GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"The day after tomorrow" στα Media...

Από το marketingweek.gr Στη δεκαετία του '80 μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία του Hollywood είχε τον τίτλο «Τhe day after tomorrow»...

Από το marketingweek.gr
Στη δεκαετία του '80 μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία του Hollywood είχε τον τίτλο «Τhe day after tomorrow» με θέμα την επόμενη μέρα μιας καταστροφής.
Για πολλά ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, η επόμενη μέρα φτάνει πριν να έχει ακόμα φτάσει η αντίστοιχη επόμενη μέρα για το σύνολο της οικονομίας. Πολιτικά ισχυρά Μέσα, όπως το Alter, οδηγούνται υπό το βάρος των χρεών στον δρόμο της πτώχευσης, ενώ στον χώρο των περιοδικών και των εφημερίδων, οι εκτιμήσεις θεωρούν ως θέμα χρόνου την κατάρρευση και άλλων αντίστοιχα ισχυρών Μέσων, αφού ούτε οι τράπεζες, ούτε το κράτος μπορούν πλέον να παρέμβουν, μια που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα ρευστότητας και χρεών (οι τράπεζες πρωτίστως εξαιτίας του κράτους και των ομολόγων του, που από ασφαλής επένδυση και βάση του χαρτοφυλακίου τους εξελίχθηκαν σε junk bonds).
Η νέα αυτή πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, δεν θα...
είναι όμως στατική. «Η φύση απεχθάνεται το κενό» έλεγε ο Αριστοτέλης και αν αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό σε επίπεδο φυσικών νόμων, είναι σίγουρα σωστό σε ό,τι αφορά τους νόμους της αγοράς. Πριν μερικά χρόνια ένας επιχειρηματίας -μιλώντας με κυνικό ρεαλισμό για την οικονομική κρίση- είπε ότι η καλύτερη είδηση σε αυτήν την περίοδο είναι ότι δεν έκλεισες εσύ αλλά ο ανταγωνιστής σου. Ότι θα επωφεληθούν, δηλαδή, όσοι επιβιώσουν. Αυτό σε σημαντικό βαθμό θα συμβεί και στα Μέσα Ενημέρωσης. Όχι όμως αυτόματα και γραμμικά. Γιατί στο παιχνίδι έχει μπει και ένα νέο Μέσο, το Διαδίκτυο, το οποίο καθιστά τις εξελίξεις πολύ περισσότερο σύνθετες και απρόβλεπτες, ιδίως για τον Τύπο.
Το κλειδί, στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται στη σημασία που έχει ειδικά στον Τύπο η δύναμη της συνήθειας και στην αξία που έχει η ταυτότητα μιας εφημερίδας στην προσωπική ζωή του αναγνώστη. Η εφημερίδα, ειδικά, είναι ένας τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Αν έχεις δεθεί με μια εφημερίδα και ξαφνικά η εφημερίδα αυτή δεν υπάρχει πια και αρχίσεις να λαμβάνεις την πληροφόρησή σου από το Διαδίκτυο, δεν πρόκειται εύκολα να γυρίσεις και να αγοράσεις μια άλλη ή μια νέα εφημερίδα, που θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήσεις μια νέα καταναλωτική συνήθεια στο Διαδίκτυο, για την οποία όμως θα είσαι διατεθειμένος να δώσεις πολύ λιγότερα (ή και καθόλου) χρήματα, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ενώ και ο χρόνος που θα διαθέσεις για την ενημέρωση που έπαιρνες παλαιότερα από ένα μόνο Μέσο, θα είναι λιγότερος για κάθε Μέσο ξεχωριστά, μια που το Διαδίκτυο σου προσφέρει πολύ περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες. Αντί για μια εφημερίδα μπορείς να διαλέξεις να έχεις ενημέρωση από τριάντα διαφορετικές ιστοσελίδες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος που θα χάνεται σε έσοδα όταν κλείνει μια εφημερίδα, δεν θα υποκαθίσταται ούτε κατά το ήμισυ από τους ανταγωνιστές της ή το Διαδίκτυο. Το ίδιο δεν ισχύει σε πρώτη φάση με τα τηλεοπτικά κανάλια. Εκεί το κενό στην τηλεθέαση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καλυφθεί από τα κανάλια που απομένουν και λιγότερο από το Διαδίκτυο. Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν κυκλοφοριακά έσοδα τα οποία να μπορούν να χαθούν.
Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι η συνολική αγορά των Μέσων πρόκειται να συρρικνωθεί. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά Μέσα. Πόσο αυτό θα επηρεάσει τη Διαφήμιση είναι μια άλλη ιστορία. Η Διαφήμιση είναι μια πολύ ευρύτερη οικονομική μεταβλητή και οψέποτε η οικονομία ανακάμψει δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η Διαφήμιση θα την ακολουθήσει (ή για να είμαστε ακριβέστεροι θα προηγηθεί κατά τι). Χρησιμοποιώντας ασφαλώς τα Μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρονται στη φάση εκείνη. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

3 σχόλια

  1. H ταινία ήταν το "the day after", και πραγματευόταν με πολύ ρεαλιστικό τρόπο τον πυρηνικό πόλεμο και όλεθρο.
    Το "the day after tommorow" αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη (και καλά) και είναι ταινία του 2004 ή 2005.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χειρότερο είναι νά κλείσει π.χ.
    μιά βιοτεχνία-βιομηχανία πού κατα-
    σκευάζει...κεραμίδια.Σανίδια,
    χαρτί,τσιμπιδάκια,βελόνες,Η/Υ,
    χρώματα,κολόνιες,ψαροκονσέρβες,
    γυαλί,μελάνι,μέταλο,άνθη,καρπούς
    καλώδια,πάνες....κλπ κλπ.
    Καί know how στήν έρευνα,παιδεία
    λογισμικό,υπηρεσίες κλπ κλπ.
    Τό ίδιο θλιβερό είναι γιά τούς
    εργαζομένους σ΄όλες τίς περιπτώσεις.
    Αλλά ο κεραμιδάς παρήγαγε έργο.
    Αντικείμενα καί όχι λόγια,φρού
    φρού καί διαπλεκόμενα αρώματα.
    Καί συχνά κομματικά εντεταλμένα.
    Οί know how είναι τό μέλλον τής
    ανάπτυξης.
    Τό κομματοοδηγημένο σχόλιο στά
    ΜΜΕ είναι άγκυρα,αφού φρακάρει
    όοοολους τούς υπόλοιπους.
    Πολλές φορές δικαιολογεί καί...
    τό επίδομα άγκυρας πού παίρνουν
    κρατικοδίαιτοι ρουσφετάδες.
    Τεράστιο τό θέμα,πώς νά τό βάλω
    σέ 20 αράδες?
    Αδικώ καί αδικούμαι μέ περίληψη.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΒΑΡΒΑΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΗΔΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΑΛΛΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΤΑΖΑΝ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΝΤΑΛΑΒΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ...
    ΤΗΝ ΔΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΑΝ ΠΙΣΙΝΟΥΣ ΟΠΕΣ ΕΜΕΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΕΡΤ ΚΑΙ ΝΕΤ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ [ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ]ΠΟΙΟΣ ΓΛΟΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΗ ΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΥΡΙΣΤΕΙ ΠΟΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΡΑΨΕΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΚΤΛ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ.ΜΑΝΙΑΚΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΔΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΑΛΑΞΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ.
    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΚΟΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΟΥ ΝΟΥΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ,ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΩΝ. ΠΟΥΑΡΩ ,ΜΑΙΓΚΡΕ, ΧΟΛΜΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΞΥΨΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ Η ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΕΥΕΤΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΙΣΝΕΥ ,ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΙΕΣΤΕΑΜΜΕΝΟ ΑΥΤΑ ΒΑΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση