GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΕΙ: H φιλελεύθερη οπτική...

Του Τάκη Μίχα Ένα από τα τεράστια μειονεκτήματα της ανώτατης παιδείας στην  Ελλάδα είναι ο απόλυτος  συγκεντρωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι όλ...

Του Τάκη Μίχα
Ένα από τα τεράστια μειονεκτήματα της ανώτατης παιδείας στην  Ελλάδα είναι ο απόλυτος  συγκεντρωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι στα ΑΕΙ υπόκεινται στον ίδιο νόμο- πλαίσιο και ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Με άλλα λόγια ο υποψήφιος φοιτητής  δεν έχει απολύτως καμιά επιλογή  όσον αφορά το είδος του ΑΕΙ στο οποίο θα φοιτήσει. Επί πλέον και η υπόλοιπη κοινωνία δεν...
έχει απολύτως καμιά δυνατότητα να δει εκ του αποτελέσματος και να αξιολογήσει ποιό από τα ποικίλα προτεινόμενα ρυθμιστικά πλαίσια της λειτουργίας ενός πανεπιστημίου είναι καλύτερο-υπό την έννοια ότι οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις, σε υψηλότερη απασχόληση των αποφοίτων του κλπ.
Δυστυχώς τα μέτρα της Άννας Διαμαντοπούλου ακολουθούν  την ίδια σοσιαλσυγκεντρωτικη φιλοσοφία  του «ένα κοστούμι για όλους». Θα υπάρχει ένας και μοναδικός νόμος πλαίσιο ο οποίος θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της Ελλάδας. Και φυσικά υπάρχουν διαμαρτυρίες από αυτούς που είτε ωφελούνται από το υπάρχον σύστημα είτε κρίνουν ότι το νέο σύστημα θα είναι χειρότερο. Ακόμη χειρότερη όμως  για την πολιτική υγεία της κοινωνίας είναι η παντελής έλλειψη της φιλελεύθερης πλουραλιστικής οπτικής από την συζήτηση. Από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ και από την ΝΔ μέχρι το ΠΑΣΟΚ  το ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΣΥΜ  όλοι τους παραμένουν δέσμιοι της σοσιαλσυγκεντρωτικής λογικής.
Η φιλελεύθερη εναλλακτική οπτική  στην προκειμένη περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν διάφορα ΑΕΙ και σχολές, έκαστο των οποίων θα μπορεί να θεσμοθετεί το δικό του πλαίσιο λειτουργίας. Άλλα π.χ. θα επιλέξουν το ισχύον πλαίσιο ,άλλα το νέο πλαίσιο που προτείνει η κ. Διαμαντοπούλου και άλλα  θα επιλέξουν κάτι ακόμα πιο ριζοσπαστικό. Το ουσιαστικό είναι ότι κάθε ίδρυμα θα κρίνεται από το αποτελέσματά  του και την ικανότητά του να προσελκύει φοιτητές. Αν ένα ίδρυμα έχει ένα καταστατικό πλαίσιο το οποίο  είναι δυσλειτουργικό αυτό θα φανεί γρήγορα στις επιδόσεις του και ιδιαίτερα στην δυνατότητα να βρίσκουν εργασία οι απόφοιτοι του-με αποτέλεσμα ότι πολύ σύντομα θα πάψει να έχει φοιτητές και θα κλείσει. Αν αντίθετα  ένα άλλο  εκπαιδευτικό  ίδρυμα με διαφορετικό πλαίσιο έχει καλύτερες επιδόσεις και οι απόφοιτοί του βρίσκουν αμέσως δουλειά τότε φυσικά θα το προτιμήσουν οι φοιτητές. Εξυπακούεται φυσικά ότι τα ΑΕΙ εκείνα που έχουν αρνητικές επιδόσεις δεν θα λαμβάνουν καμιά οικονομική ενίσχυση από το κράτος.
Δυστυχώς στην σημερινή κατάσταση και τα δυο αντιμαχόμενα μέρη κινούνται στην βάση της σοσιαλσυγκεντρωτικης λογικής το «ένας νόμος για όλα τα ΑΕΙ»-απλα διαφωνούν στο ποιός θα πρέπει να είναι αυτός ο νόμος. Αντ’ αυτού η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί τελείως έξω απ αυτή την λογική: Θα πρέπει να αρχίσουν να διαμορφώνονται οι συνθήκες όπου οι φοιτητές/καθηγητές που επιθυμούν το Α πλαίσιο  να μπορούν να φοιτούν/εργάζονται σε ένα πανεπιστήμιο  που το ακολουθεί και εκείνοι που επιθυμούν το Β πλαίσιο να μπορούν και αυτοί να ανθίσουν στο πανεπιστήμιο  που το ακολουθεί. Θα πρέπει με άλλα λόγια να φύγουμε πλέον από την ξεπερασμένη δημοκρατική λογική του όποιος έχει την πλειοψηφία αποφασίζει για όλους και να πάμε στο σύστημα που ο οικονομολόγος Hisrschmαn αποκαλεί του δικαιώματος «εξόδου», δηλαδή του δικαιώματος σου να «ψηφίζεις» με την αποχώρηση σου  από ένα σύστημα και την ένταξη σου σε ένα άλλο.
Αντί λοιπόν για ένα πλαίσιο  για όλα τα ΑΕΙ ας «ομοσπονδοποιήσουμε» το σύστημα: Κάθε ΑΕΙ και το δικό του πλαίσιο και ας επιβιώσει το πιο σέξι!

8 σχόλια

  1. ΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ Η κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Ειναι προφανές ότι η Υπουργός Παιδείας προτίθεται να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό με σωστό τρόπο να το υποβάλουν τώρα και να εισαχθούν στα ΑΕΙ εφόσον έχουν τα αναγκαία μόρια.

    Κατά συνέπεια η Υπουργός προτίθεται να αλλάξει τον αριθμό των εισακτέων και να προβεί στις αναγκαίες νομικές ενέργειες για το σκοπό αυτό.

    Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να αποκατασταθεί και η άλλα αστοχία του συστήματος. Αφού με την πρόβλεψη του 10% των ειδικών κατηγοριών είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθούν στα ΑΕΙ υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες και να μείνουν έξω άλλοι με πολύ υψηλότερες, στην τροποποίηση του αριθμού των εισακτέων θα μπορούσε να προβλέψει και το εξής:

    1. Οσοι εισήχθησαν βάσει της πρόβλεψης του 10% θεωρούνται προφανώς ότι έχουν εισαχθεί κανονικά.

    2. Οι υπόλοιποι εισαχθέντες ανά σχολή προσαυξάνονται κατά 10%, έτσι ώστε όσοι θα μπορούσαν να εισαχθούν αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη του 10% να εισαχθούν τελικά στα ΑΕΙ.

    Με τον τρόπο αυτό ναι μεν κάποιοι θα έχουν εισαχθεί με πολύ χαμηλή βαθμολογία, αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχει το διάχυτο αίσθημα αδικίας ότι άφησαν έξω υποψήφιους με περισσότερα προσόντα από αυτούς που εισάγονται.

    Πιστεύω ότι η κ. Υπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KTHMATOLOGIO AE!!!
    EΔΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!!!

    Κλεφτες και απατεωνες…να λογοδοτησουν τωρα!ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΑΝ ΚΟΣΜΟ!~!
    1.Αρβανιτης ΠΡΟΕΔΡΟΣ (διπλοθεσιτης κουμπαρος υφηπουργου)
    2.Καρτελια(αποφοιτος λυκειου παιρνει 6000 ευρω μισθο)
    3.ελισαβετ γκολφινοπουλου(διοριστηκε την επομενη των εκλογων-ο αντρας της ειναι αναδοχος στο κτηματολογιο)
    4.καλημερης-ο βαρωνος του κτηματολογιου
    ΑΛΗΤΕΣ ΛΗΣΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτικοϊδεολογικό ανέκδοτο,για να
    γελάσουμε :
    Πότε γεννήθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου,
    μέρα,μήνα,έτος ;;;
    Δεν γεννήθηκε ποτέ.
    Μια (άγνωστη,απόρρητη) μέρα του
    1959,την ξέβρασε η Κόλαση...
    Η Άννα Διαμαντοπούλου
    είναι ο θηλυκός διάβολος με το
    αγγελικό πρόσωπο,της εωσφορικής
    Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.Άλλωστε :
    "καὶ οὐ θαυμαστὸν· αὐτὸς γὰρ ὁ
    σατανᾶς μετασχηματίζεται εἰς
    ἄγγελον φωτός."
    (B' Κορινθίους, ια' 14).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί βρε ηλίθιοι αναρτάτε άσχετα σχόλια με το άρθρο; ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ COPY-PASTE!!!!!!!!!!!!!!! ΓΕΛΟΙΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΞΟΧΗ ιδέα και ρηξικέλευθη. Δυστυχώς όμως προσκρούει στη γελοία νοοτροπία του Έλληνα που απεχθάνεται οτιδήποτεε φιλελεύθερο, έστω και αν αυτό στηρίζεται στη κοινή λογική, ενώ προτιμά την "ρύθμιση" του κράτους, ακόμα και για το πότε να πηγαίνει για κατούρημα! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο βγήκε και το περίφημα ανέκδοτο: "Δώστε στους Έλληνες το πολίτευμα που τους αξίζει: Τον κομμουνισμό!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φτωχος,ανεργος,εξαπατημενος,αλλα παντα πιστευω στην αγορα και στην απορρυθμιση.εσεις,γιατρε μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίες οι αμπελοφιλοσοφίες κ. Μίχα

    Τα αποτελέσματα δεν μας είπατε. Γιατί τις αλλαγές θα τις κάνουμε για να έχουμε αποτελέσματα, όχι μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάνουμε αλλαγές...

    Θα έχουν τα παιδιά μας καλύτερη παιδεία; καλύτερη δουλειά; υψηλότερες αποδοχές; αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

    Το καλό με τις φιλελεύθερες ιδέες και τα αποτελέσματά τους είναι ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί αλλού. Και μπορείτε να δείτε τι έγινε εκεί.

    Ψάξτε κ. Μίχα, να δείτε τι συνέβη αλλού. Να βοηθήσω;

    http://margaritaschool.blogspot.com/2011/03/blog-post_05.html

    http://levitypen.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

    http://www.agonsyn.gr/Scholio/aygh.htm

    http://www.agonsyn.gr/epiker/bergen.htm

    Και για περισσότερη ενασχόληση με το θέμα:

    http://knowdame.wordpress.com/old-articles/education-and-globalization/

    http://blog.stigalaria.org/2008/11/22/ekapideush-aristeias/

    Με λίγα λόγια λοιπόν, ποιο είναι το επιδιωκόμενο; τι είδε ο ιδιώτης και θέλει να «μπει» στην εκπαίδευση; μα τι άλλο; ότι μπορεί να βγάλει πολλά πολλά λεφτά, με πολλούς τρόπους και από πολλές μεριές...

    Για τα υπόλοιπα, ανατρέξατε παρακαλώ στα παραπάνω links

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 3 Σεπ. 2011 2:14μμ
    Ο φιλελευθερισμός αγαπητέ μου, ΔΕΝ είναι αυτοσκοπός όπως ο σοσιαλισμός («δεν πειράζει που είμαστε φτωχοί και ψωμολυσάμε, αρκεί που είμαστε όλοι ίσοι-δηλαδή ισωπεδωμένοι»). Είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ για την βελτίωση της ζωής των κοινωνιών, κάτι που το ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε από κόμπλεξ εσείς οι αριστεροί. Φυσικά και ΔΕΝ είναι τέλειο σύστημα. Είναι όμως απείρως αποτελεσματικότερο από τις δήθεν «λύσεις» που προτείνετε εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση