GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tο… μετέωρο βήμα του Βενιζέλου

Aπό το  sofokleous10.gr Ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε από το Eurogroup μουδιασμένος και περισσότερο προβληματισμένος. Όταν έφτασε στο ...

Aπό το sofokleous10.gr

Ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε από το Eurogroup μουδιασμένος και περισσότερο προβληματισμένος. Όταν έφτασε στο Λουξεμβούργο είχε την ελπίδα πως με τα νέα μέτρα θα έπειθε τους ομολόγους του, οπότε στο έκτακτο Eurogroup, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου θα άνοιγε ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Οι ευρωπαίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, ενώ τα εκτός στόχων έλλειμμα και χρέος δημιούργησαν περαιτέρω προβληματισμό.
Και τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι είπαν...
στον έλληνα υπουργό Οικονομικών πως είναι αναγκαία η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το μεγαλύτερο «κούρεμα» για τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν πως ο υπουργός «έχασε το χρώμα του», ακούγοντας για αλλαγές στο PSI , καθώς προσδοκούσε πως μέσα στο Νοέμβριο θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία, δεδομένου πως η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 90%.
Όμως οι ευρωπαίοι φάνηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αφού διαπίστωσαν πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν στο χθεσινό Εurogroup να διαφανεί ότι ενδέχεται να ζητηθεί από τους ομολογιούχους να αποδεχτούν υψηλότερο haircut από το 21% που περιελάμβανε η συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων. Με το αρχικό σχέδιο, οι ομολογιούχοι θα συμμετείχαν με 50 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης των 159 δισ. ευρώ. «Σε ό,τι αφορά το PSI, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε βιώσει αλλαγές από την 21η Ιουλίου, όταν λήφθηκε η απόφαση», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker. «Συζητάμε τεχνικές αναθεωρήσεις».
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην αναφέρθηκε καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη συνέντευξή του, ωστόσο τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. "Η ευρωζώνη μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος, καθώς οι περισσότεροι διάλεξαν την επιλογή που είναι πιο ακριβή για τις κυβερνήσεις", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το Reuters, η Fekter ανέφερε ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων διάλεξαν τη μια από τις τέσσερεις επιλογές που περιλάμβανε η πρόταση του IIF, την ανταλλαγή ομολόγων στο άρτιο με νέα 30ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης ΑΑΑ. Η πρόταση του IIF βασίστηκε στην υπόθεση ότι και υπήρχε ενδιαφέρον από τους επενδυτές και για τις τέσσερεις επιλογές, αλλά σύμφωνα με τη Fekter οι περισσότεροι διάλεξαν την πρώτη.
Γιατί όμως ο Βενιζέλος αγχώθηκε τόσο; Η απάντηση έρχεται από τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως το μεγαλύτερο κούρεμα θα επιφέρει νέες ζημίες στις ελληνικές τράπεζες, επιδεινώνοντας την εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών από ένα haircut της τάξης του 50% θα ήταν πολύ μεγάλες για να τις αντέξει μια τραπεζική αγορά που βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οι τράπεζες θα έπρεπε να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - και να κρατικοποιηθούν - ή να καταρρεύσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας. Γι’ αυτό το λόγο από το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, αλλά και με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.
Μάλιστα κύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό αργά το βράδυ να υπάρξει σύσκεψη του υπουργού με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες.
«Καρφιά» για τις αποκρατικοποιήσεις 
Στη… γωνία βρέθηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup και για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ευρωπαίοι την αμφιβολία τους για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς τρεις μήνες πριν το το τέλος του έτους δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αποκρατικοποίηση, πλην της πώλησης του ποσοστού του ΟΤΕ. Η φράση του κ. Γιούνκερ είναι χαρακτηριστική : "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις με πωλήσεις ποσοστών σε εταιρίες, γη, κτηματική περιουσία (land, realestate) και σε παραχωρήσεις περιουσίας για εκμετάλλευση".

12 σχόλια

  1. Μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!

    - Ποιός θα πάει Δικαστήριο για αυτό
    το ΕΓΚΛΗΜΑ ???????

    ΕΣΥ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    Αναθεώρησαν επί το χείρον το ΑΕΠ κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ και επί το βέλτιστον κατά το δικό τους 2010. Ξεκινά το σχέδιο να φορτώσουν όσο το δυνατόν τη χρεωκοπία στη ΝΔ. Εκεί στη ΝΔ ξυπνήστε !!!

    Πέραν του σκανδαλώδους και ποινικού μέρους αισθάνομαι ότι για άλλη μια φορά βρίσκομαι μπροστά από μια Οργουελική προπαγάνδα.
    Τελικά ποιός είναι ο εχθρός, με ποιούς είμαστε, έτσι αρχίζει ο ανέμακτος και αδυσώπητος πόλεμος συνειδήσεων και πλήσης εγκεφάλου.
    Πρόκειται για στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις. Προσπαθήστε να μην παρασύρεστε.

    Το καθεστώς αναμεταδίδει εσκεμένα αντικρουόμενα δεδομένα για να θολώσει την καθαρή σκέψη.
    Κάτι μεγάλο και πολύ Κακό θα γίνει άμεσα.


    ...Ναι αλλά καταρτίστηκε προσχέδιο προϋπολογισμού βασισμένο σε νούμερα….

    ΥΓ
    Αν κοπούν οι μισθοί και τα επιδόματα όλων των υπαλλήλων από κλητήρα ώς Γ Γραμματέα και Πρόεδρο του ΥΠΟΙΟ της ΕΛΣΤΑΤ και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων για 11ο-12ο/2011 πόσα λέτε ότι θα εξοικονομήσουμε ;

    Ας ταπεινωθούν ορισμένοι λίγο ακόμα (για το καλό της χώρας βεβαίως βεβαίως) και ας δώσουμε στον Μάκη Ψωμιάδη την συγκέντρωση εσόδων με 1% επί του Ταμείου …και λιγότερα θα πληρώνουμε και έσοδα θα έχει το γκουβέρνο αγαπούλα…
    Αλλά πάνω από όλα θα ξέρει πρόσθεση και αφαίρεση ο προπονητής …για τα χωράφια βρε

    Αφιερωμένο στα οικονομικά επιτελεία της χώρας:
    h__p://www.youtube.com/watch?v=yJC2UpLxlEE


    Pasok Statitics

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ5 Οκτ 2011, 9:59:00 μ.μ.

    Μουδιασμενος ειναι ο κωλος σου
    sofokleous
    αλλα σε καμια περιπτωση αυτος του Χοντρου

    Δεν υπαρχει ΤΣΙΠΑ πανω του
    καθως και στους υπολοιπους

    καλα εκαναν στη θεσσαλονικη και στη πεζογεφυρα, μπροστα απο το ξενοδοχειο Μακεδονια παλλας, κρεμασαν
    π ε ν τ ε κ ρ ε μ α λ ε ς
    και καθε θηλια εχει επανω της ενα χαρτονι με ενα ονομα απο τους πεντε βουλευτες του ΠαΣοΚ απο την Α΄περιφερεια θεσ/κης:

    1- Θωμα Ρομποπουλο
    2- Βαγγελη Βενιζελο
    3- Ευα Καϊλη
    4- Γιαννη Μαγκριωτη
    5- Χρυσα Αραπογλου

    Τετοια θα δουμε και αλλου


    αρχισε η επανασταση των ΑΝΩΝΥΜΩΝ μαζων
    που ολοι υπολογιζουν μονο μια εβδομαδα πριν τις εκλογες

    Ηρθε η ωρα να τους ΘΑΨΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μην ασχολειστε με μακακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pasok Statitics


    ΝΔ: Αδιόρθωτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ-Πάλι μαγειρεύει τα στοιχεία (το ΑΕΠ)

    Απάντηση έδωσε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αδιόρθωτη. Παλινδρομεί διαρκώς και κατά περίπτωση σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία. Αφού φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 -όπως καταγγέλλεται και από μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που πρόσφατα καρατομήθηκαν- θριαμβολογούσε ότι δεν υπήρχαν «αστερίσκοι» στα στοιχεία που εξέδιδε η «ενός ανδρός» Αρχή.»

    »Τελικά τι συμβαίνει; Και μάλιστα 2 ημέρες μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού; Απαιτείται σοβαρότητα. Η αποτυχία της Κυβέρνησης δεν καλύπτεται από τέτοιους χειρισμούς. Επί της ουσίας της πορείας της Οικονομίας αναφέρουμε ένα μόνο στοιχείο: Το 2009 ήταν έτος ύφεσης για όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Ενώ το 2010, η ύφεση στην πατρίδα μας βάθυνε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Κάτι που συνεχίζεται και το 2011 και προβλέπεται και για το 2012. Συνιστούμε στην Κυβέρνηση να μην φλυαρεί.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πραγμα ειναι απλο, στην αρχη δεν ηξεραν την κατασταση στη χωρα και τοσο καλα, ηξεραν φυσικα τα χαλια της οικονομιας αλλα δεν ηξεραν οτι σε αυτη τη χωρα δεν λειτουργει , δεν υπαρχει κρατικος μηχανισμος. ολα σε αυτοματο πιλοτο!
    ελα που τωρα ξερουν, εχουν μαθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μωρε μπράβο τον κυρ γιουνκερ... να τα πουλήσουν όλα λέει όσο όσο να μαζευτουνε πέντε δίφραγκα που δεν φτάνουν όυτε για την προίκα της κόρης του... και οι δικοί μας τον ακουνε με την ουρά στα σκέλια γιατί τα'χουνε φαγωμένα και τη φωλιά τους λερωμένη ΑΜΕΣΑ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΦΑΓΩΜΕΝΑ. ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στον αέρα το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
    Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν πως το πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, οδεύει προς αναθεώρηση.
    Η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η....
    συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
    Η κα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα "πρέπει να έχει ευκαιρία μια να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το κόστος για τον ελληνικό λαό.
    Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
    Τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου είχε ανοίξει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.
    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία του Ιουλίου μοιάζει παρελθόν.
    ΔΝΤ: "Καμία βιασύνη"
    Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.
    Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί.
    Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, απαραίτητα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.
    Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.
    Συμμετοχή υπό προϋποθέσεις
    Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι ο ΔΝΤ θα "συμμετάσχει σίγουρα" στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.
    "Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο", δήλωσε.
    Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.
    Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
    O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε δεν πηδιέστε όλοι μαζί μαζί οι 299 για να μην πούνε ότι τους λέω ΟΛΟΥΣ.. Σαν Εγροδοτης σας σα ΑΠΟΛΥΩ ΟΛΟΥΣ ... αυτή την συμβάσει δεν υπογράψατε; ΑΠΟΛΥΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ {έχομε τους τροικανους} ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο μακράν αποτυχυμένος υπουργός όλων των εποχών.

    Χωρίς γνώσεις, χωρίς διοικητικές ικανότητες, χωρίς σοβαρότητα, αναλώθηκε σε υπέρμετρα ψέματα και καραγκιοζιλίκια με σκοπό (στο φτωχό μυαλό του) να κοραϊδέψει τους ελεγκτές των δανειστών....

    Το παιδί παίζει.... Αποτελεσμα: μια χώρα καταστράφηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το δημοψήφισμα πρέπει να έχει το εξής ΑΠΛΟ ερώτημα:
    Θέλετε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους μισθούς,τις συντάξεις,τα επιδόματα και τις επιχορηγήσεις Η' θέλετε να πληρώνουμε τις τράπεζες,
    τους τοκογλύφους και τα λαμόγια;
    Γιατί πλέον,αυτό είναι το ΚΕΝΤΡΙΚΟ
    ΖΗΤΗΜΑ της χώρας και σε αυτό οφείλουμε να δώσουμε απάντηση όλοι.
    Και όποιος ΣΚΕΦΤΕΙ ή ΤΟΛΜΗΣΕΙ να περάσει ΣΤΑ ΜΟΥΓΚΑ,ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΚΑΙ ΛΑΟΥ-ΛΑΟΥ τη μερική ή την καθυστερημένη καταβολή μισθών,
    επιδομάτων κλπ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ....
    ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΥΠΩΣΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ΜΑΛΑΚΕΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πως και σας διαφεύγει ότι κάποιοι άνθρωποι απο την επομένη των εκλογών, ανασκουμπώθηκαν να καθαρίσουν τα... "γαλάζια σκατά", που άφησε ο "ακατονόμαστος" και είναι τόσο πολλά, που για πολλά χρόνια θα μας πνίγουν! Είναι η γαλάζια διακυβέρνηση, που αντί για οικονομία άφησε μια αυλή γεμάτη μόνο με... σκατά! Και όλοι οι άλλοι, κάθονται απέναντι και όπως και κάποιοι απο εσάς και λένε παπαριές, τάχα πως κάνουν κριτική! Βρε ούστ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση