GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίση, αίτια, θεραπεία με όχημα την κοσμοθεωρία μας...

Από τον Π. Ήφαιστο Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς http://www.ifestosedu.gr/ Τα αίτια κρίσεων ό...

Από τον Π. Ήφαιστο
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
http://www.ifestosedu.gr/

Τα αίτια κρίσεων όπως η συντρέχουσα ελληνική διακρίνονται σε πρωταρχικά και δευτερεύοντα. Εδώ θα αναφερθούμε στα πρωταρχικά. Ένα έθνος που λικνίζεται για να ισορροπήσει ή, εάν πέσει, να μπορέσει να ορθοποδήσει και να διασωθεί, απαιτείται να θεραπεύσει την πρωταρχική παθογένεια: Να αναβιώσει τις ουσίες και τα νοήματα που συγκροτούν και συγκρατούν το εθνοκράτος.
Χωρίς μια τέτοια κοσμοθεωρητική ανασύνταξη διέξοδος δεν...
 υπάρχει. «Πνευματικά και πολιτικά ερείσματα υπάρχουν». Βρίσκονται μέσα στον διαχρονικό στοιχειακό υπαρξιακό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι τα πολιτικά και πολιτισμικά ερείσματα της μακραίωνης ελληνικότητας. Είναι ο εαυτός μας που πρέπει να ξαναβρούμε. Χωρίς άντληση από αυτή τη δεξαμενή πνευματικού και πολιτικού αίματος οι Έλληνες είναι πολιτικά νεκροί. Χρειάζονται όμως εγερτήριες και διεγερτικές κινητήριες ηγετικές δυνάμεις.
Επί μακρόν τις τελευταίες δεκαετίες η γνήσια και μακραίωνη ελληνικότητα βάλλεται ποικιλοτρόπως, πανταχόθεν και ανελέητα: Στο ένα άκρο του εκκρεμούς βρίσκονται οι γραφικές γελοιότητες περί «Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών» και στο άλλο άκρο συνωστίζονται τα μέλη ενός μορφικά πανομοιότυπου γυάλινου κόσμου διεθνιστικών και κοσμοπολίτικων ιδεολογικών κατασκευών. Είναι οι ευτελείς προπαγάνδες περί δήθεν επικείμενης έλευσης του ενός ή του άλλου ενωμένου πλανήτη και της μιας ή της άλλης παγκοσμιότητας. Θεωρούν τα εθνοκράτη (όλως περιέργως όχι όμως και τα ηγεμονικά) περιττά και αναλώσιμα. Όπως έγραψε ο Κονδύλης, «συχνά, όσα ωφελούν τους ιδιοτελείς τα προπαγανδίζουν οι αφελείς».
Τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες καταβρόχθισαν βουνά ψεύτικων και κίβδηλων ιδεολογημάτων και άφθονη προπαγάνδα. Είναι η στιγμή να τα αποβάλουν. Να αποταχθεί ό,τι υπονομεύει την ιστορικά εδραία ενστικτώδη ταύτιση των Ελλήνων με την ανεξάρτητη Πολιτεία τους και με τη Δημοκρατία ως την προαπαιτούμενη συνθήκη της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Για τους Έλληνες Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία πάντοτε ήταν το δίπτυχο της Ελευθερίας. Να κατεδαφιστούν τα τείχη που κρατούν έξω από τη νεοελληνική κοινωνικοπολιτική σφαίρα τα διαχρονικά πολιτικά και πνευματικά ερείσματα των Ελλήνων. Τα τείχη αυτά οριοθετούν νομικοθεσμικά στενόχωρες, πνευματικά στερημένες και δημοκρατικά ελλειμματικές κατεξουσιαστικές δομές. Όταν ο Έλληνας φυλακίζεται, μέσα σε τέτοιες δομές, ασφυκτιά ή εκρήγνυται.
Η ιδιόμορφη λανθάνουσα ξενοκρατία των δύο τελευταίων δεκαετιών, η οποία καλλιεργήθηκε απόπλήθος κραχτών επίπλαστων μεταμοντέρνων ιδεολογημάτων, ήταν το προοίμιο της ακόμη πιο δυσβάστακτης σημερινής δεσποτείας των αλλεπάλληλων αδιέξοδων «μνημονίων» τα οποία μας επιβάλλονται χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση. Η «αγανάκτηση» αυτών των ημερών κατά των διεθνικών τοκογλύφων και κατά των ηγετών μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Λανθασμένες ήταν και οι εκτιμήσεις για τη φυσιογνωμία και τις λειτουργίες της ΕΕ που ακύρωσαν κάθε αξίωση ορθολογιστικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οικονομικά και θεσμικά απροετοίμαστοι, εκτεθήκαμε σε ένα ανελέητο χρηματοοικονομικό ανταγωνισμό χωρίς ελπίδα.
Στις επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις, υπάρχει ελπίδα μόνο εάν θρυμματιστεί ο γυάλινος κόσμος των ιδεολογημάτων και εάν εμφορούμενοι από τις κοσμοθεωρίες μας εισέλθουμε στο διεθνές και ευρωπαϊκό εθνοκρατοκεντρικό πεδίο με κριτήριο το εθνικό συμφέρον έχοντας κατά νου ότι τα προβλήματα δεν είναι μόνο δικά μας. Τότε μόνο μπορούμε να συνομιλούμε όρθιοι, ισότιμα, ορθολογιστικά και ωφέλιμα για τη χώρα μας.
Έθνος της Κυριακής 19.6.2011 σ. 26 -

8 σχόλια

  1. ΡΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ , ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ;;;
    ΤΡΕΧΑΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΦΥΓΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OI ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ.ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΛΙΤΗ.ΜΗΝ ΑΡΠΑΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΟΣΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ.ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ19 Ιουν 2011, 2:31:00 μ.μ.

    ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:
    Με τραγικό τρόπο επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του ένας 49χρονος Λαμιώτης.

    Λίγο πριν τις 20:00 οι συγγενείς του τον βρήκαν κρεμασμένο μέσα στο πατρικό του στη Ν. Άμπλιανη.
    Ο 49χρονος, ο οποίος δεν άφησε κανένα σημείωμα, κρεμάστηκε με σύρμα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport, η αυτοκτονία οφείλεται σε προσωπικά του προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΟΦΑ ΤΑ ΛΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕ ΔΑΣΚΑΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΥΡΙΕ ΦΩΤΟΠΟΥΛΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΟΤΙ ΘΑ "ΒΥΘΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ",
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
    ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
    ΘΕΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΣΤΟΝ ΛΑΟ ;
    ΣΕ ΠΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ "ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ"
    ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ;
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΕΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΙΧΩΣ ΝΕΡΟ;
    ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ,ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ .
    ΑΣ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 54 ΤΟΥ 2003 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
    ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ !
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΕΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ
    ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν τό "Πανεπιστήμιο" Πειραιώς, είναι Πανεπιστήμιο,
    εγώ είμαι Κινέζικος τουρμποκινητήρας .....

    όλα αυτά τά χαμαιτυπεία τής ΚΝΕ καί τών νεοκΟΥμμουνιστικών παραφυάδων,

    τά επιδοτεί αφειδώς μέ δανεικά η ηλίθια Μέρκελ, νομίζοντας ότι έχει νά κάνη μέ νορμάλ ανθρώπους..., καί όχι μέ ληστογιαγκούλες Νεοβάρβαρους ΝεοΕλληνες ...

    Καημένη Άνχελα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην πάτε μακριά και χαθείτε:
    http://wikicompany.org/wiki/911:Vatican_&_Jesuits
    Ποιοι "Ιππότες" μπορεί τελικά να κρύβονται;
    Οι "Ναζί" ξανάρχονται;
    Και για να μην ξεχνάμε τους Σιωνιστές, βεβαίως!
    http://www.youtube.com/watch?v=7XrRyqses5U

    Καπετάν Μακρύς. Το Μνημόνιο δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, μετά από αυτό ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εεεε Καπετάν Μακρύ,κάαααλμα.
    Πρόσφερες πολλά,αλλά σέ εκμεταλεύτηκαν
    στή Γιάλτα.
    Εκεί κοντά στή ντάτσα τού Στάλιν.Σέ πούλησαν.
    Οί άλλοι αγωνιστές τών ιδεωδών,παραθέριζαν
    στά Γκουλάγκ.
    Τίς κοινητοποιήσεις πού κάνει τώρα τό ΚΚΕ,
    ξέρεις πώς θά τιμωρούνταν στήν μονοκομματική
    CCCP.Δλδ ΠΑΜΕ.Από 1ο χέρι.
    Στήν πρώην σωτήρια χώρα απεργία,πορεία=Γκουλάγκ.
    Τί νά κάνω,νά σού θυμίσω τόν Ζαχαριάδη,
    τόν χαμένο από χέρι εμφύλιο?
    Άιντε κουράστηκα,όταν δέν καταλαβαίνεις
    τήν διαφορά τής πολιτικής εκλεγμένης Δημοκρατίας
    από τό μονοκομματικό Κράτος....παρατάω τά όπλα.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση