GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ;...

Γράφει ο   Αντώνης Κρούστης Fileleftheros1966.blogspot.com Η μονάδα μέτρησης ενέργειας είναι το Ej (exajoules) και αυτό που χρειάζετ...

Γράφει ο  Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com

Η μονάδα μέτρησης ενέργειας είναι το Ej (exajoules) και αυτό που χρειάζεται κάθε χρόνο η ανθρωπότητα είναι 400 Ej. Η κύρια πηγή ενέργειας είναι το πετρέλαιο το οποίο καλύπτει τα 370 Ej και τα 30 ej από άλλες πηγές ενέργειας.( πυρινικη,αιολικη, υδροηλεκτρική, ηλιακή, βιοκαυσιμα).
Ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών (Κίνα ,Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Τουρκία, Ρωσία, κλπ) υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα αυξήσει τις παγκόσμιες ανάγκες σε...
900-1200 ej.
Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας
είναι αδύνατον να καλύψουν την διαφορά, ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το 5% των χωρών έχουν επαρκείς αέρηδες για να δημιουργήσουν ενέργεια ικανή να παραξει ρεύμα, θερμότητα κλπ., επίσης όλο το βόρειο ημισφαίριο αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια (πέρα από το υψηλό κόστος ) λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας, το νότιο έχει πρόβλημα υδάτινων πόρων για να παραξει υδροηλεκτρική, η πυρηνική ενέργεια χρειάζεται ουράνιο το οποίο και περιορισμένο είναι και βρίσκεται στους ωκεανούς με τεράστιες δυσκολίες εξόρυξης του, όσο για τα βιοκαυσιμα φτάνουμε στα όρια της ουτοπίας.
Δεν μπορεί να στηθεί το σενάριο ότι η παγκόσμια οικονομία θα κινείται με διαφορετικές πήγες ενέργειας και να εξάγει η μια χώρα στην άλλη . Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο , και στην παραγωγή τους και στην μεταφορά τους.
Το πετρέλαιο που αποτελεί λύση, μιας και έχει προσαρμοσθεί όλη η παγκόσμια οικονομία σ΄αυτό, τα αποθέματα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλύψουν την ανάπτυξη.
ΑΡΑ; Ο περιορισμός της προσφοράς θα πλήξει την ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι η ποθούμενη ανάπτυξη θα φρενάρει, μάλλον απότομα..
Οι αναπτυγμένες χώρες δεν θα ήθελαν να χάσουν το βιοτικό επίπεδο που έχουν εξασφαλίσει για τους πολίτες τους , οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ήθελαν να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν πετύχει έως τώρα και οι υποανάπτυκτες πολύ θα ήθελαν να ξεφύγουν από τα όρια της επιβίωσης.
Ο κεντρικός σχεδιασμός αναδιανομής της ενέργειας
θα επιφέρει παρεμβάσεις στην ελευθέρια των ανθρώπων , ιδιαιτέρως αυτών που την απολαμβάνουν δεκαετίες τώρα , χωρίς να είναι σίγουρο ότι μπορούν να βοηθηθούν οι υπόλοιπες χωρες.
Το αδιέξοδο λοιπόν φαντάζει πλέον σαν βεβαιότητα
. Και οι δυο περιπτώσεις θα φέρουν εξεγέρσεις , αναταραχές, εκποίηση κεκτημένων, και οι βίαιες αλλαγές πιθανούς πολέμους που θα αποσκοπούν στον έλεγχο των πηγών ενέργειας.(δηλ.των πετρελαίων)
Θα αφήσουμε την αυθόρμητη τάξη να ισορροπήσει τα φαινόμενα; ή θα παρέμβουμε ; (το τελευταίο με φοβίζει περισσότερο).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: λόγω των ενεργειακών αδιεξόδων, βρισκόμαστε σ’ένα κομβικό σημείο ,σ’ένα μεταβατικό στάδιο , η ανθρωπότητα βιώνει τους πόνους ενός τοκετού που δεν γνωρίζει τι κυοφορει,οι τράπεζες χάνουν την ρευστότητα τους, οι εταιρείες τους πελάτες τους, τα προϊόντα ακριβαίνουν, τα κοινωνικά κράτη αδυνατούν να προσφέρουν προστασία στους πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις και ιδεολογίες αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που έρχεται.
Ποιος άραγε έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
. Ποτέ άλλοτε η γνώση δεν είχε τη δύναμη που έχει σήμερα. Είναι η κυρίαρχη τάξη. Την κατέχουν λίγοι και ωφελούνται όλοι.
Και για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, πότε θα περάσει η κρίση; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε φτωχά και το ερώτημα είναι αν ζούμε και αξιοπρεπώς

5 σχόλια

  1. Oδεύουμε προς χρεοκοπία..
    Μια είναι η λύση ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Οδεύουμε προς χρεοκοπία..
    Ο Ελληνικός θέλει όλη την αλήθεια, ολόκληρη την αλήθεια, χωρίς εκπτώσεις.

    Μια είναι η λύση ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

    Όχι αυτά δεν τα είπε εκπρόσωπος της Ν.Δ..

    Είναι σημερινές δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου.
    Ακούστε στο τέλος του άρθρου οπτικοποιημένη, την σημερινή συνέντευξη του Γιάννου Παπαντωνίου στο Ράδιο 9 .
    Καταπέλτης ο πρώην υπουργός οικονομικών..

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, αρχίζει να εμπεδώνεται, να εδραιώνεται η πεποίθηση στο εξωτερικό, σε όλους τους διεθνείς κύκλους που καθορίζουν και τη μοίρα μας ότι οδεύουμε προς τη χρεοκοπία.
    Είπε ο κ. Παπαντωνίου επίσης ότι, ο ελληνικός λαός θέλει ολόκληρη την αλήθεια και χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπεκφυγές. Η αλήθεια είναι αυτή που λέω, δυστυχώς.

    Τέλος δήλωσε εμφατικά ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση. Η λύση είναι η ανάπτυξη, η ανάκαμψη της οικονομίας.
    Χωρίς ανάπτυξη, αν δεν κινηθεί η οικονομία, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της και αυτός είναι ο λόγος που προεξοφλούν τη χρεοκοπία της.

    ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ:

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΟΚΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.
    ΕΦΑΓΕ, ΕΦΑΓΕ, ΕΦΑΓΕ ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΣΜΟΥ..
    + 3 ΒΙΛΛΑΡΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΟΙΧΑ ΝΗΣΙΑ
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΗ ΑΛΙΕΥΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ
    ΜΠΛΟΓΚ. ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΔ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΑΡΑΓΕ?? ΤΟ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠ'ΟΨΙΝ Ή ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ?? ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΛΟΥΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ.

    Αποκάλυψη στους "Νέους Φακέλους" της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντας Ξαφά...
    Το είπε ευθέως, η Μιράντα Ξαφά,στο Παπαχελά. Το μήνυμα του ΔΝΤ για τη διόγκωση του Ελληνικού χρέους και το κίνδυνο της χρεοκοπίας το είχε περάσει στο Καραμανλή. Και οι Η.Π.Α αλλά και η... Ευρωπαϊκή Κοινότητα γνώριζε το Ελληνικό πρόβλημα, αλλά το 'παιζαν διπλωματικά με τη κυβέρνηση της ΝΔ.
    Και ο Καραμανλής που πήρε το μήνυμα από την εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντας Ξαφά το 'βαλε στα πόδια προκηρύσσοντας εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ

    Μια ακόμη ελεεινή απόπειρα της εγκληματικής πολιτικής τάξης της χώρας, να εξ εξασφαλίσει το απόλυτο ακαταδιώκτο ενώπιον νέων ενδεχόμενων αποκαλύψεων παράνομου πλουτισμού που θα γίνουν στο μέλλον,έγινε μέσω του άρθρου 10 του νόμου 3932/2011. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

    Με το άρθρο 10 του Ν.3932/2001 ο "νομοθέτης" προσέθεσε μια παράγραφο στο άρθρο 6 του Ν. 3213/2003 (και όχι στο άρθρο 10) με την οποία ορίζει ότι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες ή η μη υποβολή της ή η ανακριβής υποβολή της μπορεί και να παραμείνουν ατιμώρητες σε περίπτωση που το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο κρίνουν ότι "η εκτίμηση των περιστάσεων" το επιτρέπει.
    Και αυτό διότι ο Ν.3213/2003 είχε στο μεταξύ τροποποιηθεί εκ θεμελίων με τον Ν. 3849/2010, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 26η Μαΐου 2010,λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του διαβόητου νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε το Μνημόνιο με τους όρους δανεισμού της τρόικας, φρόντισε να απαλλάξει κάθε δημόσιο λειτουργό, πολιτικό, δικαστικό ή υπάλληλο, από
    τον κίνδυνο να χρειασθεί να επιστρέψει τα κλεμμένα. Τόσο καλά.

    Με άλλα λόγια, με τον Ν.3849/2010 διασφαλίσθηκε η ποινική ασυλία κάθε αξιοπρεπούς απατεώνα και σιγουρεύθηκαν τα κλεμμένα, όπου και σε όποια μορφή κι αν βρίσκονται. Ο 3932/2011 ψηφίστηκε δια βοής,σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής και υπερψηφίστηκε (αν δεν κάνω λάθος) από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ & ΛΑΟΣ
    Ας κάτσουμε λοιπόν ήσυχοι στα σπίτια μας και ας περιμένουμε υπομονετικά την σωτηρία μας.


    ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σόρος: αναδιάρθρωση ή πιο σκληρά μέτρα.>>>>>>>>>>>>

    Εκτίμηση-σοκ, σύμφωνα με την οποία η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα είναι αναπόφευκτη, εκτός εάν η Ελλάδα προωθήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ή υπαναχώρηση τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε προχθεσινή συνάντησή του με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα.


    Ηρθε ο φιλος της οικογενειας απο παλια να νουθετηση τον προστατευομενο, και μιλησε σε ποιους στους γνωστους και μη εξαιρετεους.

    Ηρθαν στην πολη οι εχθροι,
    και προσπαθουν απο το κουφαρι της χωρας ν αρπαξουν,
    οι τραπεζες, το κεφαλαιο, οι αγορες.
    Και ο Σορος , αποτελει την πραγματικη εξουσια , ο δικτατορας των αγορων.
    Και η ληστεια της χωρας συνεχιζεται, με τα μοιρακια των δωσιλογων πειθαρχικα ακουνε.

    Είμαι περίεργος πόσο κάτω ακόμα θα φτάσουμε.

    Βλέπουν ότι τα μέτρα αυτού του τύπου έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και παρ’όλα αυτά τα εντείνουν.
    Αρα λοιπόν κάποιοι θέλουν την εξαθλίωση του λαού μας.

    αλλά..Σιγά..ο Λαός κοιμάται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μας τρελάνει όλους,
    άλλα λέει και άλλα κάνει !...

    Η «συνταγή» που έδωσε στην Ελλάδα ο «γιατρός», είναι τελείως διαφορετική από αυτά που είπε σε διάλεξη του, στους φοιτητές στην Ουάσιγκτον, ο Διευθυντής του Δ.Ν.Τ., κ. Στρός Καν: «Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση».

    Η συνταγή όμως που εφαρμόζει στην Ελλάδα, είναι «άκρατα νεοφιλελεύθερη», χωρίς καμιά κρατική παρέμβαση, με στόχο την εξαφάνιση του όποιου «κράτους πρόνοιας» υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα μας !

    Το κράτος λοιπόν απουσιάζει από την …συνταγή του για την Ελλάδα.
    Κατά τα’ άλλα, δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς τους «νεοσοσιαλιστές» που ταυτίζονται στη πράξη με τους «άκρατα νεοφιλελεύθερους» !

    Άλλα λεν δημόσια και άλλα εφαρμόζουν στην πράξη.
    Μην κατηγορούμε λοιπόν τον κ. Παπανδρέου, δεν είναι ο μόνος που άλλα λέει, άλλα πιστεύει και άλλα κάνει.

    Ο κύριος εκφραστής της «παγκοσμιοποίησης», που είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του Διευθυντού του, την κατηγορεί ως κύρια υπεύθυνη στη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
    Με άλλα λόγια η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε την οικονομική κρίση.

    Εμείς, ως φοιτητές της Οικονομίας είχαμε μάθει ότι σε «Περιόδους Οικονομικής Κρίσης» πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει στην κοινωνία μέσω της απασχόλησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας ώστε ν’ αυξηθεί το εισόδημα, μέσω αυτού η ζήτηση και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας!

    Μας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να «βάλουμε τους μισούς πολίτες ν’ ανοίγουν τρύπες και οι άλλοι μισοί να τις κλείνουν», αυτή τη συνταγή ξέραμε..!
    Με άλλα λόγια αυτά λέει σήμερα και ο Στρός Καν στη διάλεξη του προς τους φοιτητές στην Ουάσιγκτον, ενώ στην Ελλάδα «η συνταγή του είναι τελείως διαφορετική και αντίθετη» με αυτά που λέει δημόσια!

    Τίποτα απ’ αυτά, που μάθαμε στο σχολείο και συμφωνούμε με τον κ. Στρός Καν, δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της χώρα μας !
    Η συνταγή του, την οποία εφαρμόζει πειθήνια η «κυβέρνηση Παπανδρέου», μας λέει, μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, απολύσεις εργαζομένων, συρρίκνωσα επιχειρήσεων, εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας κλπ
    ...
    Γιατί.........;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση