GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Nάσος Καββαθάς απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ...

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης ) http://twitter.com/#%21/a_m_papagiotis Γεννήθηκε το 1970 στο Μόντρεαλ του Καναδά, απ' όπ...

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

Γεννήθηκε το 1970 στο Μόντρεαλ του Καναδά, απ' όπου τον έφεραν στην Ελλάδα μωρό ακόμα. Σπούδασε ζωγραφική και καλές τέχνες, δημοσιογραφία, σκηνοθεσία και μουσική. Με λαμπρή πορεία στο δημοσιογραφικό χώρο (Ταχυδρόμος, Εικόνες, ΕΡΤ, Mega Channel κ.α.) και στο ραδιόφωνο (Rock Fm, Cool Fm  κ.α.) από το 1986 είναι ο ιδρυτής του συγκροτήματος JOKER. Το 1988, όταν πρωτοάρχισαν να δίνουν ζωντανό παρόν οι JOKER, άνοιξαν τη συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου στο γήπεδο της Προοδευτικής στον Κορυδαλλό, την περιοχή που μεγάλωσε ο Νάσος.
Μερικά χρόνια μετά (1995-1998),...
ο Νάσος και οι JOKER γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι "Πάρε με Μακριά" και το άλμπουμ "Σκάνδαλο". 
Από τότε οι JOKER είναι μια σταθερή Live αξία, δίνουν συνεχώς συναυλίες ανά την Ελλάδα, έχοντας πολλές διακρίσεις, συνεργασίες και επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια, οι JOKER είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Συχνά πυκνά ο Νάσος δίνει ακουστικά Live, μόνο με τη συναυλία της κιθάρας του, παίζοντας δικά του τραγούδια, (μέσα στο 2011 θα κυκλοφορήσει και νέο υλικό), αλλά και τα τραγούδια που αγαπάει. (Δείτε μερικά στιγμιότυπα και clips στο: www.youtube.com/jokersbonus). Συνεχίζει να συνεργάζεται επιλεκτικά στον Τύπο και σε εκδόσεις βιβλίων, ενώ εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια ως συνδιοργανωτής και promoter συναυλιών σπουδαίων ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα: Rolling Stones, Guns n Roses, Brian May, Aerosmith, Bon Jovi, Dream Theater, Kansas, Toto, Zappa plays Zappa, Joe Satriani, Steve Vai κ.α. Αυτή την εποχή το Live των JOKER είναι ένα "must see", ενώ αντίστοιχη επιτυχία γνωρίζουν και οι Acoustic Solo εμφανίσεις του Νάσου.
 Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Αυτή η συνέντευξη/survey με πέτυχε σε φανταστική διάθεση. Ελπίζω να διασκεδάσουν όσοι τη διαβάσουν. Εδώ θ' απαντήσω με κλισέ: Αγάπη και Ειρήνη. Ευφορία και Μουσική.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Κάποια καινούργια μελωδία συνήθως! Κι αμέσως ψάχνω την κιθάρα. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι κυριολεξία!
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Λίγο πριν από μια συναυλία, με ένα τρελό, "χαλασμένο", σουρεαλιστικό δηλαδή αστείο που βγήκε αυτοσχέδια, εκεί που λέγαμε διάφορα με τους φίλους μου. Α, και με ένα σκίτσο που έφτιαξα στο "βιβλίο εντυπώσεων" στην έκθεση "Bodies"!  
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Δε νομίζω να μπορώ να το προσδιορίσω ο ίδιος. Συχνά άλλα νομίζουμε για τον εαυτό μας κι άλλα βλέπουν οι κοντινοί μας και οι γύρω μας. Εκτιμώ τους αυθεντικούς ανθρώπους, την όχι προσποιητή ευγένεια και το χιούμορ.
Ανοιχτός, διακριτικός, ειλικρινής, ωραίες ιδιότητες. Αλλά για να μην τονίζουμε μόνο διάφορα κλισέ: πολλές φορές και το "χύμα" χρειάζεται και το πιο "μαζεμένο".
Το βασικό ελάττωμά σου;
Δεν έχω ελαττώματα, όπως όλοι οι καλλιτέχνες στις συνεντεύξεις τους! Πλάκα κάνω. Καμιά φορά βλέπεις σε κάτι συνεντεύξεις του κιλού να απαντάνε του τύπου: "Το χειρότερό μου ελάττωμα είναι ότι εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους" και τέτοια σαχλά. Α, και το άλλο: "Το βασικό μου ελάττωμα είναι η τελειομανία μου" κ.ο.κ. Ε, να λοιπόν, θα πω κι εγώ το ίδιο: "Το χειρότερό μου ελάττωμα είναι ότι εμπιστεύομαι τους ανθ.." Όχι, ας τ' αφήσω!
Έχουμε γεμίσει από "τέλειους" συνεντευξιαζόμενους της (χμμ..) ηθοποιίας του  σκυλοτράγουδου (εντέχνου και ελαφρολαϊκού) και άλλα λοιπά υποκείμενα της πολιτικής και της τηλεόρασης. Κανένας ελαττωματικός?! 
Ε, να λοιπόν ένα ελάττωμά μου: το ότι γίνομαι επικριτικός απέναντι στους προαναφερθέντες.
Άνθρωποι δεν είναι κι αυτοί? Γιατί να έχω δίκιο εγώ (κι όσοι έχουν την ίδια άποψη μ' εμένα) κι όχι αυτοί?! Που είναι και "τέλειοι"! 
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σ' αυτά που γίνανε κατά λάθος κι όχι εκ προμελέτης.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Γράφοντας στίχους. Πολύ συχνά δακρύζουμε και από ευφορία, γελώντας ή ακούγοντας κάποιο τραγούδι την "κατάλληλη" στιγμή. Συνέβη αυτό πριν από λίγες μέρες, σε μια συναυλία μας - παίξαμε το "Empty Rooms" του πρόσφατα αδικοχαμένου Gary Moore και είδα πολλούς να βουρκώνουν.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Με καμία. Επιστήμονες, φιλόσοφοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες είναι πάντα δεκτοί στην παρέα.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Σήμερα ειδικά? Οι μεγάλοι Αστρονόμοι.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Αγαπημένες ταινίες: Clockwork Orange, Pink Floyd The Wall, Alien, Requiem for a dream, District 9, Being John Malcovich, Highlander (μόνο το 1ο!), Nightmare on Elm street (μόνο το 1ο!) κ.α. Αν διάλεγα μόνο μία, αυτή θα ήταν: Monty Pythons & the Meaning of Life. Αν κι εξίσου τέλεια είναι και τα: Monty Python and the Holy Grail και Monty Pythons:The Life of Brian. 
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Όλα τα ταξίδια είναι αγαπημένα. Εντός και εκτός Ελλάδας.
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αριστοφάνης. Σαίξπηρ, Γκαίτε, Ντοστογιέφσκι, Πόε, Τουαίην, Νίτσε. Παπαδιαμάντης, Καζαντζάκης. Αλλά και: Τομ Ρόμπινς, Τσιφόρος κ.α. 
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Την άνω του μετρίου νοημοσύνη.
…Και σε μια γυναίκα;
Την άνω του μετρίου νοημοσύνη.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Frank Zappa
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Διάφορα! Journey to MariaBrown - Kansas, Velvet Green - Jethro Tull, Play the Game - Queen, Bad  Reputation - Thin Lizzy, αλλά και Aerosmith, Earth Wind and Fire, Strapping Young Lad, Vivaldi, τέτοια, συνηθισμένα!
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Δεν ξέρω ποιό να πρωτοδιαλέξω. Τόσα πολλά και διαφορετικά. Σας παραπέμπω στην ερώτηση/απάντηση "αγαπημένοι συγγραφείς", λίγο πιο πάνω. Πάντως απολαμβάνω αυτές τις μέρες το "Ένας γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου" του Μαρκ Τουαίην. Άρχισα να το διαβάζω θεωρώντας ότι θα ήταν ένα σχετικά "ελαφρύ" μυθιστόρημα φαντασίας και τελικά πρόκειται για ένα αμαλγαματικό αριστούργημα του μεγάλου αυτού στοχαστή. Αυτές τις μέρες, επίσης, έχω το "Φάουστ" του Γκαίτε σε ύψιστη εκτίμηση.
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Οι ανώνυμοι προϊστορικοί ζωγράφοι των σπηλαίων, ο Λεονάρντο, ο Καραβάτζιο, ο Μπος, ο Βαν Γκογκ, ο Κλιμτ, ο Νταλί, ο Γύζης, ο Λύτρας κ.α. 
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Συνδυασμοί χρωμάτων: κόκκινο/μπλε, μπλε/μαύρο, μαύρο/μπλε/πράσινο, άσπρο/πράσινο/κίτρινο, κόκκινο/κίτρινο/μαύρο, άσπρο/πορτοκαλί, κ.α.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Έχει παραποιηθεί ποικιλότροπα η επιτυχία, ως λέξη και ως έννοια. Έτσι: χαίρομαι για διάφορες επιτυχίες που γίνονται πιο ήσυχα, πιο βαθιά και πιο πλατιά. Στις αληθινές διαστάσεις, όχι στην πλασματική πραγματικότητα.
Το αγαπημένο σου ποτό;
H2O, Νερό.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Γενικά είμαι αμετανόητος, είπαμε, όπως όλοι οι "τέλειοι" στις συνεντεύξεις τους! Αλλά καλό θα είναι να μετανιώνουμε για κάποια μικρά ή μεγάλα μας λάθη. Και να φαίνεται αυτό και στις μετέπειτα πράξεις μας.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Αυτούς που καταστρέφουν τον κόσμο μας. Την ηλιθιότητα. Τη δολιότητα. Και την διαδεδομένη πρόσμειξή τους.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Η μουσική, με όλους τους πιθανούς τρόπους.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Το να επικρατεί η ηλιθιότητα κι η δολιότητα.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Αγαπώ την αλήθεια, έτσι: πολύ σπάνια. Εκεί που ένα αθώο, μηδαμινό ψέμα σώζει ζωές και ισορροπίες.
Ποιο είναι το μότο σου;
Δεν έχω! Βγάλτε μια σούμα απ' αυτή τη συνέντευξη!
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Δε θα επιθυμούσα να πεθάνω!
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Ποιόν απ' όλους?! Ο Όντιν θα ήταν μια καλή περίπτωση, θα λέγαμε διάφορα επικά: μάχες, βροντές, κεραυνοί.. Αν και σ' αυτά δεν παίζονται οι δικοί μας οι Δώδεκα.. Ο Βούδας θα ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση.. Ένα debate Θεός/Διάολος θα είχε πολλή τηλεθέαση.. Οποιονδήποτε θεό και να συναντήσεις πλάκα θάχει: Μαγειρική: συνταγές Δημιουργίας Ζωής, Κουτσομπολιό: "..Αυτός ο Δίας πια.. καμιά δεν άφησε.." κλπ, Trivia και Παντομίμα: αγαπημένο βασανιστήριο της Ιεράς Εξέτασης, Σταυροφορίες, τρόποι προσηλυτισμού, στολές ιερέων κλπ.
Αν συναντούσα τον Frank Zappa θα του έβαζα ν' ακούσει κάποια απ' τα πιο δύσκολα κομμάτια πού'χω γράψει.. Τι, δεν είναι θεός ο Zappa?! Κορνήλιε! 
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Θα την χαρακτήριζα υγιή. Και δημιουργική.

2 σχόλια

  1. ΡΕ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ,ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ.!!!!!
    ΤΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΤΗ!!ΧΑΧΑ ΓΕΛΑΣΑΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άνω του μετρίου νοημοσύνη...
    για να το λέει θα 'χει μια ιδέα για το μέτριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση