυτός ο
    Πρωθυπουργός τό έκανε.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για την ..μεγαλη μελινα σας ,εγω δεκαρα δεν δινω.
    Ψοφησε ,πεθαμενη ειναι δεν εχει και νοημα να την προσφωνησω με τα κοσμητικα που της αρμοζουν..

    Αναγνωριζω παντως σαν .."επιτυχια" που ..εφερε πισω τα μαρμαρα του Παρθενωνα!!

    Α! εδω δεν μπορω να πω τιποτα.

    4 - 5 φορες βγηκε βουλευτης,γιατι υποσχοτανε στα αναπηρα στο μυαλο χαχολια οτι θα φερει ..πισω τα μαρμαρα!!!

    Αλλα δεν ..προλαβε να τα φερει!!
    Καμμια 25 χρονια παραμυθιαζανε τον κοσμο.
    Την στελνανε προεκλογικα ΠΑΝΤΑ στην Αγγλια οπου το συνηθισμενο σεναριο ηταν :
    "Θετικα σχολια απεσπασε σημερα η υπουργος πολιτισμου "στελλα κραταω μαχαιρι" απο τον τον Αλαν Μπεητ πρωην υποψηφιο δημαρχο των εργατικων στο βορειο λονδινο η στο ανατολικο χαμσαιρ,η στο νοτιο εδιμβουργο κατα την σημερινη συναντηση τους οπου συζητησαν το θεμα της επιστροφης των μαρμαρων.

    Ο Αγγλος ειπε οτι οι εργατικοι στηριζουν την προσπαθεια της Ελληνικης κυβερνησης του πασοκ και προσωπικα του πρωθυποπυργου ... και τη υπουργου.

    Κατι τετοιο θα επαιζε ισιαμε 584 φορες μεχρι τις εκλογες..
    Και βουρ τα αχρηστα χαχολια,μπουκωνανε απο εθνικη υπερηφανεια και μπουπ μονοκουκι σταυρο στην στελλα...

    Ρε ουστ ρε.

    κ.τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έξι χρόνια εξυμνούσες τη μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία τον Καραμανλή(θυμάσαι τι έγραφες με τον ποιητικό σου λόγο ,'δεν μασάει πίνει ούζο ενώ ο Σημίτης πορτοκαλάδα.....κ.λ.π).Έξι χρόνια μούγκα .Τώρα άρχισες δειλά δειλά την κριτική....τι ζητάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πλήρης εξίσωση προς τα κάτω.
    Το έργο της Μερκούρη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία …

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση