GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της τηλεοπτικής αγοράς...

Από το marketingweek.gr Η πρόσφατη δήλωση του Chief Operating Officer του Antenna Alex Holland , σύμφωνα με την οποία αν συνεχιστεί η π...

Από το marketingweek.gr
Η πρόσφατη δήλωση του Chief Operating Officer του Antenna Alex Holland, σύμφωνα με την οποία αν συνεχιστεί η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης «η ελληνική αγορά δεν αντέχει επτά πανελλαδικά κανάλια», θέτει σε πρώτο πλάνο το θέμα της αναδιάρθρωσης της αγοράς στον χώρο της Τηλεόρασης.
Το κύριο ερώτημα το οποίο τίθεται δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά πως αυτή θα υλοποιηθεί και τι δυνατότητες υπάρχουν να περιοριστεί κατά το δυνατόν το κόστος της προσαρμογής αυτής, για τους κάθε είδους εμπλεκόμενους και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Είναι προφανές ότι όλα αυτά...
συζητούνται υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζεται η ομαλή (έστω και με δυσκολίες), πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί και θα εξαρτηθεί και από τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, σε σχέση με την τελική μορφή του μηχανισμού διάσωσης.
Πώς μπορεί λοιπόν να περιοριστεί ο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας σταθμών; Οι δρόμοι που υπάρχουν είναι δύο: συγχωνεύσεις και τερματισμός λειτουργίας. Στην περίπτωση των κρατικών σταθμών είναι προφανές ότι θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να λειτουργούν δύο κρατικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν τον ίδιο λίγο πολύ προσανατολισμό, σε μια εποχή που το κράτος είναι σε κατάσταση ημι-χρεοκοπίας.
Η συγχώνευση της ΝΕΤ και της ΕΤ1, ακόμα και αν δεν συνεπάγονταν περιορισμό του προσωπικού, θα είχε ως αποτέλεσμα μια δραστική περικοπή δαπανών στο κόστος προγράμματος, αναμετάδοσης κ.λπ. και θα απελευθέρωναν και κάποια διαφημιστική δαπάνη, που θα διευκόλυνε την πορεία των υπολοίπων μη ιδιωτικών σταθμών.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά κανάλια τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα και η πορεία της αναδιάρθρωσης συνδέεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων σταθμών. Σταθμοί με πολύ μεγάλα χρέη, που έχουν στην ουσία περάσει στη διαχείριση των τραπεζών, δεν μπορούν με οικονομική λογική να συνενωθούν με άλλους. Οι τράπεζες που έχουν τελικά και την ευθύνη, αφού αυτές θα μετρήσουν πόσα χρήματα τελικά θα χάσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν αν τις συμφέρει να τους διατηρήσουν στη ζωή, με όποιες περικοπές και να αποφύγουν τα φαινόμενα του ντόμινο σε άλλες αγορές, που θα δημιουργήσει ο τερματισμός λειτουργίας, ή αν δεν τις συμφέρει να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.
Οι σταθμοί που εξακολουθούν να μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν με τη λογική της συγχώνευσης. Και εκεί αυτό που μετράει είναι οι δυνατότητες οικονομιών κλίμακος που μπορούν να επιτύχουν στα κάθε είδους κόστη. Τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στα διοικητικά κόστη και τα κόστη αναμετάδοσης.
Στο σημείο αυτό έχει νόημα να υπάρξει όμως και παρέμβαση του κράτους. Γιατί από πλευράς αδειοδότησης, αλλά και από πλευράς ιδιοκτησιακού καθεστώτος και φορολογικών κινήτρων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποτελούν μια τελείως ειδική περίπτωση. Για να μπορούν να προχωρήσουν πρακτικά συγχωνεύσεις, πρέπει οι σταθμοί μαζί με την πολιτεία να ερευνήσουν άμεσα τα πρακτικά εμπόδια που τίθενται και η πολιτεία να προβεί επίσης άμεσα στις αλλαγές που είναι νομοθετικά και διοικητικά αναγκαίες για να αρθούν. Ο χρόνος που είναι διαθέσιμος είναι ελάχιστος και αν δεν υπάρξουν έγκαιρα σχετικές πρωτοβουλίες, αντί για συγχωνεύσεις θα έχουμε ανεξέλεγκτες εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών κεφαλαίων, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επιτάσσει η πραγματικότητα.

4 σχόλια

  1. Πασοκ

    Τελευταια ενημερωση

    ΔΕΝ θα γινουν εκλογες αλλα ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ!!

    Αυτα λεγαν στην Μηλιωνη οι πρασινοφρουροι toy dr Koutsoukou

    που θα ηθελαν...
    μερικους Υπουργους ανικανους

    ναφευγουν και παντου στον κρατικο μηχανισμο να μπουν πασοκοι γιατι οι δεξιοι ειναι παντου!!

    Τελλης πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και προς την συμπολίτευση και προς την αντιπολίτευση από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά.
    Όποιος γνωρίζει το πώς θα βγούμε από αυτό το λάκκο με τα σκατά που μας ρίξατε όλοι μαζί, εσείς οι μορφωμένοι στο κομματικό γίγνεσθαι αλλά και σπουδαγμένοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κλπ, κατέχοντες πολιτική θέση, αλλά και εκτός πολιτικής να το πει με λεπτομέρειες, μέχρι δεκάρας αλλιώς ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ!.
    Και προπαντός τις συνέπειες για την κάθε κίνηση που θα γίνει ή και που δεν θα γίνει!
    Και να πει τόσο χρωστάμε, τόσο μπορούμε να δώσουμε, τόσο μπορούμε να κερδίσουμε κάνοντας αυτό, τόσο μπορούμε να κόψουμε από έργα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από Άμυνα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από κοινωνικές παροχές , τόσο από μισθούς, τόσο από παιδεία, αυτό μπορούμε να το πουλήσουμε, αυτό μπορούμε να το νοικιάσουμε, αυτό το έργο μπορούμε να κάνουμε, και οτιδήποτε άλλο αλλά με λεπτομέρειες και όχι με αφορισμούς του τύπου ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο γιατί τα είδαμε και τα εκτός αυτών τι σκατά είναι, και όποιος ονειρεύεται Αφρική, Ασία ή Νότια Αμερική ο δρόμος είναι ανοιχτός!
    Αλλιώς το, ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια το ξέρει και η κουτσή Μαρία, γι’ αυτό και εσείς βγάλετε το σκασμό και σκύψετε πάνω από το Εθνικό μας πρόβλημα όλοι μαζί και μην λέτε ότι άλλοι ξέρουν και άλλοι δεν ξέρουν, ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΤΕ, αλλά για το συμφέρον της παράταξης σας κάνετε άλλοι τους ανήξερους και άλλοι τους φωστήρες.
    Όλοι ξέρατε πως και η τελευταία δεκάρα που ζητούσατε και απαιτούσατε για το ένα ή για το άλλο ήταν από δανεικά και όμως σαν άφρονες και ανεύθυνοι το κάνατε, προκειμένου όλοι σας να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία ή να αποκτήσετε και άλλη πέραν αυτής που είχατε.
    Γι’ αυτό και πάλι σας λέω όπως και παλιότερα συμμαζευτείτε και συμμαζέψετε τα οικονομικά μας αλλιώς ο ΛΟΧΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ!
    Υστερόγραφο, αν δεν έχετε σοβαρή πρόταση να καταθέσετε βγάλετε το σκασμό και αφήσετε αυτούς που φορτώθηκαν το σταυρό του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ να δουν τι θα κάνουν μόνοι τους, το να παπαρίζετε δεξιά και αριστερά σαν παπαγάλοι ούτε αυτούς ωφελεί ούτε και εσάς, και στο κάτω κάτω αν τα παρατήσουν και έρθει η σειρά σας που δεν το θέλετε, θα δείτε ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΘΗ?ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ,ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ,ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ?ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ?ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΟΥΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΥΠΟΥ ΣΙ ΕΝ ΕΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ.ΓΕΩΡ.ΜΑΚΡΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως ο κύριος "Chief Operating Officer του Antenna Alex Holland" θέλει τη δημιουργία τηλεοπτικού καρτέλ προκειμένου να περνάει πιο άνετα η πολιτική του μνημονίου με ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις και μείωση των αποδοχων όλων όσων ασχολούνται με το σπορ; Λέω, μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση