GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η (πρώτη) συνέντευξη Βενιζέλου στο Reuters...

2011-07-01. Venizelos interview with Reuters (excerpts) from Evangelos Venizelos on Vimeo . Από το http://www.evenizelos.gr/ Ο Υπου...


2011-07-01. Venizelos interview with Reuters (excerpts) from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Από το http://www.evenizelos.gr/
Ο Υπουργός Οικονομικών στοχεύει επιστροφή 
σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012

της Ντίνας Κυριακίδου
Αθήνα, 1 Ιουλίου (Reuters) -
Η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει και άλλο πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά την επόμενη χρόνια, χάρη σε γρήγορες "ενέσεις" ευρωπαϊκών κεφαλαίων και σε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο Reuters την Παρασκευή.
Στην πρώτη του συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ από την ημέρα που...
ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για την πώληση κρατικών εταιρειών και το χτύπημα στη φοροδιαφυγή, λέγοντας πως οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας καλύπτουν μια υψηλού επιπέδου πολιτική συναίνεση στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Τόνισε πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατα 3,9% φέτος, αλλά θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αν σημειώσει η Ελλάδα πρόοδο με τη μείωση του τεράστιου δημοσίου χρέους της.
"Αυτή είναι η υποχρέωση μας, η ελπίδα μας και ο στόχος μας: να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του χρόνου. Διότι χωρίς ανάπτυξη, δεν γίνεται να επιτευχθούν οι στρατηγικοί μας στόχοι", τόνισε.
Οι δηλώσεις έρχονται μια ημέρα μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του δεύτερου από τα δύο σαρωτικά νομοσχέδια λιτότητας που άνοιξαν τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απελευθερώσουν 12 δις ευρώ (17 δις δολλάρια) της δόσης του δανείου που χρειάζεται επειγόντως η Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Ο κ. Βενιζέλος, ένας εκ των πρωταγωνιστών του κυβερνώντος κόμματος, που έχει ηγηθεί σε μια σειρά χαρτοφυλακίων και προετοίμασε τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είπε πως ο διττός του ρόλος ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης θα του δώσει την ισχύ ώστε να προχωρήσει τα μέτρα προς τα εμπρός και να θέσει την Ελλάδα και πάλι σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων του πακέτου διάσωσης των 110 δις ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Είπε πως οι βασικές του προτεραιότητες είναι να μεταρρυθμίσει ένα ανεπαρκές φορολογικό σύστημα και να εισαγάγει ένα φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που θα συγκεντρώσει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015.
“Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα γρήγορα και αποτελεσματικά”, είπε. “Η εφαρμογή, φυσικά, είναι δύσκολη. Για αυτό δεν επιτρέπεται να σπαταλήσουμε ούτε μια ώρα. Έχω πει στο επιτελείο μου πως κάθε μέρα πρέπει να μετράει ως ένας μήνας”.

Ιδιωτικοποιήσεις και φόροι
Ο Βενιζέλος επιλέχθηκε στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου για να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχασε την θέση του μετά την αδυναμία του να πετύχει βασικούς στόχους στον τομέα των εσόδων, λόγω της επίμονης φοροδιαφυγής, και επειδή άργησε να ξεκινήσει κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις.
“Θα δημιουργήσουμε άμεσα το κρατικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων για να επιτύχουμε τον στόχο αυτής της χρονιάς και μέχρι το 2015. Ο στόχος του 2011 είναι εφικτός διότι αφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν επιβαρύνονται με πολύπλοκα νομικά προβλήματα”, είπε.
Σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει 5 δις ευρώ από πωλήσεις κρατικής περιουσίας φέτος και άλλα 10 δις το 2012. Μέχρι τώρα, καμία ιδιωτικοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί στους 19 μήνες που είναι στην εξουσία οι σοσιαλιστές.
Πολλοί οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει το αν ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι ρεαλιστικός, δεδομένης της σκληρής αντίστασης των ελληνικών συνδικάτων, που έχουν προχωρήσει σε κυλυόμενες απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος λέει πως αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας -λιμάνια, τράπεζες και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση φέτος- θα πωληθούν γρήγορα και συμπληρώνει πως ήδη προετοιμάζει το έδαφος για πιο πολύπλοκες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
“Η συμμετοχή της ελληνικης εφοπλιστικής κοινότητας στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους τους την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους”, λέει, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι πλούσιοι Έλληνες πλοιοκτήτες ίσως να ενδιαφερθούν για μερικά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Η αποτυχία καταπολέμησης της αχαλίνωτης φοροδιαφυγής θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια βασικών στόχων στα έσοδα, οδηγώντας έτσι στην ανάγκη για ένα νέο κύμα από αντιδημοφιλή μέτρα, ώστε να κλεισει η τρύπα. Ο Βενιζέλος λέει πως ένας νέος φορολογικός νόμος που θα δίνει απάντηση σε παρόμοιες αδυναμίες θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες.
Αυτός ο νόμος θα εμπεριείχε μέτρα, όπως την δυνατότητα του κράτους να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και να θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια για τον εντοπισμό του αδήλωτου εισοδήματος,
“Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Ελβετούς στοιχεία όταν δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας”, είπε. Το κράτος θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με ιδιωτικές εταιρίες ελέγχου και με άλλες χώρες και οι οποιεσδήπτε αλλαγές θα είναι χρηματοοικονομικά ουδέτερες.
“Θέλουμε να αυξήσουμε παραπάνω τα έσοδά μας και να περικόψουμε τις δαπάνες ώστε να είμαστε άνετα εντός των στόχων. Θέλουμε αυτή η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος να ενισχύσει την απλότητα, την σταθερότητα και την δικαιοσύνη και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη”, είπε ο κ. Βενιζέλος

Επιδιώκοντας την ανάπτυξη

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9%, περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5% και πως η ανεργία θα φτάσει φέτος το 16 έως 17 τοις εκατό.
“Κάθε άνεργος είναι άνεργος 100%. Τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα θα κάνουν την Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις και θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους”, είπε.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο συμφωνίας για την προκαταβολή κοινοτικών κεφαλαίων με παράλληλη χαλάρωση των κανόνων που απαιτούν συμπληρωματικά κονδύλια από τις εθνικές κυβερνήσεις για να πάρουν γρήγορα τα χρήματα που θα χορηγηθούν στην προβληματική οικονομία, είπε, ενώ λαμβάνονται και μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Οι διεθνείς τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες συζητούν τρόπους για την μετακύληση ελληνικού χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας, εν μέσω μιας κρίσης χρέους που έχει ταρακουνήσει το Ευρώ.
Ο Βενιζέλος βλέπει θετικά τα σχέδια που θα βοηθήσουν την Ελλάδα, λέγοντας πως το μέγεθος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης θα καθοριστεί, κατά μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και τις ανάγκες δανεισμού της χώρας. Η Αθήνα έχει αποκλειστεί από τις διεθνές αγορές ομολόγων εδώ και πάνω από ένα έτος.
“Χαιρετίζουμε την εθελοντική διάθεση των τραπεζών και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα να μετάσχει με έναν τρόπο που πρέπει να είναι ασφαλής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία”, είπε.
Παρά τις βίαιες διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας εναντίον των μέτρων λιτότητας, ο Υπουργός υποβάθμισε τους φόβους πως η απουσία ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και η κοινωνική αναταραχή θα εκτροχιάσουν τις ελληνικές προσπάθειες να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές.
Το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, η οποία αντιτίθεται στο πακέτο διάσωσης, υπερψήφισε κάποια σημεία του πενταετούς πακέτου λιτότητας που επιβάλει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 28 δις ευρώ, κάτι που οδήσησε σε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους.
“Η εντύπωση που υπάρχει στο εξωτερικό για πλήρη απουσία συναίνεσης είναι εν μέρει αδικαιολόγητη, διότι οι διαφορές μας είναι αμελητέες και υπάρχει ευρύτατη συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα”, είπε.
Τόνισε επίσης ότι θα εργαστεί μαζί με την Νέα Δημοκρατία στην διαδικασία διορισμού του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ότι ελπίζει να συνεργαστεί και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν πως είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να μεταρρυθμίσει τον δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, να κάνει την οικονομία ανταγωνιστική και να αποκτήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα.
Όσο για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την λιτότητα, λέει πως η αντίδραση δεν είναι τόσο σφοδρή αν λάβει κανείς υπόψη το σοκ που έχει υποστεί η κοινωνία λόγω της κρίσης.
“Η πρώτη μας βασική προτεραιότητα είναι να επαναποκτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εσωτερικό”, τονίζει. “Επωμιζόμαστε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά έχουμε ως αποστολή μας να σώσουμε την χώρα. Τόσο ο πρωθυπουργός οσο και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε αυτή την αποστολή”, λέει ο Βενιζέλος.
* Σχετικό link: Greek finance minister aims return to growth in 2012, (Reuters. 01.07.2011)

7 σχόλια

  1. ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΟΤΕΣ.
    ΚΟΤΕΣ ΡΕΕΕΕ !
    ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΧΑΝΤΟΥΜΗΔΕΣ ΡΕΕΕ !
    ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΡΕΕΕΕ !
    ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΗΣΤΕ ΡΕ ΚΟΤΕΣ
    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΕ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΣΑΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΚΑΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.
    30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΤΕΣ ΘΑ’ΣΤΕ, ΔΕΞΙΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΚΑΣ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΕΥ.ΑΒΕΡΩΦ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    Γ.(Γ)ΑΛΛΗΣ Ή ΡΑΛΛΗΣ Ο ΜΕΤΡΙΟΣ

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ 'ΜΑΣ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΑΠΟΣΤΑΤΗΣ

    Μ.ΕΒΕΡΤ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ

    Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΑΚΑΣ Ο ΑΝΙΨΙΟΣ Ή ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Α.ΣΑΜΑΡΑΣ Ο ΓΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΠΟΣΤΑΤΗ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Αν θα γινουν εκλογες θα γινουν 11 Σεπτεμβριου ειπε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη σε πολυαριθμη συγκεντρωση πρασινοφρουρων!


    Αλλα δεν χρειαζονται αυτη την στιγμη εκλογες

    χρειαζεται να ζητησουν τα 757 δις απο αυτα που χρωσταει η Γερμανια απο τον Β Παγκοσμιο πολεμο στην Ελλαδα, οπως ειπε και ο Ζακ Ντελπλα ο συμβουλος Σαρκοζι!

    Αν ειναι κανεις πολιτικος με @@@ ας τα ζητησει
    και αφου οι πολιτικοι δεν τα ζητουν γιατι δεν τολμανε να τα ζητησει η εισαγγελλια το ΣΔΟΕ η αστυνομια αντι να χτυπανε διαδηλωτες!

    Οι τσακωμοι οι στημενες δηθεν κοντρες μεταξυ των πολιτικων αρχηγων πλεον δεν πειθουν κανεναν

    Μιλτος Πασοκ

    2 Ιουλ 2011 12:52:00 π.μ.

    2 Ιουλ 2011 2:03:00 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί να εξαιρούνται από τις περικοπές , και τις έκτακτες εισφορές ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΤΑΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ των δώρων και των επιδομάτων αδείας όλοι όσοι αποστρατεύθηκαν αυτοδικαίως με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΑΡΕΣ 2500 ως 4000 ευρω/μήνα ) που παίρνουν από 46 εως 52 χρωνών???

    ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καυγάς Παπανδρέου – Βενιζέλου
    ------------------------------------------
    Νωρίς τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού οικονομικών.
    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Ε. Βενιζέλο και με αυστηρό ύφος του είπε «να σταματήσει η ιστορία με τις 180 ψήφους για το νέο μνημόνιο».
    Ο πρωθυπουργός, όπως μας έλεγε άνθρωπος που συνομιλεί μαζί του, είναι ενοχλημένος με την εμμονή του νέου τσάρου να......
    «επιβάλει» στην πολιτική ατζέντα το θέμα των 180 ψήφων…, τη στιγμή μάλιστα που ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει πως είναι κάθετα αντίθετος με κάτι τέτοιο.
    Επίσης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον διαβλέπουν μια …μεθοδευμένη σπουδή του Ε. Βενιζέλου να εμφανιστεί «ως αντ΄ αυτού» του Παπανδρέου.

    Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις αδυναμίες του πρωθυπουργού και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του Βενιζέλου, το σκηνικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πολύ εύθραυστο και πολλοί μιλούν για κόντρα κορυφής που θα ξεσπάσει σύντομα…
    http://www.kentrinews.gr

    Γ. Μιχελάκης N.Δ.: «Εάν η κυβέρνηση ζητήσει έγκριση της νέας σύμβασης με 180 ψήφους, σημαίνει ότι ο ΓΑΠ ετοιμάζεται να αποδράσει».

    Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει, σε συνέντευξη στον «Τύπο της Κυριακής» πως αφενός είναι αντισυνταγματική τέτοιους είδους προσέγγιση ενώ τονίζει ότι 180 ψήφοι απαιτούνται όταν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επιπλέον σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι αυθαίρετη και συνιστά πολιτικό εκβιασμό.

    Το ζητούμενο από την κοινωνία, τονίζει, δεν είναι η συνενοχή στο λάθος αλλά η συναίνεση στη διόρθωσή του. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δε θέλει να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως αναφέρει, απέτρεψε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O Μπένυ κεντάει: Από ύφεση 3,9% (ανέβασε την πρόβλεψη ΠΑΠ για 3,5%) θα μας περάσει σε ανάπτυξη σε λίγους μήνες !!
    Είσαι θεός ρε !!! Στα λόγια...

    Ο τιτάνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Μπένυ δήλωσε στο Reuters
    [ε ρε χλίδα]****
    την Παρασκευή ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος, πριν επιστρέψει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο στην ανάπτυξη μέσα σε λίγους μήνες το 2012 !!!
    Ουσιαστικά ο γίγαντας υπ. καρφώνει τον πρώην υπουργό Παπακωνσταντίνου που μιλούσε για ύφεση 3,5%.
    Τέλος, σύμφωνα με τον Μπένυ, η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος...

    Ευχαριστούμε ρε ΜΠΕΝΥ ΧΙΛ
    ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΠΡΟΝΟΝΣΕΙΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ!ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΤΑΜΑΘΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Ο ΛΕΒΕΚΟΥΡΑς Ο ΜΠΕΝΙΤΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση