GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενίσχυση της λειτουργίας του FRONTEX αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο...

Από την Όλγα Σαράφη Ενισχυμένη και πιο αποτελεσματική προστασία των ελληνικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων διασφαλίζει ο νέος κανονισμό...

Από την Όλγα Σαράφη

Ενισχυμένη και πιο αποτελεσματική προστασία των ελληνικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων διασφαλίζει ο νέος κανονισμός για τον οργανισμό Frontex, που υπερψηφίστηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενεργό συμμετοχή από ελληνικής πλευράς στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, με κατάθεση συγκεκριμένων τροπολογιών, είχε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπανικολάου, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου.
Επιγραμματικά, οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που...
επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας είναι οι ακόλουθες:
· Συγχωνεύονται οι υφιστάμενες "κοινές ομάδες συνδρομής" και οι ''ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα" σε "Ευρωπαϊκές Ομάδες Συνοριοφυλάκων". Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει πιο κοντά στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοριοφυλάκων, που αποτελούσε πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΝΔ.
· Η έκθεση κάνει ένα βήμα μπροστά και αναφορικά με την υποχρεωτική αλληλεγγύη. Τα κράτη μέλη πλέον είναι υποχρεωμένα να συμβάλλουν στις ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων με επαρκή αριθμό κατάλληλα κατηρτισμένων συνοριοφυλάκων.
· Ο Frontex δεν θα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη για τον εξοπλισμό της, καθώς θα διαθέτει προϋπολογισμό που θα της επιτρέπει να καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες της.
· Υπάρχει ρητή διάταξη που υπαγορεύει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα και δυσανάλογα βάρη στα εθνικά συστήματα παροχής ασύλου, όπως είναι η Ελλάδα.
· Η Frontex θα λογοδοτεί πλέον στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ προβλέπεται ρητώς ότι οι εργασιακές ρυθμίσεις με τρίτες χώρες στο πλαίσιο συμφωνιών θα αφορούν μόνο στη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας. Πρόκειται για μία διάταξη που αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί θα αποτρέπει τον Frontex από τη σύναψη συμφωνιών μη τεχνικού χαρακτήρα, όπως παρ’ ολίγο να συμβεί με την τεχνική συμφωνία Frontex-Τουρκία.
· Ο χρόνος μέσα στον οποίο οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT) θα μπορούν να επιχειρούν μειώνεται σημαντικά, ώστε να μπορούν πραγματικά να επεμβαίνουν άμεσα σε έκτακτες περιστάσεις.

1 σχόλιο

  1. Δεν χρειάζεται καμία Frontex και να χαλάμε λεφτά. Ναρκοθετήστε την περίμετρο με νάρκες προσωπικού, βάλτε τις ενδεικτικές πινακίδες για προειδοποίηση, και όποιος έχει κώλο ας περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση