GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ρόλος των social media στις εξελίξεις...

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου Τα Social media δεν βγάζουν κυβερνήσεις αλλά τις ρίχνουν. “Η συμμετοχή των Social media στην εξουσία είναι ο μ...

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
Τα Social media δεν βγάζουν κυβερνήσεις αλλά τις ρίχνουν.
“Η συμμετοχή των Social media στην εξουσία είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουμε από τον καταγγελτικό λόγο τους στην κατάφαση υπέρ την Δημοκρατίας“
Τα Social media δεν βγάζουν κυβερνήσεις αλλά τις ρίχνουν. Έχουμε εμπειρία με τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την εμπειρία από την Β Αφρική.
Καταρχήν έχουμε συμμετοχη. Τα blogs το FACEBOOK το tweeter και τα δυο εκατομμύρια αγανακτισμένοι χωρίς ...
κομματική ταυτότητα δείχνουν μαζική εισβολή και απαίτηση συμμετοχής στην πολιτική σκηνή με νέο στίγμα. H μετάδοση και η διαμόρφωση πληροφορίας είναι μετατόπιση εξουσίας που δημιουργεί πολύ λογικά το αίτημα για να μεταφραστεί σε πολιτική εξουσία.
Συναναστρεφόμενες οι elites μεταξύ τους σε ένα κλειστό αυτό αναπαραγόμενο και αύταρκες σύστημα εξουσίας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους υπάλληλους τους συστήματος, δεν αντιλήφτηκαν καθόλου την εισβολή και την αυξανόμενη επιρροή των social media στο πολιτικό γίγνεσθαι. Και όσοι εξ αυτών την αντιλήφτηκαν κατέταξαν όλο τον χώρο μαζικά στο πολιτικό περιθώριο. Όπως φανταζόμαστε ότι θα κατέταξαν οι ευγενείς αριστοκράτες τους αστούς και τα αιτήματα τους λίγο πριν την Γαλλική επανάσταση.
Δεν είναι τυχαίο με την κατάταξη των social media στο πολιτικό περιθώρειο ότι αμέσως μετά τις εκλογές σταμάτησαν οι συνεντεύξεις και οι αναφορές στα blogs, ή χρήση του tweeter και του Facebook από τους πολιτικούς. Απλώς χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο προεκλογικά -όπως χρησιμοποιουν το τηλεοπτικό σποτ- και μετά χώρισαν τα τσανάκια τους. Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι τα Social media δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Μια ερμηνεία εν πολλοίς δικαιολογημένη όταν βρίσκεσαι σε σημεία από όπου βλέπεις συγκεκριμένα και ελεγχόμενα πράγματα, και όταν η τετραετία φαντάζει τόοοοσος πολύς χρόνος.
Έτσι δεν πήραν χαμπάρι τίποτα. Δεν αντιλήφτηκαν ότι επί ένα χρόνο καθημερινά ψήνονταν κάτι στα Social media το οποίο ή κολλούσε στις γενικές απεργίες ή απλώς αναβάλλονταν. Το 23 Φλεβάρη είναι ένα καλό παράδειγμα Και όμως τα Social media κάλυψαν παρουσίασαν και απόλαυσαν όλα τα γεγονότα που έδειχναν ότι ο καιρός ωριμάζει. Κάθε καλιτεχνικό enent, κάθε κινητοποίηση μικρή ή μεγάλη, σε σταθμούς, διόδια, σε φορτηγά, λεωφορεία σε λιμάνια, σε φασαρίες σε πορείες σε απεργίες σε καταλήψεις.
Έσπασαν την προπαγάνδα, τις απεργιακές σιωπές και το θάψιμο των θέσεων των απεργών και μετεδωσαν τα πάντα και χωρίς φίλτρο στην ενημέρωση. Έγιναν το στέκι του κάθε κομμένου από την ενημέρωση.
Όλα αυτά συνδυάζονται με τον ως επί το πλείστων καταγγελτικό λόγο είτε αυτός είναι επώνυμος είτε ανώνυμος. Αν και ανώνυμο Blog δεν υπάρχει δεδομένου ότι όλα έχουν τίτλο και λίγο πολύ γνωριζόμαστε.
Είναι αναμενόμενο εκ της φύσεως του ο πολίτης που δημοσιογραφεί σε μια Δημοκρατία που τον υποαντιπροσωπεύει να είναι καταγγελτικός και αποκαλυπτικός. Δεν έχει κανένα περιθώριο παρά να είναι καταγγελτικός. Δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι.
Είναι καταγγελτικός όταν ζητά συμμετοχή και συν διαμόρφωση ή να έρθει το κόμμα του στην εξουσία, ή ακόμη και όταν ασκεί έλεγχο στην διοίκηση και στην συμπεριφορά. Έτσι αποκαλύφθηκαν και υπερτονίστηκαν συμπεριφορές που η τηλεόραση και οι εκφραστές τους θα ήθελαν να έχουν ξεχαστεί. Στην τηλεόραση δεν είδαμε ποτέ το «λεφτά υπάρχουν», ούτε το «μαζί τα φάγαμε» ούτε το «κοπρίτες». Δεν είδαμε τον Παπανδρέου να συκοφαντεί την χώρα και αν δεν ήταν τα Social media δεν θα τα μαθαίναμε αυτά ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο ο έλεγχος από τον πολίτη είναι θεμιτός και ζητούμενο. Διότι ο πολίτης είναι αυτός που πληρώνει όλα αυτά και όλους αυτούς σε κάθε επίπεδο.
Ταυτόχρονα η πρόσφατη εμπειρία με τα χιλιάδες blog ΠΑΣΟΚ και τους εθελοντές που αλώνιζαν στα facebook-tweeter, έδειξε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον πολίτη να είναι καταφατικός προς την εκάστοτε εξουσία. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι αυτοί αποσύρθηκαν όταν ο προεκλογικός λόγος έγινε πράξη και άρχισε να παράγει πολιτικό και κοινωνικό κόστος και για τους ίδιους. Οι περισσότεροι σιώπησαν και εξαφανίστηκαν και όσοι παρέμειναν πέρασαν στον καταγγελτικό λόγο μέσω του αντιμνημονιακού αγώνα.
Την ίδια στιγμή ακόμη και οι ενεργεία πολιτικοί που θα μπορούσαν και έχουν συμφέρον να είναι καταφατικοί απόφυγαν κάθε επαφή με το διαδίκτυο. Ούτε μια συνέντευξη πολιτικού δεν δόθηκε αποκλειστικά στα Social media και ενώ- πολλά από αυτά- έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις εφημερίδες. Το δεδομένο αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι ο μέσος εκλεγμένος πολιτικός θεωρεί τα Social media περιθώριο της πολιτικής.
Την ίδια στιγμή ο πολίτης σήμερα αρθογραφεί, σχολιάζει και εκθέτει τις απόψεις του. Με αυτή την στάση του ουσιαστικά αίρει την αντιπροσώπευση και καταθέτει ο ίδιος την γνώμη του καθημερινά. Και αυτό είναι το επόμενο αίτημα των Social media και που πλησιάζει προς την άμεση Δημοκρατία.
Μια βουλή ας πούμε με τα Social media και με τη συνέλευση του συντάγματος που θα στεγαστεί κάπου και η οποία θα αντιπροσωπεύει πιο πολύ τον μέσο πολίτη και θα τον αντιπροσωπεύει καθημερινά. Συμβουλευτική ίσως και ανοιχτή σε όλους.
Όμως σήμερα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούν τις πλατείες απαθείς ή φοβισμένοι, αποκομμένοι από το λαϊκό στοιχείο που εισέβαλε ξαφνικά και αναμενόμενα στο προσκήνιο. Μοιάζει να αγνοούν τα όσα συμβαίνουν.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κανείς τους δεν επεδίωξε ή δεν πρότεινε τίποτα σε κανένα, ώστε να βρεθεί ένα σημείο επαφής με τους αγανακτισμένους εδώ και 19 ημέρες. Ότι ακούστηκε από όσους δεν αγνόησαν το φαινόμενο- και κινούνται στο μεταίχμιο των Social media έχοντας και επαφές στις elites-, ήταν προτάσεις για να κατέβει ο πρόεδρος της βουλής, αντιπροσωπεία αυτής ή ακόμη και ο ίδιος Παπανδρέου να τους ακούσει.
Όλο αυτό σημαίνει ότι τους θεωρούν μια ακόμη κοινωνική ομάδα που διαμορφώθηκε ad hoc με αιτήματα τα οποία κάπως… θα τοιχοκολληθούν στην Βουλή και όλα καλά. Μιλάμε για μια “μακριά και μαύρη νύχτα στα βουνά” και έλλειψη επαφής των πολιτικών με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν θα επεκταθώ άλλο καθώς όσα δεν σχολιάζονται είναι ακόμη υπο διαμόρφωση σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον.
Ένα πράγμα όμως θα μας μείνει από όλο αυτό που συμβαίνει. Περιθώριο ή όχι τα Social media δεν βγάζουν κυβερνήσεις αλλά μέσω του καταγγελτικού κυρίως λόγου τις ρίχνουν. Ο πολιτικός χρόνος έχει συρρικνωθεί δραματικά, και όσο δεν εντάσσεται το φαινόμενο αυτό στις αναλύσεις ώστε να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα, τόσο ο βίος των κυβερνήσεων θα συρρικνώνεται. Κυβέρνηση που χάνει τα Social media δεν έχει μέλλον ενώ το πολύ καλό είναι ότι όλα αυτά δεν ελέγχονται με τα συνήθη μέσα εξαγοράς συνειδήσεων.
Η εξουσία μετατοπίστηκε όπως περιγράφηκε σε αυτό το κείμενο και μετατοπιζόμενη έγινε αντιληπτή ως δύναμη σε πολλούς. Τούτες τις ώρες γίνεται μια επανάσταση με την όποια οι μέτοχοι των Social media ζητούν συμμετοχή. Και η συμμετοχή τους στην εξουσία είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουμε από τον καταγγελτικό λόγο στην κατάφαση.
Με περίσσια ωριμότητα όλοι ξέρουν ότι αυτό γίνεται μόνο με άμεσοποιηση της Δημοκρατίας. Ένα αίτημα ουσιαστικά θεσμοθέτησης της δύναμη των Social media και των όσων συμβαίνουν εδώ γύρω.

2 σχόλια

  1. (Απ)οικία

    Η ανεργία στο 16,2%, δηλαδή οκτακόσιες χιλιάδες άνεργοι, στην πραγματικότητα, ένα εκατομμύριο.Βόμβα.

    Στους νέους η ανεργία στο 42% -ο ένας στους δύο! Δεν υπάρχει σπίτι -πλην Συβαριτών χωρίς άνεργο, ή ανέργους. Βόμβα.

    Και οι Δωσιπάτριδες πουλάνε τα όπλα της χώρας, ενέργεια, λιμάνια, δρόμους, νερά, αεροδρόμια για να προσπορισθούν πόρους για τους τόκους δύο-τριών-πέντε ετών. Κι ύστερα;

    Οχι! δεν θυσιάζεται κατά εκατόμβες ο λαός προκειμένου να υπάρξει μια έστω αμυδρή ελπίδα για το αύριο, εξουθενώνεται συστηματικώς κι ενσυνειδήτως για να ξαναγίνει σκλάβος. Στο διηνεκές.

    Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και οι Ελληνες πολίτες, ο λαός, ηττάται από πεμπτοφαλαγγίτες ταγούς κι ανδράποδα…

    Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει.

    Πρέπει να φύγει, είναι παράνομος. Επέβαλε το Μνημόνιο με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τώρα πάει να κάνει το ίδιο με το «Μεσοπρόθεσμο».

    Πρέπει να φύγει, είναι ψεύτης. Είπε ψέματα στον Ελληνικό Λαό, ότι «υπάρχουν τα λεφτά», για να υφαρπάξει την εξουσία.

    Πρέπει να φύγει, είναι συνωμότης. Είχε μυστικές επαφές με την Γκόλντμαν Σακς, τον Στρος-Καν και Κύριος οίδε ποιους άλλους, πίσω από την πλάτη, του λαού, του κόμματός του, όλων των θεσμών.

    Πρέπει να φύγει, είναι συκοφάντης. Διέσυρε τους Ελληνες διεθνώς ότι είναι «τεμπέληδες κι άχρηστοι» και συνεχίζει να το κάνει.

    Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, είναι ανδρείκελο. Εφερε στη χώρα Διευθυντήριο την Τρόικα και την κατέστησε φόρου υποτελή στους Τοκογλύφους εσαεί.

    Πρέπει να φύγει, είναι βλαξ ή βαλτός. Μετέτρεψε το πρόβλημα δανεισμού της χώρας σε κρίση χρέους που απειλεί την ίδια της την υπόσταση και το αυτεξούσιον.

    Πρέπει να φύγει, είναι ανίκανος. Δεν αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή, δεν σταμάτησε τη σπατάλη, δεν έκανε τίποτα για να υπάρξει οποιουδήποτε τύπου ανάπτυξη.

    Πρέπει να φύγει, είναι ανάλγητος. Εφαγε τις συντάξεις, διέλυσε το Ασφαλιστικό, δημιούργησε τη γενιά των 500 ευρώ, χαράτσωσε, ξαναχαράτσωσε και εξακολουθεί να χαρατσώνει τον λαό, νέκρωσε την αγορά κι έφθασε την ανεργία στα ύψη -με έναν στους δύο νέους να ‘ναι άνεργος.

    Πρέπει να φύγει, είναι πουλητάρι. Πουλάει τη ΔΕΗ, τα ύδατα, τα πάντα, αφοπλίζει τη χώρα από κάθε εργαλείο ανάπτυξης, συρρικνώνει τα ΑΕΙ -ό,τι αγγίζει το κάνει κάρβουνο.

    Πρέπει να φύγει, είναι δειλός. Δεν τολμάει να ανακηρύξει ΑΟΖ, φέρεται στην Τουρκία σαν να βρίσκεται η Ελλάδα υπό καθεστώς Σχεδίου Ανάν και αντιμετωπίζει το Βερολίνο ως άλλη Κομαντατούρ.

    Πρέπει να φύγει, είναι επικίνδυνος. Αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της χώρας, εσωτερικά και διεθνή, στη βάση της προσωπικής του ατζέντας, εκτός ιστορικού πλαισίου και θεσμών.

    Πρέπει να φύγει, είναι ένας ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, ανελλήνιστος, περιβεβλημένος από έναν εσμό κολλητάρια, τυχάρπαστους, απίθανους και τυχοδιώκτες. Φίλους, συμβούλους -Ελληνες και ξένους- ένα «περιβάλλον» εκτός πάσης λογοδοσίας κι ελέγχου.

    Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, δεν είναι σοβαρός. Είναι ικανός μόνον για όπενγκοβ και λοιπά καραγκιοζιλίκια, ενώ ταυτοχρόνως

    είναι ένας κοινός καλοπερασάκιας, που τρώει σούσι, ενώ εξαθλιώνει τον κοσμάκη, ένας ελαφρόμυαλος που πάει ανέμελος στα γυμναστήρια,

    ενώ έχει βυθίσει τη χώρα στην κατάθλιψη και τους νέους στην απελπισία.

    Ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει, είναι ολετήρας. Τα μέτρα που παίρνει και ξαναπαίρνει δεν είναι μόνον καταστροφικά, είναι ατελέσφορα. Ενώ δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, οδηγούν την Ελλάδα απ’ την αιχμαλωσία στην εξουθένωση κι εν τέλει στον διαμελισμό της…

    Τα εξ Εσπερίας νέφη μαύρα κι άραχλα, οι καιροί ου μενετοί, ο Παπανδρέου πρέπει να φύγει…

    Εδώ και τώρα.
    ΣΤΑΘΗΣ Σ. 11.VI.2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙ ΤΟ ΦΑΓΑΤΕ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ....
    ΦΤΥΣΕ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ....

    ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΚΑΝ ?!?!?!

    ΜΗ ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΚΑΙ ΧΑΝΤΡΟΥΛΑ !!!!
    ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ !!!!
    ΟΠΑ !!!!!
    ΟΠΑ !!!!!
    ΟΠΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση