GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση...

Από την ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας Μετά από αρκετούς μήνες διαβούλευσης, ανακοινώθηκε το Σχέδιο Νόμο...

Από την ΠΑΣΠ Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας
Μετά από αρκετούς μήνες διαβούλευσης, ανακοινώθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ανάγνωση όσων προβλέπει για τα ελληνικά πανεπιστήμια, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εν μέσω καλοκαιριού πέφτουν τα τελευταία κάστρα του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται καθημερινά από την κρίση, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να ανοίξει μέτωπο με τους φοιτητές και να...
 έρθει σε σύγκρουση με όσους αγωνίζονται για Δημοκρατία και Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις της συνθήκης της Μπολώνια, ο νέος Νόμος προβλέπει την οργάνωση των σπουδών σε τρεις κύκλους και τη μείωση της διάρκειας των προπτυχιακών σπουδών σε 3 έτη, σηματοδοτώντας έτσι την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίησή τους. Ταυτόχρονα, ο ορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σημαίνει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων. Αυτό θ’ αποδυναμώσει κι άλλο τα πανεπιστήμια και δη τα «φτωχά»(ένα από τα οποία είναι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), ωθώντας τα στην εύρεση επενδυτών ή την επιβολή διδάκτρων προκειμένου να επιβιώσουν.
Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και στη διοίκηση των ιδρυμάτων, αφού το δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θεσπίστηκε το 1982, αντικαθίσταται από ένα ολιγαρχικό σύστημα με έντονη παρουσία εξωπανεπιστημιακών, διορισμένους πρυτάνεις και κοσμήτορες αλλά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, κάτι που αφήνει πολλά ερωτηματικά για την προάσπιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Ισχυρό πλήγμα αποτελεί για το φοιτητικό κίνημα η υποβάθμιση της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης, αφού ο ρόλος των φοιτητών γίνεται πλέον διακοσμητικός και συμβουλευτικός. Την ίδια ώρα καταργείται οριστικά το άσυλο για το οποίο αγωνίστηκε και θυσιάστηκε το φοιτητικό κίνημα και το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών της ελληνικής κοινωνίας.
15 χρόνια μετά το θάνατο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, υπό την πρωθυπουργία του οποίου έγινε η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να τινάξει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από Δημοκρατία και Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στη χώρα μας. Το ελληνικό πανεπιστήμιου που για δεκαετίες μόρφωνε το λαό μας και εξυπηρετούσε της ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας χάνει πλέον τον ανθρωπιστικό του ρόλο, μεταμορφώνεται σε ίδρυμα-επιχείρηση μπαίνοντας στο καλούπι και στο μονόδρομο που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.
Η ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ Φλώρινας πιστή στις αρχές της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Αξιοκρατίας και της Ισότητας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για πραγματική Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και την αποτροπή της ψήφισης του νέου Νόμου Πλαίσιο που αλλοιώνει τη φύση, το χαρακτήρα και την αποστολή του πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους φοιτητές να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε για την Παιδεία που μας αξίζει.

13 σχόλια

  1. Κομματόσκυλα σας κόβουν τη μάσα και αντιδράτε. Αυτό το νομοσχέδιο θα βρει σύμφωνους τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Έξω τα κόμματα από το πανεπιστήμιο. Τα υπόλοιπα περί δωρεάν εκπαίδευσης είναι η προπαγάνδα που θα παίξει αφού ΠΟΥΘΕΝΑ δε αναφέρεται αυτό που λέτε.
    GAME OVER κομματόσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ti leei o dr koytsoykos
    h fonh toy Pasok?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΕΤΣΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΛΥΒΑ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ .
    ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΟΛΛΥΒΑ .
    Τα χρήματα που μας έδιναν για την συντήρηση των μεταναστών και λαθρομεταναστών έλαβαν τέλος .
    Τώρα και στο μέλλον πρέπει να τους συντηρεί ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημα του , με μνημόνια με μεσοπρόθεσμα προγράμματα , με τους κεφαλικούς φόρους με το κόψιμο των ακριβών φαρμάκων από τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α και άλλων ταμείων και επακολουθούν πολλά ακόμα σκληρά μέτρα με χαράτσια έκτακτα , που θα μειώσει δραματικά το εισόδημα του Έλληνα φορολογούμενου , που ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ στην Βουλή , από το ΠΑΣΟΚ στις 29-6-2011 (ακλουθούν σύντομα και αλλά )
    Στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο κοστίζει 1.000 (χίλια ευρώ ) τον ΜΗΝΑ , για τον ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ μετανάστη – λαθρομετανάστη .
    Αναλυτικά : Νοσοκομειακά έξοδα , παροχή πλήρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , συντάξεις (ήδη παίρνουν οι βούλγαροι και Ρουμάνοι ) συντήρηση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών παροχή φαγητού πρωινού , μεσημεριανού , βραδινού από κέτερινγκ παροχή ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ , τηλεφωνικών καρτών ,κινητά τηλέφωνα , έξοδα που κάνει για αυτούς το λιμενικό και η αστυνομίας , έξοδα δικαστικά – δικαστές-φυλακές – δικηγόρους-μεταφραστές , χρηματοδότηση από την κυβέρνηση στις Μ .Κ . Ο., επιδόματα όπως επίδομα μοναξιάς 410 ευρώ τον μήνα , απώλειες εσόδων και Φ.Π.Α από το παραεμπόριο , κ.λπ.
    Κάντε μόνοι σας λοιπόν τον λογαριασμό και θα καταλάβετε τι τεράστια ποσά χρειάζονται για να συντηρηθούν όλοι αυτοί που σύμφωνα με υπολογισμούς , διότι μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας , είναι 6.000.000 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάση σχεδίου και εντολών που έχει πάρει είναι να φέρει άλλους 10.000.000 μετανάστες , και φυσικά με δικαίωμα ψήφου που θα τους το δώσει το ΠΑΣΟΚ , και που θα τους συντήρηση και θα τους φροντίζει ώστε να μην τους λείπει τίποτα όπως πάντα . . . . . . . . . .
    Ο Έλληνας φορολογούμενος που ανέχεται να τον κοροϊδεύουν και να του κλέβουν τον μισθό , την σύνταξη , τα εισοδήματα του και αργότερα τις καταθέσεις του , μέσα από τα νομοσχέδια που τα περνάει νύχτα από την Βουλή , η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , μαζί με τους βουλευτές του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τον κύριο διοικητή του Ι.Κ.Α. , να παρέμβει και να κάνει ερεύνα γα την κομπίνα που έστησαν και διορίστηκε στο δημόσιο , το βουλγαρικό δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ :
    Ονομάζομαι Elena Sesinova από Sofia και μένω στα κάτω πατησιά
    Επαγγέλλομαι καρδιολόγος και προσπαθώ να μπω και εγώ στο δημόσιο μόνιμη αλλά είμαι λίγο άσχημη και χοντρούλα και δεν μπορώ να μπω .
    Καταγγέλλω λοιπόν :
    το δίδυμο ΝΤΑΛΕΒΑ –ΣΙΝΙΚΟΦ ,
    Ξέρετε πόσες Ντάλεβες και Σινίκοβοι έχουν διοριστεί μόνιμοι στο δημόσιο χωρίς να είναι Έλληνες .Ακλουθώντας τον δρόμο της ΠΟΡΝΕΙΑΣ και του ΣΕΞ για τον διορισμό και νομιμοποίηση τους .
    ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ ΣΙΝΙΚΟΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέν είμαι ο αρμοδιέστερος για να σχολιάσω το σύνολο του σχεδίου νόμου γιά τα ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά. Για την πληρότητά του και μαζί την δικαιότητά του εκτός από την ρύθμιση Ν+2 για τα έτη σπουδών ανά σχολή δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει και μιά πρόβλεψη για τον αριθμό των φοιτητών που επιτυνχάνουν σε κάθε μάθημα σε αναλογία δεσμευτική για κάθε διδάσκοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. που'σαι καημενε δρ Κουτσουκο

    Να γελάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 4/7 7.38 αυτά που λες είναι επικίνδυνα για τη Δημοκρατία. Είναι από άλλες εποχές θα έλεγα... Το πανεπιστήμιο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας κι όπως υπάρχουν στην κοινωνία κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς έτσι υπάρχουν και θα πρέπει να συναχίσουν να υπάρχουν και στο πανεπιστήμιο. Το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει σε πολλές περιπτώσεις με τις παρατάξεις δεν είναι επιχείρημα για μηδενιστικές αντιλήψεις του στυλ:"έξω τα κόμματα". Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και η εκπροσώπηση των φοιτητών είναι κεκτημένα και βασικά συστατικά του δημοκρατικού πολιτεύματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε 2.25, κατα την γνωμη μου, κανεις μεγαλο λαθος στην εκτιμηση σου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ..

    Τα Πανεπιστημια ειναι εργαστηρια μαθησης κι οχι κομματικων τοποθετησεων. Αυτο που γινοτανε με τις καταληψεις και τις πολιτικες ιντριγκες επρεπε να σταματησει και πολυ καλα κανει η Διαμαντοπουλου με τα μετρα που πηρε.

    Δεν πρεπει να ενδιαφερει τον φοιτητη η πολιτικη 'χρεια' του διδασκοντος παρα μονον το ποσο καλος/καλη ειναι στο θεμα τους.

    Οι γονεις που ξοδευουν τεραστια ποσα για την πανεπιστημιακη μορφωση των παιδιων τους, απαιτουν τα χρηματα τους να πιασουν χωρο, κι οχι να χανουν τις ωρες τους με κομματικους ανταγωνισμους.

    Τελικα, το θεμα του πανεπιστημιακου ασυλου επρεπε, οπωσδηποτε, να λυθει γιατι οπως ολοι ξερουμε, ειχε γινει αφορμη για πολλους ασχετους, μη πανεπιστημιακους, να το χρησιμοποιουν για δικους τους σκοπους, πολλες φορες, εγκληματικους.

    Το 'Ασυλο' πρεπει πρωτιστα ν'αναφερεται στην ελευθερια της σκεψης και λιγοτερο στην φυσικη προστασια, ειδικα οταν προκειται για παραβατες του κοινου ποινικου δικαιου..

    Αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ti leei o dr koytsoykos

    Τις γνωστές μ.....ς του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aκαδημαική κοινότητα τι μας λες ρε φίλε .
    μακάρι να ήταν τα πανεπιστήμια μπουρδέλα ..θα εβγαζαν και λεφτά .
    Να κλείσουν για δύο χρόνια για να φτιαχθούν απο ξένους απο την αρχή .
    αυτά που γράφει η ανακοίνωση μόνο σε αυτιστικούς απευθύνεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστός ο 4:57.
    Ο κομματισμός επεκτάθηκε καί στη δευτεροβάθμια
    παιδεία.
    Λίγο απέχει καί από τό Δημοτικό.
    Η 7χρονη χούντα είχε τούς "άλκημους",ο Χίτλερ
    καί ο Μουσολίνι είχαν τά δικά τους παιδιά.
    Στην πρώην CCCP καί DDR υπήρχαν τά παιδιά με τα
    φουλάρια κλπ.
    Αυτά περί μικρογραφίας της κοινωνίας που αναφέρει ο 2:25.
    Σέ ποιά Δημοκρατική χώρα από τίς 174 του ΟΗΕ
    κομματίζονται στη παιδεία?
    .....Χμμμ απορία ψάλτου βήξ.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ναι! έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια και τει!! και στο κάτω κάτω η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 9 χρόνια (δημοτικό + γυμνάσιο),είναι επιλογή του καθενός να συνεχίσει.λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται πλέον με κόμματα σε σχολές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση