GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή Χριστοδουλάκη για τον τζόγο...

Από τον Νίκο Γίστο Μαζικός τζόγος Κύριε διευθυντά, Σπανίως διαφωνώ με τις απόψεις του κ. Μανδραβέλη, αλλά αυτή τη φορά έκανα «μπίνγκο»...

Από τον Νίκο Γίστο
Μαζικός τζόγος
Κύριε διευθυντά,
Σπανίως διαφωνώ με τις απόψεις του κ. Μανδραβέλη, αλλά αυτή τη φορά έκανα «μπίνγκο». Εγραψε και πάλι στις 13/4 ότι ο νόμος που έκανα ως υπουργός για να απαγορευθούν τα «φρουτάκια» ήταν βιαστικός, δυσεφάρμοστος στην πράξη, ευάλωτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έγινε έπειτα από την πιεστική προβολή του θέματος στα Μέσα Ενημέρωσης. Υπήρξε έτσι ένα «θήραμα του περιρρέοντος λαϊκισμού» για να γίνω κι εγώ γλαφυρός.
Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά είναι σωστά, αλλά κανένα δεν...
 αποδεικνύει ότι ο νόμος ήταν λάθος. Ορθώς η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει η απαγόρευση, έστω και με τις ατέλειες που είχε, για τους εξής λόγους:
Το φαινόμενο του τζόγου ανηλίκων και εφήβων είχε λάβει μαζικές διαστάσεις και στα πιο απόμακρα χωριά, και κακώς η τότε κυβέρνηση δεν το είχε αντιληφθεί πιο πριν για να το περιορίσει νωρίτερα. Οντως αρκετοί τζογάρουν έκτοτε στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους. Πολλά παράνομα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς στο Ιντερνετ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να τα αφήσει να γίνονται και δημόσια.
Αν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται τέλεια (πόσοι τέτοιοι υπάρχουν άραγε;) δεν σημαίνει ότι δεν ωφελείται έστω και περιορισμένα η κοινωνία. Και ο νόμος απαγόρευσης καπνίσματος είναι ατελέστατος, αλλά περιόρισε το κάπνισμα κατά 35%. Δηλαδή, μερικές χιλιάδες καρκίνοι λιγότεροι τα επόμενα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση όντως επέβαλε ορισμένα πρόστιμα επειδή προσέφυγαν οι μαγαζάτορες του τζόγου και διαμαρτυρήθηκαν για τη δίωξη της επιχειρηματικότητας (τρομάρα τους!). Από άποψη κοινωνικής ωφέλειας, καλύτερα που πληρώσαμε 12 εκατ. ευρώ και αποτρέψαμε από το μαζικό τζόγο 12 εκατ. πολίτες. Ενα ευρώ ανά άτομο για δέκα χρόνια, τζάμπα έρχεται.
Οταν εκδηλώνεται μαζική αντίδραση της κοινής γνώμης για ένα αρνητικό φαινόμενο, ο περιορισμός του δεν είναι και τόσο κολάσιμη πράξη για μια κυβέρνηση, όταν μάλιστα αφορά ανηλίκους και οι ενήλικοι παίκτες μπορούν να εκτονωθούν αλλού. Ο «λαϊκισμός» καμιά φορά βγαίνει και ως λαϊκό αίσθημα.
Ως πολίτης θεωρώ επίσης ότι καλώς αντέδρασαν οι βουλευτές στην επαναφορά του μαζικού τζόγου και ακόμα καλύτερα απαίτησαν τα έσοδα που δεν θα έρθουν να βρεθούν πιάνοντας και κανένα φοροφυγά. Αν το επεισόδιο γινόταν στην Αγγλία, θα λέγαμε ότι ήταν ώριμη πολιτική αντίδραση που δεν ανταλλάσσει την αλλοτρίωση των πιτσιρικάδων με κρατικά έσοδα. Ε, κι εδώ έτσι ήταν.
Νικος Χριστοδουλακης - πρώην υπουργός Οικονομικών
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_19/04/2011_439446

3 σχόλια

  1. E! ΟΧΙ ΚΑΙ 12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ!

    ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΠΑΝΤΕΡΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ?

    ΟΛΟΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ? ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΙ? ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ?

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΕΙΣ?

    ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ? (ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ).

    ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ? ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΤΖΟΓΑΔΟΡΙΚΑ, ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΑΛΗΘΗΝΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΑΙΜΟΥ), ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ? ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΒΑΛΑΤΕ ΤΗΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ?

    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας φτύνουμε και τους δύο
    και εσένα Αλήτη εκσυχρονιστη-καταστροφέα του Πασόκ.

    και το έμμισθο ΡΟΥΦΙΑΝΟ
    ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΟ του λαθρέμπορου Αλαφούζου.

    και φυσικά είναι περιττό
    να διαβάσουμε τα ΠΕΡΡΙΤΩΜΜΑΤΑ ΣΑΣ

    βρομάνεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθλιε Χριστοδουλακη ντρεπεσαι να πεις οτι τα τυχερα παιχνιαδια απαγορευοταν και πριν τον τρισαθλιο νομο σου. Απλα εσυ απαγορεψες ΟΛΑ τα παιχνιδια και εβαλες λουκετο σε εκατονταδες επιχειρισεις αντι να πιασεις τους παρανομους.
    Και ακομα συνεχιζεις μετα απο τοσα χρονια να λες ανοησιες γιατι ξερεις πολυ καλα οτι η καταδικη απο την Ευρωπαικη ενωση δεν ειναι για την απαγορευση των τυχερων παιχνιδιων αλλα για την απαγορευση ΟΛΩΝ των παιχνιδιων. Αλλα αμα εισαι μια φορα ξεφτιλισμενος μια ζωη ξεφτιλισμενος θα εισαι αλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση