GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αρχή και τέλος (;) του sequel του Καραμανλισμού...

Aπό το http://www.postnews.gr/ Η αρχή του sequel του Καραμανλισμού ξεκίνησε σαν σήμερα το 2004 όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τη δια...

Aπό το http://www.postnews.gr/
Η αρχή του sequel του Καραμανλισμού ξεκίνησε σαν σήμερα το 2004 όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τους μήνες που ακολούθησαν, τότε, η χώρα βρισκόταν σε ένα ξέφωτο της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας, με μία παράξενη νομοτέλεια να φθάνει στα όρια της συλλογικής ψυχικής ανάτασης (Ολυμπιακοί Αγώνες, νίκη στο Euro, κ.λπ.). Ήταν μία ατμόσφαιρα, η οποία όπως λέει η σημερινή νεολαία «δεν υπήρχε» (ήταν απίστευτη).
Ο πολιτικός λόγος είχε φθάσει στα άκρα (‘επανίδρυση του Κράτους’, μονιμοποίηση συμβασιούχων’, κ.λπ.), η συναίνεση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ήταν εξασφαλισμένη, η πορεία προς το Φθινόπωρο προσέφερε όλα τα εργαλεία για εκσυγχρονισμό της χώρας, στο μυαλό και το σώμα. Όμως, η “πραγματικότητα”, την οποία πολλές φορές είχε επικαλεστεί ο Καραμανλής κατά την τότε προεκλογική περίοδο, έμελλε να....
 είναι διαφορετική.
Δεν ήταν τυχαίο που τον Μάιο 2004, περίπου 55% των πολιτών πίστευε ότι τα πράγματα στη χώρα πήγαιναν “προς τη σωστή κατεύθυνση” (σε αντίθεση με το 34,5% που πίστευε το αντίθετο). Όμως, προτού ακόμη τελειώσει το έτος, η πτώση ήδη είχε ξεκινήσει. Οι τάσεις διασταυρώθηκαν πολύ νωρίς, περί τα τέλη του 2004. Έτσι, από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2005 (μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη της ΝΔ), είχαμε την πλήρη αντεστραμμένη εικόνα: 56% των πολιτών δήλωναν ότι τα πράγματα κινούνταν “προς τη λάθος κατεύθυνση”, με 34% το αντίθετο (80% έναντι 15% τον Ιούλιο 2009).
Οι πολίτες αντιλήφθηκαν αμέσως αυτό που οι αναλυτές δεν ήθελαν να πιστέψουν. Κατά τη χάραξη της στρατηγικής, ο Κώστας Καραμανλής έδωσε μεγάλο βάρος στα πιθανά αδιέξοδα της διακυβέρνησης εις βάρος των δραστικών και ριζοσπαστικών λύσεων, που θα οδηγούσαν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Ακόμη και σε επιπεδο καθημερινότητας. Έτσι, στέρησε από τους πολίτες την ευκαιρία να τον στηρίξουν. Γιατί όταν θα έφθανε η ώρα της κρίσης, οι υποστηρικτές του δεν θα ήταν οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι θα είχαν δει τη ζωή τους να βελτιώνεται.
Ο Καραμανλής είχε την ευκαιρία να αφήσει εποχή στην ιστορία της χώρας, να κριθεί ως σημαντικότερος του θείου του. Αναγνωρίζω ότι ελάχιστοι θεωρούν ότι η εκτίμηση αυτή έχει βάση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κάθε ηγέτης κρίνεται με βάση τα ζητούμενα της εποχής. Για παράδειγμα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η τακτική του Εθνάρχη θα ήταν αποτελεσματική σήμερα (όπως ισχυρίζονται με ένταση οι παλαιότεροι), σε μία σύγχρονη κοινωνία, όπου επικρατούν άλλου είδους συμπεριφορές.
Είμαι το ίδιο απόλυτα σίγουρη ότι η τραχιά παρακολούθηση και η πολιτική φοβέρα του ιδρυτή της ΝΔ θα μπορούσε, σήμερα, πολύ πιο αποτελεσματικά να αντικατασταθεί από ένα προηγμένο λογισμικό διακυβέρνησης, με κέντρο το Μαξίμου, το οποίο, με ιεραρχική διαβάθμιση θα διέσπειρε την πληροφορία προς τα κάτω, όταν απαιτείτο, αλλά και προς τα πάνω, όταν χρειαζόταν να αξιολογηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του κυβερνητικου έργου. Μέχρι και δείκτες αποτελεσματικότητας θα μπορούσαν να εξαχθούν για κάθε υπουργό και υπουργείο.
Αλλά αυτά όλα ήταν μάλλον εκτός πραγματικότητας για έναν πυρήνα διακυβέρνησης, όπου ο αριθμός των τίτλων μόρφωσης εξαντλούνταν στα δάκτυλα του ενός, άντε των δύο χεριών. Θελέστα και παθέστα. Indeed.
Οι 100 ημέρες που μεσολάβησαν από τις Ευρωεκλογές 2009 έως το Φθινόπωρο της κεντροδεξιάς αυτογνωσίας, που οδήγησε την κεντροδεξιά παράταξη στην αντιπολίτευση και τον Κώστα Καραμανλή εκτός αρχηγίας ΝΔ, ήταν ημέρες μεστές σε νόημα και πολιτικό περιεχόμενο. Σημάδεψαν την εικόνα που οι Έλληνες διαμόρφωσαν, όχι μόνο για τις ικανότητες της σύγχρονης κεντροδεξιάς, αλλά ευρύτερα, για το έμψυχο δυναμικό της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Ήταν ημέρες κρίσιμες, ιδιαίτερα για τους πολίτες, οι οποίοι ήδη είχαν αποστείλει το μήνυμά τους από τις 7 Ιουνίου στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ημέρες κρίσιμες τους πολιτικούς, που μοιραία μετουσίωναν την πολιτική αποδιοργάνωση και τη μοιρολατρία εκείνων των ημερών. Ήταν κρίσιμη περίοδος για τον ηγέτη τον ίδιο, ο οποίος ήδη είχε αναχωρήσει από το πολιτικό μάνατζμεντ.
Ήταν το καλοκαίρι 2009, η τελευταία σκηνική πράξη μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να κάνει τη διαφορά στη δημόσια ζωή. Μιας κυβέρνησης που είχε τη δυνατότητα να το πράξει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ήταν ημέρες που άλλαξαν τον τρόπο που οι πολίτες βλέπουν όχι μόνο τη ΝΔ, αλλά συνολικά τα πολιτικά πράγματα. Άνετα μπορεί να πει κανείς ότι τις ημέρες αυτές ισχυροποιήθηκε και η πολιτική απάθεια που γεννήθηκε στις Ευρωεκλογές και διατηρήθηκε ισχυρή στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές. Γεννήθηκε όχι ως σκέψη, αλλά ως πράξη (voter’s apathy), αψηφώντας τον νόμο της ψήφου. Μία μικρή επανάσταση των πολιτών, που, χωρίς να γίνει αντιληπτό, μετέτρεψε την Ελλάδα σε Ευρώπη, και τους Έλληνες πολίτες σε σκεπτόμενους ψηφοφόρους.
Ήταν ημέρες διάψευσης και των τελευταίων προσδοκιών των πολιτών που το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι 2004 πίστεψαν ότι επιτέλους, θα γίνει κάτι διαφορετικό. Όμως η εξαετής διακυβέρνηση τελείωσε χωρίς αποτέλεσμα. Κυριάρχησαν άλλα. Οι μικρο-κομματικές σκοπιμότητες, τα συμφέροντα και οι προσωπικές φιλοδοξίες ανθρώπων, που θίγουν την αξιοπρέπεια της χώρας, την πίστη των πολιτών στα δημόσια πράγματα, την πορεία προς το μέλλον.
Την εξαετία 2004-2009, πολλά ήταν τα μαθήματα που οι πολίτες – άθελά τους – παρακολούθησαν για την πολιτική και τις συνέπειές της. Αυτά ήταν τα μεταπτυχιακά. Κάτι σαν δια βίου εκπαίδευση για τους περισσότερους. Γιατί αρκετό καιρό πριν, η μακρόχρονη πράσινη (στα λάβαρα, με την παλιά έννοια) διακυβέρνηση είχε φροντίσει για την ‘βασική εκπαίδευση’ των Ελλήνων, με επίκεντρο τον συναγωνισμό προς τα κάτω. Στην ποιότητα της σκέψης, τη συμπεριφορά, αλλά και τον τρόπο που ο καθείς μαθαίνει από νέος να ζει εις βάρος των άλλων. Έτσι, η προσωπική πορεία έγινε κοινή, μαζική και εξαπλώθηκε παντού.
Η ιδιότητα του πολιτικού, και ιδιαίτερα του βουλευτή αποτελεί το τέλος των ‘σπουδών’ στο νεοελληνικό σχολείο, την αποφοίτηση από μία διαδικασία διαρκών εκπτώσεων, προκειμένου να θεριστεί η επιτυχία και η αναγνώριση. Αν ετηρούντο οι προδιαγραφές, το job description που λένε, που προσδιορίζεται και βάσει όρκου, θα έπρεπε να έχουμε 300 υπηρέτες, οι οποίοι, με την απαιτούμενη σεμνότητα να τρέχουν πάνω κάτω, χωρίς να προλαβαίνουν να μάς εξυπηρετήσουν στα …επιμέρους.
Αλλά αυτά μετά την κρίση. Όταν, και αν ποτέ αντιληφθούν το αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα για το αυγό και την κότα. Όχι με όρους Πάγκαλου, αλλά στη βάση της πραγματικότητας…

14 σχόλια

  1. ΕΥΓΕ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ/ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΣ Η ΔΙΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΜΑΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΔΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ (ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.

    ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.

    ΑΠΛΑ,Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΣΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΤΗΣ ΣΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ.
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΝΤΙΣ ,ΣΟΥΝΤΙΣ ΓΚΟΥΝΤΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΑΝΤΕ ΚΟΦΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΒΟΥΒΑΛΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΑΝΗΤΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως ολοι μας σταθηκαμε κατωτεροι των περιστασεων οταν ξαναψηφησαμε ΝΔ και Καραμανλη το 2007!
    Ειχαν αποδειχτει κατωτεροι των περιστασεων απο το 2004.
    Χαθηκε πολυτιμος χρονος μεχρι το 2009.
    Θυμαμαι ακομη τον Καραμανλη να πιστευει οτι η Ελλαδα ηταν θωρακισμενη απο την κριση αρχες του 2009! Εκτος τοπου και χρονου, παντελως ασχετος.
    Ενας μπουλης που δεν ειχε προσοντα υφυπουργου, ψηφιζοταν σαν καταλληλοτερος για πρωθυπουργος!
    Ξεφτυλα για ολους μας. Πολιτες, ψηφοφορους, δημοσιογραφους, πολιτικους, ολους μας..
    Αγαπητοι ΣυνΕλληνες, ειμαστε ξεφτυλες οπως κι οι Ιταλοι γιατι ψηφισαμε και ανεχτηκαμε τυπους σαν τον Καραμανλη, τον Βουλγαρακη, τον Ρουσοπουλο, τον Δουκα, τον Σιουφα, τον Παυλοπουλο, τον Λιαπη, τον Σπηλιοτοπουλο, τοσους και τοσους αλλους..
    Μην σας ξενιζει το "μαζι τα φαγαμε". Σιγουρα "μαζι το ξεφτυλισαμε"!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πασοκ

    Ατυπο Υπουργικο συμβουλιο στου Μαξιμου γιατο ο Γιωργος θα ξανακανει τον γυρω της γης...για να την ζαλίσει!

    αυτο του λενε οι δεξιοι που ειναι γυρω του και γελανε...

    "φερε τη γη γυρω και θα ζαλιστει"!

    Μεσα στην νυχττα μια σιλουεττα κατηφορησε την /Ηρωδου Αττικου και προσεγγισε τους αστυνομικους που "φυλανε' τον Γιωργο

    τί γινεται μέσα πέφτει κλάμα? ρωτησε ο αγνωστος τους αστυνομικους

    - ναι πολυ κλαμα., απαντησαν οι αστυνομικοι και γελαγαν με την κυβερνηση!

    Αρα η Κυβερνηση αφου εχασε και τους αστυνομικους που την φυλανε...(γιατι η αστυνομια παει με τον πιο ισχυρο)....εχασε και την πλειοψηφια, ειπε ο δρ Κουτσουκος γυρνωντας στην Μηλιωνη!

    Μιλτος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MAΣ ΕΦΑΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ.ΔΕΝ ΕΙΧΕΤΑ ΚΟΤΣΙΑ,ΤΟΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ.ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Αν ένας πολίτης αποστείλει πλαστά στοιχεία στην εφορία θα πάει φυλακή. Αν ένας πολιτικός σαν τον Καραμανλή στέλνει επί πέντε χρόνια πλαστά στοιχεία στην Ευρώπη πάει στα πίσω έδρανα του κοινοβουλίου και μας κοροϊδεύει γελώντας».
    Τζίμης Πανούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ. ΠΑΠΑΛΑ ΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γ. Μανώλης :(ο υπεύθυνος του συνδικαλιστικού τομέα της Ν.Δ., στο Κανάλι 1 του Πειραιά) «Εγώ από τότε έλεγα στον Αλογοσκούφη ότι την πολιτική του θα την πληρώσουν και ο τόπος και η παράταξη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. <>

    Κα Αλεξία Σκούταρη

    Το μεγάλο εκείνο καλοκαίρι πράγματι οι Ελληνες έδειχναν βέβαιοι οτι θα γίνει κάτι διαφορετικό,
    κάτι που για πρώτη φορά δεν θα το δανειζόμαστε.

    Δυστυχώς όμως οι, κατα την λανθασμένη γνώμη σας, "σκεπτόμενοι" ψηφοφόροι δίστασαν να σηκώσουν τα μανίκια τους και να λάβουν μέρος σ' αυτό.

    Σαν κάποιον που αποφασίζει κάποτε να κόψει το κάπνισμα αλλά την Τερτάρτη και στο άκουσμα του "λεφτά υπάρχουν" τρέχει πάλι στο περίπτερο.

    Η εργασία σας θα είχε ουσία αν δεν βασιζόταν σε εναν λάθος σταθερό συντελεστή που ήταν κάθε άλλο παρά σταθερός.
    Το μάντεψες βλέπω κι ολας.
    Μάλιστα,
    τον δήθεν σκεπτόμενο Έλληνα ψηφοφόρο.

    Οι αναλύσεις, οι φαεινές ιδέες, και οι σκοπιμες συκοφαντίες δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν εναν σωστό άνδρα,

    "οταν κατέβη το νερό ο βράχος θα είναι παλι εκεί!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε 8:33 ξχασες τον Αντρεα, Τον Ακη, το Μενιο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. FATE STHN MAPA TON GAP AFOU EISTE EXYPNOI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ναι..εχασε την μεγαλη ευκαιρια την εξαετια!!!να καταστραφει η ελλαδα νωριτερα.Ανθρωπος αγγραματος ξυλο απελεκητο..ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΟ οι ορδες των Δεκεμβριανων που ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΝΔ δεν είναι κόμμα είναι συμμορία και σκοπός της είναι να κλέψει και να καταστρέψει.Σε 20 χρόνια πάλι εδώ είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση