GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής...

Ανάλυση του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ http://www.publicissue.gr/1726/ Η κοινωνική και εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων διακυβέρνησης συνεχ...

Ανάλυση του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
http://www.publicissue.gr/1726/
Η κοινωνική και εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων διακυβέρνησης συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της, ενώ δεν διαφαίνεται –τουλάχιστον προς το παρόν- καμιά ένδειξη αντιστροφής, ή έστω ανακοπής αυτής της τάσης. Η σημερινή εμπλοκή του εγχώριου δικομματικού συστήματος έχει υπερβεί πλέον κάθε ιστορικό προηγούμενο. Ούτε κατ’ ελάχιστον δεν θυμίζει τους κλυδωνισμούς της δεκαετίας του ’90, ή την πιο πρόσφατη κάμψη του 2008. Η ανυπαρξία πολιτικής ηγεσίας και η εγγενής αδυναμία αναπαραγωγής του πολιτικού προσωπικού επιτείνει με τη σειρά της το πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο μη-επιστροφής, εάν δεν το έχουμε ήδη περάσει.
Η ανοικτή κρίση των κομμάτων δεν είναι βέβαια αποτέλεσμα βουλησιαρχικών σχεδιασμών κάποιων κέντρων εξουσίας. Το αντίστροφο είναι που ισχύει. Όπως η άνθηση του φαινομένου των μαζικών μεταπολιτευτικών κομμάτων, κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, υπήρξε...
 πρωτίστως παράγωγο της κίνησης των πολιτών «προς τα κόμματα», έτσι και η σημερινή παρακμή τους είναι πρωτίστως παράγωγο της κοινωνικής απομάκρυνσης από αυτά.
Τον τελευταίο χρόνο, δύο τάσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται με αμείωτη ένταση. Η πρώτη τάση, είναι αυτή της «εξόδου από το εκλογικό σώμα» και αφορά σταθερά πλέον πάνω από το 1/3 του εκλογικού σώματος. Η δεύτερη τάση πριμοδοτεί τον κατακερματισμό, ή και την «κονιορτοποίηση» του υφιστάμενου πλέγματος κομματικών δυνάμεων. Σαφή ένδειξη για αυτό αποτελεί η άνοδος των πάσης φύσεως νεοπαγών σχημάτων, που καταγράφεται εντυπωσιακά αυτόν τον μήνα. Σε παρόμοιες συνθήκες, δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και νέες πολιτικές ομαδοποιήσεις να θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.
Η απώλεια δύναμης και κοινωνικής νομιμοποίησης των κυριάρχων κομματικών μηχανισμών οδηγεί στη διαχειριστική τους αδυναμία και παράλυση, ενώ ταυτοχρόνως περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και πρωτοβουλιών, που μπορεί να αναλάβουν. Η πολιτική σκηνή φαίνεται ότι οδηγείται αναπόφευκτα σε αναδιάταξη. Ο ισχύον εκλογικός νόμος (προϊόν πολιτικών συσχετισμών άλλης εποχής) αδυνατεί να διασφαλίσει λύση «παλαιού τύπου». Η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων υπερβαίνει την έως σήμερα θεσμική του λειτουργία. Προς το παρόν, εναλλακτική λύση δεν διαφαίνεται.
 Είναι γεγονός, ότι στην ελληνική πολιτική ιστορία η συζήτηση περί συμμαχικών κυβερνήσεων είναι ταυτισμένη με μείζονες πολιτικές κρίσεις. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι πρόκειται να επαναληφθεί και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική συζήτηση δεν θα ανοίξει με τη συναίνεση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών, οι οποίοι προσπαθούν αγωνιωδώς να διατηρήσουν το status quo ante. Θα επιβληθεί «δια της βίας» και μάλιστα «από τα κάτω», δηλαδή από το ίδιο το εκλογικό σώμα. Αναμφισβήτητα, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, έχουν ήδη θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το βάθρο των κρισιμότερων αναμετρήσεων, της εποχής που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

9 σχόλια

  1. Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον
    -Όλο το παρασκήνιο
    newpost..

    Οι δύο ημέρες του Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον-Όλο το παρασκήνιο

    Τελικά η Ουάσιγκτον είναι μια πόλη που δεν του «πάει» με τίποτα. Τον περασμένο Οκτώβριο πάλι σε σύνοδο του ΔΝΤ είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα όταν και πάλι σε συνέντευξη τύπου προκάλεσε μεγάλη πολιτική κόντρα· καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος· Παπανδρέου· είχε εκμυστηρευθεί στον· πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα".

    O· υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Tότε αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόταν σε· γνωστές δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
    Φέτος· το άγχος και η γκρίνια ήταν· διάχυτα στην διήμερη επίσκεψη του· "Τσάρου" της ελληνικής οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου· στην Ουάσιγκτον με αφορμή την τακτική εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ.

    Άγχος γιατί προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και κυρίως τις διαρροές από στελέχη του ΔΝΤ προς τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Γκρίνια· από το στενό περιβάλλον του γιατί του την "επεσαν" στην Αθήνα επειδή χρησιμοποιήσε το προεδρικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, αλλά και λόγω της "κακής" μεταχείρισης του από τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

    Στην συνέντευξη τύπου του περασμένου· Σαββάτου του "γύρισαν τα λαμπάκια" καθώς· όπως είπε δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί και για το τι απαντά στις επικρίσεις που δέχεται από συναδέλφους του.

    Οι· ερωτήσεις και οι αλαζονικές απαντήσεις οn camera έπαιζαν από το πρωί της Κυριακής σε όλα τα αθηναϊκά κανάλια. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών από την Αθήνα φρόντισαν να ενημερώσουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι «σηκώνεται πολύς καπνός» από τις ειρωνικές δηλώσεις απέναντι σε αυτούς που του ασκούν κριτική μέσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

    Την Κυριακή ήταν όλη μέρα στο τηλέφωνο μιλώντας συνέχεια με ανθρώπους του στην Αθήνα και φαινόταν κατήφης και ανήσυχος. Ήταν φανερό ότι είχε αλλάξει η ατζέντα και είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών εχθρών του.

    Το κέφι του το χάλασε ακόμη περισσότερο όταν τα άκουσε και από τον «προϊστάμενο» του και το αφεντικό του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Στην διάρκεια της συνάντησης τους ο Στρος Καν του τα "έχωσε χοντρά" για την ανικανότητα· να μαζέψει φόρους και να κλείσει τους φοροφυγαδες στην φυλακή. "Βάλτε κάποιον μεγαλοφοροφυγά· στην φυλακή" φέρεται να του είπε σε έντονο ύφος.

    Ο υπουργός Οικονομικών έμεινε· κατά την διάρκεια της παραμονής του στο...ταπεινό ξενοδοχείο Sofitel, που είναι αλήθεια οτι· δεν βγάζει μάτια και δεν ξεχειλίζει απο πολυτέλεια. Τιμή διανυκτέρευσης για σουίτα μόνο· 480 δολάρια την βραδιά. Ήξερε, ότι μπορεί κάποιοι παπαράτσι από την Αθήνα να του την έχουν στημένη εάν έκλεινε ακριβό ξενοδοχείο. Όμως δεν υπολόγισε οτι θα του την "έπεφταν"· τόσο άγρια για το προεδρικό αεροσκάφος.

    Πάντως καμία σχέση η παρουσία του στην Ουάσιγκτον σε σύγκριση με άλλες φορές που τον ειχε αγκαζέ ο Ντομινίκ Στρος Καν· και τον αποθέωνε σε διάφορα πάνελ· παρουσιάζοντας τα κατορθώματά του στην Ελλάδα.· Στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε με "κομμένα τα φτερά", ήρθε για να πάρει οδηγίες απο αυτούς που μας κυβερνούν και είχε· φάτσα· όπως εκείνη του...τερματοφύλακα πριν απο το πέναλτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαυρής: ο ορισμός της κωλοτούμπας της γιάννας (της μαύρης ολυμπιάδας) και του δολ. Άξιος του μισθού του, του παλαιού κνίκτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. FORTSAAAAAAAAAAA

    PASOKARAAAAAAAAAAA....OLE !!!

    ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΡΕΝΤ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 1.100 ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΣΗΣ.

    Το επίπεδο των 1.100 μονάδων βάσης πλησιάζει η επιτοκιακή ψαλίδα (σπρεντ) των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς συνεχίζονται στις αγορές τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους παρά τις συνεχείς διαψεύσεις τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και...

    OLE....OLE...OLE. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το πρώτο σχόλιο:
    Αυτές τις μεγαλόστομες αναλύσεις να μην κάνατε παλιοκοματόσκυλα! Σιγά μην δεν ήξερε ο Στρος Καν ότι δεν θα μπορούσαμε να μαζέψουμε τους φόρους των μεγαλοφοροφυγάδων και σιγά μη ζήτησε την καταδίκη κάποιου....μας δουλεύετε? Για αυτούς δουλεύει ο κύριος.

    Υ.Γ.: Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως κάποιο από τα υπάρχοντα κόματα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας?
    Υ.Γ.2: Εάν όχι, τέτοιες αναλύσεις σαν και αυτές του 1ου σχολίου, πρέπει να τις έχει χεσμένες, καθώς "μιλούν" τη γλώσσα του συστήματος.
    Υ.Γ.3: Σχολιαστή, με κάθε εκτίμηση πρέπει να ξεκολήσεις από τον Σαμαρά. Δεν είναι μόνο ότι ήταν συγκάτοικοι στο Αμέρικα, αλλά ανήκουν και στο ίδιο ζώδιο (Δίδυμοι), το οποίο χαρακτηρίζεται για τη διπρωσοποία του (την είδαμε καταφανέστατα στην περίπτωση του Γιώργου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Φινλανδοί λέει ψήφισαν αυτόν που αρνείται να "χρηματοδοτήσει" το Ελληνικό χρέος η χώρα του. Η Σλοβακία ( καταραμένη φτώχια έχουν και οι σλοβάκοι) επίσης αρνήθηκε να συμμετάσχει στο καλάθι διάσωσης της Ελλάδας. Ρε παιδιά δεν ξέρω γιατί αλλά νοιώθω σαν ζητιάνος. Χειρότερα νοιώθω σαν γύφτος που προσποιείται τον ανάπηρο και επαιτεί για να ζήσει. Ντρέπομαι ειλικρινά. Μου έχουν πει άνθρωποι οτι ντρέπονται να πουν στο εξωτερικό οτι είναι Έλληνες γιατί τους βλέπουν σαν διεφθαρμένους, σαν λωποδύτες, σαν κλεφτρόνια. Αλήθεια σε τι κατάντια οδήγησαν αυτοί οι αλήτες την χώρα μας; Έχουμε αναλογιστεί πόση ντροπή πρέπει να νοιώθουμε; Έχουμε αναλογιστεί πόσο πάτο πιάσαμε; Έχουμε αναλογιστεί πόσο έχουμε χάσει την αξιοπρέπειά μας σαν λαός, σαν έθνος, σαν κάτοικοι του ιστορικού αυτού χώρου; Έχουμε σκεφτεί πόσο μπορεί να ντρέπονται τα παιδιά μας για εμάς τους μεγαλύτερους, για την χώρα μας; Και μιλάω για τα σοβαρά παιδιά όχι για τους μαμάκηδες που οδηγούν το αγορασμένο με δάνειο αμάξι του ντάντυ ούτε για τους αναρχομπαχαλάκηδες που έχουν και αυτοί πολλές φορές δίκιο να εξαγριώνονται. Έχουμε προβληματιστεί σε τι σημείο μας έχουν φέρει ή έχουμε ακόμη βαθειά μεσάνυχτα; Πότε θα αναλάβει έκαστος τις ευθύνες του; Πότε θα πάνε κάποιοι που πήραν τις καταστροφικές για την χώρα αποφάσεις στη φυλακή; Πότε θα πληρώσουν κάποιοι με την "κλεμένη" περιούσια τους τις παρανομίες τους; Πότε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λύση έρχεται...

    Το νέο κόμμα με αρχηγό τον ζορο-πανίκα (αν βέβαια δεν πάρει αυτά που θέλει από τον αντώνη) θα σώσει την κατάσταση.

    Θα φύγουμε επιτέλους από το στάδιο της κατάθλιψης και θα περάσουμε στην κατάσταση του γέλιου χωρίς τέλος.

    Παραστάσεις θα δίνονται κάθε μέρα στον αυτιά και κάπου-κάπου στον παπαδάκη με πρωταγωνιστή τον πόντιο (πιλάτο) γαμπρό-ζοροπανίκα σε μεγάλα κέφια.

    (θα) συμεττέχουν έν αγνοία τους :
    καρατζαφύρερ-σαμαράς και τα λοιπά καλόπαιδα της (ρημαγμενης πρωην) πολυκατοικίας.

    Τις παραστάσεις θα ευλογεί καθε κυριακή από άμβωνος και τις καθημερινές στα παράθυρα..ο άνθιμος .

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ !!!
    ΣΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ !!!
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!
    ΖΗΤΩ Η 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ !!!

    ΥΓ.

    ΣΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ , Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ , Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (δηλ. τα δικά μας παιδιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτά γινονται οταν οι πολιτικοι βάζουν πιο πανω απο την Παρτιδα το κομα. Αν αυτο δεν ειναι εσχατη προδοσια τοτε πιο ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε φαντασμα μαυρή, είπαμε δεν ξερεις να μετρας.Πεφτεις μονιμως έξω, σαν να μετρας σε άλλη χωρα. Τραβα κανε φασολακια στο σπιτι σου και ασε τις δημοσκοπησεις σε αυτους (τους λίγους) που το έχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ,
    ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΣΟΚΟ-ΣΚΥΛΑ
    ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ !
    ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ !!!
    ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ, ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,
    ΝΑ ΤΙΣ ΦΑΝΕ !!!


    ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΤΕ ΞΥΛΟ.. ΞΥΛΟ...ΞΥΛΟ...ΞΥΛΟ.
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

    ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ...ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΑ.


    ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΑΣΟΚΟΣΚΥΛΑ ΤΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΙΖΑΝ ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΣΤΗ ΠΑΣΟΚΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ,
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΑΛΛΟ, ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΟΝΤΑΙ,
    ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ

    ΠΑΣΟΚΟΣΚΥΛΑ, Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ.
    ΟΥΤΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση