GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον»...

Γράφει η Βάντα Λαλιώτου βιολόγος-ιχθυολόγος,  μέλος της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων Αφού οι κυβε...

Γράφει η Βάντα Λαλιώτου
βιολόγος-ιχθυολόγος, 
μέλος της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων
Αφού οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, συνεχώς και ακούραστα, κατόρθωσαν να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες από τη δημόσια διοίκηση, έρχονται τώρα, δια της παρούσης κυβέρνησης, να μας προσφέρουν τη «λύση» της αντικατάστασης των ελεγκτικών υπηρεσιών από ιδιώτες και δη σε θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Αυτά προβλέπονται στο...
υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τις «Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων και δραστηριοτήτων κτλ.», στο πρώτο κεφάλαιο του οποίου προβλέπεται ότι η αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα γίνεται από σώμα πιστοποιημένων αξιολογητών (ιδιωτών)-αντί για τις υπηρεσίες-τα προσόντα των οποίων, καθώς και οι διαδικασίες πιστοποίησης και λειτουργίας, θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο Προεδρικό Διάταγμα.
Οι προβλέψεις αυτές, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του «τζίρου» των απανταχού «μελετητών», θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος όσο και τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρονται τα προβλήματα που σχετίζονται με υφιστάμενες δυσλειτουργίες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος που συρρικνώνονται σταθερά, υπολειτουργούν, υποεκπαιδεύονται και κακοπληρώνονται. Στα προβλήματα αυτά, και ενώ επανειλημμένα εξαγγέλλεται ότι θα παρθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, ενώ πλείστοι λαϊκίζοντες φιλοκυβερνητικοί πολιτευτές αναφέρονται στο πλεονάζον προσωπικό του δημοσίου, επιλέγεται τελικά η λύση της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, υπονομεύοντας τη συναίνεση και του πιο καλοπροαίρετου πολίτη.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι φέρουν εκ του νόμου, την ευθύνη για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εκτός υπηρεσίας και να συμμετέχουν σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, μέσω της υπηρεσιακής τους ιδιότητας, φέρουν την ευθύνη για κάθε υπηρεσιακή πράξη την οποία συνυπογράφουν. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι δυνατόν οι αξιολογήσεις να πραγματοποιούνται από άτομα τα οποία εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα, στα οποία ούτε το ασυμβίβαστο μπορεί να εξασφαλιστεί, δεν φέρουν εκ του νόμου ουδεμία ευθύνη, αλλά εργάζονται με κριτήρια «αγοράς», προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος. Ταυτόχρονα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο δημιουργούνται νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τους «αξιολογητές/ιδιώτες», περιπλέκοντας –αντί να απλουστεύουν- τις διαδικασίες αδειοδότησης, εκτός εάν με πρόφαση την οικονομική δυσπραγία του κράτους αυτοί καταστούν ανενεργοί στην πράξη!
Ας γίνει επιτέλους σοβαρή δουλειά, ας μελετηθούν οι δυσλειτουργίες της διοίκησης, ας εντοπιστούν τα προβλήματα, ας αξιοποιηθεί το προσωπικό κι ας στηριχθούν οι κρατικές δομές που θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικούς ελέγχους στο θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Ο,τιδήποτε άλλο, με πρόφαση την «κατ΄επίφασιν» αποτελεσματικότητα, είναι επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον, αποτελεί κατασπατάληση χρημάτων και πηγάζει εκ του πονηρού, φίλοι managers!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση