GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο γόρδιος δεσμός της αναδιάρθρωσης...

Τι ζήτησαν οι Γερμανοί και γιατί είπε όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Από το http://attikipress.gr/ Mε τον Γόρδιο δεσμό της αν...

Τι ζήτησαν οι Γερμανοί και γιατί είπε όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

merkel

Mε τον Γόρδιο δεσμό της αναδιάρθρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά, δίχως να γνωρίζει πότε θα έρθει η Ανάσταση. Και το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα…
Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την αναδιάρθρωση, που συν τοις άλλοις επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ψυχολογία της κοινής γνώμης και βυθίζει περισσότερο  τους οικονομικούς δείκτες. Η προσπάθεια όμως συναντά σοβαρές δυσκολίες, καθώς έρχονται συνεχώς από το εξωτερικό -και ιδιαίτερα από τη Γερμανία- «σήματα» υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ στο εσωτερικό η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο σεναρίων και αναστάτωσης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο παρασκήνιο η γερμανική πλευρά είχε προσπαθήσει να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης αρκετά πριν...
 ξεκινήσουν οι δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν μια κίνηση «εξυγίανσης» της κατάστασης. Συνάντησε όμως την κατηγορηματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν θέλει να ακούει κουβέντα περί αναδιάρθρωσης εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας κ. Νουτ Βέλινκ στην εφημερίδα Financial Times Deutschland ότι «η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση».
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση θα συνδυαζόταν με «κούρεμα» των ομολόγων της τάξης του 40%, που σε απλές γραμμές θα ισοδυναμούσε με μια αντίστοιχη εσωτερική υποτίμηση στη χώρα μας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αυτονόητο ότι θα είχε, εκτός από τις οικονομικές, έντονες κοινωνικές παρενέργειες,  ενώ για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα σηματοδοτούσε την είσοδο σε μακρά περίοδο φτώχειας ακόμη και εξαθλίωσης. Το επιχείρημα όσων πολιτικών προσώπων –μεταξύ των οποίων ο κ. Σημίτης- έχουν υποστηρίξει στο εσωτερικό αυτή τη λύση, είναι ότι στην παρούσα φάση μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα σε σχέση με την επόμενη διετία, όταν οι συνθήκες για την αποπληρωμή των δανείων μας θα είναι δυσμενέστερες. Το ενδιαφέρον είναι ότι γύρω από την άποψη αυτή έχει προκύψει μια «ετερόκλητη» συμμαχία στελεχών που συν τοις άλλοις έχουν κι εσωκομματικούς λόγους να διαφοροποιούνται. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πια να έχει μπει στο περιθώριο. 
Καλά νέα;
Στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου για το  συνολικό χρέος των 340 δις ευρώ, χωρίς το λεγόμενο «κούρεμα». Επισήμως και αυτό διαψεύδεται, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι αντικείμενο συζητήσεων χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να υπάρξουν «καλά νέα» επ’ αυτού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τις επιβαρύνσεις, που θα συνεπάγεται μια τέτοια συμφωνία, εκτιμάται ότι με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα προσφέρει μια ανακούφιση και θα επιτρέψει να φανεί στο βάθος μια ελπίδα εξόδου από την κρίση.
Από  την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο σενάριο δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει και μάλιστα στην πιο αυστηρή του μορφή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που εξήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες. Μπορεί βέβαια αυτό να ακούγεται απλό, αλλά στην εφαρμογή του είναι πολύ σύνθετο και δύσκολο. Είναι ενδεικτικό ότι οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας έτυχαν αντιφατικής υποδοχής. Από τη μία διατυπώθηκαν απόψεις ότι δεν ήταν τολμηρές όσο χρειαζόταν για να επενεργήσουν θετικά στις αγορές  ενώ από την άλλη ξεσήκωσαν αντιδράσεις «εξ αριστερών» κυρίως περί «ξεπουλήματος» κερδοφόρων ΔΕΚΟ και οργανισμών.
Από την άποψη αυτή η δοκιμασία θα είναι ισχυρή για την κυβέρνηση που θα πρέπει αμέσως μετά το Πάσχα να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα της και να τα παρουσιάσει αναλυτικά μέχρι τις 15 Μαΐου.
Κοινωνικό crash test
Στο πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων το crash test θα γίνει στις 11 Μαΐου με την γενική απεργία που κήρυξαν στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει να (ξανα)βρει τον ενιαίο βηματισμό της και τον περιορισμό των φυγόκεντρων τάσεων, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Εκ των πραγμάτων συντηρείται επομένως το θέμα του ανασχηματισμού. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι διαφωνίες δεν αναμένεται να εκλείψουν, αλλά το ζητούμενο είναι να παραμείνουν «εντός ελέγχου». Για το πόσο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Συνολικά όμως η τυχόν διαμόρφωση περιβάλλοντος ρευστότητας είναι πιθανό να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της προσφυγής στις κάλπες, με επικρατέστερο το σενάριο του Ιουνίου. Άλλωστε υπέρ αυτού το ΠΑΣΟΚ έχει ότι προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ θα μπορεί να προβάλει και τα ισχυρότερα εκλογικά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους.

7 σχόλια

  1. Αντι να συζηταμε αναπροσαρμογη του χρεους θα επρεπε να ζητησουμε να γινει ελεγχος της νομιμοτητας του χρεους. Βεβαια η κυβερνηση προωθει την αναδιαθρωση με ορους των δανιστων φυσικα. Αν δεν θελουμε συνελληνες να μη χρωσταν και τα εγγονια μας θα πρεπει να ζητησουμε απο αναγνωρισμενη επιτροπη τον ελεγχο της νομιμοτητας του χρεους. Ενα τελος στους προδοτες τη πατριδας, να ξυπνησουμε 300δις ειναι παρα πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΩΣΕ.!: Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ "ΦΤΙΑΧΝΕΙ" ΤΗΝ...ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...!!!

    ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΑΝ "ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ" και ΤΑ "ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ", ΝΤΟΡΑ--ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ...

    Τό λέει ο άνθρωπος με "παρρησία", στο Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του...
    "Ο κύβος ερρίφθη: Κυβέρνηση Μνημονίου μετά το Πάσχα.!!!"

    Αφου ουσιαστικά, ομολογεί την οικονομική αποτυχία της Κυβέρνησης, σημειώνει:
    «Τα... άλλοθι για ήξεις-αφήξεις τελείωσαν! ».

    Έτσι ο Πρωθυπουργός έχει λάβει τις....αποφάσεις του.
    Αμέσως μετά το Πάσχα τη νέα κυβέρνηση θα στελεχώσουν υπουργοί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του... Μνημονίου και την προώθηση του «Οδικού Χάρτη».

    Δηλαδή, πιό σκληρά και βάρβαρα μέτρα εναντίον του κοσμάκη, προκειμένου να επιτευχθούν οι δυσβάσταχτοι όροι του Μνημονίου.!

    Άλωστε έτσι επιτυγχάνεται πολύ πιό φθηνότερα και η... λεηλασία της Δημόσιας Περιουσίας και πλούτου της Χώρας,
    - πού συμμετέχει και ο ίδιος - και ήδη έχει "βγεί στο σφυρί"...

    Άγνωστον παραμένει, άν τα "πουλέν" του, τα "Εξαπτέρυγα του Μνημονίου", Καρατζαφέρης- Ντόρα θα τα "χρησιμοποιήσει" στην Κυβέρνηση ή θα τα αφήσει εκτός Κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να διευκολύνεται καλύτερα η δολιοφθορά στην Ν.Δ., όπως τουλάχιστον νομίζουν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πάει πουθενά χωρίς το κανό του !
    Δείτε φωτο

    Πρώτη δημοσίευση: 24.04.2011 | 12:32 NewsIt.


    Η Ελλάδα τραβάει κουπί εδώ και καιρό, μαζί και ο πρωθυπουργός της... Η λατρεία του Γ. Παπανδρέου για το κανό τον κάνει να μην το αποχωρίζεται όπου κι αν πάει.

    'Οταν μάλιστα οι διακοπές είναι πάνω από 3 ημέρες και μάλιστα σε νησί η ευκαιρία για άσκηση δεν πρέπει να χαθεί.
    Δείτε φωτό.


    Το σκάφος του λιμενικού δένει στο λιμάνι της Υδρας με το κατακίτρινο κανό του πρωθυπουργού


    Οι θαμώνες στα ουζερί της παραλίας βλέπουν το κατακίτρινο κανό και... καταλαβαίνουν.

    - Πάντως σήμερα στο Πασχαλινό μήνυμα του ο Γαπ δήλωσε...
    "στο τέλος θα έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει "
    ..τώρα αυτό είναι απειλή ?

    Είναι δηλαδή σαν προειδοποίηση του στυλ" θα πάθετε αυτό που σας αξίζει" ?
    χαχαχαχαχα...

    Ευτυχώς τα κανό δεν έχουν αλυσίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΗΝ δΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗς νδ!!!!

    Δήλωση Βόζεμπεργκ σχετικά με τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία
    Η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το θεσμό των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων.







    “Το θεσμό των Προτύπων-Πειραματικών σχολείων, τα οποία το ΠΑΣΟΚ περιφανώς κατήργησε, με ιδεολογικά και κομματικά κριτήρια, πριν από τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας τα σημερινά υποβαθμισμένα Πειραματικά σχολεία, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και στόχους, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση.
    Αποτελεί δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας και των επιλογών της η εξέλιξη αυτή.


    ΔΟΚΤΩΡΑ ΣΩΣΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να η αληθεια για τα Προτυπα σχολεια!!

    Η ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΗΝ αννα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και την Μπουντα Ελενη την αγραμματη συμβουλοτης!!

    ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗς ΝΔ!!!!

    Δήλωση Βόζεμπεργκ σχετικά με τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία
    Η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με το θεσμό των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων.


    “Το θεσμό των Προτύπων-Πειραματικών σχολείων, τα οποία το ΠΑΣΟΚ περιφανώς κατήργησε, με ιδεολογικά και κομματικά κριτήρια, πριν από τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας τα σημερινά υποβαθμισμένα Πειραματικά σχολεία, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και στόχους, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση.
    Αποτελεί δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας και των επιλογών της η εξέλιξη αυτή.


    ΔΟΚΤΩΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΩΣΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    ΠΑΣΟΚ

    24 Απρ 2011 4:13:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν ηταν ο ανδρεασ

    θα ειχε πεταξει εναν λουτσου τησ γερμανοδασ

    και θα ειχαμε λυση

    το παιδι δεν πηδαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος είπε...
    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


    Ιστορικό: Η κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησε στην κατάρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.

    Αρα δεν κατέρευσε ο Δημόσιος Τομέας αλλά μια μεγάλη Ιδιωτική Τράπεζα, από τις κομπίνες των στελεχών της!

    Αυτό οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.


    Η ΑΝΟΗΣΙΑ:

    ΕΠΠΕΙΔΗ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΙΔΙΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!!!

    ΔΟΚΤΩΡΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ!!

    μΑΝΟΣ πΑΣΟΚ

    24 Απρ 2011 3:17:00 μ.μ.

    24 Απρ 2011 4:40:00 μ.μ.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Το Σοκ στην Ελλαδα δεν επιασε!!

    ο Δρ Κουτσουκος μας ξυπνησε!!

    Κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας η μετάφραση του βιβλίου της Καναδής δημοσιογράφου Naomi Klein με τίτλο «Το Δόγμα του Σοκ» (τίτλος στα αγγλικά The Shock Doctrine), που εκδόθηκε το 2007 και στο οποίο γίνεται ανάλυση και εκτεταμένη περιγραφή της εφαρμογής των θεωριών της Σχολής του Σικάγου, ιδρυτής της οποίας ήταν ο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο αυτό, Milton Friedman.

    Το «δόγμα του σοκ» είναι είτε η επιβολή από δικτατορικά καθεστώτα είτε η εφαρμογή από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις του τρίπτυχου: «ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες». Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δόγμα αυτό είναι να υπάρξει μια κρίση που μπορεί να οφείλεται είτε σε πολέμους, εμφύλιους πολέμους, είτε σε φυσικές καταστροφές είτε σε δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υπερπληθωρισμός ή το υπέρογκο χρέος.

    Στην περίπτωση των κρατών της Λατινικής Αμερικής, αναφέρει η συγγραφέας, «η σπείρα του χρέους λειτούργησε σαν ένα γιγαντιαίο όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης. Σε μια τέτοια κατάσταση -προσθέτει- ο Friedman ήταν πεπεισμένος ότι, όταν ξεσπάσει μια κρίση, αποτελεί ζήτημα καθοριστικής σημασίας η ακαριαία δράση. Εκτιμούσε ότι μια καινούργια κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 6 με 9 μήνες για να επιβάλει μείζονες αλλαγές».

    Η συγγραφέας επισημαίνει ότι «η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: οι χώρες σε κρίση (χρέους) χρειάζονται απεγνωσμένα μια επείγουσα βοήθεια...

    ----

    Να πατε αλλου ρε εδω ειναι Ελλαδα!!

    Χριστος Πασοκ

    24 Απρ 2011 4:41:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση