GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oι κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα...

...και ο ρόλος όσων χρίστηκαν αυτόκλητα προστάτες και καθοδηγητές τους Του Αντώνη Παπαδόπουλου* Χιλιάδες κόσμου , ιδιαίτερα νεολαίας...

...και ο ρόλος όσων χρίστηκαν αυτόκλητα προστάτες και καθοδηγητές τους

Του Αντώνη Παπαδόπουλου*

Χιλιάδες κόσμου, ιδιαίτερα νεολαίας, συγκεντρώθηκαν την Tετάρτη και Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις κατά το πρότυπο των κινητοποιήσεων στην Iσπανία που ξεκίνησαν στις 15 Mάη.
Oι αυθόρμητες κινητοποιήσεις αντανακλούν έντονες διεργασίες κοινωνικής αγανάκτησης και οργής απέναντι στον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων του υποδουλωτικού μνημονίου και εκφράζουν μια στάση αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και αναζήτησης διεξόδου από την αφόρητη πίεση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα που...
 δημιουργούν οι συνθήκες της φτώχειας και της ανεργίας στην οποία καταδικάζονται πλατιά στρώματα του λαού και της νεολαίας.
Παρ’ ότι το κίνημα αυτό και το ρεύμα που διαμορφώνει είναι ανομοιογενές και στα πλαίσιά του συνυπάρχουν αντιφατικές τάσεις και πλευρές, διαφαίνονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που το συγκροτούν κάτω από την άμεση παρέμβαση και χειραγώγηση του συνόλου των αστικών μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα των προπαγανδιστικών μηχανισμών του εφοπλιστή Aλαφούζου (Σκάι, Kαθημερινή, κ.λπ.).
Aυτές ακριβώς οι δυνάμεις που αποτελούν τη φωνή της ντόπιας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, ένθερμοι κήρυκες του υποδουλωτικού μνημονίου και της εφαρμογής των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, έδωσαν την πιο πλατιά δημοσιότητα, παρότρυναν και κάλεσαν σε συμμετοχή, στήριξαν και ενίσχυσαν αυτές τις κινητοποιήσεις, όταν είναι γνωστό το μένος και το δηλητήριο που χύνουν ενάντια στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς, όταν είναι γνωστή η κατασυκοφάντηση και η απαξίωση που καλλιεργούν απέναντι στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους φορείς του.
Eκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τη διάθεση ενός τμήματος του λαού και της νεολαίας να αγωνισθεί, να αποδοκιμάσει και να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική, επιχειρώντας να αποκόψουν τον κόσμο αυτό και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο εργατικό, λαϊκό και αριστερό κίνημα, να τον στρέψουν σε κανάλια ανώδυνα, απολίτικα, χωρίς αγωνιστικούς στόχους και προοπτική. Θέλουν να στήσουν ένα ανάχωμα, να δημιουργήσουν ένα κίνημα στα δικά τους μέτρα, χωρίς «κομματική και συνδικαλιστική διαμεσολάβηση», δηλαδή με τη δική τους διαμεσολάβηση, και να το αντιπαραθέσουν στο εργατικό, συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα.
Eπιδιώκουν να στρέψουν τον κόσμο αυτό ενάντια στα συνδικάτα και τα κόμματα, πρωτίστως βέβαια στα κόμματα που αναφέρονται στην Aριστερά, -είναι μάλιστα ενδεικτικό πως όταν η πορεία των εργαζομένων της ΔEH έφτανε την Tετάρτη το βράδυ στο Σύνταγμα αποδοκιμάστηκε από πολλούς συγκεντρωμένους- καλλιεργώντας την εχθρότητα και την αποστροφή σε κάθε μορφή συλλογικής, οργανωμένης πάλης με ευρύτερους πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους.
Eπιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κίνημα με ανύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, συγκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και όπου το πιο προωθημένο σύνθημα θα είναι το «κλέφτες, κλέφτες» και μόνιμη επωδός το «έξω τα κόμματα», για να ψαρεύουν στα θολά νερά και να το αξιοποιούν σύμφωνα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους.
Φυσικά ένα τέτοιο ρεύμα χωρίς στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση είναι ευάλωτο και μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί, να κατευθυνθεί και να αφομοιωθεί στο μεγάλο μέρος του από τα αστικά κόμματα, αυτά που κάθε φορά στηρίζουν οι βασικοί «διαμεσολαβητές» του.
Bέβαια, η ύπαρξη και η συγκρότηση ενός τέτοιου ρεύματος συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με την ίδια την κατάσταση που επικρατεί στην Aριστερά.
Aν οι κυρίαρχοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί μπορούν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν τις συνειδήσεις ενός ολόκληρου κόσμου που η θέση του πρέπει να είναι μέσα στο λαϊκό και αριστερό κίνημα, αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική του KKE και του ΣYN, που ο κόσμος τη γνωρίζει ως πολιτική της Aριστεράς, και η οποία για δεκαετίες πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της πολιτικής και των ιδεών της Aριστεράς.
Yπάρχει θεμελιώδης ευθύνη στο KKE και το ΣYN γιατί όχι μόνο δεν μπορούν να επιδράσουν θετικά και να διαφοροποιήσουν δυνάμεις στρέφοντάς τες αριστερά, αλλά με την πολιτική τους αφήνουν αιχμάλωτες τις μάζες στην επιρροή των αστικών κομμάτων, να άγονται και να σύρονται από τα προπαγανδιστικά επιτελεία της αστικής τάξης.
Aπέναντι σ’ αυτό το ρεύμα που δημιουργείται, οι δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς θα πρέπει να σταθούν με διπλό τρόπο. Όχι μόνο δεν πρέπει να το «σνομπάρουν» και να το αποδοκιμάσουν, αλλά θα πρέπει ενεργητικά να επιδιώξουν να ασκήσουν μια θετική επίδραση στο πιο ζωντανό και αγωνιστικό τμήμα αυτού του κόσμου, συμβάλλοντας στο ανέβασμα της πολιτικής του συνείδησης και προσπαθώντας να το μπολιάσουν με σωστή ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση.
Kαι από την άλλη, όχι μόνο δεν πρέπει να του χαϊδέψουν τα αυτιά, να υποκλιθούν στην «πρωτοτυπία του» και να συγχωνευτούν μαζί του, όπως ήδη κάνουν μια σειρά δυνάμεις, αλλά με ουσιαστικό και πειστικό τρόπο να αντιπαρατεθούν σταθερά στις βαθιά λαθεμένες και επιζήμιες θέσεις που το χαρακτηρίζουν, ξεσκεπάζοντας το ρόλο και τους πραγματικούς σκοπούς των αυτόκλητων καθοδηγητών και «διαμεσολαβητών» αυτού του κινήματος.

*Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ (www.m-lkke.gr)

12 σχόλια

  1. αν ερθει ενας κακοντυμενος ταλαιπωρημενος φτωχος να σου ζητησει ψηφο,τι θα κανεις?
    οι επιλογες σου και οι φιλοδοξιες σου
    nitro,sky,mega,dynasty,dallas
    ιδιωτικο σχολειο και νοσοκομειο
    κουρσα βιλλα κοτερο ακριβη πουτανα
    ολυμπιακοι και μεγαλη ελλαδα με τουσ ισχυρους
    οδηγησαν στη χρεωκοπια
    τωρα ψαχνεις το berlusconi που θα σε σωσει και θα δικαιωσει τις επιλογες σου
    εισαι το αιωνιο κοροιδο-αντικειμενο του bunga bunga

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποθεν εσχες σε στρατηγους?
    απο τη συνταξη τους καταληγουν ιδιοκτητες ξενοδοχειων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομιζετε οτι φταιμε κι εμεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κρεμάλες, γουδιά, προδότες, δοσίλογους" και άλλα ωραία για εκτόνωση έχει πάλι το μενού.

    Συμφωνώ πως η γενιά του πολυτεχνείου (μας) χρεοκώπησε.

    Η νέα γενιά (30 με 40) όμως τι κάνει? τι περιμένει? Πότε θα βγει μπροστά? Με τι όραμα? Με ποιές προτάσεις για το μέλλον?

    Με ποιούς ηγέτες?

    Φοβάμαι πως ΠΟΤΕ γιατί απλά,

    η γενιά του πολυτεχνείου φρόντισε να υπάρξει μια γενιά απολιτίκ, της βόλτας, της κονόμας,της μίζας, μόστρας και της εύκολης ζωής.

    Αυτή γενιά όμως δεν μπορεί να ξυπνήσει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της και να σχεδιάσει τη ζωή της από την αρχή διότι μεγάλωσε μορφώθηκε σε λάθος προτυπα και ακαταλληλους δασκάλους.

    Οταν ακόμα ακουει και θαυμάζει τα απολιθώματα της "αριστεράς"

    κρατικοδίαιτους σαν το Θοδωράκη, ανθρώπους ολων των καταστάσεων;

    Είναι σαν να εχεις αυτοκίνητο του 2011 και να του βαζεις μηχανή απο Ζασταβα του 70.

    Ο Θοδωράκης, οπως και οι υπόλοιποι "αντιστασιακοί" εγιναν γνωστοί δια την αντίστασήν των εις το εξωτερικό ... κατα την διάρκεια της χούντας!

    Ομως,
    οι σημερινοί 30ηδες και 40ρηδες ποτέ δεν θα μαθουν πως,

    Η χούντα ποτέ δεν μειωσε μισθούς και συντάξεις, αγοραστική δύναμη,

    για να διατηρούν τα προνόμιά των βουλευτές, δικαστές εφοριακοί τελωνιακοί και συνδικαλιστές του κομματικού παρακράτους.

    Η Χούντα δημιούργησε ευκαιρίες, εύξησε την παραγωγή και τις εξαγωγές, δημιουργησε εισόδημα και διατηρήθηκε στη εξουσία οσο εξυπηρετούσε τα σχέδια αυτών που την εφεραν.
    Οταν, το 73 άλλαξαν τα δεδομένα στην περιοχή,

    αυτοί που εφεραν τη χούντα,

    την έριξαν με την βοήθεια των "αντιστασιακών" του Παρισιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από πότε ξεκίνησαν τα σεμηνάρια της οργάνωσης κι προτροπή για ..
    ΓΝΩΣΗ που ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    αλλά και για ένα ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html

    Πως μου ξέφυγε και δεν το πήρα χαμπάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όταν οι περισσότεροι από εμάς με πλήρη επίγνωση της ιδιοτελούς σκοπιμότητας της ψήφου μας , τρέχαμε στον βουλευτή και στον υπουργό της περιφέρειας μας για διάφορα ρουσφέτια, όπως να βάλει το παιδί μας στο δημόσιο, και μετά αυτό το παιδί να καταντάει ένας κοπρίτης Μανδαρίνος με όλα αυτά τα αρνητικά που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, νομίζω ότι την Μούντζα πρέπει πρώτα να την ρίξουμε στην μούρη μας, και μετά οπωσδήποτε μετά στους πολιτικούς που μας εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο αισχρό τρόπο τόσα χρόνια.
    ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθήνα Μάρτιος 2012.
    Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους βουλευτές της περιόδου 2009-2011.
    Καταναγκαστική εργασία - κάτεργα για όλους.
    Διατροφή τσάι και σκυλοτροφή (ξηρή).
    Δεν παρέχεται ιατρική βοήθεια ούτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
    Οι οικείοι τους απελαύνονται άμεσα.
    Πρώτη πραγματική Ελληνική Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιος είπε ότι δεν θέλουμε τον
    κοινοβουλευτισμό ;
    Την ΔΟΣΙΛΟΓΗ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χέρι-πόδι
    με την Κόρη και το Βόδι.....δεν θέλουμε !

    Πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα από την «πρεμιέρα» των αγανακτισμένων. Και αυτοί, εκεί. Δυναμικά, κάθε μέρα και πιο πολλοί.
    Χθες ήταν μια ξεχωριστή μέρα. Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τα Προπύλαια και το Σύνταγμα.

    Ένα το χελιδόνι, και η άνοιξη ακριβή. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή! Κάλεσμα στο θυμικό του λαού από ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας. Τον Μίκη Θεοδωράκη.
    Όλοι διαμαρτυρόμενοι για το Μνημόνιο νούμερο Χ, όλοι αγανακτισμένοι για την αναλγησία της κυβέρνησης.

    Φόροι, φόροι, και ξανά φόροι. Ευτελισμός, φτώχεια, ανέχεια παντού.
    Ένας λαός χωρίς μέλλον!
    Και οι κυβερνώντες αυτάρεσκα κλεισμένοι στο «ναό» της Δημοκρατίας, εκεί όπου ΕΜΕΙΣ τους στείλαμε, να προασπίσουν τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμφέροντα, αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς!

    Οι Αγανακτισμένοι χθες απέκλεισαν ΕΙΡΗΝΙΚΑ τις εισόδους της Βουλής! Ίσως θα έμεναν μόνο στο να φωνάζουν συνθήματα όπως τις προηγούμενες μέρες, αν κάποιοι «εκτός κλίματος» βουλευτές δεν επέλεγαν να οδηγήσουν τα υπερπολυτελή βουλευτικά αυτοκίνητα, παρόντων οδηγών φυσικά, μέσα από το αγανακτισμένο πλήθος.
    Οι «ευφυείς» φυγαδευτήκαν στο σκοτάδι του κήπου, γλυτώνοντας για την ώρα τους προπηλακισμούς.

    Το κίνημα των αγανακτισμένων δεν έχει χρώμα. Η μάλλον, καλύτερα, έχει πολύ χρώμα. ΧΡΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Γαλάζιο. Του ουρανού μας και της θάλασσας μας, που κάποιοι «Εφιάλτες» σχεδιάζουν να πουλήσουν.

    Το κίνημα των αγανακτισμένων δεν ανήκει σε κανέναν.
    Το κίνημα των αγανακτισμένων δεν έχει αρχηγό.
    Το κίνημα των αγανακτισμένων είμαστε όλοι εμείς. Μικροί και μεγάλοι, Έλληνες, ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ μιας ράτσας που είναι έτοιμη για μια ακόμη φορά, κόντρα σε όλους και όλα, να σηκωθεί και να σταθεί στα ΔΙΚΑ της πόδια.

    Το κίνημα των αγανακτισμένων είμαστε όλοι εμείς. Αξιοπρεπείς και Εθνικά Υπερήφανοι. Μικροί και μεγάλοι, με σεβασμό στην Δημοκρατία, τους θεσμούς της, και πολύ-πολύ αγάπη για την Ελλάδα.

    Ποιος σας είπε λοιπόν κύριοι ότι δεν θέλουμε τον κοινοβουλευτισμό ;
    Εσάς δεν θέλουμε κύριοι της κυβέρνησης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί σε πείραξε που οι «αγανακτισμένοι» γιούχαραν τους κηφήνες της ΓΕΝΟΠ; Τι σχέση έχουν οι άνεργοι με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΔΕΗ που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους; Δεν ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη οι τρομοκρατημένοι και φτωχά αμειβόμενοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, με τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν απόλυτη εργασιακή ασφάλεια και παίρνουν πενταπλάσιους μισθούς για χαλαρή ή καθόλου εργασία. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους εναερίτες της ΔΕΗ, ούτε στους εργαζόμενους στα ορυχεία, αλλά στους χιλιάδες κηφήνες που σαπίζουν σε γραφεία. Τι σχέση έχουν οι εργαζόμενοι με τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, που πληρώνουν το ΤΕΒΕ από την τσέπη τους για να πάρουν σύνταξη του αγίου ποτέ, με τους εκφυλισμένους συνταξιούχους της ΔΕΗ που παίρνουν συντάξεις και εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα 50 χρόνια τους; Τι σχέση έχουν οι φτωχές εργάτριες που σηκώνονται νύχτα να σιδερώσουν, όσο ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, με τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που έχουν σχεδόν τζάμπα ρεύμα και το μοιράζουν με μπαλαντέζες στα γύρω συγγενικά σπίτια;
    Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και μεταξύ των εργαζομένων. Δεν πολεμάμε μόνο εκείνα τα ασύδοτα αφεντικά, αλλά και τους χαραμοφάηδες που καρπώνονται δυσανάλογα το δημόσιο χρήμα. Τα πρώην κουμμουνιστικά κράτη κατέρρευσαν από τις ανισότητες μεταξύ των κομματικών και μη κομματικών τμημάτων του πληθυσμού. Έτσι είναι και η Ελλάδα, μια χώρα με αρρωστημένο και παρασιτικό δημόσιο τομέα σοβιετικού τύπου. Οι υπάλληλοι των προνομιούχων ΔΕΚΟ αντιστοιχούν στους κομματικούς και απομυζούν χωρίς ανταποδοτικότητα τεράστιους κρατικούς πόρους, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Την ώρα που η αστική τάξη φυγαδεύει επιχειρήσεις και κεφάλαια στο εξωτερικό, πίσω έχουν μείνει τα διεφθαρμένα τμήματα της γραφειοκρατίας του δημοσίου και των κρατικοδίαιτων ΔΕΚΟ, που κάνουν πλιάτσικο με το δανεικό κρατικό χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Αντώνη. Αντί να αναλύεις τα κίνητρα των όσων έρχονται κάθε βράδυ στο Σύνταγμα, κάνε κάτι γι' αυτό. Αλλιώς, το κόμμα που δηλώνεις ότι ανήκεις, απλώς, (τους) φοβάται! Αμα δηλαδή γίνει η επανάσταση χωρίς το μ-λ κκε, εσύ τι θα υπερασπιστείς? Τους εργολάβους? Τους απατεώνες? Τους ανίκανους? Και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους? Άλλη μια αριστερά από τα ίδια. Ντριιιιν! (κώδωνας κινδύνου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ (Ή ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ, Ή ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ) ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ, ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μεγαλοι επαναστατες νουδουκες και πασοκια
    τελειωσε η μασα?
    δεν μας ταιζει πια η μαμα ευρωπαικη ενωση?
    δεν φτανουν τα φραγκα για τα χαιλικια σας
    τις κουρσες σας
    τις βιλλες σας
    τις αεριτζιδικες επιχειρησεις σας
    την νεοπλουτιστικη αμορφωσια σας?
    στα παλια μας τα παπουτσια.
    δεν θα διαδηλωσουμε για τις φοροαπαλλαγες των φραγκατων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση