GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προϋποθέσεις χορήγησης διδακτορικών διατριβών...

Από το  polylitoikairoi.blogspot.com ...και βασικοί κανόνες οργάνωσης του Τρίτου Κύκλου Σπουδών στα ΑΕΙ  ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥ...

Από το polylitoikairoi.blogspot.com

...και βασικοί κανόνες οργάνωσης του Τρίτου Κύκλου Σπουδών στα ΑΕΙ 
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 
1. Φορείς Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών.
Δυνατότητα οργάνωσης ανώτατων σπουδών τρίτου κύκλου (διδακτορικές σπουδές) πρέπει να έχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια ως ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τη σχετική επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 16, παρ. 5) και ανήκουν στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης,  δηλαδή τα δημόσια ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).
Συνεπώς, η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του προσχεδίου Νόμου για την...
 οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
«Η ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσης του τρίτου κύκλου σπουδών ανήκει στην αρμοδιότητα των ιδρυμάτων αμφοτέρων των τομέων (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού) της ανώτατης εκπαίδευσης. »
Ο τρίτος κύκλος σπουδών οδηγεί στην απονομή Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ – PhD). Το ΔΔ απονέμει το Τμήμα (ή η Σχολή), εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 της παρούσας έκθεσης. [Εφόσον στον Νόμο διατηρηθεί το πνεύμα του άρθρο 11 του προσχεδίου, περί οργάνωσης μεταπτυχιακής σχολής σε κάθε ΑΕΙ, η μεταπτυχιακή σχολή θα απονέμει το ΔΔ. Στην περίπτωση αυτή, κρίνεται απαραίτητο στο σχετικό άρθρο να συμπεριληφθούν οι αναγκαίες κατ’ ελάχιστον προϋποθέσεις για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών, όπως περιγράφονται στις παραγράφους που ακολουθούν].
2. Προϋποθέσεις Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών.
α. Κάθε Τμήμα (ή Σχολή) ΑΕΙ, για να έχει τη δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
(i) Να υπηρετούν στο Τμήμα τουλάχιστον δέκα μόνιμα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ (βαθμίδας καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή, μόνιμου επίκουρου καθηγητή), εκ των οποίων τουλάχιστον τα πέντε να είναι βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή εναλλακτικά πέντε μέλη βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή για το Τμήμα ΤΕΙ που υποβάλει πρόταση οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών. [Αντίστοιχα, προκειμένου περί Σχολής θα πρέπει να υπηρετούν τουλάχιστον είκοσι μόνιμα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ , εκ των οποίων τουλάχιστον τα οκτώ να είναι βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή].
(ii) Το Τμήμα (ή η Σχολή) να διοργανώνει ήδη αυτοδύναμα ή να συμμετέχει στην οργάνωση διατμηματικών (με Τμήματα ή Σχολές του ίδιου ΑΕΙ) ή διιδρυματικών (με Τμήματα ή Σχολές άλλου ελληνικού ΑΕΙ ή ομοταγούς αναγνωρισμένου Ιδρύματος της αλλοδαπής) μεταπτυχιακών σπουδών, στο ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το αντίστοιχο των διδακτορικών σπουδών.
(iii) Το Τμήμα (ή η Σχολή) να έχει αξιολογηθεί θετικά από την ΑΔΙΠ (εξωτερική αξιολόγηση), τόσο για τις προπτυχιακές όσο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει. (μεταβατικές διατάξεις εφόσον υπ’ ευθύνη της ΑΔΙΠ εντός ενός έτους δεν αξιολογηθεί το Τμήμα ή η Σχολή.
(iv) Τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει το Τμήμα (ή η Σχολή) να έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΔΙΠ.
(v) Όλες οι διαδικασίες που αφορούν το σχεδιασμό και την οργάνωση των διδακτορικών σπουδών, καθώς και οι επί μέρους όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την εκπόνηση ΔΔ, περιγράφονται και προβλέπονται στον Ειδικό Κανονισμό Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών του ΑΕΙ. Ο κανονισμός συντάσσεται από πενταμελή εισηγητική επιτροπή, την οποία ορίζει ο Πρύτανης/Πρόεδρος. Τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή και να διαθέτουν τα προσόντα της περίπτωσης 2.β.(i) ή εναλλακτικά αυτά της 2.β.(ii). Η επιτροπή συντάσσει τον κανονισμό λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς κανόνες που περιγράφονται στην παράγραφο 3 της παρούσας έκθεσης και τον υποβάλλει προς έγκριση στο όργανο διοίκησης του ΑΕΙ που επιλαμβάνεται των ακαδημαϊκών θεμάτων του Ιδρύματος (Σύγκλητος/Γενική Συνέλευση ή Συμβούλιο Ιδρύματος). Ο κανονισμός εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία των μελών του οργάνου διοίκησης. Το όργανο διοίκησης μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού τρία τουλάχιστον έτη μετά την έναρξη εφαρμογής του, ακολουθώντας και πάλι την παραπάνω διαδικασία.
(vi) Ο Ειδικός Κανονισμός Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών του ΑΕΙ για να εφαρμοστεί θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από την ΑΔΙΠ.
Μεταβατική περίοδος:
- Εφόσον, χωρίς υπαιτιότητα του Τμήματος (ή της Σχολής), η ΑΔΙΠ δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση/πιστοποίηση των σπουδών που προσφέρει το Τμήμα (ή η Σχολή) εντός μιας διετίας από την ημερομηνία υποβολής στην Αρχή της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης ή/και των προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, οι περιπτώσεις 2.α.(iii) και 2.α.(iv)εναλλακτικά διαμορφώνονται ως εξής:
(iii) Το Τμήμα (ή η Σχολή) να έχει υποβάλει στην ΑΔΙΠ εντός της τελευταίας διετίας, έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης, στην οποία να τεκμηριώνει τις δυνατότητές του για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών (εκπαιδευτικό προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή-οργανωμένα εργαστήρια για την υποστήριξη και διεξαγωγή έρευνας σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών, πρόσφατες ερευνητικές συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ ή ομοταγή αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, συνοδευόμενες από το αντίστοιχο επιστημονικό έργο που προέκυψε και το οποίο δημοσιεύθηκε σε έγκριτα διεθνή περιοδικά ή στα πλήρη πρακτικά αναγνωρισμένων διεθνών συνεδρίων, καθώς και κάθε άλλο υλικό που μπορεί να συμβάλει στην τεκμηρίωση αυτή).
(iv) Το Τμήμα (ή η Σχολή) να έχει υποβάλει για πιστοποίηση στην ΑΔΙΠ εντός της τελευταίας διετίας, τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει, συνοδευόμενα από έκθεση όπου θα αναλύεται και θα τεκμηριώνεται η συμβατότητα τους με συναφούς γνωστικού περιεχομένου προγράμματα σπουδών αντίστοιχων ομοταγών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ΕΕ ή/και άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
- Εφόσον, χωρίς υπαιτιότητα του ΑΕΙ, η ΑΔΙΠ δεν έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση του Ειδικού Κανονισμού Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών του ΑΕΙ εντός ενός έτους από την ημερομηνία υποβολής του στην Αρχή, η περίπτωση 2.α.(vi) εναλλακτικά διαμορφώνεται ως εξής:
(vi) Το ΑΕΙ, έως ότου πιστοποιηθεί από την ΑΔΙΠ ο ειδικός κανονισμός που έχει υποβάλλει, δύναται να εφαρμόσει τον αντίστοιχο πιστοποιημένο από την ΑΔΙΠ κανονισμό άλλου ΑΕΙ, τον οποίο το όργανο διοίκησή του θα επιλέξει.
β. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ που συμμετέχει σε οποιοδήποτε στάδιο του σχεδιασμού και της οργάνωσης των διδακτορικών σπουδών (μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Προσόντων για τους υποψήφιους διδάκτορες, επιβλέπων και μέλη της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΔΔ, μέλη της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής της ΔΔ) θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους, να διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, η ερευνητική του δραστηριότητα να έχει συμβάλει στην προαγωγή της επιστήμης και το επιστημονικό του έργο να χαίρει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης. Για το σκοπό αυτό, τα συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ θα πρέπει να ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρου καθηγητή [1] και επιπλέον:
(i) κατά την τελευταία πενταετία πριν από τον ορισμό τους ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Προσόντων των υποψήφιων διδακτόρων ή της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΔΔ, ή της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής της ΔΔ να έχουν κριθεί και αξιολογηθεί θετικά στη βαθμίδα που υπηρετούν. Ως θετική κρίση και αξιολόγηση νοείται και η διαδικασία εκλογής ή εξέλιξης στη βαθμίδα που υπηρετούν, εφόσον αυτή έλαβε χώρα εντός του χρονικού διαστήματος της τελευταίας πενταετίας.
Ή εναλλακτικά:
(ii) το ερευνητικό - επιστημονικό έργο τους να διακρίνεται για το εύρος του, τη διεθνή απήχηση και αναγνώρισή του. Προς τούτο, ορίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον δέκα δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, αξιολογημένα με διεθνώς αποδεκτούς δείκτες (όπως το Journal Citation Reports - Impact Factor), καθώς και να συγκεντρώνουν τουλάχιστον σαράντα ετεροαναφορές του δημοσιευμένου επιστημονικού τους έργου, την τελευταία δεκαετία, γεγονός που να πιστοποιείται από διεθνώς αναγνωρισμένες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (όπως το Citation Indexes – Scopus ή το Web of Science - ISI). Για μέλη ΔΕΠ/ΕΠ με γνωστικό αντικείμενο ειδικής φύσης (πχ. Ανθρωπιστικές Επιστήμες), όπου οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή λόγω αποκλειστικά της φύσης/εξειδίκευσης του γνωστικού τους αντικειμένου, οι ως άνω προϋποθέσεις προσαρμόζονται ανάλογα και σύμφωνα με αντίστοιχα διεθνώς παραδεκτά κριτήρια για τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.
3. Βασικοί Κανόνες Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών .
Ο Ειδικός Κανονισμός Οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών των ΑΕΙ θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνει τους παρακάτω βασικούς κανόνες, οι οποίοι θα είναι κοινοί για όλα τα ΑΕΙ:
α. Τμήμα (ή Σχολή) ΑΕΙ δύναται να διοργανώσει διδακτορικές σπουδές, μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 της παρούσης έκθεσης και αποκλειστικά σε γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών που ήδη προσφέρει αυτοδύναμα ή μετά από διατμηματική ή διιδρυματική συνεργασία [βλ. περίπτωση 2.α.(ii)].
β. Ως υποψήφιοι για την εκπόνηση ΔΔ γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ ή ομοταγούς αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της αλλοδαπής, οι όποιοι διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ). Ο βασικός τίτλος σπουδών ή το ΜΔΕ θα πρέπει να εντάσσεται στην ίδια ή σε συναφή επιστημονική περιοχή με την αντίστοιχη της προς εκπόνηση ΔΔ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής ελέγχου προσόντων υποψήφιων διδακτόρων, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής) μπορεί να αποδεχτεί την εκπόνηση ΔΔ από υποψήφιο που δεν διαθέτει ΜΔΕ. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει οι υποψήφιοι να λαμβάνουν συγκεκριμένα μαθήματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, ώστε να είναι έτοιμοι για τη διδακτορική έρευνα.
γ. Οι έλληνες και οι αλλοδαποί υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β2 σε ξένη γλώσσα που ορίζει ο ειδικός κανονισμός διδακτορικών σπουδών, εκτός και αν οι σπουδές τους σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη γλώσσα. Επιπλέον, ο ειδικός κανονισμός δύναται να απαιτεί επαρκή γνώσης της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς υποψήφιους διδάκτορες, εκτός και αν αυτοί πραγματοποίησαν τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές τους σε ελληνικό ΑΕΙ.
δ. Οι υποψήφιοι διδάκτορες θα πρέπει να διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών ή ΜΔΕ με βαθμό τουλάχιστον 6,5/10.
ε. Το Τμήμα (ή η Σχολή) θα δέχεται υποψηφιότητες για εκπόνηση ΔΔ τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκό έτος και για περίοδο τουλάχιστον ενός μηνός κάθε φορά. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν σχετική αίτηση στο Τμήμα (ή τη Σχολή), συνοδευόμενη απαραιτήτως: 1) από δύο συστατικές επιστολές μόνιμων μελών ΔΕΠ/ΕΠ ελληνικού ΑΕΙ ή ομοταγούς αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της αλλοδαπής ή ερευνητές αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, και 2) πρόταση εκπόνησης ΔΔ, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει: (i) τον προτεινόμενο τίτλο της ΔΔ, (ii) ανάλυση του θέματος, της προβληματικής και των υποθέσεων έρευνας (συμπεριλαμβανόμενης της στοιχειοθέτησης της καταλληλότητας της επιστημονικής περιοχής, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα), (iii) τη μέθοδο προσέγγισης, και (iv) σύντομη ανασκόπηση της συναφούς πρόσφατης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας.
στ. Η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής) εγκρίνει την εκπόνηση ΔΔ από συγκεκριμένο υποψήφιο μετά από σχετική αιτιολογημένη εισήγηση τριμελούς ή πενταμελούς Επιτροπής Ελέγχου Προσόντων των υποψήφιων διδακτόρων και ορίζει την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή (ΣΕ) και τον επιβλέποντα. Δύναται δε επιπλέον, να ορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδών του υποψήφιου, την επιτυχή ολοκλήρωση αριθμού μεταπτυχιακών μαθημάτων ίσο μέχρι το ήμισυ του αριθμού των μαθημάτων του ΜΔΕ που προσφέρει το Τμήμα (ή η Σχολή), εφόσον ο υποψήφιος διαθέτει βασικό τίτλο σπουδών ή ΜΔΕ μη συναφές προς το γνωστικό αντικείμενο της υπό εκπόνηση ΔΔ, ή εφόσον δεν διαθέτει ΜΔΕ.
ζ. Τα μέλη της ΣΕ πρέπει απαραιτήτως να έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της προς εκπόνηση ΔΔ. Τα δύο μέλη της ΣΕ πρέπει να είναι μέλη ΔΕΠ/ΕΠ του Τμήματος (ή της Σχολής) ενώ ένα μέλος της δύναται να ανήκει σε άλλο ΑΕΙ ή ομοταγές αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της αλλοδαπής ή να είναι ερευνητής αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Όλα τα μέλη της τριμελούς ΣΕ θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν τα προσόντα της περίπτωσης 2.β.(i) ή εναλλακτικά της 2.β.(ii).
η. Η ελάχιστη διάρκεια εκπόνησης ΔΔ ορίζεται σε τρία ημερολογιακά έτη από τη σύσταση της ΣΕ και η μέγιστη σε έξι. Με αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής) δύναται η διάρκεια εκπόνησης της ΔΔ να παραταθεί κατά ένα ακόμη έτος.
θ. Η τριμελής ΣΕ καθοδηγεί και συμβουλεύει τον υποψήφιο διδάκτορα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης και υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου στη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους από την έναρξη της εκπόνησης της ΔΔ. Η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής) εγκρίνει τις εκθέσεις προόδου. Μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές ετήσιες εκθέσεις προόδου της ΣΕ, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή εκπόνησης της ΔΔ.
ι. Με την ολοκλήρωση και τη συγγραφή της ΔΔ από τον υποψήφιο, καθώς και την έγγραφη αποδοχή προς δημοσίευση μίας τουλάχιστον επιστημονικής εργασίας που να απορρέει από τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα του υποψήφιου, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, αξιολογημένο με διεθνώς αποδεκτούς δείκτες (όπως το Journal Citation Reports - Impact Factor), η τριμελής ΣΕ υποβάλλει αίτημα αξιολόγησης της ΔΔ, εισηγούμενη παράλληλα τη σύνθεση της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΔΔ, προς τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής), η οποία και ορίζει την επταμελή ΕΕ της ΔΔ [2]. Η επταμελής ΕΕ συγκροτείται από τα τρία μέλη της ΣΕ και επιπλέον 4 μέλη ΔΕΠ/ΕΠ ελληνικού ΑΕΙ ή ομοταγούς αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της αλλοδαπής ή ερευνητές αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο ως προς αυτό της ΔΔ. Όλα τα μέλη της επταμελούς ΕΕ θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν τα προσόντα της περίπτωσης 2.β.(i) ή εναλλακτικά της 2.β.(ii). Τρία τουλάχιστον μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι βαθμίδας καθηγητή. Τρία τουλάχιστον από τα μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να ανήκουν στο Τμήμα (ή τη Σχολή ή το Ίδρυμα) εκπόνησης της ΔΔ.
ια. Εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τον ορισμό της και μετά από συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα, η επταμελής ΕΕ υποβάλλει αίτημα δημόσιας υποστήριξης [3] της ΔΔ προς τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος (ή της Σχολής), η οποία και ορίζει την ημερομηνία και το χρόνο της δημόσιας διαδικασίας, η οποία απαραιτήτως θα πρέπει να λάβει χώρα σε αίθουσα ή αμφιθέατρο του Τμήματος (ή της Σχολής) που οργανώνει τις διδακτορικές σπουδές. Η σχετική απόφαση αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος (ή της Σχολής) και διατηρείται μέχρι την πραγματοποίησή της δημόσιας διαδικασίας υποστήριξης. Δεν επιτρέπεται η διαδικασία υποστήριξης της ΔΔ να οριστεί κατά τη διάρκεια επίσημων αργιών ή περιόδων αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας ή διακοπών του Τμήματος (ή της Σχολής).
ιβ. Η δημόσια υποστήριξη της ΔΔ γίνεται παρουσία ακροατηρίου, ενώπιον της ΕΕ. Αντί της φυσικής παρουσίας δύναται η ΕΕ να αξιοποιήσει την τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης, όπως προβλέπεται για τη διαδικασία εκλογής ή εξέλιξης μέλους ΔΕΠ/ΕΠ. Η ΕΕ βρίσκεται σε απαρτία με τη συμμετοχή πέντε τουλάχιστον μελών της.
ιγ. Κατά την έναρξη της διαδικασίας υποστήριξης, ο επιβλέπων δίνει το λόγο στον υποψήφιο, ο οποίος παρουσιάζει το θέμα της έρευνας του, τον τρόπο εργασίας του και υπογραμμίζει τα σημεία εκείνα που τεκμηριώνουν το πρωτότυπο της ΔΔ. Η εισήγηση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνει το λόγο καθένα από τα παρόντα μέλη της ΕΕ και θέτει ερωτήματα προς τον υποψήφιο, σχετικά με τη διατριβή του. Ο υποψήφιος διδάκτωρ απαντά στις ερωτήσεις τους σχετικά με το θέμα του, τη μέθοδο και τα πορίσματα της εργασίας του. Η προφορική αυτή δοκιμασία είναι δημόσια, ανοικτή και διαρκεί το μέγιστο τρεις ώρες. Ακολουθείται από κλειστή συνεδρίαση των παρόντων μελών της ΕΕ, η οποία και αποσύρεται για να αξιολογήσει τη ΔΔ, συντάσσοντας πρακτικό αξιολόγησης, όπου κάθε μέλος της ΕΕ καταγράφει την κρίση του και την αιτιολογεί, δίνοντας έμφαση στην πρωτοτυπία της υποβληθείσας ΔΔ, στη συμβολή της στην προαγωγή της επιστήμης και στην απόδοση του υποψήφιου κατά την προφορική υποστήριξή της. Για την έγκριση της ΔΔ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον πέντε μελών της ΕΕ. Η εγκριθείσα ΔΔ βαθμολογείται με την ακόλουθη κλίμακα: Άριστα Λίαν Καλώς, Καλώς. Στο τέλος της διαδικασίας το πρακτικό μονογράφεται από όλα τα παρόντα μέλη της ΕΕ, ενώ σε περίπτωση τηλεδιάσκεψης η καταγραφή σε βίντεο της διαδικασίας επέχει ισχύ πρακτικού αξιολόγησης. Με μέριμνα του επιβλέποντος, του προέδρου/προϊσταμένου του τμήματος, το πρακτικό αξιολόγησης δακτυλογραφείται και εντός τριών ημερών διαβιβάζεται στον Προϊστάμενο του Τμήματος (ή τον Κοσμήτορα της Σχολής), με μέριμνα του οποίου το πρακτικό αξιολόγησης αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος (ή της Σχολής) και διατηρείται για τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος.

4. Προϋποθέσεις και Πηγές Χρηματοδότησης Διδακτορικών Σπουδών.
α. Οι διδακτορικές σπουδές που διοργανώνει το Τμήμα (ή η Σχολή) του ΑΕΙ δύνανται να χρηματοδοτηθούν από πηγές δημόσιας (προϋπολογισμός των ΑΕΙ, εθνικά ή κοινοτικά ή συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, άλλες πηγές δημόσιας χρηματοδότησης) ή/και ιδιωτικής (επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ, κοινωφελή ιδρύματα, κληροδοτήματα, κλπ.) χρηματοδότησης.
β. Ειδικά σε ΑΕΙ όπου λειτουργούν Τμήματα (ή Σχολές), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις οργάνωσης διδακτορικών σπουδών [βλ. περιπτώσεις 2.α.(i)-(vi)], με μέριμνα του οργάνου διοίκησης του ΑΕΙ που επιλαμβάνεται των ακαδημαϊκών θεμάτων του Ιδρύματος (Σύγκλητος/Γενική Συνέλευση ή Συμβούλιο Ιδρύματος), προβλέπεται η επιπλέον χρηματοδότηση των συγκεκριμένων Τμημάτων (ή Σχολών) για τη διευκόλυνση της οργάνωσης των διδακτορικών σπουδών.
γ. Είναι αποδεκτή, η μερική ή πλήρης χρηματοδότηση των διδακτορικών σπουδών ενός Τμήματος (ή Σχολής) ΑΕΙ από ιδιωτικό φορέα, ως συμβολή στην εθνική οικονομία, την κοινωνία, την επιστήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στην περίπτωση αυτή, υπογράφεται ειδική προγραμματική σύμβαση συνεργασίας, ανάμεσα στο όργανο διοίκησης του ΑΕΙ και τον ιδιωτικό φορέα, η οποία θα καθορίζει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών, την τυχόν ειδική επωνυμία (μετά από σχετική πρόταση του ιδιωτικού φορέα χρηματοδότησης) και το γνωστικό αντικείμενο των χρηματοδοτούμενων διδακτορικών σπουδών.
5. Μεταβολές στο Προσχέδιο Νόμου για την Οργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το σύνολο του άρθρο 39 του προσχεδίου Νόμου να τροποποιηθεί αναλόγως, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις πρόνοιες, τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την απονομή ΔΔ από Τμήματα (ή Σχολές) των ΑΕΙ της χώρας.
Άρτα 17-07-2011
Οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου
Γρηγόρης Βάρας
Γιώργος Βατζιάς
Γιώργος Γκίζας
Μιχάλης Διακομιχάλης
Νικόλαος Μαλισιόβας
Γεράσιμος Μελετίου
Γιώργος Παπαδόπουλος
Γιώργος Πατακιούτας
Γιάννης Σκούφος
Αθηνά Τζώρα
Αναστάσιος Τσίνας 

9 σχόλια

  1. ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΛΛΑ:

    "ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ"?

    ΓΙΑΤΙ Ο "ΕΘΝΑΡΧΗΣ" ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕ, ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950, ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΕ "ΑΒΟΛΗ" ΘΕΣΗ...

    ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΦΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΤΙΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΧΙΤΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΎΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΑΥΤΩΝΩΝ, ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ)???

    ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ... "ΑΒΟΛΟ" ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ!!!

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΔΩΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ...

    ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ, ΤΡΑΒΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ!!!

    Υ.Γ. ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΟΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ" ΟΙ ΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ, ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ (ΑΑΑ...ΓΙ'ΑΥΤΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ!!), ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΕΕ..αφού τα θέλει ο κώλος σου !

    Βρέθηκε Ο.. οπαδός του ΓΑΠ …στην Άρτα !!

    Το να ζεις σε γυάλινο πύργο και να σου περιγράφουν μία άλλη πραγματικότητα έχεις ίσως ένα λογικοφανές ελαφρυντικό, το να βλέπεις όμως με τα μάτια σου, περισσότερους ΜΑΤατζήδες από τους υποστηριχτές σου, είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίσει.
    Αυτό δεν ισχύει όπως φαίνεται για τον GAP ο οποίος πορεύεται σε άλλα μονοπάτια χωρίς λαϊκά ερείσματα και προγραμματικές δεσμεύσεις.

    Έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζω όλοι πια, ότι αυτή η “κυβερνητική κουστωδία” δρα ως μία παρέα, η οποία έχει αποξενωθεί από τους εντολείς της, οι οποίοι όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξαπατήθηκαν, όταν του εκχώρησαν την συνταγματική εξουσία για καλύτερες μέρες και αντί αυτών βλέπουν έναν αδίσταχτο κοινοβουλευτικό δικτάτορα να τους αδειάζει τις τσέπες, όσοι ακόμα έχουν περιεχόμενο μέσα σε αυτές, και να μας οδηγεί όλους μαζί μέσα από διλήμματα και απειλές από αβεβαιότητα σε αβεβαιότητα και από φόβο σε φόβο… και στο τέλος αντί να βλέπουμε φως στο τούνελ… υποψιαζόμαστε τα χειρότερα και ίσως να συμβεί και το απευκταίο της χρεοκοπίας.
    ...Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε !!
    ______________________________________
    Να πληρωσει το χρεος αυτος και οι εναπομειναντες ηλιθιοι !
    Όχι εμεις…
    ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ Η ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ.
    Στη φωτογραφία η ύλη έρχεται σ’επαφή με την αντι-ύλη.
    Ήδη η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε ρούφηξε το σύμπαν και εμείς τώρα ζούμε σε καθεστώς μη-πραγματικότητας.
    Την επομενη συγκεντρωση στην ΑΡΤΑ να τη κανει σε ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ..
    Τον βλέπω τον πειραγμένο αυτό τύπο να γίνεται υφυπουργός οσονούπω !
    Οι άλλοι μήπως καλύτεροι είναι ;
    Τουλάχιστον αυτός είναι και πιστός και ιδεολόγος....χιχιχιχιχιιιι..

    Πως φαίνονται οι δουλευταράδες,πάντα ο άρχοντας χωρίς σακάκι,ίδρωσε να μας σώσει ο μπαγάσας…..________________________________
    1. Ηθικός αυτουργός για τις 500 αυτοκτονίες Ελλήνων πολιτών το 2010 και τις 150 αυτοκτονίες το πρώτο τρίμηνο του 2011.
    + Δύο αυτοκτονίες την ημέρα.
    Έχει ξεκληριστεί μια μικρή πολίχνη σε δύο χρόνια από τους αυτοχειριασμούς Ελλήνων (άνδρες, μέσης ηλικίας 40-55, αλλά και νέοι άνεργοι stagiers, οικογενειάρχες, κατεστραμμένοι και άνεργοι)
    Αυτά τα νούμερα είναι αυτά που με τη βία μαθαίνουμε, διότι πολλές αυτοκτονίες ΔΕΝ δηλώνονται από τους συγγενείς, για τους γνωστούς λόγους της ταφής τους.

    2. Ηθικός αυτουργός και άμεσος δόλιος συνεργός στις δολοφονίες και ληστείες μετά βαρύτατου τραυματισμού ηλικιωμένων Ελλήνων-Ελληνίδων από τους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ εισβολείς, για τους οποίους ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ να εισέρχονται ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ στη χώρα και να εποικίζουν και να καταστρέφουν τις γειτονιές της Αθήνας
    – ΜΕ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- και από την άλλη να συλλαμβάνονται ΑΜΕΣΩΣ αν επιχειρήσουν να διαφύγουν προς την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ!!!

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΛΗΣΕ!!!

    ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΑΝΘΕΛΗΝΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΛΛΑ:

    "ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ"?

    ΓΙΑΤΙ Ο "ΕΘΝΑΡΧΗΣ" ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕ, ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950, ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΕ "ΑΒΟΛΗ" ΘΕΣΗ...

    ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΦΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΤΙΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΧΙΤΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΎΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΑΥΤΩΝΩΝ, ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ)???

    ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ... "ΑΒΟΛΟ" ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ!!!

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΔΩΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ...

    ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ, ΤΡΑΒΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ!!!

    Υ.Γ. ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΟΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ" ΟΙ ΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ, ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ (ΑΑΑ...ΓΙ'ΑΥΤΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ!!), ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΕΕ..αφού τα θέλει ο κώλος σου !
    ξαναπαρτα..ΤΑ ΧΥΣΙΑ ΜΟΥΝΑΡΑ...

    Βρέθηκε Ο.. οπαδός του ΓΑΠ …στην Άρτα !!

    Το να ζεις σε γυάλινο πύργο και να σου περιγράφουν μία άλλη πραγματικότητα έχεις ίσως ένα λογικοφανές ελαφρυντικό, το να βλέπεις όμως με τα μάτια σου, περισσότερους ΜΑΤατζήδες από τους υποστηριχτές σου, είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίσει.
    Αυτό δεν ισχύει όπως φαίνεται για τον GAP ο οποίος πορεύεται σε άλλα μονοπάτια χωρίς λαϊκά ερείσματα και προγραμματικές δεσμεύσεις.

    Έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζω όλοι πια, ότι αυτή η “κυβερνητική κουστωδία” δρα ως μία παρέα, η οποία έχει αποξενωθεί από τους εντολείς της, οι οποίοι όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξαπατήθηκαν, όταν του εκχώρησαν την συνταγματική εξουσία για καλύτερες μέρες και αντί αυτών βλέπουν έναν αδίσταχτο κοινοβουλευτικό δικτάτορα να τους αδειάζει τις τσέπες, όσοι ακόμα έχουν περιεχόμενο μέσα σε αυτές, και να μας οδηγεί όλους μαζί μέσα από διλήμματα και απειλές από αβεβαιότητα σε αβεβαιότητα και από φόβο σε φόβο… και στο τέλος αντί να βλέπουμε φως στο τούνελ… υποψιαζόμαστε τα χειρότερα και ίσως να συμβεί και το απευκταίο της χρεοκοπίας.
    ...Για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε !!
    ______________________________________
    Να πληρωσει το χρεος αυτος και οι εναπομειναντες ηλιθιοι !
    Όχι εμεις…
    ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ Η ΗΛΙΘΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…
    ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ.
    Στη φωτογραφία η ύλη έρχεται σ’επαφή με την αντι-ύλη.
    Ήδη η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε ρούφηξε το σύμπαν και εμείς τώρα ζούμε σε καθεστώς μη-πραγματικότητας.
    Την επομενη συγκεντρωση στην ΑΡΤΑ να τη κανει σε ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ..
    Τον βλέπω τον πειραγμένο αυτό τύπο να γίνεται υφυπουργός οσονούπω !
    Οι άλλοι μήπως καλύτεροι είναι ;
    Τουλάχιστον αυτός είναι και πιστός και ιδεολόγος....χιχιχιχιχιιιι..

    Πως φαίνονται οι δουλευταράδες,πάντα ο άρχοντας χωρίς σακάκι,ίδρωσε να μας σώσει ο μπαγάσας…..________________________________
    1. Ηθικός αυτουργός για τις 500 αυτοκτονίες Ελλήνων πολιτών το 2010 και τις 150 αυτοκτονίες το πρώτο τρίμηνο του 2011.
    + Δύο αυτοκτονίες την ημέρα.
    Έχει ξεκληριστεί μια μικρή πολίχνη σε δύο χρόνια από τους αυτοχειριασμούς Ελλήνων (άνδρες, μέσης ηλικίας 40-55, αλλά και νέοι άνεργοι stagiers, οικογενειάρχες, κατεστραμμένοι και άνεργοι)
    Αυτά τα νούμερα είναι αυτά που με τη βία μαθαίνουμε, διότι πολλές αυτοκτονίες ΔΕΝ δηλώνονται από τους συγγενείς, για τους γνωστούς λόγους της ταφής τους.

    2. Ηθικός αυτουργός και άμεσος δόλιος συνεργός στις δολοφονίες και ληστείες μετά βαρύτατου τραυματισμού ηλικιωμένων Ελλήνων-Ελληνίδων από τους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ εισβολείς, για τους οποίους ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ να εισέρχονται ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ στη χώρα και να εποικίζουν και να καταστρέφουν τις γειτονιές της Αθήνας
    – ΜΕ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- και από την άλλη να συλλαμβάνονται ΑΜΕΣΩΣ αν επιχειρήσουν να διαφύγουν προς την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ!!!

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΛΗΣΕ!!!

    ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ, ΑΝΘΕΛΗΝΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΥΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΗ ΔΕΞΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΛΛΑ:

    "ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ"?

    ΓΙΑΤΙ Ο "ΕΘΝΑΡΧΗΣ" ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕ, ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950, ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΕ "ΑΒΟΛΗ" ΘΕΣΗ...

    ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΦΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΤΙΓΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΧΙΤΕΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΎΣ ΠΡΟΔΩΤΕΣ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΑΥΤΩΝΩΝ, ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ)???

    ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ... "ΑΒΟΛΟ" ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ!!!

    ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΠΡΟΔΩΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ...

    ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΑΣ, ΤΡΑΒΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ!!!

    Υ.Γ. ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΟΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ" ΟΙ ΓΑΡΔΟΥΜΠΕΣ, ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΛΕΤΗΤΑ (ΑΑΑ...ΓΙ'ΑΥΤΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ!!), ΩΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 30 Ιουλ 2011 1:49:00 π.μ.

    ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ....
    ....81-89 .....
    ....92-04 .....
    ....09-11 .....
    ΟΙ .... ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ....
    ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ !!!!

    ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΥΝ ....
    ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ !!!!!

    ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΡΕ ΞΕΚΩΛΙΑΡΗ,
    ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΟΛΟΥΣ ΧΑΜΙΝΙΑ, ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥΤΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ....

    ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ....

    ΟΥΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΕ, ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ....

    ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ-ΚΑΤΕΒΑΤΑ-ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΕ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΠΟΤΕ !!!!!

    ΤΕΤΟΙΟΣ ΒΟΘΡΟΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΑΚΟΜΑ !!!!

    ΑΝΤΕ ΠΟΥΣΤΑΡΑ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικα εχουν πολυ πλακα οι διαφοροι "σχολιαστες" αυτου του site. Θυμιζουν το ανεκδοτο με τον Τοτο που ειπε "ο,τι και να μου δειξεις εμενα κυρια, εγω μουνι βλεπω" ! Για να ειμαι κι εγω συνεπης σ'αυτο το σχιζοφρενικο αλλαλουμ σκεφτηκα να περιλαβω ενα σχολιο στο παραπανω αρθρο : Μια ωραια συνταγη για κεφτεδες, οπου το μυστικο ειναι πως εκτος απο τα συνηθη υλικα (κιμας, κρεμμυδια, σκορδο, βρεγμενο ψωμι, αυγα, μαϊντανος, δυοσμος, ριγανη, αλατι πιπερι,λαδι), δοκιμαστε αντι για λεμονι να βαλετε πορτοκαλαδα προσθετοντας και λιγο γιαουρτι. Σε καποιο αλλο αρθρο που θα μιλαει για αστρονομια θα σας πω για το πως εφτιαχνε τις ντοματες γεμιστες (με κιμα) η γιαγια μου. Ετσι, για να διευρυνεται η δημιουργικη ανταλλαγη αποψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Γνωστή η χρεοκοπία από το 2008"!!

    "Στο φως επιστολές Δούκα προς Καραμανλή για το χρέος και την αδυναμία δανεισμού"!!

    "Ο Π.Δούκας και ο Γ.Αλογοσκούφης είχαν από το καλοκαίρι του 2008 υποστηρίξει τη λήψη σκληρών μέτρων, ωστόσο, οι πολιτικές εκείνες είχαν απορριφθεί από το Μαξίμου (ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΓΑΡ)"!!

    "Στις επιστολές του ο κ. Δούκας προειδοποιούσε για τη διόγκωση των ελλειμμάτων και τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί."

    "Αναλυτικά, σε επιστολή του τον Οκτώβριο του 2008 τόνισε ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ποσό που τελικά ανήλθε στα 48 δισ. ευρώ για το 2009, σημειώνοντας: «Αυτό απαιτεί την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών»."

    ...ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ...

    ...ΓΑΡΔΟΥΜΠΑ ΚΑΙ PLAYSTATION!!!

    Α, ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΙ ΔΕΞΙΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ, ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί σε ένα σπουδαίο θέμα για την ανωτάτη εκπαίδευση δημοσιευονται τέτοια άσχετα ως προς το θέμα, σχόλια. Εν πάση περιπτώση το μόνο που έχω προτείνω στους υπογράφοντες της πρότασης να κάνουν ένα ανοιχτό φόρουμ για τη συλλογή υπογραφών ώστε να φανεί επιτέλους ότι η χορήγηση διδακτορικών από τα ΤΕΙ είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά αρκετά άτομα και μάλιστα είναι σημαντικό και για την υπόσταση τους σαν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση