GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η αλλη όψη του Αφγανιστάν...

Από το Γραφείο Τύπου της Κοινότητας Αφγανών στην Ελλάδα Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, ...

Από το Γραφείο Τύπου της Κοινότητας Αφγανών στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου, Ακαδημίας 60 και ώρα 11πμ, ημερίδα με θέμα « Η Άλλη Όψη του Αφγανιστάν: Αγώνες για την Ελευθερία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Ισότητα». Η ημερίδα, διοργανώθηκε από την Αφγανική Κοινότητα με τη στήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η...
Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ακούστηκε το μήνυμα της Sima Samar, Προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν (AIHRC) και Ειδική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σουδάν, καθώς και πρώτη και πρώην Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, ακούστηκαν μήνυμα μαθητών από ένα σχολειό της Καμπούλ που διηγούνταν τη ζωή τους, την καθημερινότητα τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τα όνειρα τους και προβλήθηκε σχετικό βίντεο.
Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης
ήταν η ομιλία της Nafisa Raouf, Ψυχολόγου και μέλους της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο Αφγανιστάν με εξειδίκευση στην ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, του Vaezi Hamzeh, Ερευνητή και συγγραφέα και του Assadullah Shafai, Πολιτικού Επιστήμονα και Δημοσιογράφου του BBC στο Λονδίνο. Η Nafisa Raouf αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τη βία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και στον αγώνα που γίνεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και έκανε έκκληση στη ελληνική κοινωνία και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν τον αγώνα που γίνεται.
Ο Vaezi Hamzeh έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Αφγανιστάν και εξήγησε ότι το Αφγανιστάν δεν είναι μια ομοιογενής κοινωνία, αλλά αποτελείται από πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές. Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στην άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία , καταλήγοντας ότι ο μοναδικός τρόπος να βγει το Αφγανιστάν από το πολιτικοκοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των διαφορετικών εθνοτήτων στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ο δημοσιογράφος Assadullah Shafai άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν το Αφγανιστάν, σκιαγραφώντας συνεχώς μια αρνητική εικόνα βίας και πολέμου, ενώ δε δείχνουν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης στη λάθος πολιτική του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας που προσπαθεί να βρει τη λύση στο πρόβλημα επενδύοντας σε στρατιωτικά μέσα και όχι στην εκπαίδευση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρεμβάσεις έκαναν οι Raouf Sattar, Αφγανός Νευροχειρουργός και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου της Καμπούλ από το 1986, η Δάφνη Καπετανάκη, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, η Κατερίνα Πούτου, Εκπρόσωπος του Δικτύου Υπεράσπισης και Ενίσχυσης των Μεταναστριών και ο Παύλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ., Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Θράκης.
Τέλος, ο επίσημος εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών στην Ευρώπη, Αyatollah Sadeqizadah, δήλωσε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε καμία θρησκεία βασιζόμενοι σε πρακτικές κάποιων ατόμων, ή ομάδων και έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας ότι «οι Ταλιμπάν δεν εκπροσωπούν το Ισλάμ» και ότι «όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, υψώνουν την γυναίκα σε θέση ισότιμη με αυτή του άνδρα. Δυστυχώς, άσχημες παραδόσεις και πρακτικές έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ».
Πολλοί ήταν οι απλοί πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση με ενδιαφέρον και έδωσαν συγχαρητήρια στην Κοινότητα για αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε στην Ελλάδα εκδήλωση με θέμα το σύγχρονο Αφγανιστάν, επιθυμώντας να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση για την πραγματική εικόνα της χώρας και να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, που τους χωρίζει, μεν, μια μεγάλη απόσταση, αλλά τους ενώνει μια κοινή ιστορία αιώνων, αλλά και η καθημερινή επαφή του σήμερα, καθώς χιλιάδες είναι οι Αφγανοί πρόσφυγες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα.

3 σχόλια

  1. Πασοκ

    Ελεος οι δανειοληπτες αυτοκτονουν!

    Σύνολο παροχών και εγγυήσεων 78 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και αυτές δεν κάνουν τίποτα για τους πολίτες, ενώ προγραμματίζονται άλλα 30 δις!

    Ας επιλεγεί ή το Ταμείο Παρακαταθηκών, ή μια Κρατική Τράπεζα ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην οποία θα δοθούν τα 30 δις, η οποία θα επιφορτιστεί στην συγκέντρωση των «οφειλών των υπερδανεισμένων"

    Αυτα ελεγε ο δρ Κουτσουκος σημερα και εστειλε ενα αρθρο στο πρεσσσ

    Τελλης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεος οι δανειοληπτες αυτοκτονουν!
    KAI EΣΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αι στα τσακιδια βρωμιαρηδες... αυτα που δεν τα τολματε να κανετε στη χωρα σας τα κανετε εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση